Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Κόρη της Μοίρας - Η γιαγιά Μηνού

Κόρη της Μοίρας, Κοσμάς Μεγαλοκονόμου

«Κι εσύ τσιριγώτισα είσαι;» με ρώτησε η κυρία που καθόταν δίπλα μου στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, που αργότερα έμαθα πως ήταν η σύζυγος του Γιώργη Δρυμωνιάτη, αγαπημένου φίλου και ποιητή που ήταν εις εκ των ομιλητών στην παρουσίαση του ιστορικού-ηθογραφικού μυθιστορήματος του Κοσμά Μεγαλοκονόμου, «Κόρη της Μοίρας» (Η γιαγιά Μηνού), των εκδόσεων Βεργίνα.
Κατάμεστη η αίθουσα και ο συγγραφέας να αποθεώνεται από τους παρευρισκόμενους. Τον παρακολουθούσαν με μια χαρά και μια σπίθα στο βλέμμα. Ζούσαν τη χαρά και το καμάρι του για την παρουσίαση του βιβλίου του. Όχι μόνο τη ζούσαν, αλλά δεν μπορούσαν και να την κρύψουν.

Έφυγα από την Ε.Ε.Λ. κρατώντας το βιβλίο στο χέρι μου. Τις επόμενες μέρες μου κράτησε μοναδική συντροφιά. Αυτή η υπέροχη μικροσκοπική Κρητικοπούλα που παιδί σχεδόν πάτησε τα πόδια της στα Κύθηρα σαν την παρέδωσε ο πατέρας της στον Μηνά και του ζήτησε να την προστατέψει και σαν μεγαλώσει να την κάνει γυναίκα του.

Από την παρουσίαση του μυθιστορήματος του Κοσμά Μεγαλοκονόμου, Κόρη της Μοίρας, στην αίθουσα της Ε.Ε.Λ.

Η πένα του Κοσμά με γύρισε πολλά χρόνια πριν κι εγώ έζησα τη ζωή της γιαγιάς Μηνού μέρα με τη μέρα. Το μέστωμα, ο έρωτας, η παντρειά, τα παιδιά και τα εγγόνια και όλα αυτά μέσα σε μια Ελλάδα που βράζει με την Επανάσταση να προχωρά, το ελληνικό κράτος να ψάχνει τη θέση στον κόσμο και τα Κύθηρα να παρακολουθούν και να μετέχουν στην ελληνική ιστορία.

Χαμηλώστε αγριοπούλια κι εσείς ψηλά βουνά
για να δείτε πώς χορεύει η νεράιδα η Κρητικιά!

Λεπτομερέστατα περιγραφικός ο συγγραφέας μάς τοποθετεί με μεγάλη ακρίβεια σε κάθε στιγμή. Μας γοητεύει με τις όμορφες περιγραφές του τόπου του που δεν μπορεί να κρύψει πόσο αγαπάει. Μας μαγεύει με την εξιστόρηση της ζωής της Κυριακούλας άλλοτε με αληθινά και άλλοτε με φανταστικά γεγονότα. Μια ζωή γεμάτη κόπο και προκοπή, αλλά και αγάπη και μια αγκαλιά γεμάτη παιδιά και εγγόνια, γέννες μα και αποχωρισμούς. Ένα ταξίδι στις γενιές που προϋπήρξαν του συγγραφέα και που διαβάζοντας το τόσο καλογραμμένο μυθιστόρημά του θαρρείς και καθεμιά από αυτές ήρθε και του μαρτύρησε τα μυστικά της.



Το μυθιστόρημα του Κοσμά Μεγαλοκονόμου, Κόρη της Μοίρας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βεργίνα. Παρακάτω, διαβάστε τι απαντά ο ίδιος σε μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών για το βιβλίο του.

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Κοσμά Μεγαλοκονόμου, Κόρη της Μοίρας, και φωτογραφία του ίδιου

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Κοσμάς Μεγαλοκονόμος: Ήταν μια οικογενειακή παράδοση που ανέφερε με ποιο τρόπο μια 13χρονη Κρητικοπούλα (η Γιαγιά η Μηνού) έφτασε στα Κύθηρα, για να ζήσει πλέον εκεί. Η συναρπαστικότητα της άφιξης αποτέλεσε τον σπινθήρα της έναρξης. Η αγάπη για την ιστορία του τόπου μου, οι μη φωτισμένες πτυχές της και η έγνοια να μη χαθούν οι παραδόσεις μας, ώθησαν τη συνέχεια της γραφής μου.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Κ.Μ.: Ζωή!

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Κ.Μ.: Να το απολαύσει, να αφεθεί σε ταξίδι στον χρόνο και στους τόπους, μα να νιώσει και τα αισθήματα απλών ανθρώπων, των παππούδων μας.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Κ.Μ.: Θα κρατούσε χρόνια, γύρω στα εβδομήντα, τα πιο πολλά στα Κύθηρα, μα και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και στη Σμύρνη και στην Αλεξάνδρεια κι ακόμα πιο μακριά, μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία. Με άλλα λόγια με κέντρο τα Κύθηρα και στις πέντε ηπείρους.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Κ.Μ.: «Τι τόπος!», μονολόγησε και τίποτα δεν άκουε από το κουβεντολόι που γύρω της άναβε. «Τι ζεστή η φωτιά του και πόσο ξέχωρο φως απ’ τ’ ασήμι του φεγγαριού στους βράχους και το αίμα του ήλιου σε ουρανό και θάλασσα!» Έτσι ήλθε η Κυριακούλα στα Κύθηρα κι έτσι την υποδέχτηκε ο τόπος. Κι εκείνη πιστή στο πεπρωμένο, ρίζωσε και κάρπισε και απόμεινε κει το υπόλοιπο του βίου της... και τώρα χώμα στο χώμα τους, τρέφει θυμάρι και χαμολούλουδα της Άνοιξης και κείνα, με το νέκταρ τους, τις πιο ξακουστές μέλισσες.

Ο Κοσμάς Μεγαλοκονόμος γεννήθηκε στα Κύθηρα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή τού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό «άριστα». Έλαβε τη Χειρουργική ειδικότητα με επίδοση «εξαίρετο» και τον τίτλο τού Διδάκτορα της Ιατρικής σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών με επίδοση επίσης «άριστα». Επί τριανταέξι χρόνια υπηρέτησε τη δημόσια υγεία, τον περισσότερο χρόνο σε μεγάλα Νοσοκομεία των Αθηνών (Λαϊκό – Ιπποκράτειο), διδάσκοντας παράλληλα φοιτητές και ειδικευόμενους συναδέλφους του. Έφτασε στον βαθμό τού Διευθυντή Χειρουργού τού Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τον οποίο και συνταξιοδοτήθηκε. Έχει ανακοινώσει σημαντικό αριθμό εργασιών σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια. Αρκετές είναι και οι δημοσιεύσεις του σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει τρία βιβλία Ιατρικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή κεφαλαίων άλλων βιβλίων. Επί τριάντα και πλέον χρόνια είναι τακτικός συνεργάτης τοπικής εφημερίδας των Κυθήρων, δημοσιεύοντας άρθρα με θέματα ιατρικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, ιστορικά και παρουσιάζοντας έργα συγγραφέων. Κυκλοφορούν ήδη η ποιητική συλλογή του: «Μικρές Αλήθειες» και τα Ομηρικά Έπη (Οδύσσεια και Ιλιάδα) σε μορφή περιληπτική, έμμετρη και ομοιοκατάληκτη. Επίσης κυκλοφορεί το ιστορικό βιβλίο του με τίτλο: «Ποταμός-Ιστορία και Εικόνες» που περιλαμβάνει την ιστορία και φωτογραφικό αρχείο τού χωριού που γεννήθηκε. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα και κυκλοφορεί στην Αυστραλία και την Αμερική. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το Ιστορικό-ηθογραφικό μυθιστόρημά του: «Κόρη της Μοίρας (Η Γιαγιά η Μηνού)», ενώ έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη ποιητική του συλλογή: «Τα δικά μου Χαϊκού & Ρήσεις εις ηδυσμένον λόγον». Βρίσκεται εν μέσω συγγραφής νέου μυθιστορήματος, με πιθανό τίτλο: «Καριέρα στο ΕΣΥ».

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη