Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Νέλλη Σπαθάρη και το Amor Fati

Amor Fati, Νέλλη Σπαθάρη

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Νέλλη Σπαθάρη: Δεν έγραψα το βιβλίο μου με βάση μια ιδέα, αλλά με βάση τις ανησυχίες μου που με κατατρύχουν αέναα.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Ν.Σ.: Στην αγαπημένη μου Ύδρα που πάντα με εμπνέει. Στον κήπο, κάτω από τη λεμονιά, δίπλα στο πηγάδι.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ν.Σ.: Με το ρολόι ίσως ένα χρόνο. Με το ημερολόγιο δέκα χρόνια ωρίμανσης. Σαν το καλό κρασί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ν.Σ.: Ψυχαναλυτικό των προσωπικών κινήτρων μέσα σε μία οικογένεια.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ν.Σ.: Από το οπισθόφυλλο:
Ζωή και Άρης, Νάντια και Αντώνης. Μια οικογένεια, αλλά όλοι εναντίον όλων. Η Ζωή βυθισμένη στα αρχαιολογικά της και στην αναζήτηση ενός ακροατηρίου που θα ενδυναμώνει τον ναρκισσισμό της, ο Άρης απομονωμένος να αδυνατεί να διώξει τις μνήμες του πολέμου, η μικρή Νάντια παραμελημένη, έρμαιο της ζήλιας του αδελφού της Αντώνη. Όταν όμως φτάσει στην εφηβεία, η Νάντια θα κολλήσει τις φωτογραφίες της Τζέιν Φόντα και της Άντζελα Ντέιβις στο δωμάτιό της, θα κάνει την προσωπική της επανάσταση και θα ακολουθήσει το ρεύμα της δεκαετίας του ’70. Με τη συμμαθήτριά της, την Τίνα, το alter ego της, θα αναλύσουν την εποχή μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες και τους στίχους των τραγουδιών και θα κάνουν σχέδια για το μέλλον. Αλλά, τόσο κοινότυπο: όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, οι θεοί γελούν. Ο Αλέξης, ο Τζόναθαν, ο Αλφόνσος και ο Κλοντ θα αφήσουν το στίγμα τους στις αναζητήσεις της. Από την Ύδρα στη Σίφνο και από το Νόρφολκ της Αγγλίας στο Νανσί και τα όμορφα χωριά της βόρειας Γαλλίας, αλλά και μέσα από την ποίηση, την τέχνη, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική, τα μουσεία, η Νάντια θα κυνηγήσει τα όνειρά της. Μόνο που ένα ένοχο μυστικό θα στέκεται πάντα εμπόδιο στις επιδιώξεις της. Τριάντα χρόνια μετά, αποφασισμένη να διώξει από πάνω της την τοξικότητα των οικογενειακών σχέσεων, θα σκίσει παλιά γράμματα, θα τα σκορπίσει στους πέντε ανέμους και θα φωνάξει απέναντι στη μανιασμένη θάλασσα: «Είμαι η Νάντια και είμαι καλά».

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Σ.: Που με βοήθησε να δώσω συγχώρεση στη μητέρα μου για όλες τις δυσκολίες και όλα τα εμπόδια που μου έθεσε στη ζωή.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ν.Σ.: Η Νάντια, γιατί είμαι εν δυνάμει εγώ.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ν.Σ.: Μην κλαίγεσαι, πάτα σε ό,τι έχεις, χτίσε το alter ego σου και πορεύσου με αυτό.

Φοβάστε...
Ν.Σ.: Όσα μπορούν να έλθουν.

Αγαπάτε...
Ν.Σ.: Όσα ελπίζω να έλθουν.

Ελπίζετε...
Ν.Σ.: Σε όσα επιθυμώ να έλθουν.

Θέλετε...
Ν.Σ.: Να ζήσω όσα προσεύχομαι να έλθουν.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ν.Σ.: Όσοι ψάχνουν τα πατήματά τους στη ζωή. Οι αυτάρεσκοι απορρίπτονται.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ν.Σ.: Δεν υπάρχει «πρέπει» στην ανάγνωση.

Γιατί δεν πρέπει;
Ν.Σ.: Δεν υπάρχει «δεν πρέπει» στη ανάγνωση.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ν.Σ.: Στηρίζουμε τα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, με παραγγελία. Εναλλακτικά ηλεκτρονικά εδώ. Στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων Ελκυστής στο κέντρο της πόλης (Αρριανού 15) ή να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα 2314037484 ή 6977853682. Στην Κύπρο καλώντας στο τηλέφωνο 99326813 (D.E.S. Bookworld).

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ν.Σ.: Να κολυμπάω στη Σπηλιά. Να περπατάω προς το Καμίνι, προς τον Βλυχό, με μέτωπο το ηλιοβασίλεμα. Στην Ύδρα φυσικά.
Εναλλακτικά Nelly Spatharis στο Facebook όπου κάθε μέρα υπάρχει και από μια ανάρτηση με τις σκέψεις μου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ν.Σ.: Το μουντό. Το χρώμα του ουρανού όταν βρέχει.

Ποια μουσική;
Ν.Σ.: Βαλς του Σοπέν, opus 69, No 1 σε λα ύφεση. Παίζει κομβικό ρόλο στη συγκρουσιακή σχέση μάνας-κόρης. Αλλά και She’s like a rainbow των Rolling Stones, γιατί με αυτό ξεσαλώνει η Νάντια, η επαναστατημένη έφηβη, στη ντισκοτέκ Κάβος, στην Ύδρα.

Ποιο άρωμα;
Ν.Σ.: Αρώματα δεν θυμάμαι ποτέ.

Ποιο συναίσθημα;
Ν.Σ.: Συμπόνοια και συγχώρεση.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ν.Σ.: Σαφώς κινηματογραφική ταινία. Να περνάει ο φακός από την Ύδρα, τη Σίφνο, το Νανσί και τις εξοχές της βόρειας Γαλλίας με τους αμπελώνες και τις κάβες, το Νόρφολκ και τα Μπρόαντς της Αγγλίας διασχίζοντας τα κανάλια με πλεούμενο ενώ στο ραδιόφωνο να παίζει Take me down to my boat on the river των Styx

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ν.Σ.: Αρχιτέκτονας. Να σχεδιάζω τις πόλεις του μέλλοντος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ν.Σ.: Ίαν Μακ Γιούαν.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ν.Σ.: Ένα βιβλίο με επηρεάζει και το ξεφυλλίζω ανελλιπώς: το χειρόγραφο βιβλίο μου όπου σημειώνω όλες τις ενδιαφέρουσες σκέψεις των συγγραφέων που διαβάζω. Ένα βιβλίο πολυσυλλεκτικό που χωράει όλους τους συγγραφείς που έχω διαβάσει στη ζωή μου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ν.Σ.: Είμαι ο παντογνώστης αφηγητής, με μια ωστόσο αδυναμία: παρασύρομαι εύκολα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ν.Σ.: Δύσκολες εμπειρίες ζωής. Η ζωή είναι πιο πλούσια από τη φαντασία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ν.Σ.: Θα το μάθω στην πράξη. Έχω όμως την αίσθηση πως ίσως μετράει περισσότερο να είσαι δεινός παίκτης στα social media παρά δεινός συγγραφέας.

Τι την αποτυχία;
Ν.Σ.: Τα κλισέ.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ν.Σ.: Όσο κι αν τρώω βιβλία, πάντα νόστιμα τα βρίσκω. Το μόνο επικίνδυνο σημείο τους: ίσως να με παχαίνουν λιγάκι.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ν.Σ.: Εαυτέ μου, μην μ’ εγκαταλείψεις ποτέ.

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Νέλλης Σπαθάρη, Amor Fati, και φωτογραφία της ίδιας

Η Νέλλη Σπαθάρη απαντά το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της, Amor Fati, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Η Νέλλη Σπαθάρη (Ελένη Σπαθάρη-Μπεγλίτη) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Φιλολογίας, τμήματος ΜΝΕΣ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον τομέα Λαογραφίας του οποίου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή («Οι αγγειοπλάστες της Σίφνου. Κοινωνική συγκρότηση, παραγωγή, μετακινήσεις», εκδ. Αρσενίδη, 1992). Συνέχισε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στους τομείς της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας. Η μελέτη της «Ιστορική και Κοινωνική Λαογραφία της Ανατολικής Θράκης» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1994 (εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 1997). Διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δίδαξε στο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων, διετέλεσε επί έντεκα έτη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, καθώς και Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα συγγραφής του τρίτομου διδακτικού εγχειριδίου της Θεματικής Ενότητας «Ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός Βίος των Ελλήνων. Οι νεότεροι χρόνοι ΙΙ» (ΕΑΠ, 2002). Παράλληλα ανέλαβε να συντάξει για την ίδια Θεματική Ενότητα το «Ανθολόγιο Δοκιμίων για το Δημόσιο και Ιδιωτικό Βίο στην Ελλάδα (19ος-20ος αιώνας)» (ΕΑΠ, 2008). Συνέγραψε το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με θέμα «Αισθητική Εκπαίδευση και Αγωγή» (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 2000). Έχει δημοσιεύσει εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου («Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας Γ΄ Λυκείου. Επιλογή και ανάλυση ιστορικών πηγών», εκδ. Πατάκη, 2011 και «Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας Γ΄ Λυκείου. Διαγωνίσματα προσομοίωσης», εκδ. Πατάκη, 2017). Έχει πλήθος δημοσιευμένων εισηγήσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μια νουβέλα της και δύο διηγήματά της έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων και στον 6ο και 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών («Μια καλοκαιρινή παρτίδα σκάκι κι άλλη μία», 2020, και «Στάκα καρδιά μου», 2020). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση από τη γαλλική γλώσσα κειμένων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, καθώς και παιδικών βιβλίων.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη