Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί Καλοκαίρι 2021

Henri Matisse - Joy of Life

Προκήρυξη 66ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τη συγγραφή και εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά και νέους. Τα έργα πρέπει να είναι λογοτεχνικά, προσεγμένα στη γλώσσα, να εμπνέουν αισιοδοξία και πίστη για τη ζωή και να κινούνται μέσα στην ελληνική πραγματικότητα. Οι κατηγορίες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι/-ιες και τα βραβεία, είναι οι ακόλουθες:
Βραβείο Εκδ. Οίκου ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 300ευρώ. Μυθιστόρημα με ελεύθερο θέμα για παιδιά 9-11 ετών (10.000 λέξεις) (Τα κείμενα μπορούν να είναι κοινωνικά, ρεαλιστικά, φανταστικά, με ιστορικό ή/και σύγχρονο φόντο, αλλά δεν μπορούν να είναι λαϊκότροπα ή να έχουν κλασικό παραμυθένιο ύφος.)
Βραβείο Εκδ. Οίκου ΚΕΔΡΟΣ, 300ευρώ. Ιστορία Μυστηρίου για παιδιά 8-12 ετών (8.000-10.000 λέξεις)
Βραβείο Εκδ. Οίκου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, 200ευρώ σε βιβλία. Μυθιστόρημα εφηβικό για παιδιά Γυμνασίου ή Λυκείου ετών 14+ (30.000 έως 35.000 λέξεις)
Βραβείο Εκδ. Οίκου ΜΙΝΩΑΣ, 200ευρώ σε βιβλία. Ιστορία βραχείας φόρμας για παιδιά 3-6 ετών (1.200 λέξεις) (Σύντομη ιστορία με ρεαλιστικό θέμα εμπνευσμένη από την καθημερινότητα των παιδιών αυτής της ηλικίας)
Βραβείο Εκδ. Οίκου ΣΑΪΤΗΣ, 200 ευρώ σε βιβλία Ιστορία εμπνευσμένη από τη σχολική ζωή, για παιδιά 6-9 ετών (2.000 λέξεις) (Φιλία, συνεργασία, σχολικός εκφοβισμός, χαμηλές σχολικές επιδόσεις, καθαριότητα-κανόνες υγιεινής, αποδοχή διαφορετικότητας, υγιής ανταγωνισμός κλπ.)
Βραβείο Εκδ. Οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 300ευρώ σε βιβλία. Ιστορία εκτενούς φόρμας για παιδιά 10-14 ετών (4.000 – 7.000 λέξεις) (Μια μοντέρνα ιστορία, επίκαιρη, που να διαδραματίζεται στο σπίτι, στον δρόμο ή στο σχολείο, με ήρωες νέα παιδιά που κυνηγούν τα όνειρά τους και αναμετρώνται με τις δυνάμεις τους, επιζητώντας να εκφραστούν μέσω της άθλησης, της τέχνης ή της επιστήμης [μουσική, χορός, θέατρο, αθλητισμός, γκράφιτι, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ίντερνετ, ρομποτική κτλ.], ενώ ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωπα με θέματα κοινωνικού προβληματισμού.)
Βραβείο Εκδ. Οίκου ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, 200ευρώ σε βιβλία. Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων* βραχείας φόρμας, για παιδιά 5-7 ετών (1.000-2.500 λέξεις)
Βραβείο Εκδ. Οίκου ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, 200ευρώ σε βιβλία. Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων* εκτενούς φόρμας, για παιδιά 9-11 ετών (8.000-12.000 λέξεις)
[*Διευκρινίζουμε ότι στις κατηγορίες 7 και 8 εντάσσονται κείμενα τα οποία, μέσω μυθοπλασίας, παρέχουν πληροφορίες και γνώσεις σε πεδία όπως: ιστορία, επιστήμη – τεχνολογία, φυσική, χημεία, αστρονομία, περιβάλλον.]
Βραβείο Ελένης Τσιάλτα, 250 ευρώ. Διήγημα για νέους 14+ με θέμα για το 2021 «Η Βαλίτσα» (2.500 έως 5.000 λέξεις) [Το Διήγημα, είναι αφήγημα μικρότερο από τη Νουβέλα. Καθώς είναι λιτό στην πλοκή και στην έκφραση αλλά πυκνό στη δομή και στα νοήματα, δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για έναν ήρωα ή ένα γεγονός. Μπορούν οι διαγωνιζόμενοι να δώσουν ρεαλιστικά, ηθογραφικά, αστυνομικά, κοινωνικά στοιχεία κ.λπ. έχοντας πάντα κατά νου, τους αποδέκτες και αναγνώστες της συγκεκριμένης αθλοθεσίας.]
Βραβείο Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Σμύρνης, 300ευρώ. Μυθιστόρημα με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες του Μικρασιατικού Ελληνισμού» (75-80 σελίδες)
Βραβείο Χρυσούλας Μουρατίδου εις μνήμην Χρυσαυγής Μικροπούλου-Μουρατίδου, 200 ευρώ. Μυθιστόρημα με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες του Ποντιακού Ελληνισμού» (75-80 σελίδες)
Βραβείο Ελένης Μαυρουλίδου-Δάβαρη εις μνήμην Λούλας και Ηλία Μαυρουλίδη και Λιλής Γιαννέτσου, 250ευρώ. Ποίηση (Συλλογή 25 ποιημάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας ή δημοτικού)
Βραβείο Εικονογράφησης, Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Οι συμμετέχοντες πρέπει να αποστείλουν πέντε πρωτότυπες απεικονίσεις (σταθερό αριθμό), αδημοσίευτες, ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, που παράγονται με οποιαδήποτε τεχνική, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής τεχνικής (αποστολή των εκτυπώσεων σε περίπτωση μικτής τεχνικής [αναλογική και ψηφιακή] ή ψηφιακά μέσα). Τα έργα που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενο Διαγωνισμό δεν μπορούν να εισαχθούν ξανά. Οι εικονογραφήσεις πρέπει να βασίζονται στο ίδιο θέμα και να αριθμούνται από 1 έως 5 με την επιθυμητή σειρά. Ο αριθμός των εικόνων (5) είναι υποχρεωτικός. Οι υποβολές οποιουδήποτε άλλου αριθμού έργων θα απορριφθούν. Κείμενα δεν γίνονται δεκτά αν δεν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ίδιων των εικονογραφήσεων. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Οι εικονογραφήσεις (δηλ. το μέγεθος του φύλλου) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις ακόλουθες διαστάσεις: 32 x 42 cm (ή 42 x 32 cm). Οι εικονογραφήσεις σε μεγαλύτερες μορφές δεν θα ληφθούν υπόψη. Οι εικονογραφήσεις πρέπει να είναι σε χαρτί ή σε εύκαμπτη σανίδα, μέγιστο πάχος 2mm (για λόγους διαχωρισμού σαρωτών). Όλα τα έργα πρέπει να συνοδεύονται από κλειστό φάκελο που φέρει όνομα, διεύθυνση, email και τηλέφωνο του εικονογράφου, σύμφωνα με τον όρο 1 του παρόντος. Επιπλέον για την συγκεκριμένη κατηγορία, έξω από τον φάκελο με τα στοιχεία τους, καλούνται οι συμμετέχοντες να αναφέρουν εάν επιθυμούν τα πραγματικά τους στοιχεία να ανοιχτούν πριν από την Τελετή Απονομής διακρίσεων του Διαγωνισμού, καθώς τα έργα θα εκτίθενται στην Τελετή Απονομής (επώνυμα ή ανώνυμα). Κάθε εικονογράφος που θα επιλεγεί από την επιτροπή θα λάβει δύο σελίδες στον ετήσιο κατάλογο ή πόστερ ή ημερολόγιο για την αναπαραγωγή όλων ή μερικών από τις εικονογραφήσεις καθώς και χώρου για βιογραφικά σημειώματα –κατά την κρίση της Επιτροπής της ΓΛΣ.
ΒραβείοΑγγελικής Βαρελλά, 200ευρώ σε βιβλία. Μαθητικό περιοδικό ή εφημερίδα (η εφημερίδα να εμφανίζει περιοδικότητα στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς) μαθητών Α/θμιας εκπαίδευσης.
Βραβείο Αγγελικής Βαρελλά, 200ευρώ σε βιβλία. Μαθητικό περιοδικό ή εφημερίδα (η εφημερίδα να εμφανίζει περιοδικότητα στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς) μαθητών Β/θμιας εκπαίδευσης.
Βραβείο Ζαχαρούλας Καραβά, 200ευρώ σε βιβλία. Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων συναφές με τη λογοτεχνία και τη δημιουργική γραφή, για μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης, που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020, από σχολείο ή δίκτυο σχολείων Α/θμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκη, άλλο φορέα ή φυσικό πρόσωπο.
Τιμητικό Βραβείο «Τατιάνα Σταύρου» από τη Γ.Λ.Σ., σε Συγγραφέα για το σύνολο του έργου του/της, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ.
ΟΡΟΙ: Πέντε αντίτυπα του έργου υποβάλλονται με ψευδώνυμο μίας λέξης. Τα κείμενα πρέπει να έχουν: Γραμματοσειρά: Times New Roman Μέγεθος γραμματοσειράς: 12 Διάστιχο: 1.5 Περιθώρια: αριστερό/δεξί: 3 – άνω/κάτω: 2.5 Στα στοιχεία του αποστολέα, πρέπει να αναγράφεται: Το ψευδώνυμο, ο τίτλος του έργο και ο αριθμός της κατηγορίας στην οποία το αποστέλλετε (π.χ. 7. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ιστορία εκτενούς φόρμας, για παιδιά 10-14 ετών). Τα πραγματικά στοιχεία (πλήρες ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email και ταχυδρομική διεύθυνση) πρέπει να βρίσκονται σε εσωτερικό, μικρότερο, σφραγισμένο φάκελο, τυπωμένα σε μία σελίδα και διπλωμένη ούτως ώστε τα στοιχεία να μην είναι ευδιάκριτα. Όλα τα αντίτυπα, μαζί με τον φάκελο πραγματικών στοιχείων στέλνονται σε ΕΝΑΝ φάκελο. Τα έργα που θα σταλούν χωρίς να τηρούν έστω και έναν από τους παραπάνω όρους της προκήρυξης ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΑ (π.χ. αναγραφή ονόματος ή διεύθυνσης, λιγότερα από 5 αντίτυπα, εκπρόθεσμη αποστολή, κλπ) Κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα συμμετοχής σε όσες κατηγορίες επιθυμεί αλλά με μία ξεχωριστή συμμετοχή ανά κατηγορία, με ξεχωριστό ψευδώνυμο ανά κατηγορία, τίτλο, και φάκελο αποστολής. (Για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε λάβετε υπόψιν τον όρο 3 του παρόντος). Κάθε έργο υποβάλλεται σε μία μόνο κατηγορία. Η Γ.Λ.Σ. δε φέρει καμία ευθύνη εάν σε περίπτωση διαφορετικού τρόπου αποστολής χαθούν αντίτυπα ή/και αναγκαστεί να ακυρώσει συμμετοχές με την παραλαβή. Οι φάκελοι δεν ανοίγονται παρά μόνο σε περίπτωση διάκρισης του διαγωνιζομένου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες παραμένουν άγνωστοι. Κατ’ εξαίρεση τα σχολεία, λόγω του μεγέθους και της ιδιομορφίας του υλικού τους, μπορούν να στείλουν τα έργα τους και σε ηλεκτρονική μορφή [memory stick ή DVD] αλλά επίσης σε πέντε αντίτυπα).
Οι βραβευθέντες υποχρεούνται να δώσουν για έκδοση το έργο τους στον εκδοτικό οίκο που αθλοθέτησε το βραβείο. Σε περίπτωση που για κάποιον λόγο δεν το εκδώσει ο αθλοθέτης σε εύλογο χρονικό διάστημα 2 ετών, ο βραβευμένος αποδεσμεύεται. Οι υπόλοιπες διακρίσεις δεν υποχρεούνται σε έκδοση – παρά μόνον εάν ο εκδότης και ο δημιουργός συμφωνήσουν ανάλογα. Αποκλείονται από τον διαγωνισμό όσοι έχουν ήδη διακριθεί τρεις φορές από την Γ.Λ.Σ. καθώς και εκείνοι που διακρίθηκαν για το ίδιο κείμενο σε άλλο διαγωνισμό στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. Τρία αντίτυπα των βραβευμένων βιβλίων, όταν εκδοθούν, πρέπει να στέλνονται στη Γ.Λ.Σ. για το αρχείο της. Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, να μην έχουν δημοσιευτεί, προβληθεί ή παρουσιαστεί με οποιοδήποτε τρόπο, σε οποιοδήποτε μέσο ή διαγωνισμό, οπουδήποτε. Ως «διάκριση» ορίζονται: το βραβείο, ο έπαινος, η εύφημος μνεία. Η «Συντροφιά» επιφυλάσσεται να αποσύρει τη διάκριση ενός έργου, αν μετά την έκδοσή του διαπιστωθούν προσθήκες ή τροποποιήσεις που (σύμφωνα με τα κριτήρια της επιτροπής), δεν θα την είχαν οδηγήσει στην βράβευση αυτή. Συχνά η Γ.Λ.Σ. συνοδεύει τις διακρίσεις της, με ορισμένες συμβουλές για μικρές τροποποιήσεις προς όφελος του κειμένου. Αυτονόητο είναι πως δεν αναφερόμαστε στις εν λόγω υποδείξεις. Μετά το πέρας της επιλογής των διακριθέντων, τόσο τα υποψήφια έργα όσο και οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία των μη διακριθέντων, καταστρέφονται. Η Γ.Λ.Σ. δεν υποχρεούται σε επιστροφή υποψήφιων έργων σε καμία κατηγορία.
ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΩΝ: Από 23 Αυγούστου έως και 18 Σεπτεμβρίου 2021. (Εξαιρούνται τα σχολεία που έχουν δικαίωμα υποβολής έως 30 Οκτωβρίου 2021). Τα έργα να στέλνονται με απλό ταχυδρομείο. Συστημένα και κούριερ ΔΕΝ παραλαμβάνονται. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ, Μπουμπουλίνας 28, 10682, Αθήνα. Τα έργα που θα έχουν παραληφθεί θα αναρτηθούν στο blog της Γ.Λ.Σ. στις 10/10/2021, ενώ το σύνολο συμμετοχών των κατηγοριών 14, 15 και 16 θα αναρτηθούν έως 10/11/2021. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αν έχουμε παραλάβει και καταγράψει το έργο τους και στην αντίθετη περίπτωση να μας ενημερώσουν το πολύ μέχρι 15/10/2021 – για τις κατηγορίες 14, 15 και 16 έως 15/11/2021. Πέραν αυτής της ημερομηνίας η Γ.Λ.Σ. αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για λάθη ή παραλείψεις στα παραληφθέντα έργα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ΜΟΝΟ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση womensliteraryteam@gmail.com με ηλεκτρονική διεύθυνση που ΔΕΝ αποκαλύπτει τα πραγματικά τους στοιχεία (εκτός των κατηγοριών 14, 15 και 16). Η απονομή των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 και λεπτομερής ενημέρωση θα αναρτηθεί στο blog και στα κοινωνικά δίκτυα της Συντροφιάς, μετά τα μέσα Νοεμβρίου 2021. Μετά την Τελετή Απονομής τα σχόλια για τα συμμετέχοντα έργα (με τα ψευδώνυμά τους) θα αναρτηθούν στο blog και στα κοινωνικά δίκτυα της Γ.Λ.Σ. και με την κατάθεση των έργων τους οι δημιουργοί συμφωνούν με την δημοσιοποίηση αυτή. Ο διαγωνισμός (εκτός των κατηγοριών σχολείων και σχολικών δραστηριοτήτων) απευθύνεται σε ΕΝΗΛΙΚΕΣ που γράφουν για παιδιά και νέους, και ΟΧΙ σε παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής έργων οι αθλοθέτες, τα μέλη του Δ.Σ. τα μέλη των επιτροπών, και οι συγγενείς αυτών έως και 3ου βαθμού.

* 

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός παραμυθιού με τίτλο: «Ένα Ευζωνάκι ταξιδεύει στο χρόνο», συνδιοργανώνεται από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία και τον Όμιλο Ανάδειξης και Διάδοσης της Πολιτιστικής-Καλλιτεχνικής Εθνικής Κληρονομιάς «Φέρμελη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία». Καλούμε από κοινού, τους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων της Ελλάδας να αποτυπώσουν μέσα από τη δημιουργία κειμένων, τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού που συμβολίζουν οι Εύζωνες. Ο ηρωισμός, η γενναιότητα, η μαχητικότητα, ο αγώνας του δικαίου και της ελευθερίας,  το φιλότιμο και η λεβεντιά είναι συνυφασμένα με την ιστορία της πατρίδας μας και θα πρέπει να χαρακτηρίζουν την  Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα έμπνευση για την Ελλάδα του αύριο.  Εν όψει του εορτασμού για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση,  καλούμε τους μαθητές  να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη  να γράψουν ένα κείμενο για τους Εύζωνες. Λίγα λόγια για τη ιστορία τους: Οι εύζωνες πήραν το όνομά τους από το αρχαιοελληνικό επίθετο “εύζωνος” που σημαίνει αυτός που είναι  ζωσμένος καλά. Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους υπήρξε καταλυτική για να περάσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ήρωες.  Σήμερα, αποτελούν τους στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς και η ύπαρξή τους έχει συμβολικό χαρακτήρα. Καλούμε λοιπόν από κοινού, τους μαθητές όλων των ελληνικών Δημοτικών Σχολείων της Ελλάδας να γράψουν ένα παραμύθι με κεντρικό  ήρωα, ένα Ευζωνάκι, το οποίο ταξιδεύει στο χρόνο. Για παράδειγμα,  μπορεί να μεταφέρεται σε έναν φανταστικό κόσμο ή σε μια εποχή από το παρελθόν και να κάνει μια ηρωική πράξη. Μια άλλη εκδοχή είναι, η περιγραφή μιας φανταστικής ιστορίας κατά τη σημερινή εποχή, όπου ένα Ευζωνάκι πραγματοποιεί μια γενναία δράση. Αναφορές σε στοιχεία της στολής των ευζώνων είναι ευπρόσδεκτες.  (τα προαναφερθέντα είναι απλά παραδείγματα με σκοπό να δώσουν το έναυσμα για το ξεκίνημα της ιστορίας.)
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
1. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές των 4 τάξεων του Δημοτικού (3η-4η-5η-6η δημοτικού). Απευθύνεται στα παιδιά των δημοτικών σχολείων όλης της Ελλάδας (Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων). Δεκτές και μεμονωμένες συμμετοχές.
2. Γίνεται δεκτή και ομαδική εργασία έως 2 παιδιά.
3. Κάθε φορέας μπορεί να στείλει μέχρι 20 έργα.
4. Κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει με ένα μόνο έργο.
5. Το όριο των λέξεων είναι 300-400-500-600 λέξεις αντίστοιχα για κάθε τάξη.
6. Πίσω από κάθε κείμενο  συμπληρώστε το:
    Όνομα, Επίθετο και Ηλικία παιδιού.
    Όνομα, Διεύθυνση, Τ.Κ., Τηλέφωνο και Σφραγίδα του φορέα
    Όνομα και Υπογραφή υπεύθυνου εκπαιδευτικού
7. Τα έργα θα αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις κάτωθι διευθύνσεις: info@athenscitymuseum.gr  και  evzones@phermeli.gr
8. Η λήξη υποβολής των κειμένων είναι έως τέλος Μαΐου 2021 
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ 
Τα έργα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν από 3μελή Κριτική Επιτροπή: Λίζα Πενθερουδάκη, εικαστικός - Σάσα Βούλγαρη, επαγγελματίας αφηγήτρια, Ψυχοπαιδαγωγός - Ελπίδα Μηναδάκη, κειμενογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού,  θα σας ανακοινωθούν με επιστολή προς κάθε φορέα τον Ιούνιο του 2021.  Τα τρία κείμενα που θα επιλεγούν από την Επιτροπή θα εκδοθούν σε παιδικό βιβλίο από εκδοτικό οίκο. 

*

Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου (ΕΛΣΗ) διοργανώνει τον καθιερωμένο ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης για το 2021, με θέμα: «Γι’ αυτά πολεμήσαμε», εμπνευσμένο από τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη προς τους στρατιώτες: «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχθείτε, να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε». Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν: Έλληνες, Έλληνες ομογενείς και Έλληνες κάτοικοι αλλοδαπής. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έχουν βραβευθεί και δεν παρήλθε μία τριετία μετά τη βράβευσή τους. Τα ποιήματα που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό, πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και οι διαγωνιζόμενοι/ες να έχουν συμπληρώσει το 18ο  έτος της ηλικίας τους. Οι συμμετέχοντες/-ουσες καλούνται να υποβάλουν στον διαγωνισμό ένα (1) ποίημά τους, το οποίο δεν θα ξεπερνά τους τριάντα (30) στίχους. Το ποίημα, που θα υποβληθεί στον διαγωνισμό, δεν πρέπει να έχει δημοσιευθεί ή εκδοθεί ή βραβευθεί σε άλλο διαγωνισμό ποίησης. Το ποίημα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021 σε τρία δακτυλογραφημένα αντίγραφα, στα οποία θα αναγράφεται μόνο το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου/ης. Τα αντίγραφα να αποσταλούν μέσα σε φάκελο, στον οποίο, στη θέση του αποστολέα, θα αναγράφεται μόνο το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου/ης. Μέσα στο μεγάλο φάκελο και σε μικρότερο σφραγισμένο (στον οποίο θα αναγράφεται εξωτερικά μόνο το ψευδώνυμο του διαγωνιζομένου/ης) θα περιέχονται δακτυλογραφημένα τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζομένου/ης (ψευδώνυμο, τίτλος ποιήματος, όνομα, επώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, σταθερό και κινητό τηλέφωνο και e-mail). Η επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από τριμελή επιτροπή, την οποία θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Αυγούστου 2021. Θα απονεμηθούν τρία (3) βραβεία και τρεις (3) έπαινοι. Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων θα λάβει χώρα στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της ΕΛΣΗ: “Λυρική Παμβώτις”, η οποία πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του μηνός Αυγούστου, στο Νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Η ταχυδρομική διεύθυνση στην οποία θα πρέπει να αποσταλεί ο φάκελος με την ένδειξη για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης 2021 της ΕΛΣΗ  είναι: προς κ. Σπύρο Εργολάβο (Ταμία ΕΛΣΗ), Ι. Γούναρη 7, ΤΚ 454 44, Ιωάννινα

*
 
 Ο IANOS, για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνει Διαγωνισμό Διηγήματος και Φωτογραφίας με θέμα: «Ταξίδια». Ταξίδια φυσικά, νοητά, φανταστικά, ταξίδια στο χαρτί, ταξίδια στο φακό, ταξίδια στο μυαλό… Αξιοποιήστε τον χρόνο που μας προσφέρει ο εγκλεισμός δημιουργικά, κλείστε τα μάτια, ταξιδέψτε και αποτυπώστε τα «δικά σας» ταξίδια. Ταξίδια που έχετε κάνει, ταξίδια που ονειρεύεστε να κάνετε, ταξίδια που δε θα κάνετε ποτέ… Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσω των φακών και των λέξεων τους, να αφηγηθούν και να αναδείξουν ΤΑΞΙΔΙΑ που θυμούνται, που ανακαλούν συχνά από τη μνήμη τους, που σχεδιάζουν, που ονειρεύονται αλλά και ταξίδια που κάνουν καθημερινά είτε με φυσικό είτε με νοερό τρόπο… Ταξιδεύουμε γιατί δεν γίνεται αλλιώς.
Λήξη διαγωνισμού: Τρίτη 15 Ιουνίου 2021
Επιτροπή διαγωνισμού διηγήματος: Γιάννης Ξανθούλης – συγγραφέας, Κωνσταντίνος Μπούρας  – ποιητής, Διονύσης Μαρίνος  – συγγραφέας. Για τους όρους συμμετοχής πατήστε εδώ
Τις φωτογραφίες θα αξιολογήσει ειδική επιτροπή έμπειρων και καταξιωμένων καλλιτεχνών: Δημήτρης Ταλιάνης  – φωτογράφος, εκδότης, Μάριος Σπηλιόπουλος – καθηγητής ΑΣΚΤ, ζωγράφος, Σωτήρης Χατζάκης  – σκηνοθέτης. Για τους όρους συμμετοχής πατήστε εδώ

*

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής προκηρύσσει τους εξής Διαγωνισμούς και Βραβεία (2021):
Διαγωνισμός πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη
ΟΡΟΙ:
α) Στον Διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς με ηλικία 18 μέχρι 45 ετών (με όριο την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού).
β) Υποψήφια προς βράβευση είναι αυτοτελή βιβλία, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή κυπριακή διάλεκτο), τα οποία έχουν εκδοθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2020.
γ) Υποψήφια για βράβευση είναι έργα πολιτών α) με κυπριακή υπηκοότητα· ή β) Ευρωπαίων πολιτών· ή και γ) πολιτών από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.
δ) Στον Διαγωνισμό δύνανται να λάβουν μέρος ποιητές, πεζογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς με αυτοτελές βιβλίο, που συνιστά την πρώτη τους δημοσίευση. Τυχόν δημοσιεύσεις στον ημερήσιο ή περιοδικό έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο δεν θεωρούνται ως πρώτη δημοσίευση.
ε) Απονέμεται ένα βραβείο για κάθε μία από τις εξής κατηγορίες (Ποίηση, Πεζογραφία, Θέατρο), δηλαδή συνολικά τρία βραβεία.
στ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη, αποστέλλοντάς το σε πέντε αντίτυπα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ.28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το βιβλίο αποστέλλονται: α) αντίγραφο πιστοποιητικού γεννήσεως ή ταυτότητας, με βάση το οποίο τεκμαίρεται ότι ο υποψήφιος/η υποψήφια εμπίπτει στα ηλικιακά όρια του Διαγωνισμού· β) Ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα αποστέλλεται και ηλεκτρονικά η δήλωση ενδιαφέροντος.
ζ) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.
η) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης»
ΟΡΟΙ:
α) Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς απονέμεται σε λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικούς λογοτεχνίας, σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς τους στα κυπριακά γράμματα.
β) Για το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς δεν υποβάλλονται υποψηφιότητες εκ μέρους ενδιαφερομένων. Υποψήφιοι για βράβευση είναι α) Κύπριοι λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικοί λογοτεχνίας και β) λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικοί λογοτεχνίας με καταγωγή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι με το έργο τους συνέβαλαν σημαντικά στην προώθηση της μελέτης των κυπριακών γραμμάτων και στην προβολή της κυπριακής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.
γ) Αρμόδιο για την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς είναι το Δ.Σ. του Ο.Λ.Κ., το οποίο υπέχει ρόλο κριτικής επιτροπής.
δ) Κάθε μέλος του Δ.Σ. δύναται να υποβάλλει εισήγηση και να τεκμηριώνει την πρότασή του για βράβευση συγκεκριμένου συγγραφέα.
ε) Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. έχει τη νικώσα ψήφο.
στ) Νοείται ότι ο προς βράβευση συγγραφέας ενημερώνεται από το Δ.Σ. για την απόφασή του να τον τιμήσει με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς. Σε περίπτωση μη αποδοχής του Βραβείου, το Δ.Σ. προχωρεί σε επιλογή άλλου συγγραφέα.
ζ) Το Δ.Σ. θα αποφασίσει για την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς όχι αργότερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.
Διαγωνισμός Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος»
ΟΡΟΙ
α) Στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» μπορούν
να λάβουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες ή και iii) πολίτες από
τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.
β) Υποψήφια προς βράβευση είναι αυτοτελή βιβλία που εμπίπτουν στα ως άνω είδη (φιλολογική μελέτη,
δοκίμιο, κριτική έκδοση) και τα οποία έχουν δημοσιευθεί το έτος 2020.
γ) Το επιστημονικό αντικείμενο του υποψήφιου προς βράβευση βιβλίου δύναται να αφορά είτε την
κυπριακή λογοτεχνία είτε τις σχέσεις της με την ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία ή και την παγκόσμια.
Δύναται επίσης να αφορά την κριτική έκδοση κειμένων της κυπριακής γραμματείας ή της ευρύτερης
νεοελληνικής υπό την προϋπόθεση ότι αφορά άμεσα ή έμμεσα την Κύπρο.
δ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου –
Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος», αποστέλλοντάς το σε πέντε αντίτυπα στην ταχυδρομική
διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το
βιβλίο αποστέλλεται ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα
αποστέλλεται και ηλεκτρονικά η δήλωση ενδιαφέροντος.
ε) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.
στ) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής
Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εκάστου
έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου
2021.
Διαγωνισμός Μυθιστορήματος
ΟΡΟΙ:
α) Στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.
β) Υποψήφια προς βράβευση είναι μυθιστορήματα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή και στην κυπριακή διάλεκτο), τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελές βιβλίο το έτος 2020.
γ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος, αποστέλλοντάς το σε πέντε αντίτυπα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το βιβλίο αποστέλλεται ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα η δήλωση ενδιαφέροντος αποστέλλεται ηλεκτρονικά.
ε) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.
στ) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος
ΟΡΟΙ:
α) Στον Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.
β) Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή στην κυπριακή διάλεκτο). Νοείται ότι δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί ούτε στον ημερήσιο ή περιοδικό έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο.
γ) Ποίηση: Υποβάλλεται ένα ποίημα με έκταση μέχρι 100 στίχους.
δ) Διήγημα: Υποβάλλεται ένα διήγημα με έκταση μέχρι 2500 λέξεις.
ε) Τα έργα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή (δακτυλογραφημένα – γραμματοσειρά Τimes New Roman – μέγεθος γραμμάτων 12), σε πέντε αντίγραφα.
στ) Κάθε συμμετέχων/-ουσα αναγράφει στην πρώτη σελίδα ψευδώνυμο και εξαψήφιο διακριτικό αριθμό.
ζ) Το όνομα του/της συμμετέχοντος/-ουσας μαζί με το ψευδώνυμο και τον διακριτικό αριθμό αναγράφονται σε σημείωμα το οποίο εσωκλείεται σε μικρό φάκελο που τοποθετείται μαζί με τα αντίγραφα των κειμένων και αποστέλλεται στον Ο.Λ.Κ.
η) Τα έργα αποστέλλονται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος.
στ) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Πέμπτη, 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

*

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους, η Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας Δήμου Παύλου Μελά «Παιδική Ομπρέλα», προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Έκφρασης για εφήβους, του Δήμου Παύλου Μελά. Σκοποί του διαγωνισμού είναι: Α) να καλλιεργήσει στους νέους τα ιδανικά της ελευθερίας, της αρετής, της τόλμης, έτσι όπως τα οραματίστηκε ο Ανδρέας Κάλβος. Ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και Β) να ενθαρρύνει τους νέους να εκφράσουν τη συγγραφική τους ικανότητα, καθώς και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία.
Πηγή έμπνευσης για το θέμα του διαγωνισμού, αποτελεί ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Μακριά από την πατρίδα, αλλά και από τις έριδες που δίχαζαν τις τάξεις των επαναστατημένων Ελλήνων, ο Κάλβος ονειρεύεται και γράφει για την ιδεατή Ελλάδα: της ανδρείας, της αρετής, της ομόνοιας. Πιστεύει ότι η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, για το οποίο αξίζει κάθε θυσία. Μόνο που δεν είναι εύκολο να την αποκτήσεις χωρίς τόλμη, αλλά και
χωρίς αρετή. Γράφει λοιπόν…

Εις Σάμον

α’ Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία.
β’ Αυτή (και ο μύθος κρύπτει
νουν αληθείας) επτέρωσε
τον Ίκαρον· και αν έπεσεν
πτερωθείς κ’ επνίγη
θαλασσωμένος.
γ’ Αφ’ υψηλά όμως έπεσε,
και απέθανεν ελεύθερος. –
Αν γένης σφάγιον άτιμον
ενός τυράννου, νόμιζε
φρικτόν τον τάφον.
Ανδρέας Κάλβος, Ωδαί, Ίκαρος

 ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου, οποιουδήποτε σχολείου εντός Ελλάδας. 2. Ο διαγωνισμός αφορά σε δύο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος:
Α) ποιητικό έργο, αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 40 στίχους, σε ομοιοκατάληκτο ή ελεύθερο στίχο. Β) διήγημα αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 1.500 λέξεις. 3. Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα συμμετάσχει με ένα μόνο έργο και για ένα μόνο λογοτεχνικό είδος (ποίηση ή διήγημα). 4. Τα έργα θα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα. 5. Ως ημερομηνία έναρξης της αποστολής των έργων ορίζεται η 15/04/2021 και ημερομηνία λήξης η 01/07/2021, με δυνατότητα τροποποίησης της ημερομηνίας. Τα διαγωνιζόμενα έργα θα αποσταλούν μόνο ηλεκτρονικά, στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση paidikiomprela@pavlosmelas.gr με τον εξής
τρόπο: Το έργο πρέπει να αποσταλεί από ένα email που να μην φανερώνει την πραγματική ταυτότητα του διαγωνιζόμενου. Ο διαγωνιζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει το email κάποιου άλλου προσώπου ή να δημιουργήσει ένα δεύτερο email με στοιχεία που δεν θα φανερώνουν την ταυτότητά του. Στο θέμα του αποσταλέντος email θα αναγράφεται ο τίλος του έργου και η κατηγορία στην οποία διαγωνίζεται (ποίηση ή διήγημα). Θα σταλεί ένα συνημμένο αρχείο pdf , το οποίο θα περιλαμβάνει το έργο, όχι με το πραγματικό ονοματεπώνυμο, αλλά με το ψευδώνυμο του/της διαγωνιζόμενου/ης σε εμφανές σημείο (επάνω δεξιά με έντονα γράμματα),τον τίτλο και το είδος του έργου (π.χ. Ποίηση), σε μέγεθος γραμμάτων 12 και γραμματοσειρά Times New Roman. Σε ένα δεύτερο αρχείο pdf, θα περιλαμβάνεται μία σελίδα με το πραγματικό ονοματεπώνυμο του/της διαγωνιζόμενου/-ης και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, δηλ. ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση (email), αριθμό τηλεφώνου του ιδίου, καθώς και αριθμό τηλεφώνου του γονέα. Στην περίπτωση που τα έργα θα αποσταλούν μέσω σχολείων, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου και του υπεύθυνου επικοινωνίας
εκπαιδευτικού. Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 από τους γονείς ή κηδεμόνες τους, ότι συναινούν για τη συμμετοχή των παιδιών τους, στη διαγωνιστική διαδικασία και στη δημοσιοποίηση του ονόματος του ανήλικου παιδιού τους, που θα ακολουθήσει στο στάδιο της βράβευσης με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Τα έργα θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν είτε μέσω των γυμνασίων – λυκείων, αν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από μαθητές και μαθήτριες, είτε με ατομική πρωτοβουλία των ενδιαφερόμενων. Στην περίπτωση που τα έργα θα αποσταλούν μέσω σχολείων απαραίτητο είναι να συμπεριληφθούν στο mail τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου και του υπεύθυνου επικοινωνίας για το σχετικό διαγωνισμό εκπαιδευτικού. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Παύλου Μελά, μέχρι το τέλος του μήνα Αυγούστου 2021. Ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δύναται και να παραταθεί. Σε περίπτωση παράτασης θα αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Παύλου Μελά.  ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ: α. Η πρωτοτυπία στον τρόπο ανάδειξης του θέματος. β. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας. γ. Η οργάνωση του κειμένου όσον αφορά τη δομή του.
Θα βραβευτούν τρία έργα ανά κατηγορία κειμένου, με την ένδειξη «Πρώτο Βραβείο» με χρηματικό έπαθλο 100 ευρώ, «Δεύτερο Βραβείο» με χρηματικό έπαθλο 50 ευρώ και «Τρίτο Βραβείο» με έπαθλο λογοτεχνικά βιβλία .Στη συνέχεια θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι στα έργα που θα κριθούν ως καλύτερα στη σειρά αξιολόγησης, αμέσως μετά από τα βραβευθέντα και τα οποία θα είναι ισάριθμα, δηλαδή θα απονεμηθούν 3 τιμητικοί έπαινοι ανά κατηγορία κειμένου, με
την ένδειξη «πρώτος τιμητικός έπαινος», «δεύτερος τιμητικός έπαινος», «τρίτος τιμητικός έπαινος». Τέλος, έπαινοι συμμετοχής θα απονεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες εγκύρως και εμπροθέσμως στο διαγωνισμό. Τα έργα θα κριθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν φιλόλογοι, συγγραφείς και άλλες πνευματικές προσωπικότητες. Τα ονόματα όσων την απαρτίζουν θα ανακοινωθούν για λόγους αδιαβλητότητας του διαγωνισμού μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ή αποστολής των έργων. Η κρίση της κριτικής επιτροπής είναι αμετάκλητη. Η τελετή βράβευσης θα γίνει από τον Δήμο Παύλου Μελά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας. Τα υποβληθέντα έργα δεν επιστρέφονται και παραμένουν στο αρχείο της Δομής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας Παιδική Ομπρέλα, ως αποδεικτικά στοιχεία του διαγωνισμού. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό με την υποβολή του κειμένου προϋποθέτει και την πλήρη αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης. Σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η επιτροπή του διαγωνισμού και ο Δήμος Παύλου Μελά, δε φέρουν καμία ευθύνη και έχουν δικαίωμα αποκλεισμού της συμμετοχής. Ο Δήμος Παύλου Μελά δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί με οποιονδήποτε τρόπο σε εμπορική χρήση των έργων, έχει, δε, την υποχρέωση να αναφέρει πάντα τα στοιχεία του δημιουργού, χωρίς καμία άλλη απαίτηση εκ μέρους του. Ο Δήμος Παύλου Μελά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προχωρά στην έκδοση του βιβλίου της χρονιάς με τα έργα που θα βραβευτούν. Πληροφορίες για το διαγωνισμό δίνονται στο τηλέφωνο 2310-688 439, Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας Δήμου Παύλου Μελά «Παιδική Ομπρέλα».

*

Ανακοίνωση λογοτεχνικού διαγωνισμού από το Ελληνικό Πανόραμα 1000 λέξεις… μια εικόνα. Αδιάσειστο πειστήριο της βαθιάς ανθρώπινης ανάγκης για οικείωση του ξένου, κατάκτησης του αγνώστου και προσέγγισης του «άλλου» αποτελούν οι πολλαπλές και ποικίλες «ταξιδιωτικές αφηγήσεις», που διασώζονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στις αφηγήσεις αυτές, που είναι αρκετά δημοφιλείς λόγω της ανθρώπινης περιέργειας, επιχειρείται η αποτύπωση του παράξενου, του αναπάντεχου, και του διαφορετικού και παρέχεται άφθονο πληροφοριακό υλικό για τη γεωγραφία και την ανθρώπινη φύση. Ως ταξιδιωτικό λοιπόν ορίζεται κάθε αφηγηματικό κείμενο του οποίου ο συγγραφέας ή ο κεντρικός ήρωας αφηγείται ό,τι είδε κι έζησε σ’ έναν άλλο τόπο και στον οποίο το ταξίδι αποτελεί το κεντρικό θέμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφηγητών, όπως αφηγητών που επιδιώκουν να αποδώσουν με ακρίβεια την αλήθεια κι επιλέγουν έναν τύπο αφήγησης-μαρτυρίας  και αφηγητών που υιοθετούν μια λογοτεχνική αφήγηση αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, στην οποία το αφηγημένο ταξίδι αποτελεί μια απόπειρα ενδοσκόπησης. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε μοιραστείτε μαζί μας την ταξιδιωτική αφηγηματική σας εμπειρία. Η τόσο μικρή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα χώρα μας η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να μας εκπλήξει και ταυτόχρονα να μας μαγέψει με το φυσικό της πλούτο, την ιστορία  και τους δημιουργικούς κατοίκους της. Δώστε στις λέξεις εικόνες, συναισθήματα, μηνύματα. Δώστε μας να φανταστούμε το διαφορετικό πιο ζωηρά κι έντονα απ’ ότι μας επιτρέπει η πραγματικότητα, την ευκαιρία να δραπετεύσουμε από τα στενά όρια του εαυτού μας και μέσα από την ταύτισή μας μαζί σας ταξιδιώτη-αφηγητή να εμπλουτίσουμε τις προσωπικές μας εμπειρίες.
OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ: Όριο λέξεων κειμένου 1000 – 1.500 λέξεις. Ταξίδι αποκλειστικά στην Ελλάδα. Προθεσμία υποβολής κειμένων: έως και 20 Αυγούστου 2021. Αποστολή κείμενου στο  info@elliniko-panorama.gr  με θέμα: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ και τον ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ καθώς και στοιχεία επικοινωνίας: Ονοματεπώνυμο και κινητό τηλέφωνο. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ τεύχος Νο 128 Φθινόπωρο 2021 και στην ιστοσελίδα του.
1ο βραβείο:  Τριήμερο ταξίδι για 2 άτομα στο μοναδικό HandmadeVillage της Ελλάδας το «ΜΟΝΤΑΝΕΜΑ» στην Λίμνη Πλαστήρα. Πλήρη φιλοξενία 2 ατόμων / 2 διανυκτερεύσεις και ειδικό πρόγραμμα ξεναγήσεων στην περιοχή ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.
2ο βραβείο: μια πλήρης κασετίνα με όλους τους χάρτες για κάθε γωνία της Ελλάδας των εκδόσεων Terrain.
3ο βραβείο: μια δωροεπιταγή αξίας 100€ για την αγορά βιβλίων των εκδόσεων «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ».
Δώρο για όλους τους συμμετέχοντας στον διαγωνισμό μια Ετήσια Ηλεκτρονική Συνδρομή στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ.
Σημείωση:  τα κείμενα που θα αποσταλούν στον διαγωνισμό με την σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα μπορούν να δημοσιευθούν στην έντυπη & ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.
 Όλες οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού εδώ

*

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά διαγωνισμό με τίτλο: «Γράφοντας ή απεικονίζοντας την επόμενη ημέρα από την Covid – 19». Ο φετινός διαγωνισμός διενεργείται σε συνέχεια των 4 Εθνικών Διαγωνισμών με μια διαφορετική μορφή λόγω των συνθηκών που βίωσε η χώρα μας. Στο διαγωνισμό φέτος μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι Έλληνες – Κύπριοι πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού είτε Ενήλικες ανεξαρτήτου Ηλικίας είτε ανήλικοι που συνυπογράφουν την αίτηση συμμετοχής οι γονείς τους. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται είτε να καταγράψουν είτε να απεικονίσουν την ιδέα ή την εμπειρία τους η οποία θα πρέπει να είναι βασισμένη στην επόμενη ημέρα από την Covid – 19. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφραστούν είτε με κείμενα έως 5.000 λέξεων είτε να απεικονίσουν καλλιτεχνικά με τη «γλώσσα» της ζωγραφικής καθώς και άλλων μεθόδων την επόμενη μέρα από τον Covid – 19 (χωρίς περιορισμό συμμετοχών). Ο διαγωνισμός ξεκινά με την 1η  ανάρτηση του (16 Απριλίου 2021) και καταληκτική ημερομηνία υποβολής των κειμένων – καλλιτεχνικών έργων είναι η 15η  Ιουλίου 2020. Όλα τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο και συγκεκριμένα στο email  i.ch.lampropoulos@gmail.com, όπου και θα λαμβάνεται απαντητικό email για την επιβεβαίωση παραλαβής. Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει να συνοδεύονται οπωσδήποτε από την αίτηση συμμετοχής των υποψηφίων η οποία βρίσκεται αμέσως μετά τους όρους συμμετοχής. Η υπογραφή και υποβολή της συμπληρωμένης αίτησης συμμετοχής (είτε ολογράφως ηλεκτρονικά) δηλώνει την πλήρη αποδοχή των όρων του διαγωνισμού και δηλώνεται από τον υποψήφιο η έγκριση επεξεργασίας των στοιχείων του για τους λόγους του διαγωνισμού, αποστολή email, σχετικών με το διαγωνισμό ή και μελλοντικούς διαγωνισμούς. Όσο αφορά τα έργα ζωγραφικής εάν προγραμματιστεί έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Covid-19 θα σας σταλούν οδηγίες για την αποστολή τους, ενώ τα κείμενα θα εκτυπωθούν με ευθύνη της Οργανωτικής επιτροπής προκειμένου να εκτεθούν σε δημόσια ανάγνωση. Με την υποβολή των έργων οι υποψήφιοι συναινούν για την έκδοση ηλεκτρονικού βιβλίου (eBook) καθώς και με την αναγραφή των στοιχείων τους. Το eBook θα διατίθεται δωρεάν και θα είναι αναρτημένο στην σελίδα του μεταπτυχιακού προγράμματος. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση βρίσκονται και τα προηγούμενα ebook. Όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κειμένων που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι σε έγγραφο word. Προτείνεται να έχουν την εξής δομή: Τίτλος, στοιχεία συγγραφέα (προς δημοσίευση) εισαγωγή, κυρίως θέμα, συμπεράσματα (εάν κάποιος δεν επιθυμεί να αναγραφεί το όνομά του στο eBook καλείται στα στοιχεία συγγραφέα να αναγράψει την λέξη «άγνωστος». Συστήνεται αν τα κείμενα αφορούν πραγματικές καταστάσεις να μην αναφέρονται τα αληθή ονόματα τυχόν συμμετεχόντων για περιγραφές καταστάσεων. Όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων σε πρώτη φάση ζητείται να στείλετε σε μορφή jpg αρχείου το έργο σας. Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε με άλλο τρόπο παρακαλούμε επικοινωνήστε με το email για να σας ενημερώσουμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού ορίζεται από την Διοίκηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και μπορεί να απαρτίζεται από καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ακαδημαϊκούς υποτρόφους, υποψήφιους διδάκτορες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπροσώπους φοιτητών ή αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος. Για την έκδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου eBook δεν θα γίνει βράβευση συγκεκριμένων έργων και όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητική Διάκριση την ώρα της παρουσίασης του ηλεκτρονικού βιβλίου η οποία θα λάβει χώρα σε πόλη της Θεσσαλίας, όπου και θα ενημερωθείτε σε δεύτερο χρόνο! Για όσους συμμετέχοντες δεν καταφέρουν να παρευρεθούν στην παρουσίαση του eBook και την τελετή απονομής των Τιμητικών διακρίσεων ο τρόπος αποστολής τους θα είναι μέσω email. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο e-mail:  i.ch.lampropoulos@gmail.com Κλικ  εδώ  για τις λεπτομέρειες και τη δήλωση τής συμμετοχής

*

Το Εργαστήρι Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Εικαστικών Πόρτο Ράφτη Προκηρύσσει τον 2ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στηρίζοντας τον θαυμαστό κόσμο της συγγραφής και προτρέποντας μικρούς και μεγάλους να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τον χρόνο τους και να μας ταξιδέψουν στον κόσμο των λέξεων και της φαντασίας.
Θέμα διαγωνισμού: Ελεύθερο
Κατηγορίες Διαγωνισμού
1) Παραμύθι για παιδιά Δημοτικού.
2) Διήγημα Φαντασίας για παιδιά Γυμνασίου.
3) Διήγημα Φαντασίας για παιδιά Λυκείου.
4) Διήγημα Φαντασίας ενηλίκων έως 31 ετών
5) Διήγημα Φαντασίας ενηλίκων άνω των 31 ετών
Υποβολή συμμετοχής – Όροι διαγωνισμού.
Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα. Δικαίωμα συμμετοχής παιδιά κι ενήλικες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Τα παιδιά που φοιτούν στο Εργαστήρι Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Εικαστικών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Το κάθε έργο θα πρέπει να είναι δημιούργημα ενός και μόνο συγγραφέα. Τα παραμύθια θα πρέπει έχουν έκταση μέχρι 800 λέξεις. Τα διηγήματα φαντασίας θα πρέπει να έχουν έκταση μέχρι 2000 λέξεις. Τα έργα που θα υποβληθούν πρέπει να είναι αδημοσίευτα. Η βράβευση σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό νοείται ως δημοσίευση. Ο διαγωνισμός άνοιξε και θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουνίου. Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής τα διηγήματα δε θα γίνονται δεκτά. Τα διηγήματα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση  logotexnia.theatro@gmail.com  με τίτλο email: Για τον 2ο διαγωνισμό Πεζογραφίας και την κατηγορία. Στο σώμα του email θα αποστέλλονται τα κείμενα δακτυλογραφημένα σε αρχείο word με τίτλο διηγήματος, ψευδώνυμο μίας λέξεως και κατηγορία και δεν πρέπει να έχουν οποιοδήποτε σημάδι, χρώμα, εικόνα κλπ. Επίσης θα υπάρχει και ένα δεύτερο αρχείο στο οποίο μέσα θα αναγράφονται τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ψευδώνυμο, τίτλος διηγήματος, κατηγορία που ανήκετε, τηλέφωνο επικοινωνίας, email επικοινωνίας) καθώς και ένα κείμενο από τον γονέα που θα αναγράφει ότι επιτρέπει τη συμμετοχή του παιδιού του στον διαγωνισμό(στις κατηγορίες κάτω των 18 ετών). Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως το τέλος Ιουλίου 2021, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και
είναι οριστικά. Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω, συνεπάγεται αυτόματα αποκλεισμό από τη διαδικασία. Η υποβολή συμμετοχής συνεπάγεται την αποδοχή των όρων του Διαγωνισμού.
Θα απονεμηθούν 3 Βραβεία, 3 Έπαινοι και 3 Τιμητικές Διακρίσεις σε κάθε κατηγορία, εφόσον τα γραπτά ανταποκρίνονται στο λογοτεχνικό ύφος του κάθε είδους.
Τα email των διαγωνιζόμενων που δε θα διακριθούν, θα διαγραφούν οριστικά σύμφωνα με τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων. Τα μέλη της επιτροπής που θα βαθμολογήσουν τα γραπτά θα ανακοινωθούν με τα αποτελέσματα. Ο διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στον Παύλο Αυθίνο, έναν πολύ αγαπητό άνθρωπο, που υπήρξε στήριγμα και οδηγός για πολλούς συνανθρώπους του. Περισσότερες πληροφορίες στο email:  logotexnia.theatro@gmail.com

Καλή επιτυχία!



Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα ζωγραφικής Henri Matisse [Joy of Life]

Επίσης:
7ο Φεστιβάλ της άμμου

Οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες και το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands.gr έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στο 7ο Φεστιβάλ της Άμμου που θα γίνει στο Ρέθυμνο, στις 20, 21 και 22 Αυγούστου του 2021.
Το θέμα του φεστιβάλ γι’ αυτό το καλοκαίρι είναι: «Χάπι Εντ». Οι συγγραφείς καλούνται να γράψουν ένα κείμενο βασισμένο σε αυτό το θέμα (μέχρι 1000 λέξεις) και οι ποιητές ένα ποίημα (μέχρι 500 λέξεις) εμπνευσμένο επίσης από το θέμα -αλλά όχι απαραίτητα με αυτόν τον τίτλο. Δεχόμαστε τις συμμετοχές σας μέχρι την 1η Ιουλίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 10 Ιουλίου.
Στέλνετε τα κείμενά σας στη διεύθυνση: strangedaysbooks@gmail.com

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη