Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος, η Κωνσταντίνα Ψυχάρη και η Κανελλόριζα

Η διασκευή του παραδοσιακού μικρασιατικού τραγουδιού «Κανελλόριζα», που αποτελεί και τη νέα συνεργασία της Κωνσταντίνας Ψυχάρη και του Βασίλη Σπηλιόπουλου, κυκλοφορεί ψηφιακά σε όλα τα καταστήματα από την Spider Music. Διαβάστε τι λένε οι ίδιοι για το τραγούδι και τη μουσική εν τω συνόλω.


Πώς ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι;
Βασίλης Σπυλιόπουλος: Για μένα ξεκίνησε όταν στην ηλικία των 8 περίπου είδα κάποιον να παίζει μια Fender Stratocaster (μάρκα και τύπος ηλεκτρικής κιθάρας) στην τηλεόραση. Γύρισα στους γονείς μου και είπα σοβαρά: «Αυτό θέλω!».
Κωνσταντίνα Ψυχάρη: Θα έλεγα είναι μία ερώτηση που θα μπορούσε να έχει πολλές απαντήσεις. Δε θα ξεκινήσω από το πότε πήγα ωδείο, θα ξεκινήσω από τις απαρχές… δεν είναι υπερβολή να πω ότι τραγούδαγα από την κούνια. Έπαιζε μία παιδική εκπομπή (απ' ότι μου λένε οι γονείς μου) και κάθε φορά σηκωνόμουν στο πάρκο και τραγούδαγα το τραγούδι στους τίτλους αρχής, ενώ καλά-καλά δεν είχα αρχίσει να μιλάω.

Από πού εμπνέεστε; Τι πυροδοτεί τη δημιουργικότητά σας;
Β.Σ.: Από την επιθυμία να δίνω νόημα και αξία στον χρόνο που περνάει και να δημιουργώ ιστορίες που να αξίζει να διηγηθώ κάποτε.
Κ.Ψ.: Κυριολεκτικά τα πάντα! Μπορεί να είναι ένα συναίσθημα που ένιωσα -θετικό ή αρνητικό-, μία ταινία που με συγκλόνισε, ένα ωραίο ντύσιμο που είδα σε κάποιον στο μετρό, ένα τραγούδι, ένα βιβλίο, ένα άρθρο, μία καλή συζήτηση, ακόμα και μία είδηση στην επικαιρότητα. Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες βλέπουμε τον κόσμο με τελείως διαφορετικά μάτια και γι’ αυτό και καταλαβαινόμαστε καλύτερα μεταξύ μας.

Αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή σας, τι θα μπορούσε να την αντικαταστήσει; Με τι θα είχατε ασχοληθεί αν δεν είχατε τη μουσική;
Β.Σ.: Θα είχα ασχοληθεί με την υποκριτική και τη συγγραφή σεναρίων.
Κ.Ψ.: Θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική, γράψιμο, μακιγιάζ… η πρώτη είναι το τραγούδι και τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και το μακιγιάζ.
 
Πείτε μας δυο λόγια για τη νέα σας δουλειά.
Β.Σ.: Στα πλαίσια της ανάγκης και της επιμονής μας να συνεχίσουμε να ασκούμε την τέχνη μας στις συνθήκες και τους περιορισμούς του lockdown, μαζί με την Κωνσταντίνα Ψυχάρη προσεγγίσαμε ένα παραδοσιακό τραγούδι με τον δικό μας τρόπο και αισθητική. Αποφάσισα τα όργανα που θα χρησιμοποιήσω, το τελικό ηχόχρωμα και τον τρόπο απόδοσης, και ήμασταν έτοιμοι για το στούντιο ηχογράφησης. Αμέσως προστέθηκε στην ομάδα ο Δημοσθένης Κωστόπουλος που έκανε την ηχοληψία και το video clip και έτσι βγήκε ένα αποτέλεσμα που μας άρεσε πολύ.
Σύντομα διαπιστώσαμε ότι η δική μας εκδοχή της «Κανελλόριζας» είχε άμεση αποδοχή από το κοινό. Τότε η δισκογραφική εταιρεία Spider Music και συγκεκριμένα η διευθύντρια κυρία Ευανθία Μάγνη που έτυχε να γνωρίζω από παλαιότερη συνεργασία μας, το άκουσε και μου πρότεινε να το εκδώσουμε.  Δεχτήκαμε όλοι οι συντελεστές με μεγάλη χαρά και τώρα κυκλοφορεί επισήμως με το label της Spider Music και η εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντική, αφού δείχνει να έχει συνεχώς αυξανόμενη επιτυχία. 
Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε το επόμενο project για το οποίο θα μάθετε σύντομα.
Κ.Ψ.: Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τους δύο συνεργάτες μου. Τον Βασίλη Σπηλιόπουλο που έκανε τη διασκευή! (Θέλω να πω ότι με το που μου ήρθε στο μυαλό να γίνει αυτό το τραγούδι, ήξερα ότι είναι ο άνθρωπος που θα μου έβγαζε τον ήχο που ήθελα.) Και φυσικά τον αγαπημένο μου videographer & ηχολήπτη Ντένη Κωστόπουλο που έκανε τα μαγικά του για να βγει αυτό το αποτέλεσμα!

Αν έπρεπε να τη/το χαρακτηρίσετε με μια λέξη ή με μια φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Β.Σ.: Το τραγούδι που θα σηματοδοτήσει το καλοκαίρι του 2021. Αυτή ήταν και η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό όταν πρωτοάκουσα ολοκληρωμένο το ηχογράφημα.
Κ.Ψ.: Επειδή η επιλογή του τραγουδιού έγινε με βάση μία εμπειρία που έζησα φέτος, θα πω το χρονικό σημείο που την έζησα, χωρίς περαιτέρω στοιχεία: Πρωτοχρονιά 2021.
 
Μοιραστείτε τους στόχους, τα όνειρά σας. 
Β.Σ.: Αυτό που θέλω είναι αυτό που ήδη κάνω στην πράξη: να χρησιμοποιώ τα εκφραστικά μου μέσα και να τα μοιράζομαι με συνεργάτες που έχουμε τις ίδιες επιθυμίες και την ίδια αισθητική ώστε να δημιουργούμε διάφορα και διαφορετικά μεταξύ τους έργα που το αποτέλεσμά τους να ικανοποιεί πρώτα εμάς τους δημιουργούς και εν συνεχεία το κοινό στο οποίο θα εκτεθούμε. Το όνειρό μου ήταν και παραμένει αυτά που κάνω να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξάπλωση και απήχηση από το κοινό.

Στείλτε το μήνυμά σας στον κόσμο...
Β.Σ.: Το μήνυμά μου στον κόσμο περνάει πάντα μέσα από τη μουσική που δημιουργώ ή συμμετέχω και, πιστέψτε με, είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα που μιλάει σε όλες τις γλώσσες και όλες τις καρδιές. 
Σας ευχαριστώ!


Η Κωνσταντίνα Ψυχάρη τελείωσε την Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και έκανε το μεταπτυχιακό της στην Επαγγελματική Μετάφραση στο Στρασβούργο.  Κάπου εκεί στο Στρασβούργο συνειδητοποίησε ότι ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι και το θέατρο, ξεπερνώντας τελικά, όπως λέει η ίδια «το stage fright στην ηλικία των… 28!». Έχοντας κάνει πιάνο από μικρή -ξεκίνησε θεωρία της μουσικής στο Ωδείο Αθηνών για να διευρύνει τις γνώσεις της και φωνητική σε τρία άλλα ωδεία- η Κωνσταντίνα συμμετείχε σε θεατρικές ομάδες, συναυλίες του Ελληνικού Ωδείου και του Music Road, καθώς και σε μία μελοδραματική του Ελληνικού Ωδείου με κοστούμια από τη Λυρική Σκηνή. Από όλες τις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις και ασχολίες την κέρδισε το τραγούδι. Έχει συμμετάσχει σε πολλά jam nights, με πολλές συνεργασίες και μουσικούς από διαφορετικούς χώρους. Από το 2020 ξεκίνησε να ηχογραφεί covers από τραγούδια κυρίως ηλεκτρονικής μουσικής ως vocalist και με τη συνεργασία αξιόλογων μουσικών. Με τη συμμετοχή της στο παραδοσιακό τραγούδι «Κανελλόριζα» (Ιούνιος 2021) ξεκινάει ένας κύκλος ενασχόλησης και με ένα διαφορετικό μουσικό χώρο από ότι γνώριζε, μια νέα συνεργασία με τον Βασίλη Σπηλιόπουλο και τον Δημοσθένη Κωστόπουλο, με νέα projects που σύντομα θα παρουσιάσουν.

Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την ασχολία του με την κλασική κιθάρα το 1984, με συμμετοχές σε μουσικά σχήματα ήδη από το 1986 ενώ το 1993 άρχισε και μαθήματα φωνητικής. Η επαγγελματική του καριέρα στη μουσική ξεκίνησε το 1994 όταν, ως προσωπική επιλογή του Γιάννη Αργύρη, έπιασε δουλειά στην ιστορική μπουάτ «Εσπερίδες» ερμηνεύοντας τραγούδια του Νέου Κύματος και του Μάνου Χατζηδάκι. Το 2000 μπήκε στη δισκογραφία ως συνθέτης και τραγουδιστής με το συγκρότημα «Έβενος» (1997-2004), με το οποίο κυκλοφόρησε δύο ολοκληρωμένες δουλειές τα «Μαγεμένα» το 2000 και «Τα λόγια των ανθρώπων» το 2003. Συνεργάστηκε με τη μεσόφωνο Λίλιαν Τσατσαρώνη με την οποία και παρουσίασε σημαντικές στιγμές της ελληνικής μουσικής σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με κομμάτια των μεγάλων συνθετών όπως: Αττίκ, Γούναρης, Γιαννίδης, σε διασκευή για φωνή, κιθάρα και κοντραμπάσο. Συμμετέχει σε ροκ σχήματα παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα και μαντολίνο σε live εμφανίσεις και ηχογραφήσεις. Έχει «δανείσει» τη φωνή του σε τραγούδια θεατρικών παραστάσεων και έχει ηχογραφήσει κιθάρες σε μουσική για το θέατρο. Δουλεύει διαρκώς σε καινούρια projects που πρόκειται να εκδοθούν στους επόμενους μήνες.

Click to music: Κανελλόριζα

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη