Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Λευτέρης Βουρνάς


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942.


Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το νησί της Αφροδίτης» (του Αλέξη Πάρνη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, 1963-1964).


Αυτοκτόνησε την 1η Ιουνίου 1987. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι εραστές του ονείρου» (του Γιάννη Δαλιανίδη, θέατρο Βέμπο, καλοκαίρι 1972).


Στο θέατρο συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 σε κωμικά και δραματικά έργα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μια αξέχαστη νύχτα» (του Γιέγκερ, θέατρο Ακάδημος, 1980-1981).


Έπαιξε δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη, την Τζένη Καρέζη, τον Κώστα Ρηγόπουλο κ.ά.


Δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» για τις εμφανίσεις του σε θεατρικές παραστάσεις (31/10/1969 με την Έλλη Λαμπέτη, 30/3/1978 για την παράσταση «Καφέ Σαντάν») αλλά και για να μάθουμε… πώς δροσίζεται το καλοκαίρι! (13/8/1966).


Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 37 ταινίες, με πρώτη την «Μπουμπουλίνα» (1959, ως Λεωνίδας Βουρνιάς) και τελευταία την «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977).


Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον πέντε βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).


Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε μόνο τέσσερις σειρές: «Το ταξίδι» (ΥΕΝΕΔ, 1978, απ’ όπου και η φωτογραφία, με τον σκηνοθέτη Αντώνη Τέμπο και την Καίτη Πάνου), «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» (ΥΕΝΕΔ, 1979), «Η κραυγή των λύκων» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1981), «Ο δικός μας άνθρωπος» (ΕΡΤ1, άνοιξη 1984).


Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον τέσσερις παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας την περίοδο 1976-1980. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (28/2/1980) για την παράσταση «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» (προβλήθηκε στις 3 Μαρτίου 1980).


Η σημαντική αυτή πορεία αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον δύο εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Η εικόνα 1 είναι αυθεντική φωτογραφία και είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Το screenshot της ταινίας είναι από το άρθρο του cosmopoliti
Η φωτογραφία από την τηλεοπτική σειρά «Το ταξίδι» (από το προσωπικό αρχείο του σκηνοθέτη Αντώνη Τέμπου) και το εξώφυλλο είναι από το site retromaniax.gr.
Οι φωτογραφίες των θεατρικών προγραμμάτων και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Οι βιντεοκασέτες και η εικόνα 5 βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη