Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Φίλη Ντόγκα για το Προσπέρνα και ζήσε

Από το εξώφυλλο του βιβλίου της Φίλης Ντόγκα, Προσπέρνα και ζήσε, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Φίλη Ντόγκα: Η ιδέα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου βασίζεται στην αγάπη μου για τα παιδιά, είτε αυτά είναι μικρά είτε μεγαλύτερα. Μου αρέσει να παρατηρώ το μεγάλωμά τους, αφουγκράζομαι τις χαρές, τις λύπες τους, τις αγωνίες τους.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Φ.Ν.: Κάποτε έγραφα μόνο σε χαρτί με μολύβι. Τώρα πια γράφω στον υπολογιστή έχοντας πάντα δίπλα μου το σημειωματάριό μου για να καταγράφω οτιδήποτε περνά από το μυαλό μου την ώρα της συγγραφής.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Φ.Ν.: Η συγγραφή του τελευταίου μου βιβλίου έγινε την περίοδο της πρώτης καραντίνας λόγω του covid 19. Ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν περισσότερος απ’ ότι συνήθως και το έργο ολοκληρώθηκε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα γράφοντας κομμάτι κομμάτι με περίσσιο ζήλο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Φ.Ν.: Έντονα συναισθηματικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Φ.Ν.:Στο βιβλίο αυτό αποτυπώνεται η ζωή ενός νέου, του Άρη, ο οποίος ψάχνει εναγωνίως να τα βρει με τον εαυτό του, να ανακαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς του, την ταυτότητά του. Ο Άρης ζει την κάθε στιγμή της ζωής του έντονα. Άλλοτε τα καταφέρνει κι άλλοτε χάνεται στα βάθη της ψυχή του. Κι εκεί που όλα βαίνουν καλώς, φιλίες, όνειρα και προσδοκίες ανατρέπουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Τα πάντα έρχονται να του υπαγορεύσουν πως η ζωή επιβάλλει τους δικούς της κανόνες!

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Φ.Ν.: Το έργο αυτό το αγάπησα ολικά. Ταυτίστηκα πολλές φορές με τη ζωή των ηρώων του, άλλες κράτησα συνειδητά απόσταση από αυτούς και άλλες ενεπλάκη συναισθηματικά μαζί τους. Αγάπησα πολύ την περίοδο που διαδραματίζονται τα γεγονότα, την εφηβεία, αν και προσωπικά δεν την νοσταλγώ.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Φ.Ν.: Αν και κανείς θα περίμενε να πω πως ξεχωρίζω τον κεντρικό ήρωα, τον Άρη, ωστόσο δεν συμβαίνει αυτό. Κατά έναν περίεργο τρόπο αγαπώ τη γιαγιά Μάργκω. Με συνεπαίρνει ο δυναμισμός που εκπέμπει μέσα από την σχεδόν αθόρυβη παρουσία της. Δεν πιστεύω άλλωστε πως οι άνθρωποι που μας στιγματίζουν είναι πάντα αυτοί που κάνουν πολύ θόρυβο γύρω μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Φ.Ν.: Το μέλλον του πλανήτη μας.

Φοβάστε...
Φ.Ν.: Φοβάμαι τον αργό και βασανιστικό θάνατο.

Αγαπάτε...
Φ.Ν.: Αγαπώ πολύ τα παιδιά, λατρεύω τα δικά μου, τον Χρήστο και τη Στάθια. Αγαπώ επίσης τα βιβλία, τα ταξίδια και τις σοκολάτες.

Ελπίζετε...
Φ.Ν.: Σε έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα.

Θέλετε...
Φ.Ν.: Να έχω πάντα δίπλα μου τους αγαπημένους μου ανθρώπους.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Φ.Ν.: Πρωτίστως οι έφηβοι. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αναφέρεται και νομίζω πως θα τους αγγίξει η ιστορία του Άρη. Ωστόσο μπορούν να το διαβάσουν κι όσοι θεωρούν πως έκαναν το πέρασμά τους από την εφηβική στην ενήλικη ζωή.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Φ.Ν.: Σας προτρέπω να το διαβάσετε διότι στο βιβλίο αυτό αποτυπώνεται η ίδια η ζωή η οποία έχει τις διακυμάνσεις της, τις ευχάριστες και τις θλιβερές της στιγμές, αλλά στο τέλος επιβάλλει τον δικό της ρυθμό, απροσδόκητα, απόλυτα και τελεσίδικα. Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τους ήρωες, ζει μαζί τους ταυτόχρονα, παράλληλα. Τα συναισθήματα που γεννιούνται είναι πολύ έντονα και ο καθένας ανακαλύπτει πτυχές της προσωπικότητάς του που ίσως να μη γνώριζε ότι υπάρχουν.
Πρόκειται για ένα ταξίδι ζωής!

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Φ.Ν.: Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας είτε από το e-shop του εκδοτικού οίκου Ελκυστής.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Φ.Ν.: Στο Facebook και στο Instagram με το ονοματεπώνυμό μου, Φίλη Ντόγκα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Φ.Ν.: Τα χρώματα της ανατολής του ηλίου ταιριάζουν απόλυτα στο βιβλίο μου αυτό.

Ποια μουσική;
Φ.Ν.: Κάτι πολύ δυνατό, όπως το Unstoppable by Sia.

Ποιο άρωμα;
Φ.Ν.: Αυτό της μανόλιας.

Ποιο συναίσθημα;
Φ.Ν.: Η ζωή είναι μαγεία! Αν η μαγεία είναι συναίσθημα, αυτό αποτυπώνεται στο «Προσπέρνα και ζήσε»!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Φ.Ν.: Αν δεν ήταν βιβλίο, θα μπορούσε να είναι τραγούδι με έντονη μουσική ή και ταινία μικρού μήκους.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Φ.Ν.: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρωτίστως συγγραφέα. Με συναρπάζει η γραφή, με γεμίζει, με εκφράζει, με κάνει να νιώθω δημιουργική. Κυρίως όμως είμαι δασκάλα και αγαπώ πολύ αυτή την ιδιότητά μου. Αν ξεκινούσα τώρα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία πάλι το ίδιο επάγγελμα θα επέλεγα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Φ.Ν.: Διαβάζω πολλούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Αγαπώ το γράψιμο της Καρυστιάνη, τη Φακίνου, του Καραγάτση, του Αλ. Καμύ κ.ά.π. Είναι τόσοι πολλοί οι αγαπημένοι μου συγγραφείς…

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Φ.Ν.: Οι ήρωες των έργων μου συνήθως είναι κατευθυνόμενοι από εμένα. Τις περισσότερες φορές είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία τους και η εξέλιξή τους στην ιστορία μου. Ωστόσο εάν κάτι κατά τη διάρκεια του γραψίματος θεωρήσω πως πρέπει να αλλάξει, δεν διστάζω να το κάνω.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Φ.Ν.: Για να γράψει κάποιος χρειάζεται μεράκι, όπως μεράκι απαιτούν όλα όσα καταπιανόμαστε για να γίνουν καλά. Χρειάζεται φαντασία, έμπνευση, λογική σκέψη, δημιουργική σκέψη, εμπειρία και φυσικά σεβασμός στον αναγνώστη. Η συγγραφή απαιτεί ακόμα χρόνο και αφοσίωση.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Φ.Ν.: Την επιτυχία ενός βιβλίου την καθορίζει σαφώς ένα καλογραμμένο κείμενο, άρτια επιμελημένο, ένα ελκυστικό εξώφυλλο, μια καλή έκδοση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Φ.Ν.: «Διαρκής αναζήτηση του ωραίου». Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά το «ωραίο». Στο δικό μου μυαλό η ομορφιά έχει διάφορες εκφάνσεις και σχετίζεται με χαρακτήρες, με σχέσεις, με στιγμές.

Προσπέρνα και ζήσε, Φίλη Ντόγκα

Η Φίλη Ντόγκα απάντησε στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το βιβλίο της, Προσπέρνα και ζήσε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Τα συναισθήματα των νέων είναι καυτά σαν τη φωτιά και πάγος σαν το χιόνι. Ο Άρης, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ψάχνει εναγωνίως να τα βρει με τον εαυτό του, ν’ ανακαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς του, την ταυτότητά του. Άλλοτε τα καταφέρνει κι άλλοτε χάνεται στα βάθη της ψυχής του. Φιλίες, αγάπη, προδοσίες, απογοητεύσεις, bullying, όνειρα και προσδοκίες, όλα είναι ανάκατα στα χρόνια της νιότης. Και στο βάθος η ίδια η ζωή, να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό, απροσδόκητα, απόλυτα και τελεσίδικα.

Η Φίλη Ντόγκα γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών και συνέχισε, με κρατική υποτροφία, τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Rouen, στη Γαλλία. Ειδικεύτηκε στη διάγνωση, διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών και στην Ειδική Αγωγή. Έχει δημοσιεύσει άρθρα παιδαγωγικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων. Σήμερα διδάσκει σε Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς της. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας «Ο Τρύφωνας μετρά και ξαναμετρά» και το 2016 η νουβέλα «Ιστορίες κατασκήνωσης».

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη