Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης *** 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki: Κυκλοφορεί ήδη το συλλογικό έργο, με κείμενα που διαγωνίστηκαν, από τις εκδόσεις Δερέ. *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμς ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Χαμένες ημέρες μιας μαύρης ηπείρου * Πάροδος * Μέτοικοι καιροί * Στην Ύδρα αέναα θα επιστρέφεις * Η ανταλλαγή * Η ζωή αλλιώς * Η αλήθεια μου... η μισή * Μαθήματα εμπιστοσύνης ** Ποίηση: Cyborg Sapiens * Αβινιόν * Ευτελή τιμαλφή: Σονάτες και καντάτες ** Διηγήματα: Βραχέα ρήματα: Επτά μικρές ιστορίες * Ξιπασμένες νοικοκυρές ** Άλλα: Ψίθυροι από μια άλλη ζωή * Μπίτερ λοβ & μαύρες γάτες * Συνοικία Αγία Φωτεινή * Έξι τίτλοι των εκδόσεων Εκλυστής * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Ο Κεκλημένος ** Νουβέλες: Η μέρα του καρναβαλιού * Οι πυγολαμπίδες θα λάμπουν στο σκοτάδι (για πάντα) * Διαμέρισμα με αριθμό 7 * Τα κόκκινα παπούτσια * Επί –θεμάτων, γευμάτων και αισθημάτων– κοινωνία

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Ο Αρτέμης Αρτεμιάδης και Το αμέτρητο χαμόγελο του πελάγου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Αρτέμης Αρτεμιάδης: Θέλησα να περιγράψω την νοοτροπία των κατοίκων του νησιού μου, τις αντιδράσεις των διαφόρων ομάδων του πληθυσμού απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν· προσφυγικό από το 1922 μέχρι σήμερα, αντιθέσεις και συνεργασία των ηλικιών, ιστορίες σοφών της αρχαιότητας που έδρασαν στο νησί, την Μικρασιατική καταστροφή όπως την έζησαν και τέλος το δράμα της επέλασης του ιού και την πάλη για την εξολόθρευσή του.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Α.: Στον κήπο του πατρικού μου στη Μυτιλήνη, το καλοκαίρι και στο γραφείο μου στην Αθήνα, τον χειμώνα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Α.: Περίπου 12 μήνες με διαλείμματα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Α.: Λυρικό, βιωματικό και περιγραφικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Α.: Περιγράφονται οι αντιθέσεις των ηλικιών και οι διαφορετικές αντιδράσεις τους απέναντι στα προβλήματα: προσφυγικό, χάσμα γενεών, πάλη ενάντια στον ιό, καθώς και οι άπειρες ομορφιές των τοπίων του νησιού.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Α.: Τις εξομολογήσεις και τους διαλογισμούς του καπετάν Αρίστου, την, του τελευταίου κεφαλαίου (Το Τάμα), πνευματική του ταύτιση με τον πεθαμένο φίλο του, τον Θρασύβουλο, την περιγραφή του ταξιδιού-προσκυνήματος των παλαιών προσφύγων στις «χαμένες πατρίδες» και τέλος τη λυρική κατάληξη του τελευταίου κεφαλαίου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Α.: Ο καπετάν Αρίστος γιατί με εκφράζει απόλυτα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Α.: Ψυχολογικές και φυσιολατρικές περιγραφές, ιστορικά γεγονότα εν πολλοίς άγνωστα και συναισθηματική φόρτιση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Α.: Το ράφι με τα απούλητα βιβλία, η πολτοποίηση από τους εκδότες, οι τυχόν αντιρρήσεις των αναγνωστών.

Φοβάστε...
Α.Α.: Τη μοναξιά.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Α.: Όσοι το κατανοήσουν και ταυτιστούν με τους ήρωές του.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Α.: Για να μάθουμε συμβάντα και γεγονότα που ίσως αγνοούμε, για να αγαπήσουμε τον τόπο μου και τους κατοίκους του.

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Α.: Για την περίπτωση που δεν σας συγκινεί η λογοτεχνική έκφραση που θεωρείται εκτός εποχής.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Α.: Στον Ελκυστή και στα κατά τόπους βιβλιοπωλεία.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Α.: Στο email artemiadisartemis@Gmail.com.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Α.: To βαθύ μπλε της φουρτουνιασμένης θάλασσας.

Ποια μουσική;
Α.Α.: Προκλασσική και κλασσική.

Ποιο άρωμα;
Α.Α.: Της γης μετά τη βροχή.

Ποιο συναίσθημα;
Α.Α.: Η φιλία όταν είναι ειλικρινής.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Α.: Μία εξομολόγηση.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Α.: Περιηγητής ή καπετάνιος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Α.: Τους λογοτέχνες της περασμένης γενιάς.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Α.: Ο Μυριβήλης με το «Η Παναγιά η γοργόνα».

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Α.: Κατευθύνω τους ήρωές μου ανάλογα με την πρόοδο της πλοκής.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Α.: Απαραιτήτως και τα δύο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Α.: Το ταλέντο του συγγραφέα και η ειλικρίνεια της αφήγησης.

Τι την αποτυχία;
Α.Α.: Η έλλειψη των πιο πάνω.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Α.: Ναι και πρέπει, είναι το καταφύγιο της εποχής που ζούμε.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Α.: Το βιβλίο της ζωής μου.

Το αμέτρητο χαμόγελο του πελάγου, Αρτέμη Αρτεμιάδη

Ο Αρτέμης Αρτεμιάδης απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά του, Το αμέτρητο χαμόγελο του πελάγου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Σε μία "οργανωμένη" πλαζ στη Μυτιλήνη συχνάζει μία παρέα από γερόντια με αρχηγό τον καπετάν Αρίστο και γκουρού τον γερο-Θρασύβουλο που δυστυχώς τους εγκαταλείπει σύντομα φεύγοντας για τον "άλλο κόσμο". Η παρέα σκοτώνει την ώρα της ανταλλάζοντας πειράγματα και αμπελοφιλοσοφίες αλλά και χαζεύοντας τις διάφορες κοπελίτσες που συχνάζουν εκεί. Δυστυχώς, λόγω ηλικίας και απρόβλεπτων περιστάσεων, ο καπετάν Αρίστος βρέθηκε παρά τη θέλησή του να "αναπαύεται" σε ένα γεροκομείο και να ανακαλεί μνήμες που σημάδεψαν την περασμένη ζωή του, διανθισμένες με "πικάντικες" στιγμές. Μεγάλη του στεναχώρια είναι η οικογενειακή απόφαση να πουληθεί το αγαπημένο του πατρικό σπιτάκι για να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες. Τη μονότονη ζωή του στο γεροκομείο διακόπτει η άφιξη του αγαπημένη του εγγονού, ο οποίος είχε κερδίσει πολλά λεφτά ως διεθνής μπασκετμπολίστας και έρχεται τώρα να ξαναγοράσει το πουλημένο σπίτι και να το επιστρέψει για πάντα στον απελπισμένο παππού του. Ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και η "απαγωγή" του παππού, τον οποίο εγκαθιστά μονίμως ο εγγονός στο αγαπημένο του πατρικό.

Ο Αρτέμης Αρτεμιάδης γεννήθηκε, σπούδασε και εργάστηκε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά και δύο εγγόνια. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Κολέγιο Αθηνών και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έλαβε μέρος, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιό του, σε διεθνή φοιτητικά συνέδρια στη Στοκχόλμη με θέμα «Summing up the ninety fifties» καθώς και στο Βερολίνο και τη Γενεύη όπου εξελέγη ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών (FIESP) και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο. Μόλις ολοκλήρωσε την επαγγελματική του καριέρα, ασχολήθηκε με τη συγγραφή των παρακάτω μυθιστορημάτων: Κισμέτ: Σμύρνη - Αλεξάνδρεια - Μυτιλήνη, Τα σταυροδρόμια της ζωής τους, εκδόσεις Διόπτρα, 2003Οι ανυπάκουοι, εκδόσεις Διόπτρα, 2010Στους δρόμους του Κισμέτ: Οι Δον Κιχώτες του Αιγαίου, Εμπειρία Εκδοτική, 2005 | Χορεύοντας στα γεφύρια, Εμπειρία Εκδοτική, 2006 Ο Οδυσσέας δεν ταξιδεύει πια, e-book, Stergiou Ltd, 2013 Λέσβος: Φυγή στην Ερεσό, e-book, Stergiou Ltd, 2014 | Το αμέτρητο χαμόγελο του πελάγου, εκδόσεις Ελκυστής, 2022.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η ανταλλαγή, Νίκου ΤσουρλάκηΑβινιόν, Χρυσής ΓιάντσιουΣτην Ύδρα αέναα θα επιστρέφεις, Νέλλης ΣπαθάρηΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςCyborg Sapiens, Δημήτρη ΟρφανίδηΒραχέα ρήματα: Επτά μικρές ιστορίες, Παναγιώτη ΚωνσταντόπουλουΜέτοικοι καιροί, Νίκου Σκορίνη
Τα κόκκινα παπούτσια, Μαρίνας Ξένου-ΚασσιανούΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΟ Κεκλημένος, Ελένης ΣέννοιαΜπίτερ λοβ & μαύρες γάτες, Γεωργίας ΣύκαΣυνοικία Αγία Φωτεινή, Κωνσταντίνου ΓρηγοριάδηΟι πυγολαμπίδες θα λάμπουν στο σκοτάδι (για πάντα), Θεόδωρου ΟρφανίδηΞιπασμένες νοικοκυρές, Έφης Καραμπά
Επί –θεμάτων, γευμάτων και αισθημάτων– κοινωνία, Μαρίας ΑποστολάκουΗ αλήθεια μου... η μισή, Έλλη ΞυρούΕυτελή τιμαλφή: Σονάτες και καντάτες, Γιώργου ΚαριώτηΨίθυροι από μια άλλη ζωή, Αθανάσιου ΔαββέταΗ ζωη αλλιώς, Αναστασίας Ξενοφώντος-ΓαϊτάνουΔιαμέρισμα με αριθμό 7, Καίτης ΔροσίνηΜαθήματα εμπιστοσύνης, Φίλιππου Πισσαλίδη