Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

«Αναζήτηση, προσαρμογή, επιβίωση», Μαρία Σ. Σμυρναίου

Από το εξώφυλλο της συλλογής διηγημάτων της Μαρίας Σ. Σμυρναίου, Η κουκουβάγια ήταν η πρωταγωνίστρια, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς μετράμε... την ευτυχία;
Τη δημιουργία;
Την επιτυχία;
Μαρία Σ. Σμυρναίου: Καταρχάς σας ευχαριστώ για την φιλοξενία που μου προσφέρετε στην στήλη σας. Με ρωτάτε πώς μετριέται η ευτυχία, η δημιουργία και η επιτυχία. Μετριούνται κάθε μέρα από την αρχή γιατί δεν είναι δεδομένες καταστάσεις. Λογαριάζονται διαφορετικά από τον καθένα αλλά γεννούν αισθήματα ευφορίας σε όλους. Όταν λείπουν από τη ζωή μας τις αναζητάμε και αυτή η αναζήτηση είναι όλη η περιπέτεια!

Πώς ένιωσες όταν ολοκλήρωσες το πρώτο σου έργο, ποιο είναι αυτό και σε ποια ηλικία συνέβη;
Μ.Σ.: «Η κουκουβάγια ήταν η πρωταγωνίστρια» είναι το πρώτο μου έργο. Όταν το έργο μου πήρε την οριστική του μορφή ήταν σαν ένα θαύμα.

Αν η ζωή σου ήταν... μια σκηνή από ταινία, ποια θα ήταν αυτή;
Μ.Σ.: Αν η ζωή μου ήταν ταινία, ας ήταν η ταινία «Τσάι στη Σαχάρα». Αναζήτηση, προσαρμογή, επιβίωση.

...μια μουσική σύνθεση, τι θα ακούγαμε;
Μ.Σ.: Αν η ζωή μου ήταν τραγούδι, ας ήταν το τραγούδι «Στα είπα όλα», στίχοι Οδυσσέας Ιωάννου, μουσική Μιλτιάδης Πασχαλίδης, ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας.

Ποιο χρώμα έχει... η χαρά;
Η λαχτάρα;
Η φλόγα;
Μ.Σ.: Η χαρά, η λαχτάρα, η φλόγα έχουν το χρώμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Έχουν τη λάμψη μιας ματιάς που στέκεται πάνω σου και δεν σε προσπερνά. Μιας έντονης ματιάς που σε διαπερνά και νιώθεις πως βλέπει μέσα σου και που καμιά φορά σκύβεις το κεφάλι γιατί δεν μπορείς να την αντικρίσεις

Πιστεύεις...
Μ.Σ.: Πιστεύετε στις συγκυρίες; Απανωτά έντονα συναισθήματα μέσα σε μια μέρα με έκαναν να ανοίξω το λάπτοπ και να αρχίσω να γράφω ιστορίες.

Στόχοι και επιδιώξεις:
Μ.Σ.: Οι στόχοι μου είναι απλοί. Έχω πολλά πράγματα μέσα μου που θέλω να τα εκφράσω με λέξεις. Ελπίζω και εύχομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις! Τώρα που ξεκίνησα να γράφω, θέλω να συνεχίσω.

Όνειρα:
Μ.Σ.: Το βιβλίο αυτό το αφιέρωσα στα τρία μου παιδιά. Είναι πολύ χαρούμενα που το κρατούν στα χέρια τους. Εκτός από την οικογένειά μου έχω και μια ευρύτερη οικογένεια. Το σχολείο μου, τους μαθητές μου και τους συναδέλφους μου. Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου, τη διδασκαλία και την επαφή με τα παιδιά. Εύχομαι να συνδυάζω στο εξής τη χαρά της διδασκαλίας με τη χαρά της συγγραφής!

Η Μαρία Σ. Σμυρναίου αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εδώ και είκοσι χρόνια εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και νιώθει ευγνώμων για την καθημερινή της επικοινωνία με τους μαθητές της. Η ίδια είναι μητέρα τριών παιδιών. Αυτή είναι η πρώτη της προσωπική συλλογή διηγημάτων.

Η κουκουβάγια ήταν η πρωταγωνίστρια, Μαρίας Σ. Σμυρναίου

Κυκλοφόρησε το πρωτόλειο βιβλίο της Μαρίας Σ. Σμυρναίου, Η κουκουβάγια ήταν η πρωταγωνίστρια, συλλογή διηγημάτων, από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Τα διηγήματα που περιλαμβάνει η συλλογή γράφτηκαν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2021. Ο γενικός τίτλος είναι εμπνευσμένος από ένα εντυπωσιακό γκράφιτι, της περιοχής του σταθμού Λαρίσης. Η σκέψη πίσω από όλα τα διηγήματα είναι ότι υπάρχουν πολλές οπτικές για τα στιγμιότυπα της ζωής μας. Όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από εμάς τους ίδιους.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη