Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Καλτσή και η Τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο

Τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο, Μαρίας Καλτσή

Έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο της Μαρίας Καλτσή, Τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο σε εικονογράφηση Σπυρίδωνος Ζαχαρόπουλου, και είναι μια καλή ευκαιρία να γράψω δυο λόγια για μια κατηγορία παιδικών αναγνωσμάτων –στην οποία ανήκει και το συγκεκριμένο– που δεν εξαντλούν το κοινό τους στις πολύ μικρές ηλικίες. Αυτό που εννοώ είναι πως, αν και δείχνει στην όψη ότι πρόκειται για μια παιδική ιστορία, ένα παραμύθι για νήπια, στην πραγματικότητα όσο το διαβάζεις τόσο ανακαλύπτεις ότι αποτελεί μια όμορφη εμπειρία και για μεγαλύτερα παιδιά –ακόμη και έφηβους.
Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων: επειδή η υπόθεση δεν στηρίζεται σε κάτι φανταστικό αλλά σε μια ρεαλιστική κοινωνική συνθήκη, επειδή οι ήρωές του είναι άνθρωποι και όχι ζώα, φυτά κ.ο.κ., η γραφή του –αν και μελετημένη ώστε να γίνεται αντιληπτή και από τους μικρούς αναγνώστες– είναι δομημένη με τον «ενήλικο» αφηγηματικό τρόπο κ.ά. Έτσι, λοιπόν, έχουμε μια ιστορία που λειτουργεί ως ένα διήγημα παράλληλα με την παραμυθένια της χροιά, άρα απευθύνεται και σε μεγαλύτερους αναγνώστες.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να δείτε τι μου είπε η ίδια η συγγραφέας για το βιβλίο της.

Από το εξώφυλλο του βιβλίου της Μαρίας Καλτσή, Τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς προέκυψε η ιστορία του βιβλίου «Τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο»; Ποιο ήταν το έναυσμα;
Μαρία Καλτσή: Η ιστορία του βιβλίου προέκυψε από την επιθυμία της κόρης μου, Αλίκης, να γράψω ένα παραμύθι με ουράνια τόξα που τα αγαπά πολύ! Το έναυσμα ήταν τούτη η επιθυμία της, αλλά και η επιμονή της που με έκανε να σκεφτώ τι θα μπορούσα να γράψω για ένα ουράνιο τόξο. Τι σκεφτόμαστε όταν τα αντικρίζουμε στον ουρανό; Σίγουρα μας μαγεύουν, σίγουρα μας ταξιδεύουν! Και τι είναι τελικά το ουράνιο τόξο; Εμφανίζεται ακριβώς όταν κάποιος το χρειάζεται, είναι χαρά, είναι η ελπίδα μετά την καταιγίδα, είναι η ηρεμία που γεμίζει την ψυχή μας και σίγουρα όταν το κοιτάζουμε κάνουμε ευχές! Εγώ αυτό έκανα από μικρή κι αυτό έμαθα και τα παιδιά μου, να κάνουν ευχές στα ουράνια τόξα με όλη τους την ψυχή! Κι έτσι σιγά σιγά έπλασα την ιστορία με ένα ουράνιο τόξο και τα όνειρα δύο κοριτσιών και εμπνεύστηκα τον τίτλο όταν θυμήθηκα την κόρη μου σε μικρότερη ηλικία να μου λέει όλο λαχτάρα μπροστά στο παράθυρο του σπιτιού μας: «πο πο μαμά, ωραίο δεν θα ήταν να κάναμε τσουλήθρα πάνω στο ουράνιο τόξο;».

Ποιο είναι το σημαντικότερο μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
Μ.Κ.: Το σημαντικότερο μήνυμα, που θέλω να περάσω, είναι αυτό ακριβώς που γράφω στις τελευταίες σειρές της ιστορίας μου: «Αν έχεις πίστη, λίγη τύχη και κάποιον να σε αγαπάει, τότε φτιάχνεις όμορφα, πολύχρωμα, μεγάλα όνειρα, που βγαίνουν αληθινά!». Ακόμη κι αν αυτό το όνειρο είναι μια τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο!

Τι θα θέλατε να κρατήσει ο αναγνώστης από την ιστορία της Αλίκης και της Μελίτας;
Μ.Κ.: Θέλω να κρατήσει την πίστη στην αληθινή φιλία που κλονίζεται πολλές φορές και από πολλούς μέσα στη ζωή μας, όμως αλήθεια υπάρχουν αληθινοί φίλοι που μας αγαπούν και μας νοιάζονται. Τέτοια είναι η φιλία της Αλίκης και της Μελίτας, δυνατή, αληθινή, συμπονετική, μια φιλία που είναι εκεί στα εύκολα και στα δύσκολα, στις χαρές και στις λύπες και εννοείται στις επιθυμίες και τα όνειρα. Η ιστορία των δύο αυτών κοριτσιών, μας θυμίζει πως όσες δυσκολίες κι αν έχει η ζωή, είναι ανάγκη να ονειρευόμαστε και να πιστεύουμε στα όνειρά μας!

Πώς θα περιγράφατε το βιβλίο με μια λέξη;
Μ.Κ.: Ελπίδα!

Γιατί γράφετε; Κάποια εσωτερική ανάγκη ή κάποιος σκοπός σάς κάνει να πιάνετε τη γραφίδα;
Μ.Κ.: Γράφω γιατί αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να εκφραστώ, να μιλήσω για τα πιστεύω μου, για τις σκέψεις μου. Γράφω γιατί μου αρέσουν τα παραμύθια, μου αρέσει το ταξίδι στον κόσμο τους!



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη