Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Διαγωνισμοί άνοιξης 2022

Georges Braque (The sunflowers, 1943)

Η Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, προκηρύσσει και φέτος, για εικοστή δεύτερη κατά σειρά χρονιά, Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (ποίηση, διήγημα, θεατρικό, οδοιπορικό, δοκίμιο, παραμύθι και σατιρικό). Οι όροι του διαγωνισμού είναι οι εξής: Το θέμα είναι ελεύθερο. Όλα τα έργα πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει με 1 (ένα) έργο ανά κατηγορία πλην του ποιήματος όπου επιτρέπονται έως 2 (δύο). Το διήγημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15 σελίδες σε διπλό διάστημα, καθώς και το θεατρικό, το οδοιπορικό, το δοκίμιο και το παραμύθι. Τα έργα πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα. Η υποβολή τους θα γίνει σε 3 (τρία) αντίγραφα, τα οποία θα φέρουν υποχρεωτικά μόνο το ψευδώνυμο, όπως και ο φάκελος αποστολής τους. Μέσα στον φάκελο θα πρέπει να υπάρχει άλλος σφραγισμένος φάκελος, με τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλικία, επάγγελμα, ηλεκτρονική διεύθυνση, την κατηγορία στην οποία συμμετέχει και τον τίτλο του έργου του), ενώ στην εξωτερική όψη και αυτού του φακέλου θα αναγράφεται μόνο το ψευδώνυμο και η κατηγορία στην οποία συμμετέχει. Για τα παιδιά και τους εφήβους, η κατηγορία και η ηλικία να αναγράφονται στην εξωτερική όψη των φακέλων που θα εμπεριέχουν τα στοιχεία των διαγωνιζομένων. Η προθεσμία υποβολής των έργων λήγει στις 28 Μαΐου 2022. Τα έργα να αποσταλούν ταχυδρομικώς στην εξής διεύθυνση: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΠΟΛIΤΙΣΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ, POST RESΤANTE 18702, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ, 2ο Ταχυδρομικό Κατάστημα Λεωφόρος Δημοκρατίας 7-9, 18756. Τηλ. 2104315 942, 6948228939

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
1. Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση της καλύτερης εκδεδομένης ποιητικής συλλογής νέου, κατά προτίμηση, ποιητού. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2022. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. H Ακαδημία, αν κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν είναι άξιο για βράβευση, έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλον νέο ποιητή.
2. Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητού, για πρόσφατα δημοσιευμένη ποιητική συλλογή. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2022. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. H Ακαδημία, αν κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν είναι άξιο για βράβευση, έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλον ποιητή.
3. Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση μίας εκ των καλυτέρων ποιητικών συλλογών που έχει εκδοθεί εντός της τελευταίας τριετίας. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία δύναται να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλη ποιητική συλλογή.
4. Bραβείο Eλένης Tιμ. Mυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας T. Μυκονίου και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, ταλαντούχο, ο οποίος θα εξετασθεί από Επιτροπή. Oι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν στα γραφεία της Ακαδημίας, έως τις 30 Απριλίου 2022, αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, τίτλους σπουδών, καταλόγους δημοσίων καλλιτεχνικών εμφανίσεών τους, κρίσεις, καθώς και κάθε άλλο βοηθητικό στοιχείο που να αφορά στις σπουδές και την εν γένει δράση τους. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Aν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένας από τους υποψηφίους δεν κριθεί άξιος για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλον νέο ταλαντούχο πιανίστα.
5. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, μουσικού ερμηνευτή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας, μουσικολόγου. Οι υποψήφιοι πρέπει έως τις 30 Απριλίου 2022 να υποβάλουν αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, τίτλους σπουδών, καταλόγους δημοσίων καλλιτεχνικών εμφανίσεών τους, κρίσεις καθώς και κάθε άλλο βοηθητικό στοιχείο που να αφορά στην εξέχουσα καλλιτεχνική τους δραστηριότητα. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Η Ακαδημία, αν κρίνει ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν είναι άξιος για βράβευση, δύναται να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλον μουσικό.
6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο στη καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασσικής φιλολογίας (ελληνικής ή λατινικής), που δημοσιεύθηκε την τελευταία τριετία. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια.
7. Βραβείο Ελένης & Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση δημοσιευμένου έργου, που θα αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα.  Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2022. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Aν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα  να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο με θεματική συγγένεια.
8. Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, από τα έσοδα
της δωρεάς Παν. Γραμματικάκη, για την βράβευση πρωτότυπης, συνθετικής επιστημονικής μελέτης Έλληνα επιστήμονα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, που θα αναφέρεται σε θέμα από την Ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι την σύγχρονη εποχή. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
9. Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, για την βράβευση συλλογής γλωσσικού και διαλεκτικού υλικού της νεοελληνικής γλώσσας προερχομένης από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας ή και εκτός Ελλάδας. Οι μελέτες πρέπει να είναι πρωτότυπες, να έχουν έκταση 200 περίπου δακτυλογραφημένων σελίδων και να υποβληθούν σε πέντε αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 5), έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
10. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, αναφερομένης σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
11. Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα-Δεσποτοπούλου, που αθλοθέτησε ο σύζυγός της ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτό πουλος, με χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, για την ανά διετία βράβευση συγγράμματος αναφερομένου επί αρχαιολογικού θέματος ή από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, το οποίο θα κριθεί ως συμβολή στη επιστήμη του. Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί κατά την τελευταία τριετία, να είναι αυστηρώς επιστημονικά και να προάγουν την αρχαιολογική ή ιστορική έρευνα. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Aπριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο δημοσιευμένο έργο με θεματική συγγένεια.
12. Βραβείο Νανάς (Αθηνάς) Π. Κοντού, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στην μνήμη των αδελφών της Ερατώς-Αικατερίνης Μέλλου, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής συνθετικής μελέτης, δημοσιευμένης εντός της  τελευταίας τριετίας, επί αρχαιολογικών ή ιστορικών θεμάτων της Πελοποννήσου που να άπτονται της μυθολογίας ή της λαογραφίας της περιοχής. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή  κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο, δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
13. Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, εις μνήμην της κόρης της Μαίρης Κομνηνού-Αναγνωστοπούλου, απονεμόμενο σε Έλληνα αρχαιολόγο, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη, επί αρχαιολογικών θεμάτων. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 5), έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη, ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
14. Βραβείο της Κοινότητος Λίνδου-Ρόδου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, κατόπιν ευγενούς χορηγίας των Λινδίων αδελφών Γεωργίου και Βασιλείου Νικ. Παπαγαπητού, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα από την ιστορία ή την αρχαιολογία της Λίνδου. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
15.  Βραβείο του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997», με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης επί θέματος που θα αναφέρεται στην ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών, σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
16. Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, με σκοπό την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής συνθετικής μελέτης αναφερομένης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την προετοιμασία αυτής. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2022 . Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Η Ακαδημία, αν κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν είναι άξιο για βράβευση, δύναται να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
17. Βραβείο Δήμου Μεσσήνης, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα από την ιστορία της Μεσσήνης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μελέτη θα πρέπει να είναι στηριγμένη στις πηγές και στη βιβλιογραφία. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
18.  Έπαθλο Βασιλείου Δημ. Κοντοδήμου, εις μνήμην της μητρός του Μαρίας Δημ. Χατζηβασιλείου-Κοντοδήμου και του αδελφού του Κωνσταντίνου Κοντοδήμου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση αξιόλογης μελέτης, αμιγώς επιστημονικού χαρακτήρα, πρωτότυπης και δημοσιευμένης με θέμα από την ιστορία, την αρχαιολογία και εν γένει τον πολιτισμό της Ηπείρου. Προθεσμία υποβολής έργων, σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Aπριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη  αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο δημοσιευμένο έργο με θεματική συγγένεια.
19.  Βραβείο Δημητρίου Σταμ. Παπαδημητρίου, με χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης και εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης λαογραφικού –και κατά προτίμηση μουσικολογικού– περιεχομένου, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, που να αφορά πρωτίστως στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, άλλως, τέτοιας μη υπάρχουσας, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
20. Βραβείο Αριστοκλή Ανδρεάδη, εις μνήμην Αριστόδημου Κ. Κωνσταντόπουλου και Παπακυριάκου Κ. Κωνσταντόπουλου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, αναφερομένης σε θέματα της Ανατολικής Θράκης. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών, σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
21.  Βραβείο Γεωργίου Δεκαβάλλα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την συγγραφή μελέτης αναφερομένης στην ιστορία της νήσου Σίφνου, από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Η μελέτη θα συνταχθεί κατά τμήματα και θα περιλαμβάνει και τις θυσίες των τέκνων της Σίφνου στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδος από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με  κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 5), έως τις 30 Απριλίου 2022. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Aν η προκήρυξη  αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία διατηρεί το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, αναφερόμενο σε θέματα από την ιστορία της Σίφνου.
22. Βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ανδρέα Ανδρεάδη, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ για την βράβευση πρωτότυπης, επιστημονικής φιλολογικής ή κριτικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα από τη ζωή και ιδίως το έργο Έλληνα λογοτέχνη. Προθεσμία  υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
23. Δύο έπαθλα Χρήστου και Ελένης Ξανθοπούλου-Παλαμά, χρηματικού ποσού 1.500 ευρώ το καθένα, για την βράβευση των καλυτέρων επιστημονικών πραγματειών επί θέματος αναφερομένου στο (ποιητικό, πεζογραφικό, κριτικό) έργο του Κωστή Παλαμά. Οι υποβαλλόμενες εργασίες, δημοσιευμένες εντός της τελευταίας πενταετίας ή αδημοσίευτες, εκτάσεως 250 σελίδων, πρέπει να είναι πρωτότυπες, αυστηρώς ερευνητικού χαρακτήρος και να προάγουν ουσιαστικά την έρευνα της Παλαμικής Φιλολογίας. Μελέτες γενικής φύσεως για τον ποιητή, συναγωγές σε τόμο μικροτέρων σχετικών μελετών και άρθρων ή εργασίες δοκιμιογραφικού χαρακτήρα χωρίς επιστημονική και βιβλιογραφική τεκμηρίωση δεν λαμβάνονται υπόψη. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2022. Tα βραβεία θα απονεμηθούν τον Δεκέμβριο του 2022. Aν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από  τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει τα βραβεία οίκοθεν, σε άλλα έργα δημοσιευμένα με θεματική συγγένεια.
24.  Άθλον Αδαμαντίου Κοραή από τα έσοδα της δωρεάς του «Συλλόγου προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων» με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση  πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα «Η λογία και δημώδης παράδοση υπό το βλέμμα του Αδαμαντίου Κοραή». Προθεσμία υποβολής έργων και μελετών σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2022. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
25. Βραβείο εις μνήμην Ελένης Δημητριάτου-Ζαφείρα, που αθλοθέτησε ο σύζυγός της δικηγόρος Θωμάς Ζαφείρας, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα αναφερόμενο στην παρουσία και τη συμβολή της Ελληνίδας στο φεμινιστικό κίνημα από το 1821 μέχρι την σύγχρονη εποχή. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2022. Η απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
26. Βραβείο εις μνήμην Μαρίας Τσάκου, θυγατέρας Παναγιώτη και Ειρήνης Τσάκου, που αθλοθέτησε ο δικηγόρος Θωμάς Ζαφείρας, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα αναφερόμενο στην παρουσία και τη συμβολή της γυναίκας στην Εμπορική Ναυτιλία από το 1821 μέχρι την σύγχρονη εποχή. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2022. Η απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του 2022. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
27. Βραβείο Xαριλάου Σακελλαριάδη, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης φιλολογικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, περί Έλληνος ποιητού ή πεζογράφου που έζησε τον 19ο ή τον 20ο αιώνα. Οι υποβαλλόμενες μελέτες πρέπει να έχουν βιογραφικό και κριτικό χαρακτήρα, δηλ. να περιλαμβάνουν πλήρεις βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, παράθεση, ανάλυση και σύνθεση των κρίσεων και απόψεων για το έργο του λογοτέχνη. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2023. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
28. Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση του καλύτερου δημοσιευμένου έργου ή ανέκδοτης μελέτης με θέμα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή και τον εν γένει πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής  Ρωμυλίας, που αποτελούν σήμερα τμήματα της Τουρκικής και της Βουλγαρικής επικρατείας. Τα έργα μπορεί να αφορούν οποιαδήποτε εποχή, από των αρχαίων χρόνων μέχρι σήμερα. Τα έργα πρέπει να είναι συντεταγμένα σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, να περιέχουν συστηματική και ελεγμένη βιβλιογραφία. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2023. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο δημοσιευμένο έργο με θεματική συγγένεια.
29. Βραβείο Σίμωνος Σίνα, απονεμόμενο οίκοθεν, άνευ χρηματικού επάθλου, σε προσωπικότητες ή φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που με ακαδημαϊκή ή πνευματική δράση και προσφορά, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη και προαγωγή της ελληνικής παιδείας και των ελληνικών σπουδών, εντός και εκτός Ελλάδος. Η τυχόν απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του 2022.
Ο σύλλογος «ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ ΕΔΕΣΣΑΣ» προκηρύσσει λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Έλληνες ή αλλοδαποί, με ένα (1) μόνον διήγημα, στην ελληνική γλώσσα, το οποίο μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα, να είναι αδημοσίευτο και όχι μεγαλύτερο από έξη (6) τυπωμένες σελίδες Α4 σε Η/Υ, υπολογισμένες με γραμματοσειρά Times New Roman 12″. Διηγήματα με κομματικό ή προπαγανδιστικό περιεχόμενο αποκλείονται. Ο Σύλλογος έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή οποιοδήποτε διήγημα του διαγωνισμού, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης. Η επιτροπή αξιολόγησης των κειμένων του εν λόγω διαγωνισμού, εκτός από τα διακριθέντα, θα προτείνει και διηγήματα των υπολοίπων διαγωνιζόμενων (τελικό σύνολο 30 διηγήματα), τα οποία θα αποτελέσουν περιεχόμενο μιας ειδικής έντυπης έκδοσης, όπως έγινε και στους προηγούμενους Διαγωνισμούς. Όσες/-οι επιλεγούν να συμμετάσχουν σε αυτή την μελλοντική έκδοση, οφείλουν να στείλουν τα κείμενά τους και ένα σύντομο βιογραφικό σε ηλεκτρονική μορφή (σε cd ή mail) γραμμένα σε Microsoft Word (γραμματοσειρά Georgia ή Times New Roman και μέγεθος 12″), καθώς και μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας, επίσης ηλεκτρονικά (σε αρχείο jpg). Το προτεινόμενο διήγημα πρέπει να έχει τίτλο, καθώς και ψευδώνυμο του συγγραφέα και να σταλεί ταχυδρομικά σε τρία (3) αντίτυπα. Τα πραγματικά στοιχεία του/της συγγραφέα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα, e-mail, σύντομο βιογραφικό) πρέπει να περιέχονται σε μικρότερο σφραγιστό φάκελο, χωρίς άλλα διακριτικά στο εξωτερικό του φακέλου. Η επιλογή του θέματος είναι ελεύθερη. Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων. Ως καταληκτική ημερομηνία αποστολής των κειμένων ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2022. Κατηγορίες Διακρίσεων: 3 Βραβεία, 3 Έπαινοι, 4 Τιμητικές διακρίσεις, 1 Ειδικός Έπαινος τοπικής Ιστορίας περιοχών Έδεσσας - Νάουσας, 1 Βραβείο Εφηβικού (ηλικία μέχρι και 18 ετών). Διεύθυνση αποστολής: Ευαγγελίδης Δημήτρης, Φιλελλήνων 9, ΕΔΕΣΣΑ, 58200. Πρόσθετες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6970995041. e-mail: karanos2010@gmail.com

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, προκηρύσσει τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης «Βάιος Φασούλας» για παιδιά, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωμάτιας. Σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος της Αργεντινής και την Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών & Καλλιτεχνών. Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο, σχετιζόμενο με την Ελλάδα, την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Το περιεχόμενο των ποιημάτων αξιολογείται από επιτροπή της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. με κριτήριο τη λογοτεχνική ποιότητα. Το ποίημα, με τίτλο, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 50 στίχους. Κατατίθεται ηλεκτρονικά, σε αρχείο pdf ή Word. Θα καταγράφεται: το ψευδώνυμο του συμμετέχοντα δημιουργού και ο τίτλος του έργου. Η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι Times New Roman, μέγεθος 12 (με διάστημα 1,5 εκ.). Σε ένα άλλο ξεχωριστό αρχείο θα σημειώνονται τα πραγματικά στοιχεία του συμμετέχοντα δημιουργού (το ψευδώνυμο, το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η χώρα, τα τηλέφωνα, η ταχυδρομική διεύθυνση, το σχολείο φοίτησης, email επικοινωνίας). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά, από 8 έως 18 ετών, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει στον διαγωνισμό ένα μόνο ποίημα ανέκδοτο, το οποίο να μην έχει βραβευθεί σε άλλο διαγωνισμό. Τα έργα θα πρέπει οπωσδήποτε να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση eelspi2021@gmail.com. Στο θέμα του email θα καταγράφεται: 1ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ «ΒΑΙΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής συμμετοχών ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου 2022 και ως ημερομηνία λήξης η 15η Μαΐου 2022. Κάθε συμμετοχή εκτός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δε θα γίνεται αποδεκτή. Τα πέντε καλύτερα έργα θα βραβευτούν με δίπλωμα και μετάλλιο. Επίσης θα δημοσιευθούν σε μια ειδική ψηφιακή Ποιητική Ανθολογία. Η μη συμμόρφωση με τους παραπάνω όρους συνεπάγεται αυτόματα αποκλεισμό από τη διαδικασία. Η υποβολή συμμετοχής συνεπάγεται την αποδοχή των όρων του Διαγωνισμού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο email: eelspi2021@gmail.com.

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ και η ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ προκηρύσσουν τον 1ο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος ΜΙΧΑΗΛΑΣ ΑΒΕΡΩΦ. Αφιερωμένο στα ΖΩΑ, τους απόλυτα πιστούς φίλους και συντρόφους του ανθρώπου. Οι συμμετέχοντες διαγωνιζόμενοι/ες, και όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και γράφουν σε ελληνική γλώσσα ή Έλληνες της διασποράς στέλνουν ένα ποίημα που να μην υπερβαίνει τους 40 στίχους σε ελεύθερο ή μετρικό στίχο. Το ποίημα να μην έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί ή να έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό. Τα ποιήματα θα αποστέλλονται σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, στα οποία θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, και στον φάκελο [έξω αριστερά] θα αναγράφεται, μόνον το ψευδώνυμο. Στον μέσα και μικρότερο φάκελο [σφραγισμένο] θα περιέχονται δακτυλογραφημένα τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζομένου (ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, e-mail και ο τίτλος του ποιήματος). Το ίδιο ισχύει και για το διήγημα. Θα αποστέλλονται σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα [μέχρι τέσσερις σελίδες Α4], στα οποία θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, και στον φάκελο [έξω αριστερά] θα αναγράφεται, μόνον το ψευδώνυμο. Στον μέσα και μικρότερο φάκελο [σφραγισμένο] θα περιέχονται δακτυλογραφημένα τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, σταθερό- κινητό τηλέφωνο, e-mail και ο τίτλος του διηγήματος). Τα Ποιήματα και τα Διηγήματα θα σταλούν με απλή ταχυδρομική επιστολή μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2022 (να φαίνεται η σφραγίδα ταχυδρομείου) στη διεύθυνση: Προς τον 1ο Διαγωνισμό ΜΙΧΑΗΛΑΣ ΑΒΕΡΩΦ Ποίησης και Διηγήματος, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας [7ος όροφος] 10678 Αθήνα. Τα Ποιήματα και τα Διηγήματα θα κριθούν από 5μελή επιτροπή και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου 2022. Η κρίση της επιτροπής είναι οριστική. Θα δοθούν 3 βραβεία και 6 έπαινοι ΠΟΙΗΣΗΣ και 3 βραβεία και 6 έπαινοι ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ. Η τελετή απονομής θα γίνει σε πανηγυρική εκδήλωση –μουσικοποιητική– στην ιστορική αίθουσα της Ε.Ε.Λ., Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, [7ος όροφος] 10678 Αθήνα. Για πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα της Ε.Ε.Λ.-210.3834559 και της Ε.Ε.Ε.Λ.- 210.36082390
 
Οι Εκδόσεις Διάνοια με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προωθούν την έκδοση επετειακού ανθολογίου λογοτεχνίας με αντίστοιχο θέμα: «Η Μικρασιατική Καταστροφή και η καταστροφή της Σμύρνης». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι αγαπούν τη συγγραφή ποιημάτων και διηγημάτων. Το ανθολόγιο θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι και θα παρουσιαστεί στη μεγάλη έκθεση βιβλίου του Ζαππείου λίγο πριν τις εορταστικές εκδηλώσεις. Όσοι επιθυμούν παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με προσωπικό μήνυμα σε έναν από τους συντονιστές, για επίλυση αποριών και πληροφορίες όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες. 

Το Σωματείο Λόγου και Τέχνης με την επωνυμία ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ, που εδρεύει στην Κόρινθο, προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κειμένου Παιδικής Λογοτεχνίας (Παιδικό Παραμύθι), με ελεύθερο θέμα ,για το έτος 2022 .Το κείμενο θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. 1. Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας. 2. Το εν λόγω κείμενο δεν πρέπει να έχει υποβληθεί σε άλλον διαγωνισμό ή να έχει εκδοθεί ή να έχει δημοσιευτεί. 3. Το έργο (όχι με το πραγματικό ονοματεπώνυμο αλλά με το ψευδώνυμο του/της διαγωνιζόμενου/ης) θα πρέπει να γραφεί με μέγεθος γραμμάτων 12 και γραμματοσειρά Times New Roman. 4. Ο διαγωνισμός αφορά νέα λογοτεχνικά κείμενα, έκτασης μέχρι 3.000 λέξεων. 5. Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο. 6. Ο/Η δημιουργός, εγγυάται το πρωτότυπο του έργου του/της και αναλαμβάνει κάθε ευθύνη έναντι τρίτων δικαιούχων ή εγκαλούντων ως προς την πρωτοτυπία και την πατρότητα του έργου. 7. Τα έργα θα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, θα φέρουν τίτλο και θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. 8. Δεν θα γίνουν δεκτά κείμενα με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό, απρεπές, που προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια τρίτων κατά την απόλυτη κρίση της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού. 9. Θα βραβευτούν τρία έργα, με την ένδειξη «πρώτο βραβείο», «δεύτερο βραβείο» και «τρίτο βραβείο». Επίσης θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι στα έργα που θα κριθούν ως καλύτερα στη σειρά αξιολόγησης αμέσως μετά από τα βραβευθέντα και θα είναι ισάριθμα. Τέλος, έπαινοι συμμετοχής θα απονεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες εγκύρως και εμπροθέσμως στο διαγωνισμό. 10. Ο Διαγωνισμός θα ξεκινήσει 15 Μαρτίου 2022 και θα λήξει 15 Ιουνίου 2022. 11. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη, η ταυτότητα των οποίων θα παραμείνει μυστική, μέχρι την τελετή απονομής, και η κρίση για την συνδρομή των αναγκαίων λογοτεχνικών προϋποθέσεων της απονομής των διακρίσεων εναπόκειται στην απόλυτη αρμοδιότητα αυτής, η οποία αποφασίζει έστω και κατά πλειοψηφία. 12. Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων, θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (Ο.Η.Ε.). 13. Συμμετοχές οι οποίες δεν πληρούν τους παραπάνω, και ιδίως εν αρχή της παρούσης, όρους και προϋποθέσεις, θα θεωρηθούν άκυρες. 1. Στείλτε μας e-mail, με θέμα: «Για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κειμένου Παιδικής Λογοτεχνίας 2022», στην ηλεκτρονική διεύθυνση alkionides.kor@gmail.com τα έργα σας, χωρίς καμία άλλη προσωπική πληροφορία παρά μόνο το ψευδώνυμό σας. Η διεύθυνση του e-mail σας να μην περιέχει στοιχεία του ονοματεπώνυμού σας. 2. Αποστείλετε ταχυδρομικώς, όχι συστημένα, έναν φάκελο με τις προσωπικές σας πληροφορίες (Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Διεύθυνση κατοικίας, Τηλέφωνο επικοινωνίας, e-mail) στη διεύθυνση: ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ 34, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, 20131, ΤΗΛ. 6977328303, προς το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ (υπ’ όψιν κας Όλγας Κονομόδη). Εξωτερικά στον φάκελο θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμό σας.

Λογοτεχνικός διαγωνισμός διηγήματος με τίτλο «Ένα ίχνος ελπίδας». Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΗΓΗ προκηρύσσει διαγωνισμό διηγήματος με τίτλο «Ένα ίχνος ελπίδας». Τα διηγήματα που θα υποβληθούν για το διαγωνισμό θα πρέπει να μην υπερβαίνουν σε έκταση τις 800 λέξεις. Οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλλουν τα διηγήματά τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2022. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν
εκδώσει κανένα συγγραφικό έργο. Ο νικητής θα κερδίσει μια δωροεπιταγή για αγορές αξίας 100 ευρώ από το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΗΓΗ. Το διήγημα που θα κερδίσει στο διαγωνισμό θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Μαΐου 2022. Ξεκινήστε το γράψιμο, εμπνευστείτε και στείλτε μας κι εσείς το δικό σας διήγημα! Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου (Ε.Λ.Κ.) προκηρύσσει διαγωνισμό ποίησης, θεωρώντας ως πολιτιστικό χρέος όλων μας την προβολή της Καρπασίας της Κύπρου. Η προκήρυξη αυτή απευθύνεται και προσφέρει ποιητικό βήμα στους απανταχού της Γης Καρπάσιους. Κριτική Επιτροπή της Ε.Λ.Κ. θα επιμεληθεί φιλολογικά τα υποβληθέντα έργα και θα εκδώσει μια ειδική «Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας», την οποία θα προβάλει, κυκλοφορήσει και διαδώσει Παγκύπρια και διεθνώς, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η 21η Μαρτίου 2022, έχει συμβολικά επιλεγεί ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων έχει οριστεί η 17η Αυγούστου, ημερομηνία ιστορικού σταθμού για την Καρπασία, το 1974. Δικαίωμα συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό έχουν: α) πρόσωπα που γεννήθηκαν, έζησαν, εργάσθηκαν ή μελέτησαν την Καρπασία, ανεξάρτητα με την παρούσα διαμονή ή υπηκοότητά τους και β) πρόσωπα που δεν τη γνώρισαν αλλά, κατάγονται από την Καρπασία, μέσω των προγόνων τους. Αναμένεται η υποβολή έργων τα οποία δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε κανέναν άλλο μέχρι σήμερα διαγωνισμό, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και δεν έχουν δημοσιευθεί σε οποιαδήποτε μορφή, έντυπη ή ηλεκτρονική. Κάθε ποίημα που θα υποβληθεί θα πρέπει να αναφέρει, έστω και μια φορά, μια από τις λέξεις κλειδιά και απαραίτητα το όνομα μίας από τις 42 κοινότητες της Καρπασίας. Οι λέξεις/κλειδιά παρατίθενται στο αναλυτικό κείμενο στην ιστοσελίδα της ΕΛΚ. Γλώσσα γραφής: Τα έργα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους αναλυτικούς όρους εντολής του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (Ε.Λ.Κ.)

Το Αθλητικό Επιστημονικό Πολιτιστικό Σωματείο ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ. προκηρύσσει τον Τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ 2022» με θέμα: «Από τα Ματωμένα Χώματα στην Αιολική Άνοιξη». Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί ποίηση στην ελληνική γλώσσα με θέμα: «Από τα Ματωμένα Χώματα στην Αιολική Άνοιξη». Η θεματική και η διάσταση των ποιημάτων πρέπει να πραγματεύεται τη μετάβαση και τη ανάταση από την καταστροφή στη δημιουργία, από τον θάνατο στην ζωή, από τον εφιάλτη στο όνειρο, από τους αναστεναγμούς, τις αγωνίες και τις πίκρες, στις ζωοδότες δυνάμεις και στην ελπίδα που οι Μικρασιάτες αδελφοί μετάγγισαν στα ήθη και στις παραδόσεις, στην επαγγελματική ζωή, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στο σώμα της Ελλαδικής κοινωνίας. Στο Διαγωνισμό συμμετέχει έγκυρα οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας του και δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση. Ο διαγωνιζόμενος πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά (δαχτυλογραφημένo σε αρχείο μορφής word, με τον τίτλο του αρχείου να σχηματίζεται από το ονοματεπώνυμό του σε λατινικούς χαρακτήρες) στην ηλεκτρονική διεύθυνση (dimofeleia@gmail.com), έως τις 30 Ιουνίου 2022, μέχρι τρία (3) πρωτότυπα και ανέκδοτα ποιήματά του, μαζί με ένα σύντομο (100 λέξεων) βιογραφικό του (δαχτυλογραφημένο, επίσης, σε αρχείο μορφής word). Αποκλείονται τα πρόσωπα που κατά οποιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, συμμετέχουν στην υλοποίηση του διαγωνισμού, οι σύζυγοί τους και οι έχοντες πρώτου ή δευτέρου βαθμού συγγένεια με αυτούς, καθώς και με τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από τους κ.κ. Ιστικόπουλο Γαβριήλ ποιητή, Καμπούρη Σακελλάρη ποιητή, Κούρο Άγγελο ποιητή, Κουτσούκο Γιώργο, Συγγραφέα, και Σπαρτιώτη Ορφέα ποιητή. Η Κριτική Επιτροπή εξετάζει τα έγκυρα υποβληθέντα ποιήματα ως προς την ποιητική τους πρωτοτυπία, την εκφραστικότητα, την περιεκτικότητα και την επιτυχή σύνδεσή τους με το θέμα του Διαγωνισμού και με βάση αυτά τα κριτήρια θα τα βαθμολογήσει. Αξιολογώντας τα υποβληθέντα ποιήματα η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα απονείμει τρία (3) Βραβεία και τρεις (3) Επαίνους, καθώς και πέντε (5) τιμητικές διακρίσεις σε ποιήματα που θα συμπληρώσουν υψηλή βαθμολογία. Το κάθε Βραβείο, Έπαινος ή Διάκριση δύναται να αφορά περισσότερα του ενός ποιήματα για τον ίδιο διαγωνιζόμενο Όλα τα ποιήματα θα συμπεριληφθούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (e-book) που θα κυκλοφορήσει το Α.ΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ. και οι εκδόσεις ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ το φθινόπωρο του 2022. Ο έντυπος τόμος στον οποίο θα ανθολογούνται όλα τα ποιήματα που ελήφθησαν θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλλήνης Οινοποιείο Πέτρου. Κανένα άλλο στοιχείο ή δεδομένο του Διαγωνισμού δημοσιοποιείται, ούτε η αποδοχή με επιφύλαξη της απόφασης της Κριτικής Επιτροπής ούτε η υποβολή ενστάσεων κατά αυτής προβλέπεται. Με την υποβολή των ποιημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση (dimofeleia@gmail.com), οι δημιουργοί τους αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα τους ανωτέρω κανόνες και όρους του Διαγωνισμού. Τα έξοδα έκδοσης των ανωτέρω εκδόσεων βαρύνουν αποκλειστικά το Α.ΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ. Οι δημιουργοί θα λάβουν δωρεάν δύο (2) αντίτυπα του ανθολογίου. Ως έναρξη ισχύος του Διαγωνισμού ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου 2022 και η τελευταία ημερομηνία υποβολής έργων ορίζεται η 30 Ιουνίου 2022 και ώρα 24:00.



Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Georges Braque (The sunflowers, 1943)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη