Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης *** ΦΕΤΟΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ με διπλές προσκλήσεις που μπορείτε να διεκδικήσετε εδώ! *** 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki: Κυκλοφορεί ήδη το συλλογικό έργο, με κείμενα που διαγωνίστηκαν, από τις εκδόσεις Δερέ. *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμς ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αγαπητέ Θεέ, τι στο διάολο;!... * Καλοκαίρι 1996 * Το αστικό των φαντασιώσεων * Η διατριβή * Εδώ παπάς εκεί παπάς * Μη μου ξυπνάς τη λύπη * Ο Φτερωτός Κλέφτης * Η νύφη που δεν γέλασε * Θύματα * Η αύρα του έρωτα * Ο θησαυρός της Σμύρνης * Ο Αρσάμης της Περσίας ** Ποίηση: Μικρή μου κόλαση * Τέσσερις ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ποιητική απόδραση * Κατάβασις * Μέθεξις * Με φόβο και πάθος ** Άλλα: Πέντε βιβλία των εκδόσεων Ελκυστής ** Διηγήματα: Ο κόσμος πίσω από τον καθρέφτη * Ο Θεός πίσω από την ντουλάπα * Ελληνιστί * Τα αχνά φώτα της Μάρφα ** Παιδικά: Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια ** Νουβέλες: Τα απόρθητα κάστρα * Θα τα πω όλα στον Θεό * Club Killaz

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Η θρησκευτικότητα στο ποιητικό έργο του Γ. Δροσίνη

ΠICTH

Δεν έχεις Πίστη, όταν τα στάχυα σου
προσμένης να γεννούν σιτάρι,
Κι' απ' τ' άκαρπο δεντρί, που κέντρωσες,
προσμένης καρπερό βλαστάρι.

Πίστη, έχεις, όταν απ' το χέρσωμα
κι' απ' τ' αστραποκαμμένα ξύλα
προσμένης τους καρπούς ολόδροσους
και καταπράσινα τα φύλλα.

Δεν έχεις Πίστη, όταν τ' απόβραδο
Προσμένης να προβάλουν τ’ άστρα,
και με του πετεινού το λάλημα
Να φέξη η αυγή ροδογελάστρα.

Πίστη έχεις, όταν –όσο αλόγιστο
και πλάνο ο νους σου κι αν το ξέρη–
προσμένης ήλιο τα μεσάνυχτα
κι' αστροφεγγιά το μεσημέρι.

Δεν έχεις Πίστη, όταν πιστεύοντας,
ρωτάς την κρίση και την γνώση.
Δεν έχεις Πίστη, όταν την Πίστη σου
στο λογικό έχεις θεμελιώσει.

Πίστη έχεις, όταν κάθε σου όνειρο
το ανάφτης στο βωμό της τάμα,
κι' αν κάποιο τάμα σου είναι αδύνατο,
προσμένεις να γενή το θάμα.

Γεώργιος Δροσίνης
Η θρησκευτικότητα στο ποιητικό έργο του Γ. Δροσίνη, Παύλου Αθ. Παλούκα

Η έκδοση του βιβλίου του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» με τίτλο Η θρησκευτικότητα στο ποιητικό έργο του Γ. Δροσίνη, του Παύλου Αθ. Παλούκα, αναφέρεται διεξοδικά στο θρησκευτικό συναίσθημα του λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Γ. Δροσίνη.
Ο Γεώργιος Δροσίνης, με επίθετο βυζαντινής προέλευσης και την μεσολογγίτικη
καταγωγή, αναπτύσσει στα ποιήματά του την ιδέα ότι ίσως η ζωή μας παρατείνεται πέρα από τον θάνατο και τον τάφο –υπάρχει βέβαια και προχριστιανικά στην ελληνική σκέψη. Επίσης, με το ποίημα του «Τι λοιπόν;» πραγματεύεται το μεγάλο θέμα για το τι συμβαίνει πέραν του τάφου.

Όσον αφορά τη συλλογή του «Φωτερά Σκοτάδια» περιλαμβάνει το τι είναι τα φώτα εκεί όπου κυριαρχούν το φως και η λαμπρότητα. Επίσης, ο ποιητής πιστεύει ακράδαντα στην αθάνατη ψυχή του ανθρώπου, η οποία διακαώς ζητά την αιωνιότητα, το φως και τη μακαριότητα κοντά στον Θεό και μέσα στον Παράδεισο.
Αφήνει το ερώτημα ανοιχτό ο ποιητής για να μπούμε σε σημαντικές σκέψεις για τη μετά θάνατο ζωή καθώς και σε σοβαρούς μεταφυσικούς προβληματισμούς.
Ό,τι κι αν, εμπρός! – Μεσ’ στο έρημο
Κι άλαλο της ζωής σκοτάδι,
Ζητώ μια λάμψη απ' τον Παράδεισο
Ή μια σπιθοβολή απ' τον Άδη.
Επιπλέον, ο Γεώργιος Δροσίνης θα μας μιλήσει για τις πιο σημαντικές ηθικές και χριστιανικές του αξίες και την αγάπη, που είναι και η πεμπτουσία της χριστιανικής διδασκαλίας.

Στίχοι Γ. Δροσίνη. Φωτογραφία Ευφροσύνης Λούζη

Ο Δροσίνης πιστεύει ότι τα συναισθήματα, ακόμα και των πιο αγαπημένων προσώπων, παραμένουν πάντα για μας ένα βαθύ μυστήριο. Επιπρόσθετα, ο ποιητής επισημαίνει στα Φωτερά Σκοτάδια ότι όλοι μας σαν άνθρωποι έχουμε αδυναμίες και δεν είναι κανένας μας αναμάρτητος που μπορεί να κρίνει και να επικρίνει τον άλλο.
Ποιος, σαν εσένα δεν εδείλιασε
Κι ένα Θεό δεν απαρνήθη;
Και ποιος δεν έκλαψε, όταν λάλησε
Του μετανοιώματος τ’ ορνίθι;
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γεώργιος Δροσίνης υμνεί με ένα βαθύ εθνικό και θρησκευτικό παλμό, με μια «λατρεία» και μεγάλο θαυμασμό, την ελληνική λεβεντιά και την πίστη στα ιδανικά της ελληνικής φυλής (θρησκεία - πατρίδα - ελευθερία).
Συμπερασματικά, η ποίηση του Μεσολογγίτη ποιητή προέρχεται από τον έσω άνθρωπο και τον ψυχικό του κόσμο κυρίως. Δεν είναι μόνο θέμα μυαλού, απλώς διατυπώνει ό,τι αισθάνεται η ψυχή! Ο ποιητής εκφράζεται μέσα από τα έργα του, δέχεται ερεθίσματα από τη ζωή και το περιβάλλον γενικά από την ιστορία και τη λαϊκή παράδοση. Γενικότερα από τις εκδηλώσεις της ζωής του ανθρώπου, τον έρωτα, την ξενιτιά, τη φύση και τη θρησκευτικότητα. Πρόκειται για έναν αγωνιζόμενο άνθρωπο που αγάπησε τόσο την ποίηση όσο και τη ζωή. Ο ίδιος εξυμνεί την πίστη στον Θεό επαληθεύοντας τον Γερμανό φιλόσοφο και ποιητή Γκαίτε, που διαπίστωνε ότι: «Ο άνθρωπος είναι δημιουργικός εφόσον είναι θρησκευτικός.». Τέλος, ο στόχος της ποίησης του Γ. Δροσίνη είναι να διδάξει τους άλλους να στείλει τα μηνύματά του και να στηρίξει τους κλονισμένους και ταλανιζόμενους ανθρώπους στην πολυκύμαντη ζωή, να τους ενισχύσει ηθικά και να τους αναπτερώσει την ελπίδα.


Το παρόν αποτελεί συρραφή αποσπασμάτων του εν λόγω βιβλίου.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Σημειώνεται ότι η μορφοποίηση και ορθογραφία των αποσπασμάτων ακολουθεί την έντυπη έκδοση του βιβλίου.
Οι συνοδευτικές εικόνες ανήκουν στην Ευφροσύνη Λούζη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Μέθεξις, Καλλιόπης ΒελόνιαΟ Θεός πίσω από την ντουλάπα, Γρηγόρη ΦεϊζατίδηΘύματα, Λίας ΝικολάουΕλληνιστί, Γεώργιου ΓρηγορόπουλουΤα απόρθητα κάστρα, Παύλου ΓαβαλάΕδώ παπάς εκεί παπάς, Άμοιρου ΑκροβατίδηΟ θησαυρός της Σμύρνης
Ποιητική απόδραση, Σοφίας ΠαπανδρέουΜη μου ξυπνάς τη λύπη, Γεωργίας ΚαλαμαράClub Killaz, Γιάννη ΤζανήΗ νύφη που δεν γέλασε, Θεοδώρας Παπαδοπούλου-ΧαμουζάΟ Αρσάμης της Περσίας, Αντώνη ΞυραφάΚατάβασις, Θεοδόση ΠαπαδημητρόπουλουΠέντε βιβλία των εκδόσεων Ελκυστής
Τα αχνά φώτα της Μάρφα, Νίκος ΤσιπόκαςΟ κόσμος πίσω από τον καθρέφτη, Συλλογικό έργοΗ γοργόνα με τα όμορφα πόδια, Αιμιλίας ΠλατήΘα τα πω όλα στον Θεό, Κώστα ΓραμματικόπουλουΜε φόβο και πάθος, Θάνου ΚωστάκηΟ Φτερωτός Κλέφτης, Χριστοφίλης ΛεκκάκουΗ αύρα του έρωτα, Γιώργου Ζάννου