Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Να ακούς το χιόνι να πέφτει

Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Ο Ρέιμοντ Κάρβερ (1938-1988) ήταν Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής και θεωρείται ανανεωτής του διηγήματος. Διακρίθηκε στη μικρή φόρμα και δημιούργησε ολοζώντανους χαρακτήρες, με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί ένας αναγνώστης. Κείμενά του διασκευάστηκαν για το θέατρο και τον κινηματογράφο και ο συγγραφέας τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ, με το National Book Award κ.ά.
Ο κύριος Δημήτρης Καταλειφός με την κυρία Στέλλα Κρούσκα επέλεξαν να ζωντανέψουν στη σκηνή επτά από τα κείμενα του σημαντικού αυτού συγγραφέα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νέους ηθοποιούς, όπως η Βασιλίνα Κατερίνη και ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης αλλά και στους ίδιους να εμπλουτίσουν το ερμηνευτικό τους φάσμα και να αναμετρηθούν με ποικιλόμορφους χαρακτήρες.

Η παράσταση κυλάει σαν νερό, με τους ηθοποιούς να αλλάζουν ρόλους και κείμενα σχεδόν μπροστά στους θεατές. Η κάθε ιστορία είναι πιο δυνατή από την προηγούμενη και όλες ζωντανεύουν ανθρώπους μόνους, απελπισμένους, απογοητευμένους πιεσμένους, χωρισμένους ενώ η δράση, παρ' όλο που υποτίθεται πως διαδραματίζεται στην Αμερική, θα μπορούσε κάλλιστα να συμβαίνει και στις δικές μας ζωές. Όλοι έχουμε συναντήσει χαρακτήρες σαν αυτούς του Ρέιμοντ Κάρβερ ή έχουμε ζήσει οι ίδιοι κάποιες καταστάσεις (αιματηρό διαζύγιο, αλκοολισμός, τάσεις φυγής, μοναξιά). Τα κείμενα δεν είναι δακρύβρεχτα, αντίθετα, αφήνουν στον θεατή τον βαθμό συγκίνησης και ταύτισης και παρουσιάζουν οικογενειακές καταστάσεις απόλυτα ρεαλιστικές και καθημερινές. Και οι τέσσερις ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και μας χαρίζουν αξέχαστες ερμηνείες.

Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης ΤσιγκριμάνηςΔημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα

Η κοπέλα που χορεύει μεθυσμένη με τον ηλικιωμένο πωλητή, η απελπισμένη μητέρα που μετακομίζει συνέχεια λες και θέλει να ξεφύγει από κάτι, ο πατέρας που αποκαλύπτει στον γιο του την απιστία της μητέρας του, ο συγγραφέας που προσπαθεί να τα ξαναβρεί με τη γυναίκα του, το ζευγάρι που έχει απομακρυνθεί αρκετά για να καταφέρει να ξαναβρεί το νήμα της αρχής, ο αλκοολικός πατέρας που δηλητηριάζει την οικογένειά του με τη συμπεριφορά του, τα δύο ζευγάρια που συζητούν για την αγάπη είναι όλα διαφορετικές εκφάνσεις, εκφράσεις και ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών που ανέφερα πιο πάνω, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους χάρη στο ταλέντο τους και στην έμπειρη καθοδήγηση του κυρίου Δημήτρη Καταλειφού, που έχει κάνει και τη σκηνοθεσία. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μικαέλας Λιακατά είναι απλά και πρακτικά, δίνουν έξυπνες λύσεις στις ενδυματολογικές μεταμορφώσεις των ηθοποιών και χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους κατά τη διάρκεια της παράστασης δείχνοντας, με τη σωστή χρήση και των φωτισμών του Φώτη Μακρή, πως αλλάζουμε κάθε φορά ιστορία. Η μουσική του Δημήτρη Τσάκα δημιουργεί ταιριαστή κάθε φορά ατμόσφαιρα και συμπληρώνει υποδειγματικά τα κείμενα.

Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης ΤσιγκριμάνηςΔημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Το «Να ακούς το χιόνι να πέφτει» είναι μια επιλογή από επτά διηγήματα του Αμερικανού συγγραφέα Ρέιμοντ Κάρβερ που φέρνουν στο φως στη σκηνή του Studio Μαυρομιχάλη, με δύναμη και υποκριτική αρτιότητα, ιστορίες καθημερινών ανθρώπων με ποικίλα αισθήματα που αντιμετωπίζουν διαφορετικές δύσκολες καταστάσεις.
Πόνος και λύτρωση, προβλήματα και λύσεις, μοναξιά και παρέα, αγάπη και λύπη δημιουργούνται μέσα από τις ερμηνείες των Δημήτρη Καταλειφού, Στέλλας Κρούσκα, Βασιλίνας Κατερίνη και Δημήτρη Τσιγκριμάνη και με γέμισαν εικόνες, αισθήματα και προβληματισμό. Οι εναλλαγές και ο ρέων λόγος δεν με κούρασαν καθόλου και η ώρα κύλησε γρήγορα, χωρίς να το καταλάβω. Άλλη μια άρτια δουλειά του Studio Μαυρομιχάλη που αξίζει να δει κανείς.



Ο Ρέιμοντ Κάρβερ ήταν Αμερικανός συγγραφέας διηγημάτων και ποιητής. Θεωρείται ανανεωτής του διηγήματος στα τέλη του εικοστού αιώνα και δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας. Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1938 στην πόλη Κλάτσκανι της πολιτείας Όρεγκον των ΗΠΑ και πέθανε στις 2 Αυγούστου του 1988 στο Πορτ Άντζελες στην πολιτεία Ουάσινγκτον. Θαύμαζε τον Τσέχωφ και έχει επηρεαστεί πολύ απ’ αυτόν. Κολακευόταν ιδιαίτερα όταν τον χαρακτήριζαν Αμερικανό Τσέχωφ. Οι χαρακτήρες των διηγημάτων του είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, πιεσμένοι, απογοητευμένοι από κατεστραμμένους γάμους, οικονομικά προβλήματα και αποτυχημένες καριέρες. Βυθίζονται στο αλκοόλ και στην αποχαύνωση της τηλεόρασης, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με την καθημερινή τους ζωή. Συνηθισμένοι άνθρωποι που ζουν συνηθισμένες ζωές και τους συμβαίνουν καθημερινά, συνηθισμένα δράματα. Που, όπως όλα τα δράματα, απλώς συμβαίνουν, σαν να έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Ο Κάρβερ αγαπάει τους ήρωές του. Αγαπάει τις αδυναμίες τους και τις ελλείψεις τους. Τους αντιμετωπίζει με τρυφερότητα και μερικές φορές, με χιούμορ. Είναι οι δικοί του άνθρωποι. Διηγήματά του έχουν συχνά διασκευαστεί για το θέατρο και το σινεμά, όπως η εξαιρετική ταινία «Στιγμιότυπα» (Short Cuts) του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Άλτμαν το 1993. Τα βιβλία του Ρέιμοντ Κάρβερ κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Συντελεστές:
Απόδοση - Διασκευή: Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός
Σκηνικά - Κοστούμια: Μικαέλα Λιακατά
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Φοίβος Σαμαρτζής
Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, 2106453330

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη