Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Αναστασία Ξενοφώντος-Γαϊτάνου και Ο νέος εφιάλτης: Η ομάδα των 5 εναντίον...?

Από το εξώφυλλο του βιβλίου της Αναστασίας Ξενοφώντος-Γαϊτάνου, Ο νέος εφιάλτης, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής; Ποιο ήταν το έναυσμα που σας οδήγησε στη δημιουργία του βιβλίου;
Αναστασία Ξενοφώντος-Γαϊτάνου: To ταξίδι της συγγραφής ξεκίνησε πολύ παλιά, τότε που οι λέξεις άρχισαν να αποκτούν δύναμη μέσα μου. Τότε που κατάλαβα πόσο μαγικά πλάσματα είναι τα βιβλία. Ναι, τα βιβλία για μένα έχουν ψυχή. Το να γράφω τις δικές μου ιστορίες ήταν ένα όνειρο. Απ' αυτά που ξέρεις ότι όταν πραγματοποιηθούν θα αλλάξουν τη ζωή σου.
«Ο νέος εφιάλτης» είναι το μικρότερο αδελφάκι του βιβλίου «Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα». Διαδραματίζεται στην ίδια πόλη και πρωταγωνιστούν πάνω κάτω οι ίδιοι ήρωες. Η αφορμή για να γράψω αυτή την ιστορία ήταν μια ταινία που είχα δει, στην οποία μερικοί απλοί άνθρωποι έγιναν «σούπερ ήρωες» για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. «Για στάσου», σκέφτηκα τότε. Τι σπουδαίο πράγμα θα ήταν αν όντως υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι οι οποίοι θα πάλευαν το κακό με μοναδικό κίνητρό τους την αγάπη προς τον συνάνθρωπό τους; Κάπως έτσι γεννήθηκε η πόλη στην οποία το κακό προσπαθεί να επιβάλει τα σκοτεινά του σχέδια αλλά βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τους απλούς αγνούς υποστηρικτές της δικαιοσύνης και της αγάπης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με μια φράση;
Α.Ξ.Γ.: Περιπετειώδες!

Ποια τα οφέλη για τα παιδιά που θα διαβάσουν την ιστορία;
Α.Ξ.Γ.: Μμμ, αν και πιστεύω ότι το κάθε παιδί βρίσκει τα δικά του διαμάντια σε κάθε βιβλίο, το όφελος που θα ήθελα εγώ να πάρουν είναι ότι το κακό –με ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει– στη ζωή μας νικιέται όταν υπάρχει συνεργασία, αγάπη, ομόνοια, ταπεινοφροσύνη. Ναι, δε χάθηκε η ελπίδα και ούτε θα χαθεί ποτέ, όσο υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν το ομαδικό συμφέρον πάνω από το δικό τους.

Πάνω δεξιά βλέπετε τον Δόκτωρ X και κάτω την Ομάδα των 5

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Ξ.Γ.: Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Δόκτωρ Χ. Κι αυτό γιατί η κακία του προήλθε από την έλλειψη αγάπης, που είχε όταν ήταν μικρός. Μια ζωή έψαχνε να βρει την αγάπη και –τι κρίμα!– δεν τη βρήκε ποτέ. Πώς να μην τον αγαπώ αφού αποδεικνύει ότι κανείς μας δεν γεννιέται κακός. Κι αυτό από μόνο του είναι μια τόσο μεγάλη παρηγοριά!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να περιμένουμε, ίσως, μια νέα περιπέτεια για την «Ομάδα των πέντε»;
Α.Ξ.Γ.: Τα σχέδιά μου είναι ξεκάθαρα.
Πρώτο: να συνεχίσω να σκαρώνω ιστορίες, είτε για μικρά παιδιά είτε για μεγάλα,
Δεύτερο: να συνεχίσουν οι λέξεις να με ταξιδεύουν,
Τρίτο: να συνεχίσουν τα βιβλία να με γοητεύουν.
Τώρα αν θα έχουμε μια ακόμη περιπέτεια της «Ομάδας των πέντε», δεν μπορώ ακόμη να απαντήσω. Αν οι ίδιοι οι ήρωες απαιτήσουν μια ακόμη ιστορία τους να βγει στο φως, ποια είμαι εγώ που θα τους το αρνηθώ;

Αγαπημένο απόσπασμα;
Α.Ξ.Γ.: Ο δήμαρχος απευθύνεται στους πολίτες του μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχτηκε η πόλη του.
«Δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις, εκτός από αυτές που εμείς οι ίδιοι εγκαταλείψαμε. Εγώ και οι συνεργάτες μου δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την πόλη μας στα χέρια αυτών που θέλουν να την καταστρέψουν. Θ' αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να διώξουμε όσους την εχθρεύονται. Σας ζητώ να πείτε: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ! Σας ζητώ να μην εγκαταλείψετε την πόλη μας. Μείνετε εδώ, μαζί μας κι όσοι από εσάς έχετε τις ικανότητες, ελάτε να μας βοηθήσετε. Αύριο, στις οκτώ η ώρα το πρωί, θα σας περιμένω στο γραφείο μου. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Και μην ξεχνάτε, εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα. Ποιο είναι αυτό; Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.»

Ο νέος εφιάλτης: Ο Η ομάδα των 5 εναντίον...?, Αναστασίας Ξενοφώντος-Γαϊτάνου

Αυτά είπε η Αναστασία Ξενοφώντος-Γαϊτάνου με αφορμή το νέο της βιβλίο Ο νέος εφιάλτης: Η ομάδα των 5 εναντίον...?, που απευθύνεται σε όλους άνω των 9 ετών και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Α. Ανώνυμο. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Έχουν περάσει δύο χρόνια και η πόλη ευημερεί και αναπτύσσεται ελεύθερη πια από τον στυγνό εγκληματία, Μαύρο Σίφουνα. Όμως το κακό δεν επαναπαύεται ποτέ, καιροφυλακτεί και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει. Έτσι, στη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης κάνει την εμφάνισή του ένας νέος, μα εξίσου επικίνδυνος εχθρός. Ένας εχθρός-εφιάλτης που γέννησε το παρελθόν. Σαν σκιά εμφανίζεται και κρυμμένος πίσω από τον ρόλο του επιστήμονα υφαίνει ένα σχέδιο για να πετύχει τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να εκδικηθεί την πόλη οδηγώντας την στην καταστροφή. Ο Δήμαρχος, ο Αστυνόμος, ο Καταπληκτικός και η ομάδα των 4 ενώνονται ξανά για να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή. Μόνο που αυτή τη φορά τα όπλα που έχει στη διάθεσή του ο εχθρός είναι όχι μόνο πολλά, μα απίστευτα έξυπνα και επικίνδυνα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά και νικητής θα βγει αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη.
Μέσα από τις περιπετειώδεις σελίδες του βιβλίου και τις ευφάνταστες εικόνες της εικονογράφου, ο αναγνώστης υποψιάζεται και αγωνιά, ακολουθώντας τους ήρωες προς την τελική εξολόθρευση της νέας απειλής, με εξυπνάδα, αλλά κυρίως με την ομαδική συνεργασία. Μια ιστορία που μπορεί άνετα να διαβαστεί ανεξάρτητα από το πρώτο βιβλίο, αφού η συγγραφέας φρόντισε, αντί προλόγου, να κατατοπίσει τον αναγνώστη από την αρχή για την προϊστορία των ηρώων της.

Η Αναστασία Ξενοφώντος-Γαϊτάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια πενταμελή οικογένεια στην Αραδίππου, μια όμορφη κωμόπολη της Κύπρου. Είναι μητέρα δύο παιδιών, σύζυγος, εκπαιδευτικός και λάτρης του βιβλίου, με ιδιαίτερη αγάπη προς το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά. Έχει βραβευτεί από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου το 2013 με το εφηβικό της μυθιστόρημα «Αουτσάιντερ» και το 2021 με το «Φιλία με άρωμα λεβάντας». Η συγγραφική της πορεία ωστόσο, ξεκίνησε το 2009 με το παιδικό μυθιστόρημα «Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα», ένα παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα παιδιά. Το 2020 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Α. Ανώνυμο το πρώτο της μυθιστόρημα για μεγάλους με τίτλο «Η ζωή αλλιώς» –βασισμένο σε προσωπικά βιώματα– ένα βιβλίο-μάθημα για την αντιμετώπιση της ζωής με Υπομονή, Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα για το μέλλον. Πολύ πρόσφατα, το 2022, εκδόθηκε «Ο νέος εφιάλτης: Η ομάδα των 5 εναντίον…?», βασισμένο στο «Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα». Η συγγραφή έγινε πλέον μέρος της ζωής τής Αναστασίας και οι διακρίσεις της σε πανελλήνιους διαγωνισμούς τη διατηρούν σε μια πορεία που τον πρώτο λόγο έχουν οι λέξεις. Θυμίζουμε το παραμύθι της Η αόρατη αλήθεια το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας του (εφηβικό παραμύθι) στον 1ο Διαγωνισμό Παραμυθιού koukidaki όπως και τον δεύτερο έπαινο της κριτικής επιτροπής.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη