Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Νίκος Τσουρλάκης και Η ανταλλαγή

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Νίκου Τσουρλάκη, Η ανταλλαγή, και φωτογραφία του ίδιου

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Νίκος Τσουρλάκης: Πάντα, με απασχολούσε η έννοια του τυχαίου. Με ταλανίζει, θα μπορούσα να πω, καθώς μου δημιουργεί ένα είδος ανασφάλειας. Αν το τυχαίο είναι αυτό που καθορίζει τη ζωή μας, τότε θα πρέπει να υπάρχουν άπειρες πιθανότητες για τον καθένα από εμάς, να σκοτωθεί συμπτωματικά, σε μια τυχαία πράξη βίας.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας είναι η τυχαία επιλογή των θυμάτων της. Αποφάσισα, λοιπόν, να παρουσιάσω αυτή την πιθανότητα μέσα από έξι ιστορίες απλών, καθημερινών ανθρώπων και να τις τοποθετήσω σπονδυλωτά, μέσα σε μια κατασκοπική πλοκή. Ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου είναι τα γεγονότα που οδηγούν σε μια τυφλή, τρομοκρατική επίθεση.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Ν.Τ.: Ανατρεπτικό. Ωστόσο, θεωρώ πως «Η ανταλλαγή» είναι ένα μυθιστόρημα που δύσκολα θα μπορούσε να οροθετηθεί μέσα από μια λέξη. Είναι ένα έργο πολύμορφο, καθώς στηρίζεται στην έντονη δράση και την εναλλασσόμενη πλοκή.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Ν.Τ.: Αρχικά, θα συμβούλευα τον αναγνώστη να εμπιστευθεί τις συνεχόμενες εναλλαγές της πλοκής και των χαρακτήρων, καθώς θα τον συνοδέψουν σε όλη την πορεία του μυθιστορήματος. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για ένα ταξίδι έντασης, όπου θα συναντήσει την εξαπάτηση, το έγκλημα και την προδοσία. Στη συνέχεια, θα το συμβούλευα να διαλέξει με ποιον από τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος θέλει να συνδεθεί. Πιστεύω, πως σ' ένα μυθιστόρημα σαν την «Ανταλλαγή» ο κάθε αναγνώστης διαλέγει τη σύνδεση με τον χαρακτήρα που του ταιριάζει περισσότερο, καθώς δεν υπάρχουν ήρωες, πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι. Υπάρχουν, μόνο, δρώντες χαρακτήρες. Από τη μία, ο αναγνώστης θα συναντήσει επαγγελματίες τρομοκράτες καθώς και τους διώκτες τους οι οποίοι είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν κάθε όριο με μοναδικό σκοπό την τελική νίκη. Από την άλλη, θα συμβιώσει με απλούς καθημερινούς ανθρώπους και θα γνωρίσει τους πόνους, τις λύπες, τις χαρές και τα όνειρα τους. Καθημερινοί χαρακτήρες, οι οποίοι θα έχουν την ατυχία να βρεθούν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Ν.Τ.: Οι περιοχές του πλανήτη στις οποίες λαμβάνει χώρα η πλοκή του βιβλίου, είναι η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αμερική. Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει από τη Συρία και ύστερα από μια σύντομη περιπλάνηση στη Μέση Ανατολή, θα μας μεταφέρει σε Ευρώπη και Αμερική, σ' ένα μακρύ και περίπλοκο ταξίδι, γεμάτο έντονα συναισθήματα και αρκετές ανατροπές. Θα είναι μακρύ, καθώς οι πρωταγωνιστές μας ζουν, αγωνίζονται, κατασκοπεύουν και εγκληματούν σε διαφορετικές χώρες. Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι πόλεις, στις οποίες θα περιπλανηθούμε περισσότερο, θα είναι η Αθήνα και η Ζυρίχη. Η μια από τις δύο θα είναι το κέντρο της κατασκοπικής πλοκής, ενώ η άλλη θα είναι το σημείο Μηδέν, όπου κάποιοι από τους χαρακτήρες θα συναντήσουν το πεπρωμένο τους.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Ν.Τ.:
«…Ωστόσο, ο προδότης σκότωσε μόνο για τα λεφτά. Και αυτό ο Λ δεν ήταν διατεθειμένος να το συγχωρέσει.
Ποια είναι η ποινή φυλάκισης που αρμόζει σ' έναν τέτοιο προδότη; Δέκα χρόνια; Είκοσι; Θα πρέπει να πεθάνει για την πράξη του ή θα ήταν δίκαιο να δικαστεί και να πληρώσει το τίμημα που θα καθορίσει η κοινωνία γι' αυτόν;
Αυτές ήταν ερωτήσεις, που μέσα στη θολούρα του μυαλού του δεν είχαν απαντήσεις. Πολύ φοβόταν, μάλιστα, πως η μόνη πληρωμή για τον προδότη ήταν ο θάνατος. Ίσως, αυτή να ήταν η μόνη δίκαιη τιμωρία…»

Η ανταλλαγή, Νίκου Τσουρλάκη

Ο Νίκος Τσουρλάκης μίλησε για το μυθιστόρημά του, Η ανταλλαγή, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής, ενώ παρακάτω ο ίδιος συμπληρώνει μονολεκτικά το Ακρότιτλό του. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Η τυχαία κατάρριψη ενός ελικοπτέρου οδηγεί στη σύλληψη ενός φονταμενταλιστή τρομοκράτη. Κρατάει μυστικό ένα πολύτιμο όνομα. Οι δεσμώτες του γνωρίζουν πως δεν θα μιλήσει, δεν θα προδώσει. Η μόνη ωφελιμότητα του αιχμαλώτου, πλέον, είναι η ανταλλαγή του.
Ένας πράκτορας, που θα έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τη χώρα του. Ένας νεαρός μετανάστης, που ψάχνει μια νέα ταυτότητα. Ένας πονεμένος πατέρας. Ένας ανιδιοτελής νέος. Ένας άπιστος σύζυγος. Ένας ψυχρός και υπολογιστικός δολοφόνος. Και ένας προδότης, που σκότωσε μόνο για τα χρήματα. Παράλληλες πορείες που οδηγούν στο μοιραίο. Καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που συναντήθηκαν τυχαία στο σημείο μηδέν. Βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον σ' ένα ραντεβού θανάτου. Κάποιοι σκοτώθηκαν, άλλοι έζησαν, όμως όλοι πλήρωσαν το τίμημα, νεκροί και ζωντανοί.
Ο προδότης πρέπει να πληρώσει με τη ζωή του κι η ώρα της εκδίκησης δε θ' αργήσει. Είναι, όμως, μια εκτέλεση αρκετή για ν' αποτρέψει τον επερχόμενο κίνδυνο; Έναν ορκισμένο εχθρό, έναν πρώην φίλο, που προδόθηκε, εγκαταλείφθηκε και τώρα ξαναγυρνάει διψασμένος για εκδίκηση;

Ανταπόδοση
Νέμεσις
Τρομοκρατία
Ανατροπή
Λήθη
Λύτρωση
Αφοσίωση
Γενναιότητα
Ηρωισμός

Ο Νίκος Τσουρλάκης είναι ένας νέος συγγραφέας και Η ανταλλαγή είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Γεννήθηκε το 1970 στη Γερμανία και μεγάλωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια ζει στο εξωτερικό. Διαθέτει πτυχίο στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ήταν πάντα ερωτευμένος με την Ιστορία, την ελληνική και την παγκόσμια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη