Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Εργοστάσιο σφηκών

Εργοστάσιο σφηκών, Iain Banks

Ψυχεδελικό, βλάσφημο και εθιστικό.

Αυτές οι τρεις λέξεις φτάνουν πιστεύω ώστε να περιγράψουν με λίγα λόγια το «Εργοστάσιο σφηκών» του συγγραφέα Iain Banks! Κι αυτό γιατί όλα τα παραπάνω στοιχεία πρόκειται να τα συναντήσετε απ' την πρώτη μέχρι και τη τελευταία σελίδα του.

Το «Εργοστάσιο σφηκών» λοιπόν ξεκινά έχοντας ως επίκεντρο τη ζωή του δεκαεξάχρονου Φρανκ ο οποίος ζει με τον πατέρα του σε ένα νησί. Ο ίδιος ο Φρανκ απολαμβάνει να κατασκευάζει εκεί φράγματα και υποτιθέμενα χωριά με σπίτια και ανθρώπους. Τον δικό του κόσμο, δηλαδή.
Στη ροή της εξιστόρησης γίνεται συχνή αναφορά πως ο πρωταγωνιστής μας έχει μια αναπηρία και πως πρόκειται για ένα παιδί που όπως μας συστήνεται: «Δεν είμαι γραμμένος στα μητρώα. Δεν έχω πιστοποιητικό γέννησης, ούτε αριθμό μητρώου Κρατικής Ασφάλισης· δεν έχω τίποτα που να αποδεικνύει ότι είμαι ζωντανός ή ότι υπήρξα κάποτε.».
Παράλληλα, έχουμε και τον σκυθρωπό πατέρα του, ο οποίος όπως αποδεικνύεται κρύβει τα δικά του μυστικά. Ιδιαίτερα, ο Φρανκ μας αναφέρει πως «Ο πατέρας μου έχει διδακτορικό στη χημεία –ή ίσως στη βιοχημεία, δεν είμαι σίγουρος» και ακόμη ότι «Νομίζω ότι ο πατέρας μου δούλεψε για μερικά χρόνια σε ένα πανεπιστήμιο μετά την αποφοίτησή του.».
Κι αυτό που κεντρίζει συνεχώς την περιέργεια στον Φρανκ –αλλά και την δική μας– σχετικά με τον πατέρα του, είναι το τι μπορεί να κρύβει τελικά μες στο συνεχώς κλειδωμένο γραφείο του.
Ένας ακόμη σημαντικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι και ο Έρικ, ο αδερφός του Φρανκ, ο οποίος μας παρουσιάζεται ως τρελός. Και το πρώτο ερώτημα που μας δημιουργείται σύντομα αφορά τόσο τους λόγους που τον έκαναν να παρανοήσει, αλλά και κατά πόσο αληθεύουν πως όντως έπραξε όλα εκείνα για τα οποία τον κατηγορούν.

Καθώς περιπλανιόμαστε στον παρανοϊκό κόσμο, που έχει χτίσει μέσα του ο Φρανκ, γινόμαστε μάρτυρες του τρόπου που αντιμετωπίζει και κρίνει τα γεγονότα της ζωής του.
Μικρά και μεγάλα. Και κυρίως, όσον αφορά τις δικαιολογίες που χρησιμοποιεί για να πάρει κατά κάποιο τρόπο «άφεση αμαρτιών» από τον αναγνώστη σχετικά με τους λόγους για τους οποίους έπραξε ως παιδί κάποιους αποτρόπαιους φόνους.
Όσα διαβάσετε γι' αυτούς τους φόνους, πιστεύω πως θα σας κάνουν είτε να σταματήσετε την ανάγνωση είτε θα σας κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον ώστε να διαπιστώσετε μέχρι πού μπορεί να βρίσκονται τελικά τα όρια της διαστροφής του.
Και είναι αλήθεια, πως αν απ' τον Φρανκ έλειπαν όλες εκείνες οι αποτρόπαιες πράξεις τις οποίες εξομολογούνταν μονάχα στον εαυτό του, τότε θα είχαμε να κάνουμε απλά με έναν –κατά τ' άλλα– πανέξυπνο και επιμελή έφηβο που θα είχε να προσφέρει πολλά στην κοινωνία που ζούσε.
Ωστόσο, αν εξέλειπαν όλα εκείνα τα σκοτεινά χαρακτηριστικά που προσδίδονται στον πρωταγωνιστή μας, τότε πιστεύω πως ενδεχομένως και να μην μας γεννούσε αυτό το διαστροφικό ενδιαφέρον για να μάθουμε την πορεία του.
Και παρόλο που στη ροή της ιστορίας γεννιούνται αμέτρητα ερωτηματικά για τα «πώς» και τα «γιατί», να είστε σίγουροι πως το τέλος του βιβλίου θα σας γεμίσει με άλλες τόσες απαντήσεις, μα και ενδιαφέρουσες ανατροπές!

Και κλείνοντας την τελευταία σελίδα του βιβλίου, τα κύρια ερωτήματα που θέλω να πιστεύω πως θα αιωρούνται στο μυαλό σας, εκτιμώ ότι θα συνοψίζονται στα εξής δύο. Αρχικά, κατά πόσο το άρρωστο μυαλό του Φρανκ κατάφερε να σας επηρεάσει στο τρόπο που θα βλέπετε στο εξής τα γεγονότα της δικής σας ζωής;
Και τέλος, τι στο καλό είναι τελικά άραγε το εργοστάσιο σφηκών;

Καλή σας ανάγνωση φίλοι μου!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το μυθιστόρημα του Iain Banks, Εργοστάσιο σφηκών, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οξύ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη