Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμς ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Μαθήματα εμπιστοσύνης * Ρίζες * Οι επιλογές που με έκοψαν στα δύο * Αίμα αδερφικό * Θέλω να μου μιλήσει * Τέσσερα μυθιστορήματα των εκδόσεων Ελκυστής * Για πάντα δική σου ** Ποίηση: Ευτελή τιμαλφή: Σονάτες και καντάτες * Εγκέφαλος Ψάρι * Φως όπως μανταρίνι ** Διηγήματα: Ξιπασμένες νοικοκυρές * 5 Ιστορίες ντροπής * Όταν η ζωή σού δίνει λεμόνια ** Άλλα: Συνοικία Αγία Φωτεινή * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Ο Κεκλημένος * Τέσσερις τίτλοι των εκδόσεων Βακχικόν ** Νουβέλες: Διαμέρισμα με αριθμό 7 * Επί –θεμάτων, γευμάτων και αισθημάτων– κοινωνία * Γράμματα στη μαμά * Στην ιστορία ελλόχευε άλλη μια κι ύστερα άλλες τόσες * Κάτω από το χώμα ** Αυτοβελτίωση: Η συνταγή της ευτυχίας σε επτά ημέρες

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Κωνσταντίνος Θ. Γρηγοριάδης και η Συνοικία Αγία Φωτεινή

Από το εξώφυλλο του βιβλίου του Κωνσταντίνου Θ. Γρηγοριάδη, Συνοικία Αγία Φωτεινή, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης: Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας. Η ιδέα για το βιβλίο μου «Συνοικία Αγία Φωτεινή» συνέβη, όταν αναζητώντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για αυτήν την ιστορική συνοικία, που ήταν κάποτε η δεύτερη σε μέγεθος μετά την συνοικία της Τούμπας, διαπίστωσα ότι ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν. Έτσι σκέφτηκα να γράψω αυτό το βιβλίο και να προσφέρω στον αναγνώστη πληροφορίες για την συνοικία όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και πέρασα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Κ.Γ.: Εάν εννοείτε τον χώρο που χρησιμοποίησα, θα έλεγα παντού. Στην κουζίνα, στο γραφείο μου, στο σαλόνι, ακόμα και στο μπαλκόνι.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Κ.Γ.: Χρειάστηκα μερικούς μήνες για την ολοκλήρωση του βιβλίου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Κ.Γ.: Ένα ραντεβού σε μια ιστορική συνοικία που δεν υπάρχει σήμερα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Γ.: Η συνοικία Αγία Φωτεινή ήταν μια συνοικία που την κατοικούσαν πρόσφυγες με διαφορετικές κουλτούρες, που συμβίωναν αρμονικά μεταξύ τους. Υπήρχε μεγάλη φτώχεια, παρ όλα αυτά πιστεύω ότι οι κάτοικοι ζούσαν περισσότερο ευτυχισμένοι απ' ό,τι στη σημερινή εποχή.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Γ.: Το ότι είχα τη δυνατότητα να προσφέρω στον αναγνώστη πληροφορίες για μια συνοικία, παρατηρώντας με τα χαρούμενα μάτια ενός παιδιού.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Γ.: Θα έλεγα υπάρχουν τρεις ήρωες. Ο παππούς μου, ο πατέρας μου και η μητέρα μου, που είναι και οι πρωταγωνιστές του βιβλίου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Γ.: Τη χαρά που πήρε ένα παιδί παίζοντας και μεγαλώνοντας σε μια συνοικία, παρατηρώντας γύρω του και ζώντας έναν κόσμο μεγάλων.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Κ.Γ.: Ότι ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός να τελειώσω τις δουλειές μου.

Φοβάστε...
Κ.Γ.: Φοβάμαι ότι ίσως η ζωή δεν μου δώσει τον χρόνο να ολοκληρώσω κάτι που άρχισα. Η ζωή είναι θανατηφόρα, πρέπει να την ζούμε όμως, όσο περισσότερο όμορφα γίνεται μέχρι να τελειώσει.

Αγαπάτε...
Κ.Γ.: Αγαπώ τη ζωή, τον άνθρωπο, τη φύση, τα λουλούδια, τα ζώα και ό,τι δημιούργησε ο καλός Θεούλης.

Ελπίζετε...
Κ.Γ.: Ελπίζω να έχουμε όλοι μας ένα αύριο καλύτερο από το σήμερα.

Θέλετε...
Κ.Γ.: Θα ήθελα να καταλάβουμε όλοι μας πως ό,τι αγαπάμε βρίσκεται σε αυτόν τον πλανήτη. Ας τον προσέξουμε, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να μεταναστεύσουμε σήμερα σε κάποιον άλλον.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Γ.: Αυτοί που μπορούν να παρατηρούν τον κόσμο συνεχώς, με τα μάτια και τη χαρά ενός μικρού παιδιού.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Κ.Γ.: Το βιβλίο είναι σαν μια κινηματογραφική ταινία που την έγραψε και την σκηνοθέτησε ένα παιδί.

Γιατί δεν πρέπει;
Κ.Γ.: Η ζωή είναι πάντα γλυκόπικρη. Ό,τι ανήκει σε αυτήν έχει μια αρχή και ένα τέλος. Απόλαυσε το ταξίδι και αγνόησε το τέλος, είναι δεδομένο ότι κάποτε θα έρθει και η σειρά του.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Κ.Γ.: Σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, αναζητώντας το με το όνομά του στις μηχανές αναζήτησης· επίσης και στον εκδοτικό μου οίκο, τον Ελκυστή.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Κ.Γ.: Στο Φ.Β αναζητώντας Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης (συγγραφέας) ή παίρνοντας το email και το τηλέφωνο μου από τον εκδοτικό μου οίκο.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Κ.Γ.: Το πράσινο, το χρώμα της ελπίδας.

Ποια μουσική;
Κ.Γ.: Οποιαδήποτε κάνει κάποιον να ταξιδεύει.

Ποιο άρωμα;
Κ.Γ.: Το άρωμα της φύσης μετά τη βροχή.

Ποιο συναίσθημα;
Κ.Γ.: Αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Κ.Γ.: Κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Κ.Γ.: Ερευνητής, οτιδήποτε.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Κ.Γ.: Όλους τους φιλοσόφους.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Γ.: Θα έλεγα ότι ο τρόπος ζωής του καθενός είναι μια προσωπική επιλογή. Γράφω κάνοντας εξομολόγηση στον εαυτό μου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Κ.Γ.: Και τα δύο μπορούν να συμβούν.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Γ.: Και τα δύο είναι απολύτως απαραίτητα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Γ.: Η απλή γλώσσα, με τις ελάχιστες –το δυνατόν– περιγραφές, για να μην γίνει κουραστικό στον αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Κ.Γ.: Το να είναι πολύ αναλυτικό, γίνεται κουραστικό. Το πιθανότερο είναι να το εγκαταλείψεις…

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Γ.: Όχι, ποτέ η ανάγνωση δεν οδηγεί σε κατάχρηση. Αντίθετα είναι άμεση εμπειρία ζωής.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Κ.Γ.: Η ζωή σου είναι μια και μοναδική, ζήσε την και απόλαυσέ την σαν παιδί.

Συνοικία Αγία Φωτεινή, Κωνσταντίνου Θ. Γρηγοριάδη

Ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το βιβλίο του, Συνοικία Αγία Φωτεινή, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε: Το βιβλίο αυτό περιγράφει τη συνοικία, τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων, παρατηρώντας με τα μάτια ενός παιδιού. Αναφέρεται στις περιπλανήσεις και διαδρομές των προγόνων του και μιλάει για τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, μεγαλώνοντας στη γειτονιά αυτήν. Η αφήγηση του παρελθόντος βιώνεται σαν εμπειρία στο παρόν με κάθε λεπτομέρεια. Τα γεγονότα αναβιώνουν στο μυαλό σαν μια κινηματογραφική ταινία που εκτυλίσσεται από την αρχή μέχρι το τέλος στην ιστορική συνοικία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, την Αγία Φωτεινή.

Ο Κωνσταντίνος Θ. Γρηγοριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ποιήματά του έχουν βραβευτεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Τα ποιήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε ανθολογίες ποιημάτων, ταχυδρομικές κάρτες και σελίδες του διαδικτύου σχετικές με ποίηση. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφόρησε και η συλλογή Αγαπητή ψυχή μου...

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου 2022, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Στην ιστορία ελλόχευε άλλη μια κι ύστερα άλλες τόσες, Κανάκη ΧάτσιουΌταν η ζωή σού δίνει λεμόνια, Μαντώς ΜάκκαΑίμα αδερφικό, Μαρίας ΛιβυκούΤέσσερα μυθιστορήματα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤέσσερις τίτλοι των εκδόσεων ΒακχικόνΟι επιλογές που με έκοψαν στα δύο, Ελένης ΓεωργούσηΘέλω να μου μιλήσει, Γεωργίας Δάρτση
Φως όπως μανταρίνι, Έφης ΝικολαΐδουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΟ Κεκλημένος, Ελένης ΣέννοιαΣυνοικία Αγία Φωτεινή, Κωνσταντίνου ΓρηγοριάδηΓράμματα στη μαμά, Τώνιας ΣαμαράΚάτω από το χώμα, Χρήστου ΚατσίκαΞιπασμένες νοικοκυρές, Έφης Καραμπά
Επί –θεμάτων, γευμάτων και αισθημάτων– κοινωνία, Μαρίας ΑποστολάκουΓια πάντα δική σου, Δήμητρας ΔεληλίγκαΕυτελή τιμαλφή: Σονάτες και καντάτες, Γιώργου ΚαριώτηΕγκέφαλος Ψάρι, Λίλιας Τσούβα
5 Ιστορίες ντροπής, Πηνελόπης ΧριστοπούλουΗ συνταγή της ευτυχίας σε επτά ημέρες, Στέλλας ΣιδεράτουΡίζες, Μαρίας Κασιμάτη