Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Βάσω Μεριδιώτου

Βάσω Μεριδιώτου

Γεννήθηκε το 1933 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πελοπίδας, ο καλός πολίτης» (του Μίμη Φωτόπουλου, θέατρο Ακάδημος, 1975-1976).

Η Βάσω Μεριδιώτου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι γλάροι και οι κότες»

Πέθανε στις 29 Αυγούστου 2022. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι γλάροι και οι κότες» (των Χρήστου Γιαννακόπουλου και Αλέκου Σακελλάριου, θέατρο Βεάκη, 1962-1963).

Η Βάσω Μεριδιώτου στο πρόγραμμα της παράστασης «Ρόζα Μπερντ»

Ξεκίνησε το 1954 στο Εθνικό Θέατρο, όπου εργάστηκε ως το 1960 αλλά δική της φωτογραφία βρήκα μόλις το 1959, στο πρόγραμμα της παράστασης «Ρόζα Μπερντ» (του Γεράρδου Χάουπτμαν, άνοιξη 1959).

Η Βάσω Μεριδιώτου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο Θόδωρος και το δίκαννο»

Στο ελεύθερο θέατρο εμφανίστηκε σε πολλές και σημαντικές παραστάσεις, κωμωδίες και μη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο Θόδωρος και το δίκαννο» (των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, θέατρο Αμιράλ, 1961-1962).

Δημοσιεύματα σχετικά με τη θεατρική καριέρα της Βάσως ΜεριδιώτουΔημοσιεύματα σχετικά με τη θεατρική καριέρα της Βάσως Μεριδιώτου

Άλλα δύο δημοσιεύματα σχετικά με τη θεατρική της καριέρα (περιοδικά Πρώτο, 13 Μαρτίου 1964 και Ντομινό, 4 Ιουλίου 1969 αντίστοιχα).

Βάσω Μεριδιώτου και Θανάσης Βέγγος

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 9 ταινίες, με πρώτη την «Ο Θοδωρής και το δίκαννο» (1962, απ' όπου και η φωτογραφία, με επιφύλαξη όμως) και τελευταία την «Δυο τρελλοί κι ο ατσίδας» (1970).

Η Βάσω Μεριδιώτου σε δημοσίευμα του περιοδικού «Φαντασία και αίσθημα»

Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Φαντασία και αίσθημα» (3 Μαρτίου 1962).

Δημοσιεύματα του περιοδικού ΕπίκαιραΔημοσιεύματα του περιοδικού Επίκαιρα

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε δύο σειρές, στην «Ωραία Ελένη των γαϊδάρων» (ΥΕΝΕΔ, 1976-1977) και «Μοναστηράκι» (ΕΡΤ, άνοιξη 1981). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού Επίκαιρα (3 Ιουνίου 1976 και 18 Ιανουαρίου 1974 αντίστοιχα).

Βάσω Μεριδιώτου

Η ηθοποιός στην τελευταία της δημόσια εμφάνιση, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ημερολογίου-λευκώματος 2019 από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που έλαβε χώρα στον Σύλλογο των Αθηναίων τον Ιανουάριο του 2019.



Πηγές:
Η πρώτη και η τελευταία φωτογραφία από τα θεατρικά προγράμματα και τα δημοσιεύματα των περιοδικών είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
Η εικόνα 2 είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή
Η εικόνα 3 είναι από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου
Το screenshot της ταινίας είναι από την προσωπική μου συλλογή
Η δημόσια εμφάνιση της ηθοποιού είναι από ρεπορτάζ του cosmopoliti.com

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη