Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ένας βίαιος άνθρωπος

Μάνου Καραβασίλη

Πίνακας Leonid Afremov (λάδι σε καμβά)

Εικόνα τρίτη

Φως. Τέσσερις μήνες αργότερα. Στον ίδιο χώρο. Βράδυ. Ο Άντρας είναι όρθιος και καπνίζει, δείχνει να περιμένει κάποιον. Έρχεται η Γυναίκα, μια εντυπωσιακή γυναίκα που φοράει φόρεμα και ζακέτα.

Άντρας (την σφίγγει στην αγκαλιά του): Άργησες! (την φιλάει στο στόμα) Πώς είσαι;
Γυναίκα: Καλά. Εσύ;
Άντρας: Δεν σε είδα χθες και μου έλειψες. Κάνω σαν μικρό παιδί μαζί σου, το ξέρεις;
Γυναίκα: Σύνηθες συναίσθημα. Έτσι δεν κάνουν όλοι οι ερωτευμένοι;
Άντρας (χαμογελαστός): Για τους άλλους δεν ξέρω. Εγώ οπωσδήποτε το έχω παρακάνει όμως.
Γυναίκα: Και δεν σου αρέσει αυτό;
Άντρας (πιάνοντάς της τα χέρια): Τα χέρια σου είναι κρύα. Έχει βάλει πολύ κρύο απόψε. Έλα να κάτσουμε. (την παίρνει από τα χέρια και κάθονται). Λοιπόν; Τι έγινε; Σκέφτηκες αυτό που σου είπα τις προάλλες;
Γυναίκα: Μου είπες πολλά πράγματα τις προάλλες. Για ποιο από όλα λες;
Άντρας: Ποιο ήταν το πιο σοβαρό που σου είπα;
Γυναίκα: Το πιο ευχάριστο σοβαρό, αν εννοείς αυτό, ήταν η πρόταση γάμου που μου έκανες. Αυτό δεν εννοείς;
Άντρας (χαμογελάει): Ακριβώς αυτό εννοώ. Ξέρεις κάτι; Ποτέ μου δεν πίστευα, δεν μπορούσα να το διανοηθώ, ότι θα έβρισκα έναν άνθρωπο και... και θα ερχόμουν πάλι στα νερά μου. Δεν ξέρω αν μπορείς να με καταλάβεις. Σου τα είχα πει όλα, λέξη προς λέξη, δεν σου έκρυψα τίποτα. Η γυναίκα μου και η κόρη μου είχαν φύγει με έναν απότομο και τρομερά άγριο τρόπο. Ένιωθα ότι δεν θα είχε καμία απολύτως σημασία για εμένα το να βρω έναν άνθρωπο και να συνεχίσω τη ζωή μου, μου φαινόταν μια κακόγουστη φάρσα αλλά όχι δεν ήτανε. Άλλη ήταν η κακόγουστη φάρσα, το ότι σταμάτησα τη ζωή μου για έξι ολόκληρα χρόνια. Αυτό θα μπορούσα να το είχα αποφύγει, αλλά δεν το απέφυγα. Νόμιζα ότι πενθώντας τιμώ την νεκρή μου γυναίκα και κόρη, αλλά όχι, όταν το πένθος σε περιορίζει δεν έχεις λόγο να το κρατήσεις. Πρέπει να φύγεις μακριά του, να τρέξεις, να τρέξεις για να γλιτώσεις. Αυτό θα ήθελε και η γυναίκα μου και η κόρη μου. Τώρα είμαι σίγουρος για αυτό. Άλλωστε η ζωή είναι πάντα προς τα εμπρός, ουδέποτε προς τα πίσω! Σε ευχαριστώ πολύ. Ήρθες και άλλαξες τα πάντα. Ο κήπος με τα ξερά δέντρα και λουλούδια έφυγε και τη θέση του πήρε ένας άλλος κήπος. Ένας κήπος με δέντρα και λουλούδια ανθισμένα, γεμάτα φως, γεμάτα αγάπη, γεμάτα ζωή! Ναι, ζωή. Είναι τόσο ωραία η ζωή! Δεν μου είπες όμως. Σου έκανα πρόταση γάμου, μου είπες ότι σήμερα θα μου απαντήσεις. Δεν ξέρεις πώς περιμένω την απάντηση σου.
Γυναίκα: Καταλαβαίνω πώς περιμένεις την απάντησή μου. Σε καταλαβαίνω απόλυτα σε όλα. Αλλά πριν σου απαντήσω, θέλω να ξέρεις τα πάντα για εμένα.
Άντρας: Μα ξέρω τα πάντα για εσένα. Εδώ και δύο μήνες κοιμάμαι και ξυπνάω με την σκέψη σου. Μου τα έχεις πει όλα.
Γυναίκα: Κάποτε, πριν λίγο καιρό δηλαδή, γνώρισα έναν άνθρωπο. Καλός ήτανε, αλλά.. δεν ήταν για εμένα. Έδειχνε ότι με αγαπούσε, ότι με σκεφτότανε, ότι με νοιαζότανε πραγματικά αλλά δεν ήθελα να το συνεχίσω. Αυτόν τον άνθρωπο τον συνάντησα πάλι σήμερα. Τυχαία βέβαια. Έλλειπε. Τώρα μου φάνηκε πιο ώριμος, πιο κατασταλαγμένος. Ήτανε αρκετά χρόνια μικρότερός μου.
Άντρας: Εξακολουθεί να σε ενδιαφέρει ακόμα;
Γυναίκα: Σου είπα. Ήταν πιο ώριμος.
Άντρας: Ήταν πιο ώριμος σε σχέση με πριν. Δεν είναι σίγουρα στη δική μου ωριμότητα. Σε περνάω πολλά χρόνια είναι η αλήθεια, και αυτός θα μπορούσε υποθέτω να είναι γιος μου. Έτσι δεν είναι;
Γυναίκα: Έτσι είναι. Εσύ έχεις την πείρα, εσύ έχεις το μυαλό. Αλλά με προβληματίζει και δεν στο κρύβω η διαφορά της ηλικίας μας. Ίσως να μπορούσες να ήσουνα και δικός μου πατέρας.
Άντρας: Αν σε είχα κάνει λίγο μετά τα είκοσι θα μπορούσα να ήμουνα και πατέρας σου. Τι σε πειράζει αυτό όμως; Η αγάπη δεν έχει ηλικία, η αγάπη έχει... δεν υπάρχει εξήγηση στην αγάπη. Άσε αυτό το άτομο! Είναι πολύ νέος και δεν θα ξέρει να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της ζωής. Άλλωστε όταν φτάσει στην ηλικία μου μπορεί να κυνηγάει καμιά μικρότερη από εσένα!
Γυναίκα: Δεν ξέρω... η απάντησή μου δεν είναι ούτε ναι ούτε όχι.
Άντρας: Κάνε την απάντησή σου να είναι ναι σε παρακαλώ. Εγώ έχω χάσει έξι χρόνια από τη ζωή μου, δεν τα λες και λίγα. Μην χάσω, όχι χρόνια, αλλά ούτε και μια στιγμή. Είναι πολύτιμος ο χρόνος για τον άνθρωπο, θα κάνει ό,τι κάνει, αλλά δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Η ζωή του ανθρώπου τελειώνει γρήγορα. Μερικές φορές και με έναν απαίσιο τρόπο. Για αυτό σου λέω. Έλα να ζήσουμε τώρα. Είναι πολύτιμες οι στιγμές μας. Είναι μικρή η ζωή, σου λέω. Μικρή και σύντομη. Έλα να την μεγαλώσουμε. Έλα να την ομορφύνουμε. Η αγάπη ομορφαίνει τα πάντα. Έτσι γίνεται συνέχεια. Εάν δεν υπήρχε αγάπη σε αυτόν τον κόσμο, δεν θα υπήρχε και ομορφιά.
Γυναίκα: Έχω και κάτι ακόμα να σου πω.
Άντρας: Σαν τι έχεις να μου πεις δηλαδή;
Γυναίκα: Μου έκανε πρόταση γάμου και εκείνος.
Άντρας: Δεν σε πιστεύω. Και σκέφτεσαι σοβαρά την πρόταση ενός παιδιού;
Γυναίκα: Σου είπα ότι τώρα ήταν πιο ώριμος, πιο κατασταλαγμένος.
Άντρας: Ώριμος και κατασταλαγμένος για την ηλικία του, όχι για τη ζωή. Μην τα μπερδεύεις αυτά τα δύο. Και σε τελική ανάλυση, εάν δεν τον έβλεπες αυτόν, τι θα μου έλεγες; Ποια θα ήταν η απάντησή σου;
Γυναίκα: Δεν ξέρω. Και δεν ξέρω και τι σκέφτεσαι για εμένα. Εγώ προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται πιο ειλικρινής μαζί σου, αλήθεια σου λέω, δεν θέλω να σου πω ούτε ένα ψέμα. Τιμάω την αγάπη που μου έχεις. Ξέρω πολύ καλά το ποσό με αγαπάς. Δεν θα ήθελα ποτέ μου να σε στεναχωρήσω.
Άντρας: Με στεναχωρείς όμως.
Γυναίκα: Άθελά μου.
Άντρας: Άθελά σου όμως το κάνεις.
Γυναίκα: Μου αρέσει η σιγουριά που έχεις για τον εαυτό σου, αυτή η τεράστια αυτοπεποίθηση σε κάνει στ' αλήθεια μοναδικό και ακαταμάχητο, αλλά ξέρεις... έχουμε μεγάλη διαφορά ηλικίας. Άλλωστε για την ώρα δεν σου λέω ούτε ναι ούτε όχι.
Άντρας: Κάποια στιγμή όμως θα μου πεις. Θα περιμένω. Το θεωρώ βέβαια αστείο να έχω ερωτικό μου αντίζηλο έναν πιτσιρικά. Το διασκεδάζω όμως. Με μια πικρία αλλά το διασκεδάζω.
Γυναίκα: Και ένας πολύ νεαρός άντρας μπορεί να είναι γοητευτικός.
Άντρας: Η γοητεία δεν μπορεί να δώσει την παραμικρή λύση σε κανένα πρόβλημα. Η ζωή έχει απαιτήσεις που μόνο οι ώριμοι ξέρουν να τις καλύπτουν.
Γυναίκα: Ναι είσαι ώριμος όμως... το θεωρείς σωστό αυτό που κάνεις;
Άντρας: Τι κάνω δηλαδή;
Γυναίκα: Κατηγορείς έναν νέο άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που δεν έχεις δει ποτέ σου, έναν άνθρωπο που δεν έχεις μιλήσει ποτέ μαζί του. Γιατί το κάνεις αυτό; Γιατί; Άλλωστε κάποτε και εσύ ήσουνα νέος. Νέος αγάπησες, νέος παντρεύτηκες, νέος έγινες πατέρας. Δεν ήσουνα όπως το είπες υποτιμητικά πιτσιρικάς. Ήσουνα νέος και είχες όλη τη ζωή μπροστά σου.
Άντρας: Δεν το είπα υποτιμητικά. Αλλά μου φάνηκε αστείο.
Γυναίκα: Αστείο που με αγαπάει ένας άνθρωπος;
Άντρας: Έχεις θυμώσει. Ένα παιδί είναι και τίποτα άλλο.
Γυναίκα: Ένα παιδί που έχει όλη τη ζωή μπροστά του.
Άντρας: Δεν κατηγόρησα αυτόν τον άνθρωπο. Απλώς..
Γυναίκα: Απλώς τον πρόσβαλες, έτσι δεν είναι;
Άντρας: Δεν είναι καθόλου έτσι.
Γυναίκα: Εάν δεν ήταν προσβολή, τότε τι ήτανε;
Άντρας: Μια διαπίστωση.
Γυναίκα: Και τι διαπίστωσες;
Άντρας: Ότι αφού γοητεύεσαι από ένα παιδί, απογοητεύεις εμένα!
Γυναίκα: Απόψε εσύ με απογοήτεψες. Δεν έδειξες λίγη σοβαρότητα και λίγο σεβασμό προς τα αισθήματα ενός νέου ανθρώπου για εμένα.
Άντρας: Και τι είσαι εσύ; Δέχεσαι προτάσεις γάμου από όλους; Γιατί; Σου έκανε μια πρόταση γάμου και εσύ το σκέφτεσαι και αντί να του πεις για εμένα.. λες σε εμένα να σε περιμένω. (με θυμό) Για εμένα, γιατί δεν του μίλησες; Πες μου, γιατί;
Γυναίκα: Δεν μου αρέσει όταν μου φωνάζουνε.
Άντρας: Ωραία. Απάντησε μου και θα πάψω να φωνάζω.
Γυναίκα: Δεν δέχομαι προτάσεις γάμου όπως μου είπες. Είχα κάτι με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν μπορείς να το καταλάβεις;
Άντρας: Εγώ σκεφτόμουνα σοβαρά για εμάς τους δύο. Να σε παντρευτώ, να γίνεις γυναίκα μου.
Γυναίκα: Φαίνεσαι πολύ ευέξαπτος άνθρωπος τελικά.
Άντρας: Με αδίκησες για αυτό!
Γυναίκα: Σε αδίκησα επειδή ήμουνα απόλυτα ειλικρινής μαζί σου; Σε αδίκησα επειδή σου είπα την αλήθεια;
Άντρας: Που μου είπες την αλήθεια σου μου άρεσε. Που είχες όμως να μου πεις μια τέτοια αλήθεια δεν μου άρεσε καθόλου.
Γυναίκα: Και ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις την δική μου αλήθεια;
Άντρας: Είμαι αυτός που σε αγαπάει.
Γυναίκα: Λάθος. Είσαι αυτός που με κρίνει. Στην αγάπη δεν κρίνουμε, στην αγάπη κατανοούμε.
Άντρας: Και τι να κατανοήσω; Ότι σκέφτεσαι στα σοβαρά να παντρευτείς ένα παιδί που δεν ξέρει τη ζωή; Μα τι λες; Σε είχα για πιο σοβαρή!
Γυναίκα: Μάλλον με είχες για πιο θύμα.
Άντρας: Είσαι εκνευρισμένη.
Γυναίκα: Εσύ με έκανες έτσι. Δεν δείχνεις σεβασμό στη γυναίκα που λες ότι αγαπάς.
Άντρας: Όταν στη ζωή μας αγαπάμε ερωτικά έναν άνθρωπο όλοι οι άλλοι άνθρωποι που θέλουν τον έρωτά μας φεύγουν. Εξαφανίζονται. Παίρνουν πόδι. Καταλαβαίνεις τι εννοώ;
Γυναίκα: Όλοι έφυγαν. Αυτός όμως δεν ήξερε για εμάς.
Άντρας: Εσύ του είπες για εμάς; Τι του είπες;
Γυναίκα: Ότι αγαπάω άλλον. Ότι μπορεί να παντρευτώ με αυτόν τον άλλον. Ότι νοιάζομαι αυτόν τον άλλον. Έτσι του είπα.
Άντρας: Τα εννοούσες αυτά που του είπες;
Γυναίκα: Πιο πολύ από ό,τι φαντάζεσαι.
Άντρας (την αγκαλιάζει): Συγχώρεσέ με. Στ' αλήθεια Συγχώρεσέ με. Δεν θέλω να ζω άλλο μόνος. Βαρέθηκα τη μοναξιά. Βαρέθηκα να γυρίζω μόνος το βράδυ στο σπίτι. Θέλω έναν άνθρωπο να με περιμένει. Θέλω έναν άνθρωπο να με νιώθει. Θέλω εσένα. Εσένα. Εσένα.
Την έχει σφίξει για τα καλά στην αγκαλιά του.
Γυναίκα: Θέλω να μου έχεις εμπιστοσύνη. Και να ξέρεις πως σου λέω μόνο την αλήθεια. Δεν είναι ευχάριστη για εσένα αλλά μόλις ξεμακρύνεις από εδώ δεν θα έχεις την παραμικρή αμφιβολία για ό,τι σου είπα.
Άντρας: Πότε θα λάβω την απάντηση για την πρόταση γάμου;
Γυναίκα: Δεν ξέρω να σου πω ακριβώς πότε. Μπορεί αύριο, μπορεί μεθαύριο. Σύντομα πάντως. Σύντομα.
Άντρας: Οποία και να είναι η απάντησή σου θα την σεβαστώ. Πρόσεχε όμως. Μην μου πεις ποτέ κανένα ψέμα. Τα ψέματα δεν γεννήθηκαν για τα δικά μου αφτιά! Την αλήθεια να μου λες πάντα!
Γυναίκα: Την αλήθεια θα σου λέω πάντα και όχι επειδή τα ψέματα δεν γεννήθηκαν για τα δικά σου αφτιά αλλά επειδή τα χείλη μου δεν γεννήθηκαν για να λένε ψέματα!
Άντρας: Χαίρομαι γι' αυτό που είπες. Και με συγχωρείς εάν σε πλήγωσα. Δεν το ήθελα. Αλλά στον έρωτα είμαστε όλοι εγωιστές. Εσύ θα ήσουνα χαρούμενη εάν ήξερες ότι εγώ μιλάω για τέτοια θέματα και με μια άλλη γυναίκα; Δεν θα ήσουνα χαρούμενη! Εδώ θα ήθελα να μου δώσεις ένα δίκιο.
Γυναίκα: Θα σου δώσω ένα δίκιο. Γιατί όλο το άλλο δίκιο το δίνω στον εαυτό μου. Μην ποδοπατάς ό,τι νιώθω μέσα μου. Δεν μπορείς να ξέρεις άλλωστε τι νιώθω μέσα μου;
Άντρας: Ό,τι νιώθεις το σέβομαι. Αλήθεια, δεν μου είπες όμως, για εκείνον τι νιώθεις;
Γυναίκα: Για εκείνον τι νιώθω, ε; Είναι καλό παιδί. Έχει περάσει πολλά στη ζωή του. Θέλει έναν άνθρωπο για να ακουμπήσει επάνω του. Θέλει κάποιον να τον καταλαβαίνει.
Άντρας (στον εαυτό του): Όλοι μας έχουμε ανάγκη κάποιον να μας καταλαβαίνει.
Γυναίκα: Είναι καλό παιδί και φιλότιμο.
Άντρας: Και πιστεύεις ότι σε αγαπάει;
Γυναίκα: Γιατί να μην το πιστεύω; Για ποιον λόγο να μου πει ψέματα; Αλλά μην στεναχωριέσαι, σημασία δεν έχει εάν με αγαπάει αυτός. Σημασία έχει εγώ να δω τι συμβαίνει μέσα μου.
Άντρας: Δηλαδή υπάρχει περίπτωση και να τον αγαπάς, ε;
Γυναίκα: Δεν ξέρω.
Άντρας (αυστηρά): Πρέπει όμως κάποια στιγμή να μάθεις.
Γυναίκα: Πάντως σήμερα είναι η αλήθεια ότι έμαθα πολλά. Πολλά για εσένα εννοώ.
Άντρας: Τι εννοείς; Δεν σε καταλαβαίνω.
Γυναίκα: Δεν ξέρω, αλλά νόμιζα ότι θα μπορούσες να σεβαστείς την ειλικρίνειά μου και εκτός αυτού το ότι ένας άνθρωπος ακόμα πιο νέος από εμένα δείχνει να με αγαπάει αληθινά. Αυτό το φέρσιμό σου με θύμωσε και με στεναχώρησε.
Άντρας: Εσύ με ανάγκασες.
Γυναίκα: Επιμένεις ακόμα σε αυτ;? Ότι η ειλικρίνεια μου και τα αισθήματα κάποιου για εμένα δεν έχουν σημασία. Επιμένεις, ε;
Άντρας: Δεν επιμένω. Ούτε κορόιδεψα τον άνθρωπο αυτόν. Δεν με νοιάζει ποιος είναι, δεν τον ξέρω. Απλώς καταλαβαίνω ότι είναι πολύ νέος, τόσο πολύ νέος που ακόμα και εσύ η ίδια ντρέπεσαι να το ομολογήσεις στον εαυτό σου.
Γυναίκα: Δεν ντρέπομαι να ομολογήσω τίποτα στον εαυτό μου.
Άντρας: Δεν ντρέπεσαι επειδή είναι κάτι κακό. Ντρέπεσαι όμως σίγουρα επειδή είναι κάτι...
Γυναίκα: Τι είναι κάτι;
Άντρας: Κάτι που δεν σου πάει, κάτι που δεν έχει μέλλον για εσένα. Αλλά και να ξεκινήσεις και κάτι μαζί του, τι νομίζεις; Θα γεράσετε μαζί; Όχι βέβαια.
Γυναίκα: Αυτό πώς μπορείς να το ξέρεις;
Άντρας: Το ξέρω. Εγώ βλέπεις είμαι μεγάλος. Έχω εμπειρίες. Ξέρω τι κάνω.
Γυναίκα: Όλοι οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν σε οποιαδήποτε ηλικία και να είναι.
Άντρας: Είναι άσχημο που θέλω να σε έχω μόνο εγώ; Είναι άσχημο που δεν θέλω να σε χάσω; Είναι άσχημο που θέλω να με θέλεις και να κοιτάς μόνο εμένα;
Γυναίκα: Μα μόνο εσένα κοιτάω. Θέλω μόνο να σκεφτώ. Αλλά σου λέω την αλήθεια, μόνο εσένα θέλω. Απλώς... Δεν θέλω να τον πληγώσω. Έχει πληγωθεί πολύ στη ζωή του. Οι γονείς του τσακώνονται συνέχεια, είναι πλασιέ σε μια εταιρεία, και ξέρεις γιατί διάλεξε αυτό το επάγγελμα; Για να φεύγει. Για να μην βλέπει τους γονείς του να τσακώνονται συνεχώς μπροστά στα μάτια του. Κάτι νιώθω για αυτόν και το ξέρω. Το ξέρω πολύ καλά. Αλλά δεν είναι αγάπη. Καταλαβαίνω τώρα που σου τα λέω όλα αυτά. Ναι, δεν είναι αγάπη είναι κάτι άλλο, δεν ξέρω τι. Είναι κάτι άλλο όμως.
Άντρας (μετά από μικρή παύση, αργά): Πώς τον λένε;
Γυναίκα: Μπενουά.
Άντρας: Του έχεις μιλήσει για εμένα;
Γυναίκα: Ναι.
Άντρας: Τι του έχεις πει ακριβώς;
Γυναίκα: Ακριβώς δεν του έχω πει τίποτα. Μου ζήτησε να παντρευτούμε. Του είπα, υπάρχει μια πρόταση γάμου από έναν άλλον που νιώθω πως τον αγαπώ (ο Άντρας την κοιτάει), και τον αγαπάω.
Άντρας: Δεν του το ξέκοψες όμως μαχαίρι, έτσι δεν είναι;
Γυναίκα (με θυμό): Ναι έτσι είναι. Γιατί να τον πληγώσω; Άλλωστε άλλο είναι αυτό που νιώθω για εσένα και άλλο είναι αυτό που νιώθω για εκείνον. Αυτόν...
Άντρας: Κατάλαβα. Τον λυπάσαι.
Γυναίκα: Αυτό μην το ξαναπείς ούτε για αστείο.
Άντρας: Και γιατί να μην το ξαναπώ αυτό ούτε για αστείο;
Γυναίκα: Γιατί δεν μου αρέσει ούτε να με λυπούνται μα ούτε και να λυπάμαι κανέναν. Κατάλαβες;
Άντρας: Αυτό το κατάλαβα. Όπως βλέπεις είμαι έξυπνος. Άλλο όμως δεν έχω καταλάβει. Γιατί δεν ξεκαθαρίζεις τη θέση σου;
Γυναίκα: Μην λέμε πάλι τα ίδια. Θέλω να σκεφτώ, θέλω να δω μέσα μου τι μου συμβαίνει. Άσε με σε παρακαλώ. Κουράστηκα.
Άντρας: Το ξέρω. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Εντάξει. Αύριο αν θες και αν έχεις την απάντηση που τόσο πολύ θέλω να ακούσω να είναι θετική, εγώ θα είμαι εδώ και θα σε περιμένω. Όλο το βράδυ θα είμαι εδώ. Και σε περίπτωση που δεν έρθεις αύριο, θα σε περιμένω όλα τα βράδια που θα ακολουθήσουν. Εντάξει αγάπη μου;
Γυναίκα: Εντάξει αγάπη μου.
Ο Άντρας την φιλάει στο στόμα.
Άντρας: Θα σε περιμένω.
Γυναίκα: Θα έρθω. Καληνύχτα.
Άντρας: Καληνύχτα.
Η Γυναίκα φεύγει. Ακούγεται χαμηλή μουσική. Ο Άντρας στέκεται για λίγο σκεπτικός, πηγαίνει με την πλάτη γυρισμένη στο κοινό και κάθεται στο παγκάκι, ανάβει τσιγάρο και σχεδόν ξαπλώνει στο παγκάκι. Μένει για λίγο χαλαρός μέχρι που ακούει μια φωνή.
Νεαρός: Τομ! Τομ!
Άντρας (γυρίζει και κοιτάει): Μπενουά!
Μπαίνει μέσα ο Νεαρός, αγκαλιάζονται.
Άντρας: Επέστρεψες λοιπόν φίλε μου; Μπράβο! Μπράβο! Πολύ χαίρομαι που σε ξαναβλέπω! Καλώς ήρθες! Πέρασαν τέσσερις μήνες, ε;
Νεαρός: Πέρασαν τέσσερις μήνες! Σαν νεράκι πέρασαν. Γρήγορα γρήγορα. Έτσι περνάει πάντα ο καιρός!
Άντρας: Πώς πέρασες; (Σιγά σιγά χαμηλώνει η μουσική και σταματάει)
Νεαρός: Ωραία! Δημιουργία και χαρά! Μου ελλείψεις το ξέρεις;
Άντρας: Εσύ να δεις!
Νεαρός: Εσύ έχεις κανένα νέο;
Άντρας: Σαν τι νέο δηλαδή;
Νεαρός: Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ τι είπαμε;
Άντρας (χαμογελαστός): Δεν θυμάμαι. Μου λες σε παρακαλώ. Τι είχαμε πει;
Νεαρός: Ότι καλό θα ήτανε εάν... εάν βρίσκαμε επιτέλους τον άνθρωπό μας, τη γυναίκα της ζωής μας. Λοιπόν, τι έγινε; Γιατί, ξέρεις; Εγώ την βρήκα. Και είναι η ίδια που σου είχα πει το πρώτο βράδυ που γνωριστήκαμε.
Άντρας: Το ξανασκέφτηκε δηλαδή, ε;
Νεαρός: Η αλήθεια είναι πως ναι. Τότε δεν σου είχα πει ότι είναι λίγο μεγαλύτερή μου. Με περνάει δέκα χρόνια. Αλλά τι σημασία έχει αυτό; Η αγάπη δεν έχει σχέση με ηλικίες. Η αγάπη δεν είναι αριθμητική! Αχ, ωραία που είναι η αγάπη!(βγάζει ένα πακέτο τσιγάρα, του το προτείνει) Πάρε ένα τσιγάρο.
Άντρας (χαμογελάει και παίρνει ένα τσιγάρο): Τα άρχισες, ε;
Νεαρός: Ε, καιρός δεν είναι; Δεν είμαι πια κανένα παιδί. (βγάζει ένα τσιγάρο και για αυτόν) Μεγάλωσα νομίζω.
Άντρας (χαμογελώντας): Σίγουρα μεγάλωσες.
Νεαρός: Το ίδιο μου είπε και εκείνη.
Άντρας: Δηλαδή; Τι σου είπε;
Νεαρός: Ότι έγινα άντρας, ότι μεγάλωσα. Με βρήκε τώρα πολύ πιο ώριμο από ό,τι ήμουνα τότε. Και το τότε είναι τέσσερις μήνες πριν. Για φαντάσου λοιπόν!
Άντρας: Τα βιώματά σου σε κάνανε δυνατό άνθρωπο. Μπράβο! Είμαι πολύ περήφανος για εσένα. Είμαι τυχερός που είσαι φίλος μου. Αλήθεια σου το λέω αυτό.
Νεαρός: Το ίδιο νιώθω και εγώ για εσένα. Και ξέρω ότι αυτό μου το λες με κάθε ειλικρίνεια.
Άντρας: Τελικά τι σου είπε; Όπως βλέπω θα έχει μέλλον το πράγμα.
Νεαρός: Θα έχει μέλλον το πράγμα. Αυτό κατάλαβα και εγώ. Είναι τόσο ωραίο να αγαπάς, είναι τόσο θεσπέσιο να έχεις έναν άνθρωπο στον κόσμο και η καρδιά του θα χτυπάει μόνο για εσένα. Αυτή είναι η ευλογία της ζωής. Το μεγαλύτερο και το καλύτερο δώρο της ζωής είναι η αγάπη.
Άντρας: Το έζησα με μεγάλη χαρά! Η γυναίκα μου και η κόρη μου. Σου εύχομαι μαζί με αυτή τη γυναίκα να βρεις την αληθινή ευτυχία. Είναι τόσο σπάνιο ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος. Διαρκεί λίγο η ευτυχία. Ίσως για αυτόν τον λόγο εμείς οι άνθρωποι να την κυνηγάμε τόσο πολύ!
Νεαρός: Έχεις δίκιο. Ξέρεις, της έκανα πρόταση γάμου!
Άντρας: Πολύ ωραία, μπράβο! Και εκείνη; Τι σου είπε;
Νεαρός: Θέλει λίγο χρόνο. Δεν είναι μόνη στη ζωή.
Άντρας: Αγαπάει κάποιον άλλον;
Νεαρός: Ναι.
Άντρας: Δεν τον ξέρεις αυτόν, ε;
Νεαρός: Πού να τον ξέρω;
Άντρας: Δεν σου είπε ποιος είναι;
Νεαρός: Όχι. Δεν μου είπε.
Άντρας: Δεν έχει σημασία άλλωστε αυτό.
Νεαρός: Θέλω να αγαπάει μόνο εμένα! Όλοι αυτό ζητάμε στην αγάπη. Καλά δεν λέω;
Άντρας: Φυσικά. Η αγάπη ανήκει σε δύο, ποτέ σε τρεις!
Νεαρός: Μακάρι να πει ναι. Μακάρι να αλλάξει γνώμη και να μην την προβληματίζει η διαφορά της ηλικίας. Άλλωστε αυτά είναι νούμερα. Απλοί, σκέτοι αριθμοί και τίποτα άλλο.
Άντρας: Δεν είσαι παιδί. Το πρώτο βράδυ που σε είδα μπορεί να ήσουνα. Τώρα όμως, παιδί δεν είσαι. Παιδί δεν λέγεσαι. Άλλωστε η εμπειρία και η πείρα της ζωής έρχεται σιγά σιγά, μέρα με την ημέρα, στιγμή με την στιγμή, έτσι είναι. Όσο περνάει η ώρα τόσο θα ξέρεις πιο πολλά για τη ζωή και για το πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι και τα προβλήματα της ζωής.
Νεαρός: Η αγάπη δίνει δύναμη.
Άντρας: Πολλή δύναμη. Ούτε που φαντάζεσαι πόση δύναμη δίνει η αγάπη! Και εγώ έχω αγαπηθεί πολύ από τη γυναίκα μου. Αυτό το ξέρω πολύ καλά. Δύναμη πολύ πήρα από την αγάπη της. Και από την αγάπη της κόρης μου να δεις. Η αγάπη μπορεί να κάνει απλά όλα τα προβλήματα που φαντάζουν μεγάλα και δύσκολα!
Νεαρός: Αλλά φοβάμαι μήπως πει το όχι. Γιατί και ο άλλος της έκανε πρόταση γάμου!
Άντρας: Άστηνε να σκεφτεί με την ησυχία της. Θέλει τον χρόνο της. Όσο πιο πολύ της μιλάς τόσο πιο πολύ πιστεύει ότι θέλεις να την επηρεάσεις. Ίσως κάτι τέτοιο να της φανεί φτωχό και ανόητο! Ίσως να το παρεξηγήσει. Δεν ξέρεις πώς μπορεί να το πάρει.
Νεαρός: Δεν θέλω να κατηγορήσω τον άλλον. Πρώτα πρώτα δεν τον ξέρω. Αλλά... για ποιον λόγο να κατηγορήσω έναν άλλον άντρα; Επειδή έχουμε το ίδιο γούστο στις γυναίκες; (ο Άντρας χαμογελάει) Εγώ θέλω να αγαπάει εμένα και εγώ αυτήν. Αυτό θέλω. Δεν θέλω τίποτα άλλο! Με καταλαβαίνεις, δεν είναι έτσι;
Άντρας: Σε καταλαβαίνω απόλυτα και σε καμαρώνω. Σου το είπα και πριν, δεν είσαι πια παιδί.
Νεαρός: Πιστεύω έτσι να με βλέπει τώρα πια και εκείνη.
Άντρας: Έτσι σε βλέπει τώρα πια και εκείνη, να είσαι σίγουρος για αυτό. Άλλωστε η ίδια δεν στο πε;
Νεαρός: Είναι όλα τόσο ωραία τώρα πια. Άρχισε να μου χαμογελάει η ζωή, δεν είναι η ιδέα μου. Τώρα πια το βλέπω, το βλέπω ολοφάνερα.
Άντρας: Δεν ξέρεις πόσο πολύ χαίρομαι που σε ακούω να μιλάς έτσι! Όσοι μιλάνε έτσι πετυχαίνουνε! Η αυτοπεποίθηση και η αγάπη για τη ζωή είναι τα καλύτερα όπλα για την επιτυχία του ανθρώπου!
Νεαρός: Τώρα βέβαια μπορεί να μου πει και όχι.
Άντρας: Είναι παράξενα πλάσματα οι γυναίκες! Και ναι να πει και όχι να πει, εσύ πάντα το κεφάλι ψηλά! Ύφος νικητή πάντα.
Νεαρός (μετά από μικρή παύση): Εσύ; Έχεις τίποτα καινούργιο στην ζωή σου; Τέσσερις μήνες πέρασαν. Όλο και κάτι θα σου έτυχε. Ή όχι;
Άντρας: Κάτι έτυχε. Αλλά... με έχει στο περίμενε! Σου είπα οι γυναίκες είναι παράξενα πλάσματα!
Νεαρός: Και εσύ ό,τι και να σου πει ύφος πάντα νικητή! Κατάλαβες; Μια είναι η ζωή!
Άντρας: Ναι... όμως ξέρεις, εγώ είμαι αρκετά μεγάλος, για να μην πω πολύ μεγάλος. Δεν θα είναι εύκολο να βρω μια άλλη γυναίκα.
Νεαρός: Η δική σου πώς είναι;
Άντρας: Εξωτερικά, μοναδική! Πανέμορφη! Και εσωτερικά βέβαια. Έχει πολύ καλή ψυχή. Είναι στ' αλήθεια ωραίος άνθρωπος. Μόνο που...
Νεαρός: Μόνο που;
Άντρας: Για εμένα είναι πολύ μικρή! Με λίγο ζόρι θα μπορούσε να ήταν κόρη μου, το ξέρεις;
Νεαρός: Εσύ όμως την ποθείς σαν γυναίκα.
Άντρας: Φυσικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ μεγαλύτερός της.
Νεαρός: Για σκέψου! Εσένα η γυναίκα που αγαπάς σου πέφτει πολύ μικρή και εμένα η γυναίκα που αγαπάω μου πέφτει πολύ μεγάλη! Τα σενάρια της ζωής που λέγαμε.
Άντρας: Αυτό το σενάριο όμως θα το υπογράψει η ίδια η γυναίκα! Έτσι δεν είναι φίλε μου;
Νεαρός: Οι γυναίκες γράφουν στον έρωτα τα σενάρια!
Άντρας: Και οι άντρες! Είναι οι δύο πρωταγωνιστές βλέπεις. Οι πρωταγωνιστές της αγάπης και οι πρωταγωνιστές του έρωτα είναι πάντα δύο. Κάποιες φορές μάλιστα ο ένας αγαπάει και ο άλλος αποφασίζει.
Νεαρός: Τώρα εμείς οι δυο αγαπάμε τις γυναίκες της ζωής μας και αυτές θα αποφασίσουν για εμάς.
Άντρας: Η αλήθεια είναι πως δεν θα ήθελα να ακούσω αρνητική απάντηση.
Νεαρός: Ούτε εγώ.
Άντρας: Αλλά έτσι είναι η αγάπη. Μόνο με θέληση, ποτέ με το ζόρι. Στεναχωριέμαι. Εάν μείνω μόνος, τι θα κάνω; Πάλι ένα τίποτα θα κάνω. Είναι άσχημο πράγμα η μοναξιά. Σε όλες τις ηλικίες, αλλά εάν είσαι νέος έχεις δρόμο, κάποια θα δεις, κάποια θα γνωρίσεις... Στην ηλικία μου τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα. Άντε να αρχίσεις να ζεις μια νέα αγάπη στα πενήντα πέντε. Είναι δύσκολο!
Νεαρός: Δεν έχεις άδικο. Αλλά εσύ νικάς όλα τα δύσκολα! Τόσα έχεις περάσει!
Άντρας: Αλήθεια; Εσύ με τους γονείς σου, πώς είσαι;
Νεαρός: Όλο τα ίδια και τα ίδια. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Έχουν συνηθίσει στο να ζουν σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Φωνές, φασαρίες και ίσως να υπάρχει αγάπη στο βάθος. Παράξενα που αγαπιούνται αυτοί οι άνθρωποι!
Άντρας (μετά από μικρή παύση κοιτώντας τον ουρανό): Αύριο μπορεί να γελάω και να είμαι χαρούμενος, μπορεί όμως και να κλαίω, ό,τι κι αν είναι, ό,τι κι αν συμβεί, ένα πράγμα είναι σίγουρο, θα είναι σίγουρα ένα κομμάτι ζωής!
Παύση
Νεαρός: Στην ίδια μοίρα είμαστε φίλε μου! Δεν βαριέσαι. Ό,τι είναι και για εσένα και για εμένα, το μοιραζόμαστε μαζί. Έτσι δεν είναι; (μικρή παύση).Έβαλε κρύο. Θα τα πούμε αύριο το βράδυ. Καληνύχτα.
Άντρας: Καληνύχτα.
Ο Νεαρός πάει να φύγει. Στέκεται. Γυρίζει και κοιτάει τον Άντρα. Μέχρι το τέλος της σκηνής είναι πολύ θυμωμένος και ψυχρός.
Νεαρός: Γιατί δεν μου είπες την αλήθεια;
Μικρή παύση
Άντρας: Ποια αλήθεια;
Νεαρός: Ξέρεις πολύ καλά ποια αλήθεια εννοώ.
Άντρας: Γίνε πιο σαφής!
Νεαρός: Έκανες πρόταση γάμου στη γυναίκα που αγαπάω. Στη γυναίκα που περίμενα να έρθει στη ζωή μου. Γιατί; Δεν κάνουν έτσι οι φίλοι.
Άντρας: Και εσύ από πού το ξέρεις αυτό;
Νεαρός: Ήταν εδώ πριν έρθω. Το ξέρω. Την είδα.
Άντρας: Και λοιπόν;
Νεαρός: Γιατί δεν μου το είπες;
Άντρας: Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν μου το είπες κι εσύ.
Νεαρός: Περίμενα να μου το πεις εσύ πρώτα.
Άντρας: Δεν είχα να σου πω απολύτως τίποτα.
Νεαρός: Και γιατί; Δεν με υπολόγισες; Κακού του κεφαλιού σου εάν δεν με υπολόγισες.
Άντρας: Αυτό που λες δεν ισχύει. Σε υπολόγισα πιο πολύ και από τον ίδιο σου τον εαυτό.
Νεαρός: Τι εννοείς;
Άντρας: Το ταξίδι που σου πρότεινε η εταιρεία ήταν κάτι που θα σε πήγαινε ψηλά. Ήταν κάτι που θα σου άρεσε πολύ. Ήταν κάτι που θα σε έκανε να ξεχάσεις τους καυγάδες, τις φασαρίες και τις φωνές των γονιών σου. Με ένα απλό τηλεφώνημα στην εταιρεία θα διαπιστώσεις πως δική μου ενέργεια ήταν να πας αυτό το ταξίδι.
Νεαρός: Λες ψέματα.
Άντρας: Λέω αλήθεια και θα το διαπιστώσεις πολύ πολύ σύντομα. Ρώτησέ τους αύριο και θα δεις τι θα σου πούνε.
Νεαρός: Και αν είναι έτσι όπως λες, γιατί το έκανες;
Άντρας: Εσύ γιατί λες; Ήθελα να σε βοηθήσω. Να ανοίξεις τα φτερά σου, αυτό ήθελα. Έκανα κάτι κακό;
Νεαρός: Δεν σου ζήτησα απολύτως τίποτα. Δεν θα ζητούσα το παραμικρό ποτέ μου και το ξέρεις.
Άντρας: Και γιατί αυτό;
Νεαρός: Γιατί έτσι θέλω. Γιατί έτσι μου αρέσει. Γιατί είμαι εγωιστής. Δεν έχω ανάγκη ποτέ μου από τίποτα.
Άντρας: Αν οποιαδήποτε άλλος τολμούσε να μου μιλούσε με αυτόν τον τρόπο θα του έσπαγα τα μούτρα. Αλλά όχι! Σε εσένα δεν το κάνω.
Νεαρός: Εγώ σε προκαλώ να το κάνεις.
Άντρας: Οι περισσότεροι στην ηλικία σου προκαλούν για τέτοια πράγματα. Αλλά εγώ δεν είμαι στην ηλικία σου. Είμαι μεγάλος, δεν είμαι μικρός, κατάλαβες;
Νεαρός: Σήμερα θα ήθελα να σε χτυπούσα.
Άντρας: Δεν θα μπορέσεις ποτέ να με χτυπήσεις, ούτε εσύ, ούτε κανένας άλλος. Το άκουσες αυτό μικρέ;
Νεαρός: Έπρεπε να μου έλεγες την αλήθεια. Ότι ο ερωτικός μου αντίζηλος είσαι εσύ ο ίδιος.
Άντρας: Πού το κατάλαβες ότι είμαι εγώ;
Νεαρός: Η γυναίκα που αγαπάω σε περιέγραψε.
Άντρας: Το ίδιο περιέγραψε και εσένα σε εμένα.
Νεαρός: Δεν ξεκαθάρισε τη θέση της.
Άντρας: Ήταν μπερδεμένη.
Νεαρός: Πού την γνώρισες;
Άντρας: Εδώ. Το επόμενο ακριβώς βράδυ που έφυγες.
Νεαρός: Βρεθήκατε εδώ τυχαία;
Άντρας: Τυχαία.
Νεαρός: Δεν με πείραξε αυτό. Όταν γνώρισε εσένα είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της με εμένα.
Άντρας: Τότε τι σε πείραξε;
Νεαρός: Ξέρεις τι με πείραξε. Γιατί δεν μου είπες ότι ήσουνα εσύ ο αντίζηλος.
Άντρας: Και εσύ το ήξερες και δεν μου το είπες, γιατί;
Νεαρός: Ήθελα να δω πού θες να το φτάσεις.
Άντρας: Ούτε εγώ ο ίδιος δεν ήξερα μέχρι πού θα το φτάσω.
Νεαρός: Την αγαπάς, ε;
Άντρας: Ναι. Αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία.
Νεαρός: Και τι έχει τότε σημασία;
Άντρας: Εκείνη τι θα πει. Εκείνη τι θα αποφασίσει. Μόνο αυτό έχει σημασία. Μόνο αυτό μετράει. Τίποτα άλλο. Πιστεύω να με καταλαβαίνεις και να συμφωνείς μαζί μου.
Νεαρός: Απολύτως.
Άντρας: Θύμωσες μαζί μου για τον ίδιο ακριβώς λόγο που θα μπορούσα να θύμωνα και εγώ. Όπως είδες όμως εγώ δεν θύμωσα μαζί σου. Θα μπορούσα βέβαια.
Νεαρός: Μην θες να δείξεις ότι είσαι πιο ανώτερος από εμένα, γιατί δεν είσαι.
Άντρας: Ξέρεις τι λέω; Καλύτερα να μην γνώριζα εσένα. Που δεν είσαι τίποτα άλλο από ένα νέο παιδί, που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον άνθρωπο που τον βοήθησε. Σου τα είχα πει όλα για μένα. Λέξη προς λέξη. Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να με βγάλει από την κόλαση της οικογενειακής μου τραγωδίας και να με πάει στον παράδεισο.
Νεαρός: Και εμένα να ξεχάσω την αφόρητη και καταπιεστική ζωή που βίωνω μέσα στο σπίτι μου με τους συνεχείς καυγάδες των γονιών μου. Δεν με άφησες όμως. Μπήκες εσύ στη μέση.
Άντρας: Δεν ήξερα. Αλλά στην αγάπη διεκδικείς. Στην αγάπη ποτέ δεν φοβάσαι. Στην αγάπη ποτέ δεν κάνεις πίσω.
Νεαρός: Γίναμε εχθροί.
Άντρας: Εσύ δίψας για να έχεις εχθρούς, όχι εγώ.
Νεαρός: Για άλλη μια φορά έπεσες έξω. Σε όλη μου τη ζωή δεν είχα κανέναν εχθρό. Απόκτησα όμως έναν απόψε το βράδυ. Και είσαι εσύ.
Άντρας: Δεν γνωριστήκαμε απόψε το βράδυ.
Νεαρός: Απόψε το βράδυ όμως μου έδειξες το αληθινό σου πρόσωπο.
Άντρας: Εξακολουθείς να παίζεις τον ρόλο του θύματος. Δεν σου ταιριάζει όμως.
Νεαρός: Στην αρχή σε πίστεψα για φίλο. Μετά όμως κατάλαβα τι είσαι.
Άντρας (βγάζει από το μπουφάν του ένα όπλο): Αν θες πάρ' το και σκότωσε με!
Νεαρός: Πού το βρήκες;
Άντρας: Από το βράδυ που σκότωσαν τη γυναίκα και την κόρη μου το έχω πάντα επάνω μου. Ορκίστηκα εκδίκηση και θα την έχω. Δεν είναι από τους ανθρώπους που αστειεύονται, ούτε από αυτούς που ανέχονται. Ό,τι μου κάνεις θα σου κάνω. Όπως μου φερθείς θα σου φερθώ. Δεν είμαι τόσο εύκολος άνθρωπος. Αλλά εσύ αν θες μπορείς να με σκοτώσεις. Ορίστε. Σου δίνω την άδεια. Σου δίνω και το όπλο. Δεν θα προβάλω την παραμικρή αντίσταση, σου το ορκίζομαι. Πάρ' το και σκότωσέ με. Πάψε να με κοιτάς σαν ηλίθιος και κάνε αυτό που σου λέω για να τελειώνουμε. Τα πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Σκότωσε με ντε, τι περιμένεις; Σκότωσε με!
Νεαρός: Είσαι πολύ επικίνδυνος! Και να σε σκοτώσω όπως λες, τι θα κερδίσω; Θα μπορώ να ζήσω τον έρωτα μου με την γυναίκα που αγαπάω;
Ακούγεται η φωνή Γυναίκας: Πολύ με αγαπάτε και οι δύο!
Μπαίνει μέσα η Γυναίκα.
Νεαρός: Εσύ;
Γυναίκα: Ναι. Εγώ. Δεν με περίμενε ούτε ο ένας μα ούτε και ο άλλος, έτσι δεν είναι;
Νεαρός: Κοίτα τι κάνει! Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Άντρας: Η αγάπη δεν θέλει πάντα σοβαρότητα.
Γυναίκα: Η αγάπη όμως θέλει οπωσδήποτε ελευθερία. Καλό είναι όποιον αγαπάμε να μην τον σκλαβώνουμε. Τέτοιες συμπεριφορές; Τέτοια ζήλια, γιατί; Από πού και ως που; (στον Νεαρό) Με εσένα δεν κοιμήθηκα ποτέ. Πιστεύω να μην είπες το αντίθετο.
Άντρας: Ούτε που ανέφερε ποτέ κάτι τέτοιο. Μπορείς όμως τώρα να μας πεις εάν εμείς κοιμηθήκαμε μαζί ή όχι;
Γυναίκα: Δεν νομίζω να έχει καμία σημασία αυτό. Ελεύθερη ήμουνα όταν σε γνώρισα.
Άντρας: Ακόμα ελεύθερη είσαι αν θυμάμαι καλά.
Γυναίκα: Ελεύθερη όχι. Έχω σχέση με εσένα.
Άντρας: Σου είχα κάνει και μια πρόταση γάμου όπως και ο κύριος από εκεί!
Γυναίκα: Άσε τις ειρωνείες, το θυμάμαι πολύ καλά. Και νομίζω ότι ξέρω ποια πρόταση θα απορρίψω. Είμαι έτοιμη, το έχω σκεφτεί. Το έχω σκεφτεί πολύ καλά. Η πρόταση γάμου που δεν δέχομαι και απορρίπτω είναι η πρόταση που μου έκανε...

Σκοτάδι


Copyright © Μάνος Καραβασίλης All rights reserved
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Leonid Afremov (λάδι σε καμβά)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη