Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Παροιμίες και Γλωσσοδέτες

Παροιμίες και Γλωσσοδέτες, Μάκη Τσίτα και Ράνιας Μπουμπουρή

Υπέροχα παιδικά βιβλία, ποιοτικά και καλαίσθητα με θέμα τους την παράδοση του τόπου μας που προσφέρουν ευχάριστες στιγμές και διασκέδαση ενώ εμπλουτίζουν τους μικρούς αναγνώστες. Με μια φράση έτσι θα χαρακτήριζα την συγκεκριμένη σειρά που υπογράφουν από κοινού ο Μάκης Τσίτας και η Ράνια Μπουμπουρή και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, οι Παροιμίες, σε εικονογράφηση Ανδριάνας Ρούσσου, είναι, όπως εύκολα μαντεύει κανείς, γεμάτο από παροιμίες για πληθώρα περιστάσεων. Αυτό που δεν περιμένεις εξ όψεως αφορά αρκετές από αυτές, επειδή δεν τις γνωρίζεις! Οπότε, απευθυνόμενη προς γονείς, νονούς και φίλους των παιδιών, το βιβλίο αποτελεί ένα τέλειο, χρηστικό δώρο που θα χαροποιήσει και τους μεγαλύτερους ενώ όλοι –μικροί και μεγάλοι– θα ψυχαγωγηθούν.
Έτσι για την ιστορία, οι παροιμίες δωρίζουν γνώση και σοφία απλόχερα και με παιχνιδιάρικο τρόπο ενώ η συμβολή τους σε παλαιότερες εποχές που η παιδεία ήταν ελλιπής –αν όχι ανύπαρκτη– ήταν τεράστια. Η γνώση που μεταλαμπαδεύεται αποτελεί απόσταγμα ζωής άρα έχουν την ιδιότητα ενός αξιώματος αλλά και τη χαρά που αντλείται από ένα παίγνιο, ειδικά με τον συγκεκριμένο τρόπο παρουσίασης. Αφορούν εμπειρίες και περιστατικά που συνέβησαν εξακολουθητικά, πάρα πάρα πολλές φορές, μέσα στα χρόνια, οριοθετήθηκαν μοιραία και «καταχωρήθηκαν» στη μνήμη του κόσμου ώστε να κρατήσουν ζωντανό το δίδαγμα.
Στη συλλογή αυτή, διαβάζουμε αρχικά την παροιμία, βλέπουμε στην εικονογράφηση το σχετικό έναυσμα-περιστατικό αλλά παρακάτω διαβάζουμε και την εξήγησή της. Δηλαδή έχουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία και μάλιστα σε ένα περιβάλλον γεμάτο από χρωματιστές εικόνες οι οποίες προσφέρονται αφενός για την κατανόηση των διδασκαλιών, αφετέρου για την ψυχαγωγία των αναγνωστών.
Στο τέλος, οι μικρότεροι εξ αυτών θα παίξουν με τις δραστηριότητες, τα κουίζ και τα παζλ που έχουν ετοιμάσει οι συγγραφείς.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, οι Γλωσσοδέτες, είναι ακόμα πιο ευχάριστο καθώς όλοι ξέρουμε πόσο αστείες είναι οι αποτυχημένες προσπάθειες σε αυτό το είδος. Εξάλλου, οι γλωσσοδέτες κάπως έτσι γεννήθηκαν/γεννιούνται· από την ανάγκη της διασκέδασης, για να προσφέρουν γέλιο και χαρά. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο γιατί σε ένα δεύτερο επίπεδο οι γλωσσοδέτες εξασκούν την ομιλία, συμβάλλουν στην ορθοφωνία και την άρθρωση οπότε έχουν και λειτουργικό χαρακτήρα. Επίσης, ωθούν τη δημιουργικότητα, προάγουν τη φαντασία και την κατανόηση της γλώσσας.
Και σε αυτό το βιβλίο, επίσης εικονογραφημένο από την κυρία Ρούσσου, θα συναντήσετε περιπτώσεις που δεν θα γνωρίζετε ενώ όσο προχωρεί η ανάγνωση τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα (λες και το έχουν δομήσει με μια επιτηδευμένη παρουσίαση προοδευτικής δυσκολίας· τουλάχιστον σε εμένα έτσι φάνηκε). Και αυτή η συλλογή πλουμίζεται από πανέμορφα πολύχρωμα σχέδια κι ολοκληρώνεται με ασκήσεις, κουίζ και παιχνίδια.

Λογικά θα ακολουθήσουν κι άλλα τεύχη στη σειρά και λογικά θα έχουν το ίδιο ενδιαφέρον, ποιότητα και πρακτική αξία –πέρα της παράδοσης την οποία τιμούν επάξια.
Θα σας πρότεινα να τα αποκτήσετε όλα. Θα λατρέψετε τον πλούτο τους και τη διασκέδαση που προσφέρουν. Θα αγαπήσετε τα πλάσματα που θα συναντήσετε στις σελίδες τους και θα γελάσετε με τα παθήματα. Τόσο τα δικά τους όσο και τα δικά σας. Και φυσικά, είναι προτιμότερο να γελάμε με τα παθήματα παρά να τα παθαίνουμε στην πραγματική ζωή όπου τα λάθη πονούν.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη