Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Λένια Τσιάνου και Το ξεχασμένο φυλαχτό

Το ξεχασμένο φυλαχτό, Λένιας Τσιάνου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Λένια Τσιάνου: Είχα πάθει ερωτική απογοήτευση και ορκίστηκα πως δεν θα ξανάφτιαχνα τη ζωή μου ποτέ με άλλον άντρα. Και τότε σκέφτηκα πως ίσως υπάρχει μια αόρατη δύναμη που δίνει λύσεις στις κακοτυχίες μας.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Λ.Τ.: Στον κήπο του σπιτιού μου το καλοκαίρι, στη σκεπαστή βεράντα τον χειμώνα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Λ.Τ.: Χρειάστηκα έναν χρόνο να το ολοκληρώσω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Λ.Τ.: Αισιόδοξο, γεμάτο ευφορία ψυχής, συγκινητικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Λ.Τ.: Το ξεχασμένο φυλαχτό για την Ντόνα ήταν οι αλλαγές που πέτυχε, είναι το προσωπικό πολύτιμο απόκτημά της, κάτι που έφτιαξε μόνη της μέσα σε μία επίπονη αλλά δημιουργική διαδικασία. Κάτι που τώρα πια βρίσκεται στην καρδιά, στον νου και στην ψυχή της και καθρεφτίζεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στη ζωή.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Λ.Τ.: Την αμέριστη συμπαράσταση της μητέρας στην κατατρεγμένη κόρη της.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Λ.Τ.: Η Ντόνα, με χρυσά χέρια και μπόλικη φαιά ουσία. Τολμηρή, φιλάργυρη αλλά και γενναιόδωρη.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Λ.Τ.: Χρήσιμες γνώσεις για την υπερπήδηση των εμποδίων στη ζωή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Λ.Τ.: Θέλω κι άλλα να ζήσω.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Λ.Τ.: Οι συνεσταλμένοι ντροπαλοί άντρες –κοινώς «μαμάκηδες». Οι ηθικά προσβεβλημένες γυναίκες, οι κοινωνικά «δακτυλοδεικτούμενες».

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Λ.Τ.: Για να παραδειγματιστούμε από τον τρόπο σκέψης και δράσης των ηρώων.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο;
Λ.Τ.: Το βιβλίο θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία –κυρίως στα Public– και από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Λ.Τ.: Θα με βρείτε στο email: leniatsianou@gmail.com

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Λ.Τ.: Το αγαπημένο του χρώμα είναι το πράσινο.

Ποια μουσική;
Λ.Τ.: Ρεμπέτικη. Ερωτικά της δεκαετίας '80.

Ποιο άρωμα;
Λ.Τ.: Kenzy-flower.

Ποιο συναίσθημα;
Λ.Τ.: Διαίσθηση κι αυτοκυριαρχία (ωφέλιμα συναισθήματα).

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Λ.Τ.: Audiobook σε συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα μπορούσατε να είστε;
Λ.Τ.: Κηπουρός. «Ένας κήπος και μία βιβλιοθήκη είναι αρκετά για να ζει κάποιος ευτυχισμένα», Κικέρων.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελιπώς;
Λ.Τ.: Μ. Καραγάτσης (ελληνική λογοτεχνία) Δάφνη Ντι Μωριέ (αγγλική λογοτεχνία).

Σας έχει επηρεάσει κάποιος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Λ.Τ.: Ναι, η συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν και το βιβλίο της «Ένα χαμένο προφίλ».

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή μόνο εσείς ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Λ.Τ.: Όλοι οι ήρωές μου είναι καθαρά μαριονέτες στα χέρια μου. Got it!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Λ.Τ.: Φαντασία 30% και άπειρες, πολύπλευρες γνώσεις 70%.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Λ.Τ.: Η φυσική αφήγηση των γεγονότων, σε απλή καθημερινή γλώσσα.

Τι την αποτυχία;
Λ.Τ.: Η επιμονή επανάληψης ίδιων νοημάτων για όγκο. «Τα ογκώδη βιβλία είναι κόλαση», Ανατόλ Φρανς.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Λ.Τ.: Η επιλογή αγοράς ενός καλού βιβλίου δεν είναι ποτέ κατάχρηση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Λ.Τ.: «Έρωτας, σύννεφο στα μάτια μου».

Από το εξώφυλλο του βιβλίου της Λένιας Τσιάνου, Το ξεχασμένο φυλαχτό, και φωτογραφία της ίδιας

Η Λένια Τσιάνου απάντησε στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της, Το ξεχασμένο φυλαχτό, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Σκέφτομαι διαρκώς μια γυναίκα που γνωρίζω καλά. Είναι η σαρανταοχτάχρονη Ντόνα, στην οποία θα ταίριαζε γάντι η κλασική ερώτηση: Γιατί ένα κορίτσι τόσο όμορφο όσο εσύ δεν είναι παντρεμένο; Και η ίδια η Ντόνα αναρωτιέται, παρόλο που, μετά από πολλές ερωτικές απογοητεύσεις, που δοκίμασε, θα πίστευε πως δεν υπάρχουν πια τίμιοι άντρες, γενικά. Η καρδιά της δεν είχε τις αντιρρήσεις της για όλους αυτούς γενικά, θα ένιωθε τύψεις αν στο ίδιο τσουβάλι έβαζε και τη χαλύβδινη αγάπη του Φλάβιου, που δεν υπάκουε σε ανθρώπινες απαγορεύσεις. Ο έρωτάς τους δεν ήταν απροσδόκητος και ούτε απροσδόκητος ήταν ο χωρισμός τους. Απροσδόκητη και ανεξήγητη θα είναι η αναζωπύρωση του έρωτά τους, το ξαναστήσιμο της φωλιάς τους, όταν η Ντόνα ανακαλύψει το ξεχασμένο φυλαχτό μετά από είκοσι χρόνια!
Η προσβεβλημένη ηθικά εικοσάχρονη Ντόνα, με δυο διαλυμένους αρραβώνες, θα αναζητήσει την ψυχική της λύτρωση στη συνέχεια των σπουδών της. Συνάμα, δε, θα συνάψει ερωτική μυστική σχέση με τον Φλάβιο της οποίας καρπός θα είναι ο Άκης. Μια ανύπαντρη μητέρα όπου η ελεύθερη συμβίωση αφήνει το παιδί εκτός του δικτύου ασφάλειας και τη μητέρα χωρίς δικαιώματα. Πιεσμένη από το βάρος των ευθυνών θα δώσει το μωρό της για υιοθεσία, για να συνεχίσει την καριέρα της. Ωστόσο, θα παραμείνει ψύχραιμη, δε θα ξεσπάσει σε κλάματα ή δικαστικές απειλές για το στραπατσάρισμα της προσωπικότητάς της. Δεν έδειχνε καθόλου εκδικητικός τύπος. Κι όμως ήταν!..

Η Λένια Τσιάνου (ψευδώνυμο της Ελένης Σαρακατσιάνου) γεννήθηκε στα Τρίκαλα, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια με την πενταμελή οικογένειά της στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο. Μετά τη γυμνασιακή της εκπαίδευση με στόχο την αγγλική φιλολογία, φοίτησε σε κολέγιο του Λονδίνου όπου πολύ έγκαιρα η καθηγήτριά της προφήτεψε στο πρώτο κιόλας έτος τούτο: «Helen, one day you will write a book.». Τρία μόλις χρόνια μετά την περίφημη προφητεία της Αγγλίδας καθηγήτριας, θα εκδώσει στην Αθήνα ταυτοχρόνως δύο διαχρονικά μυθιστορήματά της από τις εκδόσεις Αρσενίδη: «Το σπίτι των Σειρήνων» και «Τα δύο βλαστάρια» με πρόλογο του αείμνηστου προέδρου Ελλήνων Λογοτεχνών Νίκου Στασινόπουλου. Αμέσως μετά την κυκλοφορία των δύο αυτών έργων της (1982), θα έρθει σε ρήξη με τον εκδότη και θα τα αποσύρει αυτοβούλως από την κυκλοφορία. Θα μεσολαβήσει μια εικοσαετής αποχή από τη συγγραφή, διάστημα κατά το οποίο θα διδάξει την αγγλική γλώσσα σε φροντιστήρια της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα εργαστεί σαν μεταφράστρια της ΕΟΚ σε ιατρικούς και φαρμακευτικούς φακέλους ως το 2004, οπότε και εμπνέεται από τη φαντασμαγορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και γράφει το μικρό αλλά πολύ αισθησιακό διήγημα «Ολυμπιονίκης στον έρωτα» και αποσπά τιμητικό βραβείο από τον δήμο Φαλώρειας Τρικάλων. Η επιβράβευση αυτή την ενθάρρυνε να συνεχίσει ακάθεκτη το συγγραφικό της έργο. Έκτοτε έχει εκδώσει και κυκλοφορήσει πολλά μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά παραμύθια και διαφημιστικά booklet. Στην εργογραφία της: Αμοιβαίος πόθος, Χάρτινη φωλιά, Ξανασχεδιάζοντας την ευτυχία, Una καπάτσα κοντέσα κ.ά.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη