Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Νίτσα Μαρούδα

Νίτσα Μαρούδα

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1935 και σπούδασε στη Σχολή Μουσικού Θεάτρου του Μενέλαου Θεοφανίδη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αθήναι-Ρώμη και Παρίσι» (των Κώστα Νικολαΐδη και Ηλία Λυμπερόπουλου, θέατρο Ακροπόλ, 1971-1972).

Δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (31 Δεκεμβρίου 1959)

Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 2022. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (31 Δεκεμβρίου 1959).

Η Νίτσα Μαρούδα σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (6/4/1963)

Στο θέατρο ξεκίνησε με το μπαλέτο του Τάκη Βαρλάμου στο «Κυβέλη» και συνέχισε συμμετέχοντας σε μουσικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις, στο πλάι των: Αλέκου Λειβαδίτη, Χρόνη Εξαρχάκου, Δέσποινας Στυλιανοπούλου κ.ά. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (6/4/1963).

Η Νίτσα Μαρούδα στη δεύτερη ταινία της, τους «Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες» (1960)

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 35 ταινίες, με πρώτη την «Η Νάνσυ την ψώνισε» (1960). Η φωτογραφία είναι από τη δεύτερη ταινία της, τους «Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες» (1960).

Η Νίτσα Μαρούδα σε δημοσίευση του περιοδικού ΝτομινόΗ Νίτσα Μαρούδα σε δημοσίευση του περιοδικού Ντομινό

Τελευταία της ταινία ήταν η «Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες» (1981). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού Ντομινό (6/1/1962 και 25/7/1964 αντίστοιχα).

Δημοσίευμα του περιοδικού Φαντασία και Αίσθημα (16/2/1963)

Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Φαντασία και Αίσθημα (16/2/1963).

Η Νίτσα Μαρούδα σε δημοσίευμα του περιοδικού ΕπίκαιραΗ Νίτσα Μαρούδα σε δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα

Στην τηλεόραση έπαιξε σε ελάχιστες σειρές, με μεγαλύτερη επιτυχία της τη «Γειτονιά μας» (ΥΕΝΕΔ, 1972-1976). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού Επίκαιρα (11/11/1976 και 17/2/1977 αντίστοιχα).

Η Νίτσα Μαρούδα σε δημοσίευμα του περιοδικού ΝτομινόΗ Νίτσα Μαρούδα σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό

Επίσης στις: «Παιχνιδίσματα» (ΥΕΝΕΔ, 1971-1972) και «Κομμωτήριο» (ΥΕΝΕΔ, 1982-1983). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού Ντομινό (7/8/1970 και 25/6/1971 αντίστοιχα).

Εξώφυλλα περιοδικών της Νίτσας Μαρούδα

Η μορφή της αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 17 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα και τα εξώφυλλα των περιοδικών είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και από το site retromaniax.gr.
Το screenshot της ταινίας προέρχεται από την προσωπική μου συλλογή.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη