Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Avatar: The way of water

Soundtrack of Avatar: The way of water

Μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια, ο διάσημος σκηνοθέτης James Cameron επιστρέφει με μια θεαματική ταινία επιστημονικής φαντασίας, το σίκουελ του «Avatar», με τίτλο: «Avatar: The Way of Water» και αναμένεται, ακριβώς όπως και η πρώτη, να σπάσει τα ταμεία.

Για τη μουσική υπόκρουση της πρώτης ταινίας του 2009, ο σκηνοθέτης James Cameron εμπιστεύτηκε για τρίτη και τελευταία, δυστυχώς, φορά τον συνθέτη των επιτυχιών James Horner. Προηγήθηκαν οι συνεργασίες των δυο αντρών στα: «Aliens», το 1986, και το «Titanic», το 1997, όπου ο James Horner κέρδισε δυο Όσκαρ, πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης και καλύτερου τραγουδιού για το «My Heart Will Go On». Η μουσική του πρώτου «Avatar» έχει το γνώριμο ύφος του συνθέτη κι ενώ δεν είναι ένα από τα καλύτερα σάουντρακ της καριέρας του, κατάφερε να ενωθεί άρτια με την εικόνα και να αφηγηθεί με γλαφυρότητα την ιστορία, αφήνοντας ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα με το ερωτικό θέμα να σαγηνεύει τον ακροατή.

Για τη συνέχεια του «Avatar», ο σκηνοθέτης James Cameron είχε αποφασίσει να επαναφέρει τον James Horner στον πλανήτη Πανδώρα για να γράψει το νέο σάουντρακ, όμως η μοίρα τα έφερε αλλιώς. Στις 22 Ιουνίου 2015, σε ηλικία 61 ετών, ο James Horner, άφησε τη τελευταία του πνοή όταν το μονοθέσιο αεροπλάνο του συνετρίβη κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα στη νότια Καλιφόρνια.
Η απόφαση του σκηνοθέτη να αναθέσει τη δουλειά στον Simon Franglen ήταν αναμενόμενη. Ο Franglen ήταν ενορχηστρωτής στο πρώτο «Avatar», φίλος και συνεργάτης του James Horner. Δεν υπήρχε καταλληλότερος για τη θέση του συνθέτη· άλλωστε γνώριζε το έργο και τις ιδέες του Horner όσο κανένας άλλος.

Έμπειρος στον χώρο, με σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό του (John Barry, Howard Shore, James Horner), ο Simon Franglen, ολοκλήρωσε το σάουντρακ της νέας ταινίας δίνοντας ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Καίτοι η μουσική δένει με την εικόνα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, δεν καταφέρνει, ωστόσο, να διατηρήσει το επίπεδο της πρώτης ταινίας. Είναι εμφανές ότι ο συνθέτης προσπάθησε να αποτίνει φόρο τιμής στον αδικοχαμένο James Horner. Προσπάθησε, επίσης, να διατηρήσει την ίδια ατμόσφαιρα με το πρώτο «Avatar», όμως τα νέα θέματά του για το «The Way of Water» δεν έχουν την αίγλη και τη μαγεία του προκατόχου του.

Η μουσική λειτουργεί τόσο στις σκηνές δράσης, όσο και στις συναισθηματικές, ο Simon Franglen πειραματίζεται με νέες τεχνικές και οδηγεί τον μουσικό κόσμο του «Avatar» σε άλλο επίπεδο, ωστόσο, η απουσία του James Horner γίνεται αισθητή. Σε γενικές γραμμές το σάουντρακ του «The Way of Water» δεν είναι κακό, είναι ικανοποιητικό και αποτελεσματικό, δίχως να προκαλεί εντύπωση ή να μένει στη μνήμη μας μετά το τέλος της ταινίας ή μιας απλής ακρόασης.

Το κομμάτι «Into the Water» είναι από τα καλύτερα του άλμπουμ, μας ταξιδεύει και μας βάζει αμέσως στον κόσμο της ταινίας. Το νοσταλγικό «Happiness Is Simple», επαναφέρει το αρχικό θέμα της πρώτης ταινίας, με νέα ενορχήστρωση, και χτυπά στο συναίσθημα. Ένα ακόμη όμορφο και λυρικό κομμάτι, το «The Way of Water», αφηγείται την ομορφιά του απέραντου γαλάζιου. Το «The Tulkun Return» ξεχωρίζει για την έθνικ υφή και την ευχαρίστηση αφήγηση, στο στιλ του μέντορα James Horner. Στο «The Hunt» υπάρχει ένταση (καλή ένταση, χωρίς να γίνεται οχληρή) και γρήγορη αφήγηση. Στο «Bad Parents»επικρατεί φασαρία και ανακατωσούρα αλλά υπάρχει κάτι στο βάθος που το κάνει υποφερτό (μάλλον η μικρή διάρκεια).
Τέλος, δυο τραγούδια πλαισιώνουν το άλμπουμ. Το Nothing Is Lost (You Give Me
Strength) που ερμηνεύει ο Καναδός τραγουδιστής The Weeknd και το The Songcord, το οποίο ερμηνεύει η ηθοποιός Zoe Saldana.



Συνθέτης: Simon Franglen.
Δισκογραφική: Hollywood Records.
Track listing:
1. Nothing Is Lost (You Give Me Strength)
2. Into the Water
3. Happiness Is Simple
4. A New Star
5. Converging Paths
6. Rescue and Loss
7. Family Is Our Fortress
8. Hometree
9. The Way of Water
10. Payakan
11. Mighty Eywa
12. Friends
13. Cove of the Ancestors
14. The Tulkun Return
15. The Hunt
16. Na'vi Attack
17. Eclipse
18. Bad Parents
19. Knife Fight
20. From Darkness to Light
21. The Spirit Tree
22. The Songcord

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη