Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Memoirs of a Geisha, John Williams

Memoirs of a Geisha, John Williams

Το 2005 κυκλοφόρησε η ταινία «Αναμνήσεις μιας γκέισας (Memoirs of a Geisha)» σε σκηνοθεσία Ρομπ Μάρσαλ (Σικάγο, 2002), βασισμένη στη νουβέλα του Άρθουρ Γκόλντεν. Αρχικά, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έδειξε ενδιαφέρον για να τη σκηνοθετήσει, θέλοντας να κάνει τη χάρη στον φίλο και συνεργάτη του Τζον Γουίλιαμς ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να γράψει μουσική για την ταινία. Στη συνέχεια, ο στενός κύκλος συνεργατών του χολιγουντιανού σκηνοθέτη τον έπεισε να εγκαταλείψει την καρέκλα του σκηνοθέτη και να αρκεστεί στην παραγωγή.

Μπορεί η μουσική της ταινίας να κέρδισε το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, το Βραβείο BAFTA για την Καλύτερη Μουσική Ταινιών, ωστόσο, ο Τζον Γουίλιαμς δεν κατάφερε να πείσει την Ακαδημία Κινηματογράφου για να του χαρίσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Εκείνη τη χρονιά, το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής κέρδισε το μελαγχολικό «Brokeback Mountain» του Γκουστάβο Σανταολάλα.

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο συνθέτης, ποτέ ξανά στην καριέρα του δεν ζήτησε να γράψει μουσική για ταινία. Θέλησε να αναλάβει το «Memoirs of a Geisha» επειδή ενθουσιάστηκε με το βιβλίο και έψαχνε μια πρόκληση, κάτι εντελώς διαφορετικό απ' ό,τι είχε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με τον τσελίστα Γιο Γιο Μα και τον βετεράνο βιολιστή Ιτζάκ Πέρλμαν στο πλευρό του, ο Τζον Γουίλιαμς, συνέθεσε ένα υπέροχο σάουντρακ παλιάς κοπής, ένα εκθαμβωτικό κόσμημα με πολύτιμους λίθους.

Το άλμπουμ ξεχειλίζει συναίσθημα και ομορφιά, συγκαταλέγεται στις καλύτερες δουλειές του συνθέτη, όχι μόνο γιατί έπιασε τον παλμό της ταινίας –και κατάφερε να την ξεπεράσει– αλλά κι επειδή σαγηνεύει τον ακροατή με την λυρικότητά του. Δίχως ψεγάδια και υπερβολές, ο Τζον Γουίλιαμς, μας μεταφέρει στην Άπω Ανατολή με τον πιο γλυκό τρόπο παίζοντας ο ίδιος, σαν ενθουσιασμένο παιδάκι, με ιαπωνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως το έγχορδο κότο και το πνευστό σακουχάτσι.

Το 2005 ήταν μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη χρονιά για τον συνθέτη. Έγραψε τη μουσική υπόκρουση για τέσσερις ταινίες. Το σοβαρό «Munich», το απολαυστικό «Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith», το αιμοβόρο «War of the Worlds» και το «Memoirs of a Geisha».

Το σάουντρακ κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου του 2005 από την Sony Classical. Στο κομμάτι «Going to School» ο μαέστρος παίζει με την ορχήστρα ένα σκανδαλιάρικο παιχνίδι κρατώντας την παιδική ανεμελιά στο επίκεντρο για να συλλέξει μια αθώα και αγνή μελωδία. Το «Becoming a Geisha» είναι η πιο ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κυρίου θέματος και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο συνθέτης ευχαριστήθηκε με την καρδιά του τούτο το κομμάτι. Το «Brush on Silk» είναι ιδιαίτερο και την ίδια στιγμή μεθυστικά όμορφο με τον πιο αλλόκοτο τρόπο. Τα: «Chiyo's Prayer», «The Chairman's Waltz», «Confluence» είναι μερικά από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Τέλος, το «Sayuri's Theme and End Credits» είναι αναμφισβήτητα το πιο γοητευτικό και φινετσάτο του άλμπουμ.



Συνθέτης: John Williams
Δισκογραφική: Sony Classical

Tracklisting
1. Sayuri's Theme
2. The Journey to the Hanamachi
3. Going to School
4. Brush on Silk
5. Chiyo's Prayer
6. Becoming a Geisha
7. Finding Satsu
8. The Chairman's Waltz
9. The Rooftops of the Hanamachi
10. The Garden Meeting
11. Dr. Crab's Prize
12. Destiny's Path
13. A New Name... A New Life
14. The Fire Scene and the Coming of War
15. As the Water...
16. Confluence
17. A Dream Discarded
18. Sayuri's Theme and End Credits

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη