Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

The Fabelmans, John Williams

The Fabelmans, John Williams

Μπορεί η νέα αυτοβιογραφική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ να μην κατάφερε να ξεπεράσει τα τριάντα εκατομμύρια εισπράξεις παγκοσμίως, όμως, κατέκτησε τις καρδιές κοινού και κριτικών. Ο Μίδας του Χόλιγουντ, ο πιο επιτυχημένος σκηνοθέτης όλων των εποχών, έγραψε το σενάριο (μαζί με τον Τόνι Κούσνερ) και σκηνοθέτησε το «The Fabelmans», μια ταινία για τα παιδικά του χρόνια και το πώς κατάφερε να γίνει ο διάσημος αστέρας του κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Ουίλιαμς, Πολ Ντέινο, Σεθ Ρόγκεν και Γκάμπριελ Λαμπέλ.

Όπως και στις υπόλοιπες ταινίες του Σπίλμπεργκ –εκτός των: The Color Purple (1985), Bridge of Spies (2015) και Ready Player One (2018)– έτσι κι εδώ, τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βετεράνος συνθέτης Τζον Γουίλιαμς. Το «The Fabelmans» είναι η 29η συνεργασία τους. Σαράντα οχτώ ολόκληρα χρόνια, από το «The Sugarland Express» (1974) μέχρι το «The Fabelmans», το δίδυμο Spielberg-Williams μας χάρισε αξεπέραστες στιγμές μαγείας με ταινίες όπως: «Jaws» (1975), «Raiders of the Lost Ark» (1981), «E.T. the Extra-Terrestrial» (1982), Jurassic Park (1993) κ.α. Αρχικά, ο συνθέτης, στα 90 του είχε αποφασίσει πως ήρθε επιτέλους η στιγμή να αποσυρθεί από την κινηματογραφική βιομηχανία, να συνταξιοδοτηθεί και να αφοσιωθεί σε πράγματα που μπορεί και θέλει να κάνει. Πριν από λίγο καιρό όμως όπως δήλωσε ο ίδιος, ο Τζον Γουίλιαμς, τελικά δεν θα αποσυρθεί, καθώς δεν μπορεί να πει όχι στον φίλο και συνεργάτη του, Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος ετοιμάζει τα επόμενα σκηνοθετικά του σχέδια.

Είτε μας αρέσει το μουσικό ύφος του Τζον Γουίλιαμς είτε δεν μας αρέσει, πρέπει να παραδεχτούμε πως παραμένει ο κορυφαίος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, ένας ζωντανός θρύλος. Από τη δεκαετία του 1970, όπου απογειώθηκε η καριέρα του (Jaws, Star Wars, Superman), ο μαέστρος συνεχίζει ακόμη και μετά από τόσα χρόνια να αφηγείται με τη μουσική του ιστορίες και να ξυπνά συναισθήματα στον ακροατή/θεατή.

Το «The Fabelmans» δεν είναι ένα από εκείνα τα εκθαμβωτικά και χρυσοποίκιλτα σάουντρακ που μας έχει συνηθίσει ο Γουίλιαμς, ωστόσο χτυπάει βαθιά μέσα μας, συγκινεί, ραγίζει τις σκληρές άμυνες του καθωσπρεπισμού μας και τελικά τις σπάει... Πρόκειται για ένα πανέμορφο και νοσταλγικό δώρο από τον καλύτερο εν ζωή συνθέτη, πρωτίστως για τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη του Στίβεν Σπίλμπεργκ και μετέπειτα για όλους εμάς. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγοντας τις υπερβολικές φιοριτούρες της ορχήστρας, ο συνθέτης αποτίνει φόρο τιμής στους γονείς του σκηνοθέτη.

Ακούγοντας προσεκτικά το άλμπουμ νιώθεις κάτι γνώριμο από το παρελθόν, ένα νοσταλγικό χάδι να σε παρασύρει πίσω στην παιδική σου ηλικία. Τα «Mitzi's Dance» και «Reverie» είναι τα πιο συγκινητικά κομμάτια του άλμπουμ, ενώ με τα γλυκύτατα «The Fabelmans» και «Mother and Son», ο συνθέτης μας οδηγεί στα δικά μας παιδικά χρόνια και μας κάνει να χαμογελάσουμε συγκινημένοι. Το μόνο αρνητικό η μικρή, αλλά δικαιολογημένη, διάρκεια του άλμπουμ, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του συνθέτη.
Συνολικά, τριάντα ένα λεπτά, εκ των οποίων τα είκοσι τρία είναι συνθέσεις του Τζον Γουίλιαμς, ενώ τα υπόλοιπα είναι έργα των Friedrich Kuhlau, Muzio Clementi, Johann Sebastian Bach και Joseph Haydn, τα οποία ερμηνεύει η πιανίστρια Joanne Pearce Martin.

Ο Γουίλιαμς δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν, είναι ο βασιλιάς του θρόνου του, ακολουθεί το ένστικτό του και κάνει αυτό που για δεκαετίες ξέρει καλά, να αφηγείται ιστορίες με έναν ιδιαίτερο τρόπο, δίνοντάς μας αξιομνημόνευτα θέματα, αποδεικνύοντας περίτρανα πως είναι ιδιοφυής.

Το «The Fabelmans» είναι ένα σάουντρακ που, μπορεί να μην έχει την συναισθηματική ένταση του «Schindler's List», την αποτελεσματικότητα των «Star Wars» και «Jaws», ωστόσο, όπως οι προαναφερόμενοι ογκόλιθοι, έτσι κι αυτό, επιτυγχάνει τον σκοπό του, να συγκινήσει και να ελευθερώσει με τον λυρισμό του το παιδί από μέσα μας. Το σάουντρακ καταφέρνει, χωρίς δυσκολία, να υγράνει τα μάτια μας. Αν δεν είναι αυτό επιτυχία τότε τι είναι;



Συνθέτης: John Williams
Δισκογραφική: Sony Classical
Tracklisting:
01. The Fabelmans
02. Mitzi's Dance
03. Sonatina in A Minor, Op. 88 No. 3: III. Allegro burlesco
04. Midnight Call
05. Reverie
06. Mother and Son
07. Sonatina in C Major, Op. 36 No. 3: Spiritoso
08. Reflections
09. Concerto in D Minor, BWV 974: II. Adagio
10. New House
11. The Letter
12. The Journey Begins

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη