Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Μάκης Πανώριος

Μάκης Πανώριος

Γεννήθηκε το 1935 στην Κεφαλλονιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και Σκηνοθεσίας Πέλου Κατσέλη και στη Σχολή Σχεδίου και Ζωγραφικής ABC. Η φωτογραφία είναι του σημαντικού καλλιτέχνη φωτογράφου Elite.

Ο Μάκης Πανώριος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το ρετιρέ της Εύας»

Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 2023. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το ρετιρέ της Εύας» (των Βασίλη Ιμπροχώρη, Ιάσονα Βροντάκη, Αττικό Θέατρο, καλοκαίρι 1965).

Ο Μάκης Πανώριος στο πρόγραμμα της παράστασης το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού»

Στο θέατρο ακολούθησε μια σύντομη πορεία, ξεκινώντας από το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» (του Μίκη Θεοδωράκη, θέατρο Καλουτά, 1963). Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα αυτής της θεατρικής παράστασης.

Ο Μάκης Πανώριος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ένας μήνας στην εξοχή»

Εμφανίστηκε σε ποικίλο ρεπερτόριο, από δράματα μέχρι μιούζικαλ ενώ συνεργάστηκε και με το Εθνικό Θέατρο τη δεκαετία του 1980 σε 13 παραστάσεις. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ένας μήνας στην εξοχή» (του Ιβάν Τουργκένιεφ, Εθνικό Θέατρο, 1984).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Δελτίο Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης» (1/9/1978)

Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Δελτίο Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης» (1/9/1978) που αναγγέλλει την έναρξη του νέου θεάτρου Αθήναιον, που ίδρυσαν ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη με το έργο «Πολίτες β' κατηγορίας». Ο ηθοποιός διακρίνεται 1ος από αριστερά στη 2η σειρά.

Ο Μάκης Πανώριος στην ταινία «Μπετόβεν και μπουζούκι»

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόνο 4 ταινίες, με πρώτη την «Μπετόβεν και μπουζούκι» (1965, απ' όπου και η φωτογραφία) και ακολούθησαν: «Ο αλύγιστος» (1967), «Κατάσκοπος Νέλλη» (1981), «Αλεμάγια» (2004).

Ο Μάκης Πανώριος σε δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή του στο «Ταξίδι»Ο Μάκης Πανώριος σε δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή του στο «Ταξίδι»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε αρκετές σειρές, κυρίως τη δεκαετία του 1970: «Βασίλισσα Αμαλία» (ΕΙΡΤ, 1975-1977), «Το ταξίδι» (ΥΕΝΕΔ, 1976-1977), «Μαντώ Μαυρογένους» (ΕΡΤ, καλοκαίρι 1983), «Το φύλλο - Το πηγάδι - Το αγγέλιασμα» (ΕΤ1, άνοιξη 1998) κ.ά. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή του στο «Ταξίδι» (18/11/1976 και 20/1/1977).

Ο Μάκης Πανώριος σε δημοσίευμα του περιοδικού ΝτομινόΟ Μάκης Πανώριος σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό

Επίσης εμφανίστηκε σε πέντε παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας (1977-1988). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού Ντομινό (20/4/1978 και 28/9/1978).

Βιβλία του Μάκη Πανώριου

Άφησε το στίγμα του στον εκδοτικό χώρο ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος της σειράς «Παγκόσμιο Θέατρο» των εκδόσεων Δωδώνη, όπου φιλοτέχνησε το εξώφυλλο και/ή εικονογράφησε περίπου 500 βιβλία. Εκτός από δικά του διηγήματα και νουβέλες (πρώτη εμφάνιση «Η κατάκτηση», Αθήνα: Δωδώνη, 1970), εξέδωσε ως υπεύθυνος σειράς και προλόγισε πολλά βιβλία και ανθολογίες διηγημάτων και μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, κυρίως από τις εκδόσεις Αίολος.



Πηγές:
Τα δημοσιεύματα και τα θεατρικά προγράμματα είναι από τη Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Η φωτογραφία από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Του νεκρού αδελφού» είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή.
Τα εξώφυλλα των βιβλίων βρέθηκαν στο διαδίκτυο.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη