Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Για όλα υπάρχει ένας μύθος

Για όλα υπάρχει ένας μύθος, Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την ελληνική μυθολογία έχουν έρθει σε επαφή με μια αστείρευτη πηγή ιστοριών, μια πληθώρα μύθων. Πολλοί δε έχουν βρει αρκετές ιστορίες επίκαιρες και παρόμοιες με κάποιες σύγχρονες που λαμβάνουν χώρα μέσω των κοινών θνητών.

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξε να μοιραστεί μαζί μας αρκετούς μύθους, οι οποίοι έχουν κοινή χροιά με το σήμερα.

Οι δικές μας οδύσσειες, το κουτί της Πανδώρας του καθενός, οι οικογενειακές διαμάχες, ο φόβος του πολέμου, το τίμημα της αλήθειας αλλά και εκείνο του ψέματος, όλα έχουν κοινά στοιχεία με αντίστοιχους μύθους όπου πρωταγωνιστές εκεί είναι οι θεοί και όχι μόνο.

Θα πάρουμε αρκετές πληροφορίες για άγνωστους μύθους, για θρύλους που σώζονται μέχρι και σήμερα, για έριδες, για εγωισμούς, για έχθρες, για έρωτες και μίση που αβίαστα θα χορεύουν μπρος στα μάτια μας και θα μας δίνουν το χέρι για να μας παρασύρουν στους ξέφρενους ρυθμούς της δίνης τους.

Πλούτη, αρπαγές, πενία, τιμωρίες, έπαινοι, εκστρατείες, κατακλυσμοί, δειλίες, φθόνος και όλα τα στάδια της ζωής από τη γέννηση μέχρι και τον θάνατο, κάτι έχουν κληρονομήσει από τη μυθική εποχή και μέσω των κειμένων γίνεται ένας εύστοχος παραλληλισμός με το σήμερα.
Ήταν ο Άδης ο θεός του θανάτου;
Ήταν ο έρωτας ο δημιουργός του κόσμου;
Είχε ο Δίας δύσκολα παιδικά χρόνια;
Υπάρχει τρόπος να μας συμπαθήσουν οι νεκροί;
Είχε πλούτη ο Άδης;
Είναι ο θεός του πολέμου Άρης, δειλός;
Είχε ο Μινώταυρος ευαίσθητες πτυχές;
Πού βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα;
Έχει κρυφό παρελθόν η Μέδουσα;
Μπορεί ένα δώρο να καταλήξει σε τραγωδία;
Ποιος ευθύνεται για την αρπαγή της Περσεφόνης;
Πώς είναι να εξοργίζεις των βασιλέα των θεών Δία;
Γιατί ο Προμηθέας θύμωσε με τον Δία;
Αποτελεί η ελπίδα μέρος των δεινών της Πανδώρας;
Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Δίας, η Κασσάνδρα, ο Προμηθέας, ο Οδυσσέας, ο Ζέφυρος, ο Απόλλωνας, η Αλκμήνη, η Γαλινθιάδα, η Ήρα, ο Κροίσος, η Περσεφόνη, ο Θησέας, η Μέδουσα, ο Μινώταυρος, η Ατλαντίδα αλλά και το μαντείο των Δελφών θα μας ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους, θα μας γνωστοποιήσουν τις ιστορίες τους, θα μας παραδειγματίσουν με τη στάση τους και θα μας μυήσουν σε ένα αλλοτινό τρόπο σκέψης που τελικά, αν το καλοσκεφτείς, δε διαφέρει και πολύ από το σήμερα.

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, κυριολεκτικά, πολλά από τα όσα μας συμβαίνουν έχουν κάτι να θυμούνται από έναν αρχαιοελληνικό μύθο. Πολλά κοινά σημεία μας ενώνουν μαζί τους και πολλές παρόμοιες στιγμές έρχονται να μας πείσουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, τα συναισθήματα ξαναγεννιούνται και οι σημερινοί χαρακτήρες έχουν στοιχεία από θεούς, ημίθεους και ήρωες μιας άλλης εποχής.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για όλα υπάρχει ένας μύθος, άξιος να δώσει απαντήσεις σε κοινά γεγονότα της ζωής μας, ένας μύθος που κρύβεται πίσω από κάθε πτυχή της ζωής, ένας μύθος που έχει βαθιές και ακλόνητες ρίζες με τις ιστορίες και τα κατορθώματα των πανίσχυρων μυθικών προσώπων που καταρτίζουν την μεγάλη αυτή οικογένεια που ακούει στο όνομα ελληνική μυθολογία.

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ναύπακτο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Κλασική Αρχαιολογία. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την πρώιμη αρχαία ελληνική γλυπτική και την ελληνική μυθολογία και θρησκεία, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια. Από το 2020 είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του διαδικτυακού project «The Mythologist», που έχει ως στόχο την επικοινωνία της μυθολογίας και της αρχαιολογίας στο ευρύ κοινό. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το κανάλι του στο YouTube, με περισσότερα από 170 βίντεο ελληνικής και παγκόσμιας μυθολογίας και αρχαιολογίας, μετρά πάνω από 125.000 ακόλουθους όλων των ηλικιών.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΗ Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη