Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Γράμμα δίχως παραλήπτη

Δέσποινας Μπουρέλη

Πίνακας Νίκου Λύτρα (Θαλασσογραφία, 1925)

Σαν βγω απ' αυτή τη φυλακή ένα μονάχα να θυμάσαι, προσπάθησα περισσότερο απ' όσο άντεχα για να σε κρατήσω κι ας μη τα κατάφερα, κι ας με απέρριψες άπειρες φορές.
Το πλοίο φεύγει σε δύο ώρες κι εγώ είμαι ακόμα εδώ. Εδώ που με άφησες την τελευταία μας φορά, καθισμένη στη χρυσαφένια αμμουδιά, να αγναντεύω την απέραντη θάλασσα, να ακούω τον μελωδικό ήχο των κυμάτων της και να σκέφτομαι μόνο εσένα.
Θυμάσαι άραγε; Εγώ σου σιγοτραγουδούσα το τραγούδι μας με δάκρυα στα μάτια και σε παρακαλούσα να μη μ' αφήσεις κι εσύ μου υπενθύμιζες ότι είμαι μικρή για σένα.
«Σε βλέπω σαν το σπίτι μου» σου είπα «όπου κι αν πάω, ό,τι κι αν κάνω, πάντα σε σένα θα γυρνάω» αλλά εσύ τα ξέχασες.
Άραγε αναρωτήθηκες ποτέ πόσο ωραία θα ήταν η ζωή μας παρέα με τη μικρή μας πριγκίπισσα που έχω στην κοιλιά μου;
Τώρα που το σκέφτομαι δεν θα είναι ποτέ έτσι, όσα ονειρεύτηκα δεν θα 'ναι παρά μόνο ένα όνειρο μιας έφηβης που ζει την μεγάλη αγάπη της ζωής της.
Τα όνειρα θα παραμείνουν για πάντα όνειρα και οι αγάπες για πάντα ανεξίτηλες στη μνήμη και στο πέρασμα των χρόνων να μας θυμίζουν ότι κάποτε υπήρχε αυτό που λένε άλλο μισό.

Η ώρα της αναχώρησης είχε έρθει, η Αριάδνη μάζεψε όση δύναμη της είχε απομείνει και σηκώθηκε. Πλησίασε σιγά σιγά την ακροθαλασσιά σαν να έσερνε αλυσίδες με τα λεπτά της πόδια. Με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενα χέρια έσκισε το αποχαιρετιστήριο γράμμα, σκορπίζοντας τα κομμάτια του στο νερό.
Ύστερα πήρε βιαστικά τον δρόμο της φυγής όπου θα την οδηγούσε στην καινούρια της ζωή με μόνη της συντροφιά την κορούλα της και παρά τις δυσκολίες της ζωής εκείνη θα αποδείκνυε ότι παρά τη νεαρή της ηλικία, η αγάπη μιας μητέρας για την κόρη της μπορεί να ξεπεράσει ολόκληρους ωκεανούς.


Copyright © Δέσποινα Μπουρέλη All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Νίκου Λύτρα (Θαλασσογραφία, λάδι σε μουσαμά, 1925)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη