Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας * Αόρατοι δεσμοί * Άδεια κούνια * Αδαμάντινα τείχη * Νόμος 9023 * Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; * Ουδείς εκών κακός * Η πτώση ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ * Ξυλάρμενες ελπίδες * Το τέταρτο κλειδί ** Άλλα: Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Μετά βίας φωνές * Τέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Διηγήματα: Τετρακόσια μέτρα * Παράσπορος και άλλες ιστορίες * 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα ** Παιδικά: Κορυφή * Η πριγκίπισσα Μάντυ * Ο δάσκαλος ο Kακομοίρης * Ένα παιδί από το πουθενά

Ο Σωτήρης Πετρίδης και ο Νόμος 9023

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Σωτήρη Πετρίδη, Νόμος 9023, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Σωτήρης Πετρίδης: To εν λόγω βιβλίο βασίζεται σε μία μικρού μήκους ταινία μου. Το μυθοπλαστικό της σύμπαν με ιντρίγκαρε τόσο πολύ που ήθελα να το αναπτύξω περαιτέρω. Σιγά σιγά ήρθε η ιδέα για νέους χαρακτήρες μέσα στο συγκεκριμένο σύμπαν και κάπως έτσι άρχισε να γεννιέται το «Νόμος 9023».

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Π.: Νομίζω η έρευνα πήρε περισσότερο χρόνο. Στόχος μου είναι να αναπτύσσω αρκετά τους χαρακτήρες και τις δράσεις και έπειτα να μπαίνω στη διαδικασία της πραγματικής συγγραφής του βιβλίου. Οπότε, αν μετρήσουμε και τα δύο στάδια, πήρε κάποια χρόνια η όλη διαδικασία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Π.: Το βιβλίο είναι ένα δυστοπικό μέλλον που λειτουργεί ως αλληγορία του πραγματικού παρόντος μας.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Π.: Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου λόγω της έλλειψης τροφίμων εξαιτίας μίας εκτεταμένης οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει τον κανιβαλισμό, μέσω της βρώσης των μη παραγωγικών πολιτών της. Φυσικά, αυτό γίνεται βάσει του Νόμου Ενενήντα Είκοσι Τρία και υπό την αιγίδα του κράτους, δημιουργώντας στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία μεταφέρονται οι μη παραγωγικοί πολίτες, όπου μπαίνουν στο πρόγραμμα προετοιμασίας και σφαγιάζονται με απώτερο στόχο το κρέας τους να μοιρασθεί στα κρατικά συσσίτια. Η κοινωνία, έχοντας ζήσει δύσκολες συνθήκες, έχει αποδεχθεί σιωπηλά αυτή την κατάσταση, αλλά υπάρχει και μία ομάδα πολιτών που αντιδρούν σε όλες αυτές τις δράσεις και έχουν σχηματίσει μία ομάδα ανταρτών με κύριο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Π.: Στόχος μου είναι να προσφέρει τροφή για σκέψη. Βέβαια, ο κάθε αναγνώστης, αναλόγως των δικών του βιωμάτων, θα πάρει κάτι διαφορετικό.

Φοβάστε...
Σ.Π.: …την έλλειψη φαντασίας.

Αγαπάτε...
Σ.Π.: …τη διαδικασία της δημιουργικής έκφρασης.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Π.: Αυτοί που αγαπούν τις ιστορίες σε δυστοπικά σύμπαντα, αλλά και αυτοί που αναγνωρίζουν ότι τα δυστοπικά σύμπαντα είναι η άλλη όψη του νομίσματος της δικής μας πραγματικότητας.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Π.: Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ελκυστής και μπορεί να βρεθεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας (με φυσική ή/και ηλεκτρονική παρουσία).

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Π.: Καθώς το μυθοπλαστικό σύμπαν του βιβλίου αναπτύχθηκε σε ταινία μικρού μήκους πρώτα, ο «Νόμος 9023» θα μπορούσε άνετα να είναι σενάριο για οπτικοακουστική αφήγηση. Λόγω του background μου ως κινηματογραφιστής και σεναριογράφος, μ' αρέσει να αφηγούμαι με εικόνες, οπότε εύκολα μπορούν να μεταφερθούν τα γραπτά μου σε οπτικοακουστικά.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Π.: Ένας καλογραμμένος και τρισδιάστατος χαρακτήρας έχει δική του βούληση και σε κατευθύνει. Αν ο εκάστοτε συγγραφέας καθορίζει μόνος του τις μοίρες των χαρακτήρων, τότε κάτι λάθος έχει κάνει.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Π.: Φαντασία και όρεξη για δουλειά. Η εμπειρία έρχεται μετά.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Π.: Το να καταφέρει να επικοινωνήσει με το κοινό –όποιο κι αν είναι αυτό.

Νόμος 9023, Σωτήρη Πετρίδη

Ο Σωτήρης Πετρίδης απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά του Νόμος 9023, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε μεταξύ άλλων:
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Στέφανος, επιστάτης σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, και η Λία, ηγετική μορφή ομάδας ανταρτών, προσπαθούν να επιβιώσουν από τη δυστοπία γύρω τους. Άλλωστε, είναι δύο αδέρφια που έχουν χάσει επαφές εδώ και χρόνια, όμως η μοίρα τούς φέρνει και πάλι κοντά μέσα από ένα παιχνίδι συμπτώσεων.
Ο Σωτήρης Πετρίδης είναι κινηματογραφιστής και σεναριογράφος, ενώ έχει στο ενεργητικό του αρκετές ταινίες μικρού μήκους, μία ταινία μεγάλου μήκους και επιλεγμένα οπτικοακουστικά σποτ. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Είναι ακαδημαϊκός ερευνητής κινηματογραφικών σπουδών με διδακτορικό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα διδάσκει κινηματογράφο σε διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές σχολές. Έχει εκδώσει πληθώρα ακαδημαϊκών βιβλίων και άρθρων σχετικά με τα οπτικοακουστικά μέσα. Το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν οι «Αιματηρές απόκριες» (εκδόσεις Υδροπλάνο), ενώ ο «Νόμος 9023» (εκδόσεις Ελκυστής) αποτελεί τη δεύτερη λογοτεχνική του απόπειρα.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Αυγούστου 2023, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΆδεια κούνια, Ευαγγελίας ΤσακίρηΑόρατοι δεσμοί, Γιώργου ΖάννουΟυδείς εκών κακός, Σπύρου ΦλώρουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΗ πριγκίπισσα Μάντυ, Ρέας Κατσάπη
25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, Άννας-Μαρίας ΓκίκαΤο τέταρτο κλειδί, Μιλένας ΣπανούΞυλάρμενες ελπίδες, Θοδωρή ΚουτσοδήμαΟ δάσκαλος ο Κακομοίρης, Σοφίας ΓουδετσίδουΜετά βίας φωνές, ΣυλλογικόΤετρακόσια μέτρα, Χαράλαμπου ΚόκκινουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Παλέτα δολοφόνου, Η φλόγα του πάθους, Η λαογραφία της Ανατολικής Θράκης και Μνήμη και απώλεια
Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκης ΖέηΝόμος 9023, Σωτήρη ΠετρίδηΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΠαράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη ΔίγκαΠοιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ελευθερίας ΜεταξάΗ πτώση, Νίκου ΤσουρλάκηΑδαμάντινα τείχη, Ελένης Σίντου