Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Το διψασμένο κοράκι

Το διψασμένο κοράκι, Γιώτας Κολοβού

Η Γιώτα Κολοβού διασκεύασε τον μύθο του Αισώπου Το διψασμένο κοράκι και το παραμύθι της είναι διδακτικό και διασκεδαστικό.

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η ξηρασία, κάτι που για τα ζώα είναι πολύ επώδυνο, ο ήρωας της συγγραφέως Γουστάβο, ένα διψασμένο κοράκι, πετά ψηλά και αναζητά διακαώς να κατευνάσει τη δίψα του.
Ψάχνει απεγνωσμένα για νερό, συναντά στον δρόμο του μια άνυδρη λίμνη, απογοητεύεται, αλλά συνεχίζει να ψάχνει. Αν και ζαλισμένο, ανακαλύπτει ένα πιθάρι, μα είναι ψηλό, βαθύ και στενό και το νερό που περιέχει στον πάτο του είναι αδύνατον να το φτάσει.
Τη λύση τη δίνει η εξυπνάδα του, η επιμονή και η υπομονή του. Γεμίζει πέτρες το πιθάρι, ανεβάζει με αυτόν τον τρόπο τη στάθμη του νερού, πίνει και ξεδιψάει!
Όμως, δεν κρατά τη γνώση-λύση δική του, μα την μεταδίδει και στα άλλα πουλιά, μια πράξη που από μόνη της λέει πολλά.

Πρόκειται για ένα παραμύθι γραμμένο με ομοιοκαταληξία, διασκεδαστικό και εύστοχο, ένα παραμύθι με τη χροιά του Αισώπου και την ιδιαίτερη πινελιά της Γιώτας Κολοβού, που θίγει την ξηρασία και δίνει λύση στο πρόβλημα βοηθώντας το κοράκι να σκεφτεί ψύχραιμα και ορθά και να ξεδιψάσει έχοντας πιστέψει αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις και την ευστροφία του.
Τα περισσότερα παραμύθια, έχουμε πει αρκετές φορές, πέραν από το να κρατούν συντροφιά στα παιδιά και να τα ηρεμούν, έχουν διδακτικό χαρακτήρα. Μαθαίνουν, σκέφτονται, δίνουν τις δικές τους απαντήσεις και λύσεις και πολλές φορές οξύνουν τόσο τον νου τους όσο και τη φαντασία τους.
Είναι ωραίο να περιμένεις από ένα παιδί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες του παραμυθιού και να χαίρεσαι μαζί τους όταν η λύση συνάδει με το τέλος του παραμυθιού.

Το διψασμένο κοράκι, ο Γουστάβο της Γιώτας Κολοβού, θα ανησυχήσει τα παιδιά ενόσω αγωνιούν σχετικά με το πώς θα καταφέρει να ξεδιψάσει και θα τα χαροποιήσει όταν τελικά η εξυπνάδα του φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα.

Ένα ακόμη σκεπτόμενο παραμύθι το οποίο τελειώνει με δραστηριότητες, που πάντα ακονίζουν τον νου και διασκεδάζουν στα παιδιά.

Η Γιώτα Κολοβού –πατρικό Ζαγκαβιέρου– γεννήθηκε στη Μεγαλόχαρη Άρτας, αλλά μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Η φαντασία, η τέχνη, η ανάγκη έκφρασης και η αγάπη της για τα παιδιά, την ώθησαν σε σπουδές Δημιουργικής Γραφής (Ανώτερο Δίπλωμα Δημιουργικής Γραφής) και σε πιστοποιήσεις στους τομείς: «Βασικές αρχές γραφής παραμυθιού», «Παιδική λογοτεχνία» και «Σύγχρονες τάσεις και ρεύματα γραφής παραμυθιού». Σπούδασε εικαστικά, αγιογραφία, ζωγραφική, χειροτεχνία και πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Έτσι, συνδύασε τις δύο τέχνες της και άρχισε να συγγράφει παιδικά βιβλία, να διασκευάζει γνωστά παραμύθια και κάποια να τα εικονογραφεί. Έχει συμμετάσχει σε πολλούς ποιητικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, από τους οποίους έχει διακριθεί. Έλαβε επαίνους από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Ε.Π.Ο.Κ και από τον σύλλογο ΛΙΝΟΣ για το ποίημά της «για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα» και το χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό παραμύθι «Ο Πριόνης και ο Βασταγαιός έσωσαν το δέντρο της γης», το οποίο εκδόθηκε σε συλλογικό βιβλίο τον Δεκέμβριο του 2021. Πολλά έργα της, ζωγραφικής, χειροτεχνίας και ντεκουπάζ, διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συμμετοχές της σε εκθέσεις αγιογραφίας, ζωγραφικής και χειροτεχνίας: 1996: Έκθεση χειροτεχνίας «ΑΣΤΙΚΟ» ΑΓ. ΣΩΣΤΗ. 2003: Έκθεση Αγιογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Βάρης. 2004: Έκθεση Αγιογραφίας στην αίθουσα Ιωνία του Δήμου Βούλας. 2007: Έκθεση Αγιογραφίας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, στην Κάντζα. 2007: Έκθεση Αγιογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βάρης. 2010: Έκθεση Ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βάρης. 2015-2018: Εκθέσεις Ζωγραφικής στο «Γυάλινο κτήριο» στη Βάρκιζα. Το Πάσχα του 2021 συμμετείχε στο συλλογικό βιβλίο οι «10 μικρές πασχαλινές ιστορίες» με το παραμύθι της «Το Πάσχα της πασχαλιάς», από τις εκδόσεις Τhe BOOK project. Τον Δεκέμβριο του 2021 εκδόθηκαν τα παιδικά βιβλία της «Η Αμυγδαλένια και ο Δράκος Φου-Φου» και «Καλικαντζαρο-φίλοι για πάντα» (εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ). Τον Φεβρουάριο του 2022 το ποίημά της «Σμύρνης Χαλασμός», συμπεριελήφθηκε στο συλλογικό βιβλίο από την «Εταιρεία γραμμάτων και τεχνών Πειραιά». Τον Ιούνιο του 2022 εκδόθηκε το παραμύθι της «Οι διακοπές της νεροσταγόνας» (εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ). Παράλληλα ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση, τα τρία της παιδιά και τα τρία λατρεμένα εγγόνια της, που της δίνουν χαρά και έμπνευση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κομνηνός.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη