Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος

Η Μάνια Παπαδημητρίου υποδύεται την Αθηνά Παναγούλη

Ο Αλέκος Παναγούλης (1939-1976) ήταν Έλληνας πολιτικός που δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της Δικτατορίας του 1967 και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στις 13 Αυγούστου 1968. Ίδρυσε την οργάνωση Εθνική Αντίσταση και αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο για να καταστρώσει σχέδιο δράσης. Μετά την αποτυχία του σχεδίου και αφού υποβλήθηκε σε απάνθρωπα βασανιστήρια αποκαλύφθηκε και εξαρθρώθηκε η οργάνωσή του ενώ στη δίκη του Νοεμβρίου του 1968 καταδικάστηκε δις εις θάνατον. Τελικά απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 1973 με τη γενική αμνηστία που απένειμαν οι δικτάτορες στους πολιτικούς κρατουμένους εν όψει των εκλογών τον Φεβρουάριο του 1974. Κατά τη Μεταπολίτευση, εκλέχτηκε βουλευτής τον Νοέμβριο του 1974 και άρχισε συστηματικές καταγγελίες για συνεργασία πολιτικών με τη Δικτατορία. Εικάζεται πως το τροχαίο ατύχημα στο οποίο σκοτώθηκε, την Πρωτομαγιά του 1976, ανέκοψε αυτήν την πορεία, μιας και δε βγήκαν ποτέ στο φως οι αποδείξεις που είχε στην κατοχή του. Όλα αυτά τα γεγονότα περνάνε μέσα από τη ματιά της μάνας του Αλέκου Παναγούλη, «της Μάνας εκείνων των Ελλήνων που αντιστάθηκαν», σ' έναν δυνατό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μονόλογο.

Η Μάνια Παπαδημητρίου υποδύεται την Αθηνά Παναγούλη κι εμφανίζεται στη σκηνή απρόσιτη, σκληρή, άτεγκτη, φορτωμένη στους ώμους της ένα βάρος ασήκωτο.
Μαζεύεται κόσμος στους δρόμους και φωνάζει «Αθάνατος», «Ο Παναγούλης ζει»... κι εμένα ο γιος μου είναι παγωμένος, πάνω στην πλάκα του νεκροτομείου.
Υποδύεται μια μάνα που γνωρίζει το ιστορικό βάρος του παιδιού της αλλά δεν παύει να το έχει μόλις αποχαιρετήσει. Αναπολεί τις στιγμές τους μαζί, θυμάται τα παιδικά του χρόνια αλλά και αυτά της αντίστασης, τα απάνθρωπα βασανιστήρια, τα ποιήματα που έγραφε στους τοίχους με το αίμα του, την αγάπη με την Οριάνα Φαλάτσι, τις αποδράσεις του... κι εκείνη ως μάνα πάντα πλάι του, νοητά και, λιγότερο, σωματικά.

Η Μάνια Παπαδημητρίου υποδύεται την Αθηνά ΠαναγούληΗ Μάνια Παπαδημητρίου υποδύεται την Αθηνά Παναγούλη

Η ερμηνεία της ηθοποιού είναι δουλεμένη στο έπακρο: κάθε κίνηση, κάθε έκφραση, κάθε βήμα είναι σωστά και προσεκτικά μελετημένο και ταυτόχρονα δείχνει αυθόρμητο, αληθινό, εκφράζει την εκάστοτε στιγμή, τη χαρά, τη λύπη, την οδύνη, τον πόνο. Μια μαυροφορεμένη, απελπισμένη γυναίκα, με τα πράγματα του παιδιού της στα χέρια, έρχεται να πει την ιστορία του. Παύσεις, τονισμός, η σιωπή, η διακριτική αλλαγή των σκηνών με την ηθοποιό να μπαίνει και να βγαίνει σαν άυλη σκιά, δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα και εντείνουν την προσοχή του θεατή στην ιστορία του Αλέκου Παναγούλη, τα γνωστά και τα προσωπικά, τα αίτια και τα αιτιατά, τον ίδιο του τον χαρακτήρα, που τον ζωντανεύει μια γυναίκα που μόλις τον έχασε. Τα πάντα ξεδιπλώνονται, βγαίνουν στο φως, χαρίζονται στον θεατή, η μάνα του Αλέκου Παναγούλη δεν αερολογεί, δεν καταριέται, δεν αναθεματίζει, κατηγορεί συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, τονίζει τις συνθήκες ανελευθερίας κατά τη Δικτατορία κι αναμιγνύει τη ζωή του παιδιού της στη φυλακή με τις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια. Κι εκεί που κοντεύει πια να τελειώσει η παράσταση, η Μάνια Παπαδημητρίου, μεταμορφώνεται με άκρως θεατρικό τρόπο σε ένα κορίτσι δυναμικό, δυνατό, ανεξάρτητο, αποφασισμένο να υπερασπιστεί κάθε μορφή ελευθερίας εναντίον οποιουδήποτε απολυταρχικού και δεσμευτικού καθεστώτος. Φτάνουν τα μαύρα, φτάνουν τα κάγκελα, ο άνθρωπος πρέπει να ζήσει ελεύθερος και με σεβασμό στην προσωπικότητά του.

Η Μάνια Παπαδημητρίου υποδύεται την Αθηνά Παναγούλη

Ο Γιάννης Σολδάτος έγραψε ένα κείμενο γεμάτο αγάπη, θαυμασμό και σεβασμό για τη σημαντική προσωπικότητα του Αλέκου Παναγούλη και κατάφερε να το μετατρέψει σε άχρονη ή –γιατί όχι;– και διαχρονική φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε καταπίεση ανά τον κόσμο και ανά τις εποχές. Η σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη βγάζει μία αξέχαστη Μάνια Παπαδημητρίου σε μία ερμηνεία που δύσκολα θα ξεχάσω, όπου η ηθοποιός συναντά τη μητέρα του ήρωα και το αντίστροφο, γίνονται ένα και το αυτό, συμβιώνουν και αναπολούν μαζί τον Αλέκο Παναγούλη. Η μουσική και τα τραγούδια σε ποίηση Αλέκου Παναγούλη είναι του Σταύρου Σιόλα και προσκολλώνται αρμονικά και ταιριαστά με τον πόνο, τον λυγμό, το βάσανο αλλά και την περηφάνια της Αθηνάς Παναγούλη, που ξεδιπλώνει την ιστορία της πάνω στο σανίδι. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Έλλης Λιδωρικιώτη είναι πρακτικά, λιτά, με τα βασικά έπιπλα και αντικείμενα που χρειάζονται για ρεαλισμό και αληθοφάνεια.

Με το έργο αυτό συνεχίζεται το θεατρικό project «Ο γιος μου», ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων που εγκαινιάστηκε το 2017 στον Πολυχώρο Vault, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει στη σκηνή μάνες σπουδαίων Ελλήνων.

Μία συγκλονιστική ερμηνεία, ένα δυνατό κείμενο, μία αξέχαστη παράσταση!




ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη