Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Η γέννηση

Γιώργου Ζώτου

Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)

Στο πρώτο επεισόδιο είδαμε πως η Αλκμήνη έμεινε έγκυος σχεδόν ταυτόχρονα από τον Δία στον Ηρακλή και από τον Αμφιτρύωνα στον Ιφικλή.
Όταν ήταν να γεννήσει, ο χαζομπαμπάς Δίας έβγαλε ντουντούκα και διαλαλούσε παντού ότι τις επόμενες μέρες θα γεννηθεί ο σούπερ ντούπερ γιος του!
Τ' άκουσε η Ήρα που είχε μια σχετική αλλεργία με τα ξώγαμα του αντρούλη της και τον έβαλε να ορκιστεί πως το πρώτο παιδί που θα γεννηθεί θα κυριαρχήσει στη γη.
Κι έπειτα έστειλε την Ειλείθυια (δεν θέλω σχόλια), τη θεά του τοκετού, να καθυστερήσει την Αλκμήνη μέχρις ότου μια άλλη έγκυος, η Νικίππη, που ήταν στον έβδομο, να προλάβει να γεννήσει πρώτη.
H Ειλείθυια (εντάξει το ομολογώ, κόπι πάστε το κάνω, άλλωστε αμφιβάλλω αν η ίδια είχε γράψει ποτέ το όνομά της δύο φορές με την ίδια ορθογραφία) πήγε έξω από την πόρτα της Αλκμήνης, έπλεξε τα δάχτυλά της και με αυτό το βρόμικο κόλπο έδεσε τον κόλπο της Αλκμήνης για να μη μπορεί να γεννήσει.
Κόντεψε να τα χωνέψει η Αλκμήνη τα δίδυμα, ένα μήνα κοιλοπονούσε και δεν μπορούσε να γεννήσει με την Ειλείθυια που είχε μπλέξει, ώσπου μια μέρα βγαίνει από την κάμαρα η Γαλινθιάδα, κολλητή της Αλκμήνης, και γεμάτη χαρά φιλάει σταυρωτά την Ειλείθυια.
— Να μας ζήσει ο γιος του Δία!
Η Ειλείθυια έμεινε ηλίθια! Από την έκπληξη ξεσταύρωσε τα δάχτυλά της σπάζοντας τα μάγια κι αμέσως έσπασαν και τα νερά της Αλκμήνης.
Όταν κατάλαβε ότι όλα αυτά τα μαγείρεψε η Γαλινθιάδα ήταν αργά, ο Ηρακλής είχε ήδη ξεμυτίσει κι έριχνε το πρώτο κλάμα. Την άλλη μέρα βγήκε και το παρακατιανό, ο Ιφικλής.
Η Ειλείθυια, που νευρίαζε όταν την περνούσαν για ηλίθια, μεταμόρφωσε την Γαλινθιάδα σε νυφίτσα καταδικασμένη να συλλαμβάνει από τα αφτιά και να γεννάει από το στόμα που της είπε ψέματα!
Μα πόσο κακίστρω πχια! Πού την σκέφτηκε όλη αυτή την τιμωρία, ούτε η Γκεστάπο, για ένα τόσο δα αθώο ψεματάκι!
Ευτυχώς την λυπήθηκε η Εκάτη και την έκανε ακόλουθό της και ιερό ζώο ενώ αργότερα ο Ηρακλής της έστησε άγαλμα δίπλα στο σπίτι που γεννήθηκε.
Στο μεταξύ η Αλκμήνη φοβούμενη την Ήρα παράτησε τον Ήρα σε ένα δάσος έξω από το Άργος.
Μια μέρα που έκαναν την βόλτα τους η Ήρα και η Άρτεμις είδαν τον μπέμπη Ηρακλή.
Η Άρτεμις τον λυπήθηκε που τον είδε πεινασμένο κι έπεισε την Ήρα να τον θηλάσει αφού εκείνη δεν είχε γάλα (παρθένα και αμόλυντη βλέπετε…).
Μόλις όμως η Ήρα τον έβαλε στον κόρφο της ο μπόμπιρας τής πατάει μια δαγκωνιά που ήταν όλη δική της!
Κι όπως ξεχύθηκε το γάλα πετάχτηκε ως γαλακτική οδός μέχρι τον ουρανό!
Κι η γαλακτική οδός μεταφράστηκε Via Lactea στα λατινικά και μετά στα αγγλικά Milky Way, ο γαλαξίας μας.
Μετά από αυτό η Άρτεμις επέστρεψε τον Ηρακλή στη μαμά Αλκμήνη που δεν κινδύνευε πλέον από την Ήρα.
Και μπορεί η Ήρα όντως να τον παράτησε στην ησυχία του, όμως ο στεπ φάδερ Αμφιτρύωνας είχε σκάσει να μάθει ποιο από τα δίδυμα ήταν ο γιος του.
Και τι σκαρφίστηκε ρε παιδιά;
Δηλαδή έλεος κάπου με αυτή τη φαντασία των αρχαίων!
Έστειλε δύο φίδια στην κούνια των διδύμων και περίμενε αντιδράσεις…
Μπαίνει μετά από λίγη ώρα μέσα, βλέπει τον Ηρακλή να έχει πιάσει τα φίδια απ' την ουρά και να τα κοπανάει κάτω, τα φίδια να παρακαλάνε «Συγγνώμη κύριε μπέμπη, δεν θα το ξανακάνουμε, κατά λάθος μπήκαμε στο δωμάτιο», ο σούπερ μπέμπης να τα ζουπάει δυνατά:
— Ουυυυ φιδάκια, πού πάτε; Ελάτε να παίτσουμε…
Γυρίζει ο Αμφιτρύωνας στη γωνία βλέπει τον Ιφικλή, να τρέμει σαν το ψάρι, χεσμένο, κατουρημένο, μυξιασμένο, κλαμένο, τον σηκώνει με περηφάνια και φωνάζει:
— Αυτός ο λεβέντης είναι ο γιος μου!


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη