Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Συνοδός κορυφής

Συνοδός κορυφής, Μαίρη Βανδώρου

Το βιβλίο Συνοδός κορυφής της συγγραφέως Μαίρης Βανδώρου, ξεκινά με ένα σημαντικό σημείωμα της δημιουργού. Σ' αυτό, μας σημειώνει κάτι που συμβαίνει συχνά «ότι λανθασμένα ο εκάστοτε αναγνώστης ταυτίζει τις σκέψεις και πράξεις των πρωταγωνιστών μ' αυτά του ίδιου του συγγραφέα». Όπως είναι κατανοητό, οι ήρωες κάθε μυθιστορήματος διαθέτουν αυτόνομη προσωπικότητα. Η οποία είναι συχνά ξεχωριστή και τελείως διαφορετική από τον δημιουργό τους. Επίσης, η συγγραφέας μάς επισημαίνει ότι το παρόν έργο είναι προϊόν μυθοπλασίας. Και επ' ουδενί δεν αφορά πραγματικά γεγονότα.

Πριν προχωρήσουμε όμως στην πλοκή του έργου, ελάτε να γνωρίσουμε καλύτερα την συγγραφέα μας.
Η Μαίρη Βανδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 2015 ασχολείται με τη συγγραφή κριτικών, τη φιλοξενία συνεντεύξεων και τη δημοσίευση δικών της κειμένων. Παράλληλα, έχει αναλάβει και το εικαστικό κομμάτι της σελίδας ArtScript. Έργα της έχουν ξεχωρίσει και τιμηθεί σε διαγωνισμούς. Όπως το παραμύθι της Πετρούλες στη Φακή, κερδίζοντας έπαινο στον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την Unesco, Τεχνών, Λόγου και Επιστημών. Επίσης, κατέκτησε το 3ο βραβείο το 2021 με το διήγημά της Νεκρή φύση, απέσπασε το 3ο βραβείο παίρνοντας μέρος στον 10ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την Unesco. Ακόμη, το διήγημά της Έξωση από τον καναπέ συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων Μένουμε σπίτι: Μέρες και νύχτες μιας καραντίνας (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός). Τέλος, δικά της έργα υπάρχουν και στη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη.

Επικεντρώνοντας τώρα στην υπόθεση του βιβλίου, βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή μας, τον Αλέκο, στη βρεφική ηλικία. Εκεί όπου η προληπτική γιαγιά του τον υποβάλει σε μια επώδυνη διαδικασία: Πιστεύει πως σκίζοντας με ξυράφι τη ράχη του θα έβγαζε από μέσα του το τρελό αίμα!
Για καλή του τύχη όμως, παρεμβαίνει άμεσα η μητέρα του, η Βασιλική, και τον παίρνει στα χέρια της. Στη συνέχεια, αποδεικνύεται πως «ο Αλέκος ήταν ένα ζωηρό παιδί. Στιγμή δεν καθόταν σε μια γωνιά. Όλη την ώρα έτρεχε δεξιά και αριστερά, και ξετρελαινόταν για σκανταλιές και παιχνίδι» (σ. 14).

Ο πρωταγωνιστής μας έχει άλλα δυο αδέρφια. Τον Θανάση και τον Ανδρέα. Και σύσσωμη η οικογένειά τους ζει σ' ένα κεφαλοχώρι της Πάτρας.

Στις επόμενες σελίδες, μεγαλώνουμε μαζί με τον ήρωά μας. Μοιραζόμαστε τις δυσκολίες του στο σχολείο και την επιμονή του για να τα καταφέρει. Γινόμαστε μάρτυρες μέχρι και στο άγχος του στην πρώτη του επίσκεψη σε οίκο ανοχής. Κι ανάμεσα σ' αυτά, το καρδιοχτύπι του για την όμορφη συμμαθήτριά του. Την Μαρικαίτη. Τον εφηβικό του έρωτα.

Ο ήρωάς μας ζει με ένταση την κάθε του στιγμή. Είναι πια ζευγάρι μ' αυτήν που επιθυμεί η καρδιά του. Όμως πριν απολαύσουν ολοκληρωτικά τον έρωτά τους, θέλει να μαζέψει κι άλλες εμπειρίες.

Βρίσκεται πια στα 17. Αποζητά ένα τρόπο για το πώς θα καταλήξει στον λαμπερό κόσμο της Αθήνας. Γιατί τα δικά του σχέδια δεν ταιριάζουν καθόλου μ' εκείνα του πατέρα του. Δεν θέλει να δουλέψει οδηγώντας νταλίκα, όπως εκείνος.
Ο Αλέκος εργάζεται σε μπαρ κι εκεί γνωρίζει τον Κωστή. «Ο Αλέκος ποτέ δε κατάλαβε ακριβώς τι είδους ταλέντο ήταν αυτό που είχε ο Κωστής [...] Το να ντύνεται γυναίκα και να μιμείται διάφορες ηθοποιούς, τραγουδίστριες και άλλες κοσμικές κυρίες του φαινόταν σαχλό» (σ.75). Ωστόσο, η μοίρα το ήθελε να είναι ο Κωστής το άτομο αυτό που θα του ανοίξει την πόρτα προς τη μεγάλη ζωή.

Εν τέλει, βρισκόμαστε στη δεκαετία του '90 και ο Αλέκος μοιάζει πως σιγά σιγά τα καταφέρνει. Μα στη δική του ζωή απαιτούνται κάτι παραπάνω από καθημερινές θυσίες.
Ποιες είναι αυτές; Θα σας αφήσω να τις ανακαλύψετε μόνοι σας, στις σελίδες του βιβλίου.

Γεγονός ωστόσο είναι ένα. Πως τυφλώνεται γρήγορα απ' τις εφήμερες απολαύσεις και τη ματαιοδοξία. Ξεπουλώντας οτιδήποτε αρκεί ν' αποκομίσει προσωπικό κέρδος.

Η συγγραφέας μας περιγράφει έναν σκληρό κόσμο. Εκεί, όπου ο εξευτελισμός έχει πλήθος υλικών ανταποδόσεων. Γινόμαστε κοινωνοί μιας κοινωνίας ανήθικης, άδικης και αμαρτωλής. Γεμάτης προσβολές, πάθη, ασυγκράτητες ανάγκες και καταχρήσεις. Σοκάροντάς μας, αλλά υπενθυμίζοντάς μας συγχρόνως και τον λόγο της ύπαρξης του σημειώματός της στην αρχή. Εκεί, όπου γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ήρωά της από τα δικά της, προσωπικά, πιστεύω.

Τα ερωτήματα που εκτυλίσσονται συγχρόνως με τα γεγονότα στην υπόθεση του βιβλίου είναι συνεχόμενα και σημαντικά. Έπιασα φυσικά τον εαυτό μου να κατακλύζεται από αυτά και να επιχειρώ να απαντήσω σε κάποια απ' αυτά. Έτσι, εάν με ρωτούσατε αν περιέχει ηθικά διδάγματα η ιστορία μας, θα σας απαντούσα σίγουρα ναι. Η συγγραφέας μάς παρουσιάζει καταστάσεις που ο κάθε νοήμον άνθρωπος θα επιχειρούσε ν' αποφύγει.

Η τελική μου άποψη είναι πως πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο. Ή θα το λατρέψετε ή θα σας γεμίσει την ψυχή με σκοτάδι. Η αιτία πιστεύω πως είναι η εξής: Ο φόβος μας μήπως και τυχόν υπάρχει τελικά ένας τέτοιος, επαίσχυντος κόσμος.

Εφόσον έχετε ταξιδέψει κι εσείς στις σελίδες του έργου «Συνοδός κορυφής», θα αναμένω με ενδιαφέρον τις εντυπώσεις σας.

Καλή σας ανάγνωση!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη