Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Πέτρος Ευαγγελόπουλος και Οι επισκέπτες

Από το εξώφυλλο της συλλογής ιστοριών του Πέτρου Ευαγγελόπουλου, Οι επισκέπτες, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Πέτρος Ευαγγελόπουλος: Η ιδέα για τους «Επισκέπτες» μού ήρθε εντελώς απρόσμενα και ιδιαίτερα: από δύο ζώα-επισκέπτες που είχαν έρθει στο εξοχικό μου ένα καλοκαίρι, μια γάτα με το γατάκι της. Παράξενα ζώα, φαινομενικά χαριτωμένα, όμως απαιτητικά, επίμονα –άγρια όταν δεν τους δινόταν αμέσως εκείνο που απαιτούσαν. Τις επόμενες ημέρες εμφανίστηκε στο μυαλό μου η εικόνα της διαβολικής τσιγγάνας με τον μικρό γιο της, που εμφανίζονται στην πόρτα του πρωταγωνιστή, του Θωμά, υποτίθεται για ελεημοσύνη, όμως στην πραγματικότητα με σχέδιο. Εισβάλλουν στην άλλοτε ήρεμη ζωή του και απειλούν να τη συντρίψουν...

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Π.Ε.: Όπως όλα τα κείμενά μου, στον υπολογιστή που έχω στο δωμάτιό μου. Μέσα στα χρόνια έχω διαπιστώσει ότι, ακόμη κι αν βρεθώ στο πιο ειδυλλιακό περιβάλλον, δε διαφέρει το τελικό αποτέλεσμα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Π.Ε.: Κάποιους μήνες. Αυτό που είναι εξαντλητικό και χρονοβόρο είναι η επιμέλεια. Εγώ την κάνω, όσο το δυνατό, όταν γράφω, όμως απομένει ένα γενναίο κομμάτι δουλειάς για το τέλος.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Π.Ε.: Συλλογή ιστοριών αστικού τρόμου. Το «αστικού τρόμου» δεν γνωρίζω αν υπάρχει ως όρος, το επινόησα εγώ, επειδή οι πέντε ιστορίες του βιβλίου διαδραματίζονται μέσα σε μοντέρνες πόλεις του κοντινού μέλλοντος.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Π.Ε.: Τόσο στην πρώτη, και μεγαλύτερη από όλες, ιστορία με τίτλο «Οι επισκέπτες» (από την οποία πήρε το όνομά της η συλλογή), όσο και στις υπόλοιπες τέσσερις, υπάρχει η εισβολή κάποιου ή κάποιων όντων, ανθρώπινων ή μη, στη ζωή των πρωταγωνιστών. Παντού αναπτύσσεται παράλληλα η άποψη ότι όλα αυτά αποτελούν πολύ πιθανόν πλάσματα της φαντασίας και ιδέες καταδίωξης των ηρώων –αν και, όπως συνέβαινε παλιά στην αγαπημένη μου σειρά φαντασίας The X-Files, τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ κάποιου παραφυσικού εισβολέα είναι περισσότερα...

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Π.Ε.: Έπειτα από τόσες αναγνώσεις και αγώνες επιμέλειας που έχω κάνει, φοβάμαι πως δεν το αγαπώ και πολύ πλέον... Πέρα από την πλάκα, αγαπώ την πάλη, αέναη πάλη, των ηρώων με το άγνωστο και το σκοτάδι, καθώς και την τελική εισβολή των φωτός, έστω από μια χαραμάδα, μέσα στο χάος τους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Π.Ε.: Αν και σε όλες τις ιστορίες αυτού του βιβλίου αγαπώ τους ήρωες, θα ψήφιζα χωρίς πολλή σκέψη τη δασκάλα της μικρής Μελίνας, την Κατερίνα Τος, στην δεύτερη ιστορία με τίτλο «Η έβδομη ημέρα». Ο αναγνώστης θα δει το γιατί.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Π.Ε.: Ελπίζω ότι προσφέρει τόσο δράση –χωρίς αυτήν τα πάντα καταρρέουν–, όσο και σελίδες φιλοσοφίας, εμβάθυνσης στα γεγονότα και στο νόημα της πορείας τους. Πιστεύω πως ο αναγνώστης θα βγει από το βιβλίο αυτό πλουσιότερος σε αισθήματα, σε ελπίδα, σε φως.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Π.Ε.: Αν εξαιρέσουμε τον θάνατο, που αποτελεί αγωνία όλων των ανθρώπων, έχω πολλά μικρά ή μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν το μυαλό μου και τα οποία δίνουν και πλούσιο υλικό για συγγραφή. Ουδέν κακόν αμιγές καλού...

Φοβάστε...
Π.Ε.: Αν εστιαστούμε στη συγγραφή, φοβάμαι πως το έργο μου δεν θα φτάσει στους κατάλληλους ανθρώπους, εκείνους που πραγματικά το χρειάζονται, αλλά θα πέσει σε χέρια αδιάφορων και επιπόλαιων ατόμων.

Αγαπάτε...
Π.Ε.: Τους ανθρώπους, τη μουσική, ό,τι είναι όμορφο.

Ελπίζετε...
Π.Ε.: Πως θα τελειώσω κάποτε όλες τις ιστορίες που έχω κατά καιρούς ξεκινήσει, αν και αυτό μοιάζει εξίσου φανταστικό με αυτές.

Θέλετε...
Π.Ε.: Την αγάπη αυτών που ξέρουν να αγαπούν, όχι τη λατρεία των άδειων από νόημα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Π.Ε.: Πιθανόν εκείνοι που έχουν ζήσει και οι ίδιοι κορυφές και βάθη στη δική τους ζωή και δεν είναι απλά «φάγωμεν, πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν».

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Π.Ε.: Δεν υπάρχει αυτή η λέξη στο δικό μου λεξιλόγιο. Αν θέλει κάποιος να δει κάτι διαφορετικό και απρόσμενο στις ιστορίες δράσης και φαντασίας, να αυτός είναι ένας καλός λόγος για να ανοίξει τους «Επισκέπτες».

Γιατί δεν πρέπει;
Π.Ε.: Όσοι και όσες επιθυμούν μόνον ιστορίες αγάπης και εύκολα αναγνώσματα στην παραλία ή στον καναπέ για να αποκοιμηθούν, δεν θα πρότεινα το συγκεκριμένο βιβλίο. Ίσως και κανένα γενικά από τα βιβλία μου. Παρ' όλα αυτά, έτσι ως challenge, θα τους/τις πρότεινα να το δοκιμάσουν...

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Π.Ε.: Η γρηγορότερη οδός είναι τηλεφωνώντας στο 6977853682. Άλλος τρόπος είναι κάνοντας παραγγελία στο εκδοτικό. Φυσικά, υπάρχει πάντα ο κλασικός τρόπος, να το παραγγείλει κανείς στον βιβλιοπώλη του.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Π.Ε.: Μπορεί κανείς να διαβάσει ανέκδοτα κείμενά μου και να μιλήσει μαζί μου στο Facebook. Μπορεί επίσης να δει την ιστοσελίδα μου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Π.Ε.: Το μπορντό. Αλλά και τα περισσότερα.

Ποια μουσική;
Π.Ε.: Λατρεύω την κλασική. Ακολουθούν τα παλιά ελληνικά τραγούδια. Στη συνέχεια, πολλά της ξένης μουσικής.

Ποιο άρωμα;
Π.Ε.: Φυσικά αρώματα, όπως των εσπεριδοειδών. Όταν ήμουν μικρός, γνώρισα το τριαντάφυλλο της Βουλγαρίας (τότε κομμουνιστική ακόμη) και ποτέ δεν το ξέχασα...

Ποιο συναίσθημα;
Π.Ε.: Η γαλήνη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Π.Ε.: Αν οι δημιουργίες μου δεν ήταν βιβλία, θα ήθελα περισσότερο από όλα να ήταν μουσικές συνθέσεις.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Π.Ε.: Ερευνητής στη NASA. Αλλά μάλλον σε μια παράλληλη πραγματικότητα αυτό.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Π.Ε.: «Χρησιμοποιώ», ας το πούμε έτσι, τον Μπόρχες. Έχω λατρέψει όμως και τον Τόλκιν, έχω θαυμάσει τον Στίβεν Κινγκ, και άλλους.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Π.Ε.: Δεν είμαι σίγουρος πως με έχει επηρεάσει κάποιος στον τρόπο που ζω. Αλλά στον τρόπο που κινείται η φαντασία μου, μπορώ να μνημονεύσω τον Ιούλιο Βερν, κάποια από τα παραμύθια που μου δώρισαν όταν ήμουν μικρός, καθώς και τα ενήλικα παραμύθια με ταξίδια σε άλλους κόσμους και πραγματικότητες.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Π.Ε.: Φοβάμαι πως ισχύει κυρίως το πρώτο. Με κατευθύνουν και δεν μπορώ να τους συμμαζέψω!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Π.Ε.: Χρειάζεται ταλέντο καταρχήν. Χρειάζεται επίσης βιώματα, είτε λυπηρά είτε χαράς είτε άλλα. Και φυσικά χρειάζεται πολλή δουλειά, επιμονή και να μην απογοητεύεται και παρατά την προσπάθεια.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Π.Ε.: Η ίδια η ζωή. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία που οι συγγραφείς τους δεν είδαν την επιτυχία τους εν ζωή, και άλλα που δεν άξιζαν όμως έλαμψαν.

Τι την αποτυχία;
Π.Ε.: Συχνά ευθύνεται και ο ίδιος ο συγγραφέας, που εγκαταλείπει την προσπάθεια, ή που δε θέλει να εξελίσσεται.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Π.Ε.: Δεν διάβαζα ποτέ μεγάλο όγκο κειμένων, όμως σκεφτόμουν πολύ ό,τι διάβαζα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα, εννοείται πως μπορεί να εξελιχθεί σε πάθος και κατάχρηση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Π.Ε.: Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό. Κατά κάποιον τρόπο όλα μου τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα περιέχουν τη ζωή μου, αλλά και τη ζωή όλου του κόσμου. Είμαστε ένα εγώ κι εσείς, και οι δικές μου προσωπικές περιπέτειες είναι και δικές σας, και οι δικές σας αποτυχίες ή χαρές, δικές μου.

Οι επισκέπτες, Πέτρου Ευαγγελόπουλου

Αυτά είπε ο Πέτρος Ευαγγελόπουλος απαντώντας το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τη συλλογή ιστοριών του Οι επισκέπτες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Οι επισκέπτες είναι δεκάδες. Αλλά μπορεί και μόνον ένας. Οι ιστορίες με αυτούς, πολλές. Αλλά τελικά, μία. Όντα παράξενα, δυνάμεις απόκοσμες, σκληρές, μεγαλύτερες της ανθρώπινης, μας επιτίθενται. Ή μήπως μας επιτίθεται ο ίδιος ο εαυτός μας;
Σε δύο επίπεδα διαρκώς, το προφανές και το εσωτερικό, της δράσης αλλά και της εμβάθυνσης στα γεγονότα, οι ήρωες άλλοτε τρέχουν για να σωθούν κι άλλοτε παραμένουν στη θέση τους και μάχονται με κινδύνους που δεν κατανοούν.
1. Στη μεγάλη νουβέλα «Οι επισκέπτες», ο δύστυχος Θωμάς δέχεται την εισβολή στο σπίτι του μιας παράξενης ζητιάνας και του μικρού αγοριού της. Τι θέλουν τελικά από αυτόν; Πρόκειται να χάσει μόνον ένα όμορφο Σάββατο εξαιτίας τους; Ή και ολόκληρη τη ζωή του;
2. Στη νουβέλα «Η έβδομη ημέρα», ένα δυστυχισμένο κορίτσι αποτελεί το αντικείμενο χλευασμού όλης της κοινωνίας. Νομίζουν πως είναι ανόητη, προβληματική. Επειδή δε γνωρίζουν για το σκοτάδι που κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού της...
3. Στο διήγημα «Βόρειο σέλας», ο δυναμικός πρωταγωνιστής θα γνωρίσει την πλήρη συντριβή, όταν ένα αλλόκοτο ουράνιο φαινόμενο και κάποιο παλιό βιβλίο εισέλθουν απρόσκλητα στη ζωή του.
4. «Δωμάτιο»: Ένας τόπος άσπιλος και αιώνιος, από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει...
5. Στο τελευταίο «Τηλεφώνημα» με την αρραβωνιαστικιά του ο Λουκάς θα έρθει αντιμέτωπος με κάτι άγνωστο και τρομερό.
Πέντε ιστορίες απέραντου σκότους, με ένα γλυκό φως να τρεμολάμπει στο βάθος. Θα φτάσουν οι ήρωες ποτέ σε αυτό; Εμείς θα φτάσουμε στο δικό μας;
Ο Πέτρος Ευαγγελόπουλος γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ήταν κάτι που συνέβη αναπάντεχα, και σίγουρα όχι σε μία μέρα. Στην αρχή ήταν οι εκθέσεις του σχολείου. Κάπως τα κατάφερε βέβαια σε αυτές, όμως κανείς έρωτας δεν αναπτύχθηκε ποτέ μεταξύ τους. Στη συνέχεια ήρθε η ποίηση. Την τελευταία δεκαετία του εικοστού αιώνα. Κάποια ποιήματα, άλλα σύντομα, άλλα εκτενή, που πάντα θα αγαπά και θα θυμάται. Τα οποία εγκατέλειψε έπειτα από μια σοφή συμβουλή, ώστε να αφιερωθεί στον πεζό λόγο. (Η ποίηση ωστόσο θα επανέλθει στη ζωή του τα τελευταία χρόνια, πιο ώριμη από ποτέ, για χάρη ακριβώς των πεζών κειμένων του.) Ακολούθησαν δύο και πλέον δεκαετίες σοβαρής πάλης με τη συγγραφή, και αρκετές χιλιάδες σελίδες κειμένων που αγάπησαν πολλοί από όσους τα διάβασαν. Τα περισσότερα παραμένουν δυστυχώς ακόμη ανέκδοτα. Ευτυχώς όμως κάποια βρήκαν τον δρόμο τους για το τυπογραφείο. Το 2011 συμμετέχει με ένα διήγημά του στη συλλογή του φανταστικού, με τίτλο «Ακροβάτες δύο κόσμων». Το ογκώδες μυθιστόρημα μυστηρίου «Περίπτερο» κυκλοφορεί τον Μάιο του 2012. Το 2018 εκδίδονται τα «Παράξενα πλάσματα», με την εξίσου παράξενη μορφή: βιβλίο και ξεχωριστά 15 επιστολές! Το 2021 αφήνεται ελεύθερος «Ο κατηραμένος όφις» από τις εκδόσεις Ελκυστής. Το βιβλίο «Οι επισκέπτες» στα χέρια σας αποτελεί την πρώτη του συλλογή ιστοριών.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη