Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Σμύρνη συναντιέται με την Κωνσταντινούπολη: Αγγέλα Παπάζογλου και Λωξάντρα

Αγγέλα Παπάζογλου, η Σμυρνιά πρόσφυγας από το ομώνυμο έργο του Γιώργη Παπάζογλου
και
Λωξάντρα, η θρυλική κοκόνα της Πόλης από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου

Δύο διαφορετικοί μονόλογοι, ένα ρεσιτάλ ερμηνείας!
Η Άννα Βαγενά είναι γνωστό ότι ερμηνεύει εδώ και πολλά χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία, θεατρικούς μονολόγους βασισμένους σε λογοτεχνικά κείμενα. Δύο από αυτούς, η Αγγέλα Παπάζογλου, η μακροβιότερη παράσταση με την ίδια πρωταγωνίστρια στη χώρα μας και η Λωξάντρα σε δική της διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Εστία παρουσιάζονται κάθε Σαββατοκύριακο στο θέατρο Αλάμπρα. Από τις 28 Οκτωβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Σάββατο και Κυριακή ως εξής: Τα Σάββατα στις 20.00 με την παράσταση Αγγέλα Παπάζογλου και τις Κυριακές στις 19.00 η Λωξάντρα.

Αγγέλα Παπάζογλου με την Άννα Βαγενά

Αγγέλα Παπάζογλου
, μία παράσταση-σταθμός:
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της.
Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.
Η Αγγέλα Παπάζογλου είναι η μακροβιότερη παράσταση με τον ίδιο πρωταγωνιστή, αφού μετράει 24 χρόνια πορείας από το 1999 που πρωτοανέβηκε. Επίσης, ήταν η πρώτη θεατρική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Ταυτότητα:
Μονόλογος βασισμένος στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης
Τον ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά
Επιλογή κειμένων και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας, Άννα Βαγενά
Σκηνικά - κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος
Διάρκεια: 90'
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου - We Will

Από το Σάββατο 28/10 και κάθε Σάββατο στις 20:00 στο θέατρο Αλάμπρα, Στουρνάρη 53, Αθήνα, 2105220120

Λωξάντρα με την Άννα Βαγενά

Η Λωξάντρα, ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, διαβάστηκε με πάθος από πολλές γενιές Ελλήνων, ενώ έγινε σήριαλ για την ελληνική τηλεόραση με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση. Το 2016 η Άννα Βαγενά διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και από τότε το παρουσιάζει σ' έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας δύο ωρών.
Η Λωξάντρα, πρόσωπο υπαρκτό, έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από τη ζωή της, βλέπουμε στην παράσταση, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν σε αυτήν.
Ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, την Κωνσταντινούπολη εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά. Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας.
Μέσα από τα πλούσια σκηνικά αλλά και τις επιλεγμένες από τον Λάμπρο Λιάβα μουσικές και τα τραγούδια, ο θεατής μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Τότε που οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές και γλεντούσαν όλοι μαζί. Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα.
Μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην πορεία της παράστασης, η 6η Οκτωβρίου του 2016 όταν και παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στον πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ταυτότητα:
Διασκευή, σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά
Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Στο ρόλο της Λωξάντρας η Άννα Βαγενά
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου - We Will

Από την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Κυριακή στις 19:00 στο θέατρο Αλάμπρα, Στουρνάρη 53, Αθήνα, 2105220120
Διάρκεια: 120' (με διάλειμμα)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη