Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Tea Ceremony

Tea Ceremony με τον Μάριο Ιορδάνου

Επιστρέφει για δεύτερη φορά στο Bios, η παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από κοινό και κριτικούς, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, το Tea Ceremony έρχεται για 6 παραστάσεις στην Αθήνα.
Ο μονόλογος, με τον Μάριο Ιωάννου, ανεβαίνει στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο στην εκμετάλλευση του ισχυρού εις βάρος του αδύναμου και στο υπέρτατο τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα στο σκοτεινό και αδηφάγο σύστημα που συντηρεί και από το οποίο μοιραία σαγηνεύεται.
«Πρόκειται για ένα μελαγχολικό τραγούδι, έναν ευαίσθητο ψίθυρο, ένα χαμηλόφωνο λυγμό εν μέσω ενός εκκωφαντικού θορύβου.»
Tomaso Cimenti, II Ricensito, 2019
Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Η παράσταση μεταφέρει το κοινό της, σε ένα ιαπωνικό δωμάτιο όπου τελείται μια παραδοσιακή τελετή τσαγιού. Η γκέισα Κικουνοχάνα (Ανθισμένο Χρυσάνθεμο) με απαλότητα και ευγένεια δημιουργεί ένα μεταξένιο τοπίο για το πνεύμα και τις αισθήσεις των παρευρισκόμενων. Όλα είναι αρμονικά και ιδανικά, μα δεν μένουν εκεί.
Το ανήσυχο πνεύμα της, την παρασύρει σε ερωτήσεις που ηχούν σαν εκρήξεις στο αρμονικό περιβάλλον. Ποιοι μαζεύουν το μυρωδάτο τσάι μας; Ποιοι και κάτω από ποιες συνθήκες μαζεύουν το χρυσό που κοσμεί τα φλυτζάνια τσαγιού μας; Οι απαντήσεις οδηγούν σε ένα ταξίδι από ζοφερές αλήθειες, που αφορούν στη σύγχρονη δουλεία, στην παιδική εργασία, στο εμπόριο σωμάτων και ψυχών ανθρώπων που γεννήθηκαν σε «άτυχες» γωνιές της γης. Η τελετή αποδομείται, μα όχι ολοκληρωτικά. Όσοι βρεθούν στο ιαπωνικό δωμάτιο, θα γίνουν μάρτυρες μιας φωτεινής αλήθειας που σώζει και σώζεται. Η ιδιότυπη τελετουργία τσαγιού θα πετύχει τελικά τον δικό της σκοπό.
«Σκηνοθέτης και ηθοποιός αποδομούν το συγκεκριμένο κλισέ με εκπληκτική ευρηματικότητα και με πολύ ξεκάθαρο στόχο.»
Νόνα Μολέσκη, Φιλελεύθερος, Ιούνιος 2018
Το «βιογραφικό» της παράστασης:
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη Κύπρο και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, με το κοινό να την αγκαλιάζει από την αρχή. Το «Tea Ceremony» τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερης παράστασης στο Φεστιβάλ Θεάτρου Milano Off το 2019, ενώ το 2020 ο Μάριος Ιωάννου απέσπασε το Βραβείο Αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Fiat, στο Μαυροβούνιο. Σημαντικοί σταθμοί για το έργο ήταν οι παραστάσεις στο Τορίνο, στη Ρώμη, στο Εδιμβούργο (Zoo Playground) και το Φεστιβάλ MESS στο Σεράγιεβο. Επόμενος σταθμός της παράστασης είναι το Λονδίνο.
Το «Tea Ceremony» των SRSLY_yours, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας καλλιτεχνών από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία και Ιαπωνία.
Το φετινό ανέβασμα αφιερώνεται στη μνήμη του δραματουργού και σκηνοθέτη της παράστασης Achim Wieland, που ήταν και ο δημιουργός των SRSLY_yours. Ο πολύτιμός μας Achim έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στην Σικελία κατά τη διάρκεια ανεβάσματος της παράστασης εκεί.
«O συγκεκριμένος μονόλογος καταπιάνεται με ένα ουσιαστικό και προκλητικό θέμα και αυτό μέσα στο πιο αναπάντεχο σκηνικό. Η παράσταση είναι καλοφτιαγμένη και η ερμηνεία του Ιωάννου υπέροχη και πολυδιάστατη.»
Jo Tomalin, Fringe Review, 2020
Tea Ceremony με τον Μάριο Ιορδάνου

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Achim Wieland –στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η παράσταση
Ερμηνεία: Μάριος Ιωάννου
Κείμενο: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου, Ensemble
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Akiko Hamazaki
Χορογραφία - Κίνηση: Αλέξης Βασιλείου
Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Touring Light Concept: Γιώργος Λαζόγλου
Παραδοσιακός ιαπωνικός χορός: Zuiou Shinozuka
Περούκα: Μάριος Νεοφύτου
Υπεύθυνες επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη και Χρύσα Ματσαγκάνη

Διάρκεια: 70'
Στις 1, 2, 8, 9, 15 και 16 Νοεμβρίου 2023 στις 21:00 στο Bios MAIN 84, Πειραιώς 84, 2103425335

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη