Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Σοβόφ: Ο κινούμενος ήλιος

Σοβόφ: Ο κινούμενος ήλιος, Λέττας Βασιλείου

Σε μια χώρα που κυριαρχεί το Σοβόφ, σε μια χώρα που ελέγχει τα πάντα, σε μια χώρα που οι κάτοικοί της είναι εξαρτημένοι από την ουσία που τους προστατεύει από τις αρρώστιες μέχρι την ηλικία των 50 ετών, όσο και ο χρόνος ζωής όλων, σε μια χώρα που όλοι είναι γρανάζια του Σοβόφ κατευθυνόμενα και προμελετημένα, ζει και αναπτύσσεται ένα νέο κορίτσι, η Μάγια.
Είναι 22 χρονών, σπούδασε χημικός, είναι κόρη στελέχους της πολυεθνικής εταιρείας Σοβόφ, ζει σε ένα υπέροχο σπίτι μόνη της και λατρεύει τα χρώματα. Της αρέσει να ζωγραφίζει και ο δυναμισμός της είναι τόσο έντονος και δυνατός που τυφλώνει τα πάντα γύρω της. Έχει πρόσβαση στην κεντρική βιβλιοθήκη, κάτι που μονάχα οι προνομιούχοι άνθρωποι έχουν και περνά πολύ από τον χρόνο της ανάμεσα στα βιβλία που μιλούν για την τέχνη, κάτι άγνωστο για την κοινωνία τους.
Κάτω από περίεργες συνθήκες θα γνωρίσει τον Άγγελο, έναν έφηβο 15 χρονών που θα εισβάλλει κρυφά στη βιβλιοθήκη και θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια σχέση ξέχειλη από συναισθήματα και κοινούς διακαούς πόθους για τη λογοτεχνία, την ποίηση και την τέχνη σε όλο της το μεγαλείο.

Στην ίδια πόλη χρόνια αργότερα ζει η Λεόνα. Μια νεαρή κρυμμένη από όλους, μια κοπέλα χωρίς φίλους, που φορά συνεχώς επιπρόσθετα μέρη για να καλύπτει το αδύνατο σώμα της. Διαφέρει από τους υπόλοιπους κατοίκους, γιατί από μικρή δεν της χορηγήθηκε η ουσία Σοβόφ, τρεφόταν με καθαρή υγιεινή τροφή, σπάνια στην αναζήτησή της με αποτέλεσμα το βάρος της να είναι ισχνό σε σχέση με όλους τους άλλους.
Σε αυτήν την κοινωνία, η Λεόνα που πρόσφατα έχει χάσει τον πατέρα της, είναι μόνη, απελπισμένη και οι συγκυρίες θα αποκαλύψουν το σώμα της και το μυστικό της, όταν βρεθεί στο νοσοκομείο ένα βήμα πριν τον θάνατο.
Θα γνωρίσει τον Γαληνό, έναν συμπαθητικό γιατρό που ενδιαφέρεται για την περίπτωσή της, θα αποκτήσει φιλικές σχέσεις με τον Γνωσία που έχει το χάρισμα να αποστηθίζει ολόκληρα βιβλία και όσο ο χρόνος κυλά η παρέα θα μεγαλώνει, με τον όμορφο Ορφέα που μπορεί να είναι τυφλός, αλλά έχει το χάρισμα να βλέπει και να μιλά μέσα από τις νότες μιας κιθάρας και τον Αίαντα έναν ερευνητή επιστήμονα που η ανακάλυψή του είναι τόσο δυνατή που μπορεί να καταστρέψει όλο το οικοδόμημα της Σοβόφ.
Τι είναι τελικά το Σοβόφ;
Το συστατικό στην τροφή τους;
Ο φόβος που κυλά στο αίμα τους;
Ένα κομμάτι του ίδιου τους του εαυτού;
Ένα σκεύασμα που παρέχεται ακόμα και μέσα από την εργασία τους;
Μια δύναμη που κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει;
Ή μήπως τελικά μπορεί;
Θα διαβάσουμε για την ασθένεια του τέλους, για μια τσαγιέρα με δηλητηριασμένο τσάι, για την Πρώτη Κυρία που πασχίζει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να μείνει πρώτη, για ένα σφιχτό δεμάτι ήχων, για τα μυστικά βιβλία που χάθηκαν μια νύχτα όταν ευτράπελα διαδραματίστηκαν στη βιβλιοθήκη και ταρακούνησαν όλη τους την κοινωνία αλλά και για τις επιπτώσεις του παντοδύναμου Σοβόφ στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι δυνατές εξελίξεις, πιστέψτε με, δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο. Μια βόλτα στις 3 μετά τα μεσάνυχτα στη χιονισμένη αυλή ενός ιδρύματος, ένας τοίχος γεμάτος ήλιους, η τέχνη, το απαγορευμένο συστατικό που λείπει από τη ζωή τους, η παράσταση στο φρενοκομείο μετά την παρότρυνση και την αμέριστη συμπαράσταση του Γαληνού, ο χορός που αποτελεί τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας της Λεόνας και η πτώση του Οίκου των Άσερ, αποτελούν κομβικά σημεία του βιβλίου που έμειναν χαραγμένα στη δική μου μνήμη, καιρό αφότου είχα ολοκληρώσει την ανάγνωση.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μία φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Λέττας Βασιλείου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Όταν το φεγγάρι είναι κόκκινο, οι άνθρωποι ματώνουν από τα ίδια τους τα συναισθήματα. Εκείνα βγαίνουν σαν χείμαρρος αίματος και κατακλύζουν τα πάντα. Αγάπη, μίσος, χαρά, λύπη, απόγνωση, ζήλια, πάθος, τρέλα.
Τα λιμνάζοντα νερά της κοινωνίας Σοβόφ θα διαταραχτούν βίαια. Μία εξέγερση, μία αποκάλυψη, μία επανένωση και η φυγή θα δώσουν στο βιβλίο ένταση, σασπένς και πολλά συναισθήματα θα χορεύουν πλάι στη Λεόνα σε ξέφρενους ρυθμούς.
Μια σπασμένη κιθάρα που σπαρταράει στα τρεμάμενα χέρια του Ορφέα, η Πρώτη Κυρία που απομυθοποιείται μπροστά στα μάτια των τρελών, τα σοκολατάκια με λικέρ που γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι της παράστασης, ένα δυνατό φιλί από τα χείλη του Αίαντα και το αρχοντικό-φάντασμα, που παίρνει ξανά ζωή, θα κλείσουν την αυλαία και θα παραδώσουν τη σκυτάλη στον δεύτερο τόμο του Σοβόφ όπου εκεί πια θα μάθουμε πώς εξελίχθηκαν οι ζωές των ηρώων μας και αν τελικά κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον κόσμο από τις καταστροφικές και κατευθυνόμενες συνέπειες του Σ-Ο-Β-Ο-Φ.
Η Λέττα Βασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα με τον κιθαριστή και συνθέτη Νότη Μαυρουδή και πήρε το πτυχίο και το δίπλωμά της με άριστα και διακρίσεις. Είναι επίσης πτυχιούχος της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με Έλληνες και ξένους σολίστ, έχει δώσει συναυλίες, και προσωπικά ρεσιτάλ και έχει συνεργαστεί με άλλα όργανα σε συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Εργάστηκε στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση γνωστών εκπαιδευτηρίων και σε γνωστά επίσης μουσικά ιδρύματα της Αθήνας. Σήμερα είναι καθηγήτρια κιθάρας στο ωδείο Kodaly. Είναι επίσης συγγραφέας με έντονη καλλιτεχνική και εκδοτική πορεία. Έχει εκδώσει έως σήμερα 13 παιδικά βιβλία και 3 βιβλία ενηλίκων από τις εκδόσεις Μίνωας, Κέδρος, Παπαδόπουλος, Ελληνικά Γράμματα, Πνοή και 24γράμματα καθώς και 3 παιδικά cd με τραγούδια από τη δισκογραφική εταιρία Αcroasis.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη