Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μια ανάσα κόσμος

Μια ανάσα κόσμος, Αγγελικής Αγγέλου

Όσο περνούν τα χρόνια με κερδίζουν όλο και περισσότερο τα λογοτεχνικά έργα που δεν στοχεύουν στο επιτηδευμένο δράμα και στην επίπλαστη συγκίνηση ή σε μια τραβηγμένη τραγικότητα προκειμένου να σε γοητεύσουν μέσω της φόρτισης. Εννοείται πως η φόρτιση είναι κάτι το θεμιτό· εξάλλου δείχνει ότι υπάρχει ανάγλυφο συναίσθημα, άγγιγμα, ένταση... όμως άλλο πράγμα η ευκολία μιας μελούρας, εκβιαστικής πολλές φορές, και άλλο μία δομημένη πένα που μεταφέρει την εσωτερικότητα του χαρακτήρα βάσει συνθήκης.

Μία τέτοια πένα είναι αυτή της Αγγελικής Αγγέλου –καθώς δείχνει– που υπογράφει την ποιητική συλλογή Μια ανάσα κόσμος, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Στα έργα αυτά συναντάμε ήρωες –ή και την ίδια τη δημιουργό– που πονούν, υποφέρουν, αναλογίζονται τα σκοτεινά τους σημεία, τα δύσκολα, τα επίπονα... με στωικότητα ανώτερου ανθρώπου και δύναμη. Με άλλα λόγια, ο πόνος υπάρχει όπως υπάρχει σε κάθε ύπαρξη αλλά δεν ευτελίζεται με μικρότητες ή σε συγγραφικές ευκολίες.

Το βλέμμα της είναι στραμμένο παντού. Σε όλο τον πλανήτη, σε κάθε άνθρωπο εκεί έξω ενώ αρκετά κείμενα μπορούν να «βιώσουν» πολλαπλές αναγνώσεις ή πολλαπλές προσλαμβάνουσες, διαφοροποιημένες οπτικές, που εναλλάσσονται μεταξύ της πρώτης εντύπωσης, της επιφανειακής ανάγνωσης και της εμβάθυνσης μέσω της αναζήτησης όλων των «αποχρώσεων» μιας πιο αναλυτικής προσέγγισης.
κρύβοντας επιδέξια
τους πόνους
στη μέσα τσέπη του χαμόγελου.
Μία καυστική γλώσσα κάπου κάπου με τροφοδοτεί με ποιητικό αλατοπίπερο· κι από την άλλη, είναι κάπως γοτθική η αύρα της χωρίς ωστόσο να βλέπεις το γοτθικό στους στίχους, περισσότερο στις νοηματικές υφές το «βλέπεις» παρόλο που ασχολείται με τον θάνατο –ακόμα και πιο κυνικά, μέσω ενός μελλοθάνατου– και αναφέρεται σε νεκρούς, νεκροταφεία κ.λπ.
Και η ταφόπλακα ακόμη
είναι
πιο ευέλικτη
από την τελεία.
Από την άλλη, μάνες με παιδιά και παιδιά με μητέρες κεντρίζουν το ενδιαφέρον (της και μας) σελίδα τη σελίδα με όσα περνούν.
Ένα να παίξουμε.
Όποιος ουρλιάξει πρώτος,
χάνει.
Μεγάλη συμβολή σε όλη την έκταση κατέχει το υγρό στοιχείο: βροχή, χιόνι, πάγος, λίμνη, θάλασσα, δάκρυ, ιδρώτας, βρύση, φυσαλίδα ή σύννεφο κ.ο.κ. Μια ρέουσα σημειολογία υδάτινης μανιέρας που χρησιμοποιείται αβίαστα σε πλήθος περιπτώσεων.
Επίσης, λογικά πίνει πολύ καφέ ή τον αγαπά ή το ρόφημα του καφέ έχει εγγράψει μέσα της (μνήμες) ή το χρώμα ή και το άρωμά του, καθώς αυτό το ποτό απαντάται αρκετά και συνδυάζεται με πολλά περιστατικά ή χρησιμοποιείται με τη λυπητερή του έννοια (καφές της παρηγοριάς, καφές της συγχώρεσης...).
Βάλτε ένα πρόσωπο // Να έχουμε να μιλάμε.
Ολοκληρώνει και κλείνει με μία προσευχή. Την προσευχή της όπου ζητά από τον Θεό/θεό (δηλαδή τον όποιο) το πιο μικρό μεγάλο πράγμα του κόσμου. Μία μέρα ακόμα.
... με φιλάς. // Ω! / Πόσο κρύο θα έκανε αλλιώς.
Όμορφο βιβλίο, με ουσία και άξια γραφή. Ποιητική που δεν «πουλάει» δακρύβρεχτα τερτίπια επιβαλλόμενης συγκινησιακής φόρτισης στον αναγνώστη αλλά αντιμετωπίζει κάθε λύπη με περηφάνια κι αξιοπρέπεια. Όπως πρέπει (για) να υψώνεται ο άνθρωπος.

Βρείτε το!



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη