Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

13 κρυστάλλινα δάκρυα της συγγραφέως Ράνιας Παντελίδου

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Ράνιας Παντελίδου, 13 κρυστάλλινα δάκρυα, και φωτογραφία της ίδιας

Ουρανία μου, καλώς ήρθες στο koukidaki.gr! Το πρώτο που θα ήθελα είναι να μας δώσεις μερικές πληροφορίες για τον εαυτό σου, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα εμείς που ήδη σε ξέρουμε και να μάθουν για εσένα όσοι δεν είχαν την τύχη να σε γνωρίσουν.
Ράνια Παντελίδου: Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε.
Ονομάζομαι Ουρανία Παντελίδου, οι φίλοι και οι αναγνώστες του βιβλίου με γνωρίζουν ως Ράνια Παντελίδου. Έχω γεννηθεί στη δυτική Γερμανία όμως επέστρεψα στην ηλικία των δέκα ετών στην Ελλάδα. Είμαι παντρεμένη, μητέρα και γιαγιά –νεότατη θέλω να πιστεύω.

Πότε άρχισες να γράφεις και γιατί;
Ρ.Π.: Ξεκίνησα να γράφω εδώ και έξι περίπου χρόνια. Η φλέβα φυσικά υπήρχε από την ηλικία των τριάμισι ετών. Μου άρεσε συνεχώς να δημιουργώ ιστορίες φανταστικές, να παίζω ρόλους και φυσικά να τις διηγούμαι συνεχώς. Όσο λοιπόν ήμουν νέα τα θυμόμουν όλα. Όταν όμως άρχισαν να περνούν τα χρόνια, οι εγγονές ζητούσαν επανάληψη του παραμυθιού. Το αποτέλεσμα ήταν να μην το θυμάμαι και να στεναχωρώ τις αγάπες μου. Έτσι πήρα την απόφαση να τα γράφω.
Στην πορεία, οι διαδικτυακές μου φίλες άρχισαν να ζητούν διάφορες ιστορίες εκτός των παιδικών, για ενήλικες. Και να 'μαι τώρα, 6 χρόνια μετά, να έχω εκδώσει το πρώτο μου αστυνομικό μυθιστόρημα. Ως τον Μάιο θα υπάρχουν και 4-5 ιστορίες μου σε συλλογικές εκδόσεις. Ποίηση, παραμύθια, αστείες ιστορίες, φαντασίας και μυστηρίου.

Τι είναι η συγγραφή για εσένα;
Ρ.Π.: Έκφραση ψυχής, επικοινωνία με τους ανθρώπους, δόσιμο αγάπης. Όταν γράφω είναι σαν να χαρίζω ένα κομμάτι από μένα, δίνομαι στους ανθρώπους. Εντάξει δεν είμαι δολοφόνος... Ποιος ξέρει όμως... ίσως να είμαι ένα από τα υπόλοιπα άτομα της ιστορίας μου. Πάντα κρύβω λίγο από μένα μέσα σε ό,τι γράφω.

Τι σε ενέπνευσε να γράψεις τα 13 κρυστάλλινα δάκρυα;
Ρ.Π.: Μια φίλη. Η Πωλίν (προς τιμήν της το όνομα της φωτορεπόρτερ της ιστορίας). Μου ζήτησε ένα αστυνομικό και απλώς ξεκίνησα να γράφω. Συνήθως οι ήρωες με κατευθύνουν. Δεν έχω ποτέ πλάνο για το τι θέλω να γράψω. Ξεκινάω με διάλογο και ο ήρωας έρχεται και μου λέει όλη την ιστορία του. Με καθοδηγεί στα δικά του μονοπάτια. Με κάνει συνένοχό του. Μαζί ζούμε κάθε στιγμή και εκείνος μου αποκαλύπτει το τέλος όποτε θελήσει.

Ποιες ήταν οι προκλήσεις που συνάντησες κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σου, ως νέα συγγραφέας;
Ρ.Π.: Να μην επαναλαμβάνομαι, να μη βαλτώνει η ιστορία και να μην κουράσω τον αναγνώστη με ατελείωτες περιγραφές. Να καταφέρω να μπω στη σκέψη και την ψυχολογία του θύτη αλλά και του θύματος. Να υπάρχει αληθοφάνεια στην αστυνομική πλοκή.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδάκι και μπορούσες να δώσεις ζωή σε έναν από τους ήρωες του βιβλίου σου ώστε να περάσεις μαζί του ένα εικοσιτετράωρο, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;
Ρ.Π.: Αυτή θα ήταν η Μαρία. Η αδερφή της κεντρικής ηρωίδας. Γιατί... μου θυμίζει εμένα! Είναι γλωσσού, της οικογένειας, δυναμική, προστατευτική, μάνα (η λέξη τα λέει όλα) για όλους. Η χαρά της ζωής και της περιπέτειας. Και κάνει μονίμως... Δίαιτα! Όχι... όχι δίαιτα. Διατροφή το λέμε τώρα!

Αν τα 13 κρυστάλλινα δάκρυα δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ρ.Π.: Ένα ουράνιο τόξο γεμάτο από τις ίριδες των κρυστάλλων στο δωμάτιό μου. Αλλά και μία ταινία στην τηλεόραση δε θα με χαλούσε.

Τι γεύση θα είχε; Τι χρώμα και υφή; Τι μουσική θα ήταν;
Ρ.Π.: Γεύση εκμέκ κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι. Τραγανό, σιροπιαστό, με κρέμα που λιώνει στο στόμα. Με παγωτό μαστίχα, που δροσίζει και καθαρίζει τη γεύση.
Αλλά νομίζω το άρωμα του φρεσκο-αλεσμένου καφέ είναι αυτό που το χαρακτηρίζει ακόμα περισσότερο. Άλλοτε πικρός, άλλοτε γλυκός και κάποιες φορές βαρύς.
Χρώμα, σίγουρα κόκκινο.
Υφή: η απαλότητα από το πρώτο φιλί που δίνει η μάνα στο νεογέννητο μωρό της. Η πρώτη αγκαλιά...
Μουσική: μυστηρίου και αγωνίας.

Ποιες οι συμβουλές σου προς τους νέους συγγραφείς;
Ρ.Π.: Να γράφουν μέσα από την καρδιά τους. Τίποτε άλλο.

Θα ήθελες να μας παραθέσεις το αγαπημένο σου απόσπασμα; Τι είναι αυτό που σε κάνει να το ξεχωρίζεις από το σύνολο του έργου σου;
Ρ.Π.:
«Είμαι ευτυχισμένη!»
Φώναξε ανοίγοντας διάπλατα τα χέρια ενώ έκανε μια σβούρα κοιτώντας προς τον ουρανό. Ο Αχιλλέας δεν πίστευε στα αφτιά του. Δύο μήνες είχαν περάσει από την τελευταία φορά που είχε δει το χαμόγελό της.
Το ξεχώρισα γιατί η ευτυχία είναι πολύ εύθραυστη. Πολλές φορές δεν την αναγνωρίζουμε, γιατί περιμένουμε κάτι τεράστιο... κάτι κραυγαλέο. Όμως αυτή είναι ταπεινή. Είναι ήσυχη και αόρατη κάποιες φορές. Όταν λοιπόν τη βρείτε, τότε ανοίξτε τα χέρια και κοιτάξτε τον ουρανό. Αφήστε τη να πλημμυρίσει το είναι σας. Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από την αγνή ευτυχία της ψυχής μας.
Και σας το υπογράφει η Ουρανία... η παραμυθένια παραμυθού...

Ελένη μου, σε χιλιοευχαριστώ που με προσκάλεσες στο koukidaki!
Εμείς ευχαριστούμε για αυτή την όμορφη συνέντευξη.

13 κρυστάλλινα δάκρυα, Ράνιας Παντελίδου

Η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος, η Ρόη, είναι μία γυναίκα που η αγάπη της για το σινεμά και την τηλεόραση την οδηγεί στο να ασχοληθεί με τη συγγραφή κοινωνικο-δραματικών σεναρίων. Στο πλευρό της έχει πάντοτε την αδελφή της Μαρία και την καλύτερή της φίλη Πωλίν, με την οποία ήταν συμφοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Η ζωή της κυλάει ήσυχα, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, ως τη στιγμή που η Πωλίν –ως φωτογράφος του εγκληματολογικού τμήματος της τοπικής εφημερίδας– αντικρίζει το κατακρεουργημένο πτώμα μιας νεαρής κοπέλας. Τότε, από καθαρή σύμπτωση, οι τρεις τους θα εμπλακούν στην υπόθεση αυτής της δολοφονίας και η περιέργειά τους θα τις κατευθύνει σε μια εκτενή έρευνα για την εξιχνίασή της.
Τα στοιχεία που συλλέγουν γίνονται αφορμή ν' αφήσουν πίσω τους τη Θεσσαλονίκη όπου ζουν και εργάζονται, για να ταξιδέψουν στην Ξάνθη, στη γειτονική Αλβανία και στη μακρινή Τσεχία. Τρεις περιοχές του χάρτη που φαίνεται να συνδέονται, ασχέτως των χιλιομετρικών αποστάσεων που χωρίζουν τη μία από την άλλη.

Παράλληλα, οι επίσημες έρευνες συνεχίζονται. Ο ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση βασίζεται σε αποδείξεις, ενώ η παρέα των τριών κοριτσιών βασίζεται στο γυναικείο ένστικτο το οποίο τις ενώνει και τις ταρακουνά με την άσβεστη φλόγα του και τη δύναμή του.

Τι θα συμβεί όταν οι τρεις τους συναντήσουν τον ντετέκτιβ και εντέλει ενωθούν μαζί του;
Τι κοινό έχουν οι χειροπιαστές αποδείξεις με το ένστικτό;
Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα σε αυτή την αστυνομική ιστορία;
Γίνεται μια πλοκή γεμάτη ανατροπές και απρόσμενες εξελίξεις να έχει ένα χαρούμενο τέλος;

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, έρχεσαι αντιμέτωπος με οικογενειακά δράματα, μυστικά, μπερδεμένα συναισθήματα και χαρακτήρες της διπλανής πόρτας, αλλά και με χαρακτήρες βγαλμένους από τα πιο ανατριχιαστικά θρίλερ. Η ζήλια, η βία και φυσικά ο έρωτας είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές αυτού του αστυνομικού δράματος, που σε καθηλώνει και σε κάνει να γυρνάς βιαστικά τις σελίδες για να βρεις τη λύση του μυστηρίου και να δώσεις απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα.
Η πένα της συγγραφέως είναι ρεαλιστική, γλαφυρή και ταυτόχρονα απλή και κατανοητή. Όλα τα παραπάνω με εντυπωσιάζουν και αν και αυτή ήταν η πρώτη φορά που διάβασα έργο της κυρίας Ουρανίας Παντελίδου, τολμώ και παραδέχομαι ότι αντεπεξήλθε επιτυχώς στις αναγνωστικές μου προτιμήσεις. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!



Το μυθιστόρημα της Ράνιας Παντελίδου 13 κρυστάλλινα δάκρυα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άνιμα. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Το στυγερό έγκλημα της Χρυσάνθης Βούπερη έγινε αιτία να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου φέρνοντας στην επιφάνεια υποθέσεις που έμειναν επί σειρά ετών άλυτες.
Οι ψυχές των θυμάτων, θεωρούν πως ήρθε η ώρα της δικαίωσης και της τιμωρίας. Μένοντας ηθελημένα εγκλωβισμένες στον αστρικό κόσμο ανάμεσα στον γήινο και τον αιτιατό (παράδεισο), παρεμβαίνουν, στρέφοντας τις έρευνες σε διαφορετικά μονοπάτια από αυτά της αστυνομίας μέσω του ατόμου με το ανοιχτό πνευματικό μάτι και το εσωτερικό φως.
Ένα κρυστάλλινο σκουλαρίκι στο αφτί της νεκρής Άλμα Σάλι ξυπνά την γυναικεία περιέργεια των αδελφών Ευθυμίου, Καλλιρρόης (Ρόης) δημοσιογράφου-συγγραφέα και Μαρίας ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων εσωρούχων καθώς και της επιστήθιας φίλης τους Πολύμνιας (Πωλίν) Θάνου φωτογράφου του αστυνομικού ρεπορτάζ σε μεγάλη τοπική εφημερίδα. Η συνεργασία τους με τον ιδιωτικό ερευνητή Φανούριο Φυλαρινό που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του στυγερού εγκλήματος της Χρυσάνθης Βούπερη τις φέρνει αντιμέτωπες με ένα θανάσιμο μυστικό.
Ζήστε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, το πάθος, την αγάπη, τη φιλία το μυστήριο και την αναζήτηση της αλήθειας.
Η Ουρανία Παντελίδου γεννήθηκε το 1966 στην Κολονία της δυτικής Γερμανίας. Από πολύ νωρίς ανακάλυψε την αγάπη της αλλά και το ταλέντο της στην αφήγηση παιδικών ιστοριών και παραμυθιών, ενώ η συγγραφή μπήκε πολύ αργότερα στη ζωή της. Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη συγγραφική της προσπάθεια που βρίσκει τον δρόμο προς το αναγνωστικό κοινό, μέσα από την οικογένεια των εκδόσεων Άνιμα.

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Η φωτογραφία του βιβλίου ανήκει στη συντάκτρια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη