Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελένη Φωτάκη και η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου

Από το εξώφυλλο του βιβλίου της Ελένης Φωτάκη, Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ελένη Φωτάκη: Η ιδέα δημιουργήθηκε στο χριστουγεννιάτικο εργαστήριο παραμυθάδων του Θεοφάνη Θεοφάνους και βασίστηκε στις παραμυθοκάρτες της Γιώτας Κοτσαύτη από το εργαστήριο συγγραφής Αλάτι.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Φ.: Στο σπίτι, κυρίως βράδυ όταν τα παιδιά είχαν κοιμηθεί.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Φ.: Έναν χρόνο, η ιστορία ήταν πολύ δυνατή και χρειάστηκε αρκετές φορές να αλλάξω την πλοκή της και να περιορίσω τις λέξεις για το παραμύθι μας, που απευθύνεται κυρίως σε παιδάκια των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Φ.: Σύγχρονο γιορτινό παραμύθι.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Φ.: Ένας μικρούλης κουραμπιές ανακαλύπτει πώς μπορεί να περάσει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς με τον μπαμπά του όταν η μητέρα του κουρασμένη θα ζητήσει λίγη ξεκούραση.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Φ.: Τα πάντα: το συναρπαστικό κείμενο, τις καταπληκτικές ζωγραφιές της Βιβής Μαρκάτου και τις γιορτινές συνταγές του σεφ Μανώλη Τσιρίκου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Φ.: Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Ράμπι, ένα παιδί με φαντασία, ενσυναίσθηση, έξυπνο, ζωντανό· όπως εγώ.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Φ.: Θα ήθελα να προσφέρει τροφή για σκέψη. Για το πώς περνάμε όλοι εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι τις άγιες μέρες. Πού πήγε το Πνεύμα των Χριστουγέννων παιδιά; Πού είναι η μαγεία;

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Φ.: Το μέλλον των παιδιών μου.

Φοβάστε...
Ε.Φ.: Δεν φοβάμαι, πατάω γερά στα πόδια μου, έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν και λίγους αλλά αληθινούς φίλους.

Αγαπάτε...
Ε.Φ.: Τη φύση που την πονάμε αλλά εκείνη μας αγαπάει. Σαν τη μητέρα που την πονάνε τα λόγια και οι πράξεις μας πολλές φορές αλλά εκείνη θα κάτσει με αγάπη να μας φτιάξει εκείνο το μοσχομυριστό κέικ.

Ελπίζετε...
Ε.Φ.: Σε ένα καλύτερο αύριο, πιο χρωματιστό, πιο ειρηνικό.

Θέλετε...
Ε.Φ.: Να ζήσω σε ένα χωριό δίπλα στη θάλασσα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Φ.: Πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο θα βρει το αναγνωστικό κοινό που του αξίζει. Γονείς και παιδιά θα το λατρέψουν.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Φ.: Για να θυμηθούμε πως αξίζει να περάσουμε τις μέρες των Χριστουγέννων όχι με πολλά άψυχα παιχνίδια κάτω από το δέντρο αλλά με την ψυχή μας γεμάτη αγάπη για τους δικούς μας ανθρώπους. Την οικογένεια μας!

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Φ.: Όσοι δεν πιστεύουν στα Χριστούγεννα και στη μαγεία που κρύβεται αυτές τις μέρες ας επιλέξουν ένα άλλο βιβλίο.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Φ.: Διανέμεται από τις εκδόσεις Ελκυστής και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Φ.: Στο facebook Eleni Eleni και στο fotakihe@gmail.com θα χαρώ να λάβω τις κριτικές και τις ευχές σας.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Φ.: Το λευκό της αγνότητας.

Ποια μουσική;
Ε.Φ.: Ένα ρομαντικό βαλς.

Ποιο άρωμα;
Ε.Φ.: Ανθόνερο και κανέλα.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Φ.: Αγάπη και τρυφερότητα.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Φ.: Μια γλυκιά ταινία μικρού μήκους.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Φ.: Δασκάλα· το όνειρό μου ήταν να γίνω δασκάλα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Φ.: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Φ.: Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, «Εμένα με νοιάζει».

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Φ.: Οι ήρωες ορίζουν την τύχη τους, το βιβλίο τους ανήκει.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Φ.: Φαντασία, όχι πολλή, τόση όση θα έβαζε ένα παιδί για να γράψει μία έκθεση στο σχολείο ή να ζωγραφίσει.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Φ.: Η πλοκή και η σωστή εικονογράφηση πιστεύω ότι είναι ένα πολύ δυνατό δίδυμο για την επιτυχία ενός βιβλίου.

Τι την αποτυχία;
Ε.Φ.: Δυσνόητο κείμενο, λάθος μηνύματα και φρασεολογία που δεν απευθύνεται στο αναγνωστικό κοινό που έχεις επιλέξει να απευθύνεται το βιβλίο σου.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Φ.: Δεν πιστεύω ότι μπορεί η βιβλιοφαγία να γίνει κατάχρηση. Είναι ένα πολύ καλό «όπλο» να κρατάμε το μυαλό μας σε εγρήγορση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Φ.: Δεν έχω βρες τίτλο ακόμα, το βιβλίο μου έχει πολλές κενές σελίδες. Ο τίτλος, κατά πολλούς, πρέπει να μπαίνει στο τέλος όταν έχει ολοκληρωθεί η πλοκή. Ας περιμένουμε λοιπόν...

Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης Φωτάκη

Η Ελένη Φωτίου απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το παιδικό παραμύθι της Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής σε εικονογράφηση Βιβής Μαρκάτου. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:
Η εξαφάνιση της κυρίας Κουραμπιέ, λίγες μέρες πριν τις γιορτές, αναστατώνει τη Ζαχαρούπολη. Ο Ράμπι, το κουραμπιεδάκι, προσμένει με ανυπομονησία το θαύμα της παραμονής των Χριστουγέννων. Ποιος ή τι θα τον βοηθήσει να βρει τη μαμά του;
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, πασπαλισμένη με μπόλικη ζάχαρη άχνη, αρωματισμένη μ' ανθόνερο. Σίγουρα θα γλυκάνει τις καρδιές όσων τη διαβάσουν.
Η Ελένη Φωτάκη κατοικεί μόνιμα στο Κερατσίνι. Είναι ιδιωτική υπάλληλος σε εταιρεία πληροφορικής και μητέρα δύο παιδιών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Από το 2020 κυκλοφορούν δύο ακόμα τίτλοι: Το δέντρο που μιλούσε και Ο σοκολατένιος πλανήτης σε κίνδυνο. Τα θέματα με τα οποία ασχολείται στα βιβλία της είναι η περιβαλλοντική αλλαγή καθώς και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 11 Απριλίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη