Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Κάκια Παναγιώτου

Κάκια Παναγιώτου

Η Κάκια Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Όταν τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές, φοίτησε στην Γερμανική Ακαδημία και στην συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου και πραγματοποίησε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στον θίασο Αυλαία στο θέατρο Κοτοπούλη το 1945 με το έργο του Φρειδερίκου Σίλερ Δον Κάρλος. Τις θεατρικές περιόδους 1946-1947 συνεργάστηκε με τον θίασο Κοτοπούλη πάλι στο θέατρο Κοτοπούλη. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον θίασο της Κρινιώς Παπά και του Σπύρου Μουσούρη.

Το 1948 συνεργάζεται για πρώτη φορά μετά την αποφοίτησή της με το Εθνικό Θέατρο και το 1949 ερμήνευσε την Κασσάνδρα στην Ορέστεια του Αισχύλου, στο Ηρώδειο.  Την βρίσκουμε επίσης και στη διανομή από το ανέβασμα του Σιρανό ντε Μπερζεράκ του Ροστάν όπου κράτησε τον ρόλο της ηγουμένης Μαργαρίτας. Επίσης, συμμετείχε στο έργο Το τραγούδι της κούνιας των Γκρ. Μ. Μαρτίνεθ - Σιέρα.

Το 1951 επιστρέφει ξανά στο θέατρο Κοτοπούλη όπου την συναντάμε στην διανομή των έργων Μια νύχτα στην Σαμαρκάνδη και Η δεσποινίς γυναίκα μου.

Επιστροφή στο Εθνικό Θέατρο, από το 1953, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε αρχαίες τραγωδίες και σε κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Ο βασιλιάς και ο σκύλος του Σπύρου Μελά, Βασιλιάς Λιρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (Αιμιλία), Ριχάρδος ο Γ'' πάλι του Σαίξπηρ, όπως και στο Αντώνιος και Κλεοπάτρα.  Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Γέρμα, Χριστός Πάσχων, στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη Καποδίστριας και Βούδας, Διονυσίου Ρώμα Ο Καζανόβας στην Κέρκυρα, Άγγελου Τερζάκη Αυτοκράτωρ Μιχαήλ, Η ζωή που σου έχω δώσει του Λουίτζι Πιραντέλο, καθώς και στα έργα του Γ. Χρυσούλη Το όνομα και Το δικαστήριο.

Στον τομέα του αρχαίου δράματος έδωσε μια πλούσια και θεατρική παρουσία στις τραγωδίες Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή όπου υποδύθηκε την Ισμήνη, Ηλέκτρα του Ευριπίδη όπου υποδύθηκε την Κλυταιμνήστρα, στους Πέρσες του Αισχύλου και στη συνέχεια Τρωάδες (Ανδρομάχη), Ελένη (Θεονόη), Μήδεια (Τροφός), Αίας (Αθηνά). Όπως και άλλοι μεγάλοι ηθοποιοί που ασχολήθηκαν με την αρχαία τραγωδία, όμως μπόρεσαν να παίξουν με μεγάλη άνεση και ευελιξία και αρχαία ελληνική κωμωδία, όπως η Άννα Συνοδινού, έτσι και η Κάκια Παναγιώτου έπαιξε στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη κρατώντας τον ρόλο της Πραξαγόρας.

Μετά από 23 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο αποχωρεί το 1986 και συνεργάζεται με τον θίασο του Τίτου Βανδή στο θέατρο Μπροντγουέι. Πήρε μέρος στο έργο Ρετρό

Την χειμερινή περίοδο 1987-1988 ερμήνευσε την Αγγλίδα μάνα στο Νησί της Αφροδίτης του Αλέξη Πάρνη, που ανέβηκε στο θέατρο Κάβα.

Μεγάλη η συμμετοχή της στον κινηματογράφο. Θανασάκης ο πολιτευόμενος του Αλέκου Σακελλάριου το 1954, Ένας τρελός γλεντζές, Αγάπη για πάντα, Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο, Μια γυναίκα στην αντίσταση, Υπολοχαγός Νατάσα, Μαντώ Μαυρογένους, Τα χρόνια της οργής.

Τηλεόραση: Το 1974 πήρε μέρος για πρώτη φορά στην τηλεοπτική σειρά Κεκλεισμένων των θυρών σε σενάριο του Σωτήρη Πατατζή και σκηνοθεσία Κώστα Λυχναρά,· υποδύθηκε τον ρόλο της Τζόαν Δούκα. Σκοτεινές δυνάμεις σε σκηνοθεσία πάλι του Κώστα Λυχναρά καθώς και στην Λεηλασία μίας ζωής σε διασκευή από το μυθιστόρημα του Αντ. Τραυλαντώνη· η σκηνοθεσία ήταν πάλι του Κώστα Λυχναρά. Τερέζα Βάρμα-Δακόστα από το μυθιστόρημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου· επίσης στο Ταξίδι, Κόντρα στον άνεμο, Λάουρα, Στην αντίπερα όχθη, Άγνωστος, Μάνα είναι μόνο μία κ.α. Τελευταία της εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στο Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον του Χάρη Ρώμα και της Άννας Χατζησοφιά την τηλεοπτική σεζόν 2007-2008 όπου έπαιξε τον ρόλο της αφηγήτριας.

Η Κάκια Παναγιώτου υπήρξε καθηγήτρια της υποκριτικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

Τιμήθηκε από τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας με παράσημο, το 1962.

Η Κάκια Παναγιώτου υπήρξε μία σημαντική ηθοποιός, που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στο ελληνικό θέατρο σφραγίζοντας με τις πλήρεις ερμηνείες της, που ήταν γεμάτες λιτότητα και εσωτερικότητα. Μπορούσε να παίξει αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, να ερμηνεύσει πέρα από τους τραγικούς ρόλους και δραματικούς αλλά και κωμικούς. Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, τον Απρίλιο του 2013 σε ηλικία ενενήντα ετών. Κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Χαλανδρίου. Είχε παντρευτεί τον Κωνσταντίνο Σάπαρη και μαζί απέκτησαν έναν γιο.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη