Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Και μετά τους άθλους τι;

Γιώργου Ζώτου

Πίνακας Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)

Οι περισσότεροι το μόνο που γνωρίζουν για τον Ηρακλή είναι οι άθλοι του. Από κει και μετά τίποτα!
Κι αυτό δεν είναι δίκαιο. Ο ήρωας της καρδιάς μας, ο μύθος της μυθικής μας μυθολογίας είχε μια πολύ γεμάτη ζωή τόσο σε περιπέτειες όσο κι από έρωτες.
Κι είστε πάρα πολύ τυχεροί διότι από τούτο εδώ το μετερίζι, το ταπεινό και συνάμα πολύ αξιόλογο κουκκιδάκι θα μάθετε όλη την αλήθεια για τη ζωή του όπως ακριβώς μας την εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος λίγες ημέρες πριν πάει να συναντήσει τον Ολύμπιο πατέρα του Δία.
Ας τα πάρουμε όμως όλα με τη σειρά.
Όταν ολοκλήρωσε τους άθλους ο Ηρακλής γύρισε στη Θήβα. Εκεί, ποια λέτε ότι πέτυχε; Την πρώην γυναίκα του που (νόμιζε ότι) σκότωσε, την Μεγάρα! Τόσο μεγάλο ήταν το αμόκ (κι ο μπάφος) που νόμιζε ότι, μαζί με τα παιδιά, έψησε κι εκείνη στα κάρβουνα.
Η Μεγάρα όμως ζούσε!
Και φούντωσε ο παλιός έρωτας...
Εντάξει, δεν θα κρίνουμε, αλλά κι εσύ ρε κορίτσι μου πού πας και ξαναμπλέκεις; Τι άλλο να σου κάνει πια;
Ευτυχώς, αυτή τη φορά, αυτός που σκέφτηκε με σύνεση ήταν ο λεβέντης μας. Με την δική του λογική βέβαια αλλά τουλάχιστον το αποτέλεσμα ήταν το σωστό για όλους.
Σου λέει, η Μεγάρα γεννάει διαβολόπαιδα. Να δεις που πάλι θα με βουρλίσουν και θα τ' αρπάξω και θα τα κάνω μπριζολάκια.
Και, με την λογικότατη αυτή σκέψη, πήρε την γενναία απόφαση να ΜΗΝ ξαναπαντρευτεί την Μεγάρα.
Μάλιστα για να του φύγει κάθε πονηρή σκέψη αποφάσισε να την παντρέψει με τον ανιψιό του, τον Ιόλαο, και να γίνει και κουμπάρος!
Το θέμα είναι όμως ότι πάλι έμεινε μόνος κι έρμος.
Και μια μέρα άκουσε στις ειδήσεις ότι ο Εύρυτος, βασιλιάς της Οιχαλίας (κοντά στο σημερινό χωριό Αυλωνάρι της Εύβοιας) παντρεύει την κόρη του, την Ιόλη. Είδε και κάτι φώτο στο προφίλ της στο Ίνστα, καρακουκλάρα η Ιόλη, του γυάλισε για τα καλά!
Όπως όμως συμβαίνει σε όλους τους μύθους και όλα τα παραμύθια δεν υπάρχει περίπτωση το βασιλόπουλο να παντρευτεί την σέξι πριγκίπισσα χωρίς να περάσει τουλάχιστον μια σκληρή δοκιμασία.
Και η δοκιμασία λεγόταν τοξοβολία.
Ο Εύρυτος προκαλούσε όποιον ήθελε να παντρευτεί την κόρη του να τον νικήσει, αυτόν και τους γιους του, σε έναν αγώνα τοξοβολίας. Από τους πολλούς γιους του μόνο ο ένας είναι άξιος αναφοράς, ο Ίφιτος, θα καταλάβετε στη συνέχεια το γιατί.
Ο Ηρακλής λοιπόν αποφάσισε να δεχτεί την πρόκληση και μια και δυο, παίρνει το τόξο του, μπαίνει στο ΚΤΕΛ και βουρ για Οιχαλία.
Μαντέψτε τι έγινε στον αγώνα...
Ο Ηρακλής έχασε...
...
...
Το πιστέψατε;
Σιγά μην έχανε το παλικάρι μας από ένα μάτσο κακομαθημένα πριγκιπόπουλα κι ένα ψωροπερήφανο βασιλιά. Εννοείται ότι τους κέρδισε όλους και φυσικά κέρδισε και το έπαθλο, την πολυπόθητη Ιόλη!
Κι εκεί που ήταν έτοιμοι να λογοδοθούν τα πιτσουνάκια, πάνω στο γλέντι, σκάει η είδηση ότι ο Ηρακλής έχει άσχημο παρελθόν! Είχε, λέει, σκοτώσει τα παιδιά του!
Ο Εύρυτος τα πήρε στην κράνα. Δεν τον κάνω γαμπρό μου αυτόν το ψυχάκια! Να τον πιάσει κανένα αμόκ και να μην μου αφήσει διάδοχο για διάδοχο.
Όλα τα αδέρφια της Ιόλης συμφώνησαν αμέσως εκτός από τον Ίφιτο που πρότεινε να του δώσουν μία ευκαιρία.
Κανείς όμως δεν έδωσε την ευκαιρία στον Ίφιτο να δώσει την ευκαιρία στον Ηρακλή.
Και κάπως έτσι χάλασε ο γάμος...
Κι ο ήρωάς μας πήρε το πρώτο λεωφορείο, που βρήκε μπροστά του, κι έφυγε από εκείνο το κωλομέρος για πάντα.
Έτσι πίστευε τουλάχιστον.


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Συνεχίζεται εδώ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη