Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Η άλλη αναπαράσταση

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Η άλλη αναπαράσταση, παράσταση μουσική, λαϊκή, βιωματική: «φως που στα μάτια μου δεν φτάνεις».

Ανάσα αντίστασης ομορφιάς ανθρωπισμού, κατά της ασχήμιας, του απανθρωπισμού μας.
Σάμπως το δράμα ο Σοφοκλής να το γράψε σήμερα, με το τώρα σα να 'ναι τότε και τανάπαλι.
Σαν δραματικό δημοτικό τραγούδι, ροκ ρεμπέτικη «παραλογιά» παραδοσιακή, το θάμα και αντίθαμα, να περπατούν οι ζωντανοί με τους αποθαμένους.

Δράμα αστυνομικό, συναρπαστικό, τραγικής ειρωνείας κι όλα συμβαίνουν τώρα στην πλατεία της γειτονιάς που είναι καφενείο, σπίτι, ναός, τάφος, εκκλησία του δήμου.
Γύρω από την παλιά φθαρμένη καρέκλα καφενείου του Οιδίποδα, σύμβολο εξουσίας και θανάτου, έρωτα και ζωής, ο τυφλός ντετέκτιβ Οιδίπους Τύρρανος, πίσω του εμείς τυφλοί υπνοβάτες, τυραννίσκοι στο χειρότερό μας εφιάλτη, τη μόρα.

Ψάχνει τον φονιά του Λάιου και του εαυτού του και βρίσκει πως ο φονιάς είναι αυτός, εμείς που σκοτώνουμε τον άλλονε δικό του, γνωστό ή ξένο πρόσφυγα, σκοτώνοντας τον εαυτό μας.
Αθώοι που δεν ξέρουμε, ένοχοι που δεν θέλουμε να ξέρουμε πως εμείς είμαστε και πως το αίνιγμα της σφήγκας παραμένει πάντα άλυτο.

Αν η απάντηση δεν είναι η αγάπη και η φιλία σε κοινωνία αλληλεγγύης: Δεν ήρθαμε στον κόσμο να κυβερνάμε ή να κυβερνιόμαστε, παρά να συνυπάρχουμε μεταξύ μας ελεύθεροι υπεύθυνοι για τα πάντα, όπως και για το ένα.

Αναπαράσταση, βαθύ ταξίδι του ατόμου στο χάος του ασυνείδητου, του ανθρώπινου χαρακτήρα και πλεύση επικίνδυνη του πολίτη στο ανταριασμένο πέλαγος.

Ταυτότητα:
Μετάφραση, μετάπλαση, διδασκαλία: Κώστας Μεσάρης
Σκηνικά κοστούμια: Κατερίνα Δελαπόρτα
Μουσική: Γιώργος Κομπογιάννης
Φωτισμοί: Αντώνης Συμεωνάκης
Κίνηση: Γεωργία Τρίτση
Σάζι, Λύρα: Κωνσταντίνος Παπαθύμνιος
Ήχος - Φως - Κονσόλα: Σάββας Σουρμελιδης
Παίζουν:
Οιδίπους: Λουκάς Κούτρας
Κρέων: Γιάννης Παπαθύμνιος
Τειρεσίας: Νίκος Τουλιάτος
Ιοκάστη: Έμμυ Στυλιανίδου
Εξάγγελος: Κώστας Μεσάρης
Βοσκός: Στέλιος Κεχριώτης
Χορός:
Γιώτα Βέη ως Κορυφαία,
Χρυσηϊδα,
Κατερίνα Παπαδημητρίου,
Στέλιος Κεχριώτης,
Γεωργία Τρίτση

Από την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024 κάθε Πέμπτη στις 21.00 για 8 παραστάσεις στο Θέατρο Βαφείο Λάκης Καραλής, Κων/πόλεως & Αγίου Όρους, Κεραμεικός, 2103425637
Διάρκεια: 90'

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη