Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Νικήτας Πλατής

Νικήτας Πλατής

Ο Νικήτας Πλάτης γεννήθηκε το 1912 στην Αμοργό. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες της εποχής του και από τους πιο παραγωγικούς. Η αρχική του ενασχόληση με το θέατρο ήταν στη συγγραφή. Πριν την πρώτη του θεατρική εμφάνιση είχε γράψει πολλά νούμερα για επιθεωρήσεις. Είχε γράψει και την επιθεώρηση που ανέβασε ο Ι. Παπαϊωάννου Φλόγες ενώ ήταν ακόμα μαθητής.

Το 1932 κάνει την πρώτη του θεατρική εμφάνιση ως ηθοποιός με τον θίασο του Ρ. Ρουγγέρη στο μουσικό έργο Ριρίκα, που παίχτηκε στο Αγρίνιο, έπαιξε τον ρόλο του Ραταμπούμ. Με τον ίδιο θίασο, ο Πλάτης, είχε αναπτύξει μια σημαντική συνεργασία αφού ανέβασαν και πολλά δικά του επιθεωρησιακά νούμερα: Αγρινιώτισσα, Καλησπέρα Γιάννενα, Μπράβο Αμαλιάδα, Γεια σου Πύργο κ.α.

Νωρίς άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους. Η αρχή έγινε το 1940-1941 όπου ανέβασε στο Θέατρο Μέρτικα της Κοκκινιάς επιθεωρήσεις και οπερέτες.

Λίγο αργότερα τον συναντάμε στον ίδιο θίασο με τους δύο μεγάλους κωμικούς Κυριάκο Μαυρέα και Βασίλη Αυλωνίτη που στέγασαν την συνεργασία τους στο θέατρο Απόλλων. Υποδύθηκε τον απόστρατο λοχαγό Μιλτιάδη Σπάθα, στην τότε επίκαιρη επιθεώρηση Απ' την Αλβανία στο Ρίμινι των Ασημακόπουλου - Σπυρόπουλου.

Το 1943 εμφανίστηκε στο θέατρο Σμύρνης σε οπερέτες και έργα πρόζας στο θέατρο Έσπερος της Νίκαιας.

Συνεργάστηκε με πολλούς από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς εκείνης της περιόδου. Με τον Χριστόφορο Νέζερ, τον Μίμη Κοκκίνη, τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και την κυρία Κατερίνα (Ανδρεάδη).

Το 1952 συγκρότησε θίασο μαζί με την Ζωζώ Νταλμάς στο θέατρο Έσπερος και εμφανίστηκαν μαζί στο έργο των Γιαλαμά - Μαμάκη Νεόπλουτοι.

Το 1959 πραγματοποίησε περιοδεία με τον θίασο «Η αυλαία» μαζί με την Μπέμπα Δόξα και την Πόπη Μέγκουλα καθώς και με άλλους ηθοποιούς.

Το καλοκαίρι του 1960 προσλαμβάνεται στον θίασο του Κούλη Στολίγκα και παρουσιάζουν επιθεωρήσεις και μουσικές κωμωδίες στο Στρατιωτικό θέατρο Θεσσαλονίκης.

Συνεργάζεται το 1967 με την Νέα Αθηναϊκή Μουσική Σκηνή του Ν. Αθερινού στην επιθεώρηση Κουράγιο Σωτήρη του Μεν. Θεοφανίδη και στη μουσική φάρσα που έγραψε ο Αθερινός Πώς να κλέβετε τίμια.

Συγκρότησε πολλές φορές δικούς του θιάσους και έπαιξε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε οπερέτες, σε ηθογραφίες και κωμωδίες. Απρόσκλητος μουσαφίρης, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται, Τράβα το κορδόνι, Αγνός γλεντζές, Φαταούλας κ.α.

Μεγάλη και η συμμετοχή του και στον κινηματογράφο: Η κυρά μας η μαμή, Ο Μιμίκος και η Μαίρη, Διαβόλου κάλτσα, Έγκλημα στην Ομόνοια, Πεζοδρόμιο, Μερικοί το προτιμούν κρύο, Λενιώ, η βοσκοπούλα, Το τυχερό παντελόνι, Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης, Ο τρελάρας, Πρώτο καρδιοχτύπι, Οι κληρονόμοι, Η χαρτοπαίχτρα, Θα σε κάνω βασίλισσα, Φωνάζει ο κλέφτης, Φτωχός αλλά τίμιος, Βάνα, Τέντι μπόι αγάπη μου, Υπάρχει και φιλότιμο, Κάλλιο πέντε και στο χέρι, Μοντέρνα Σταχτοπούτα, Και οι 14 ήταν υπέροχοι, Καρδιά μου πάψε να πονάς, Είναι ένας τρελός τρελός Βέγγος, Διπλοπενιές, Ο εξυπνάκιας, Σκλάβοι της μοίρας, Ο αδελφός μου ο λόρδος, Έχω δικαίωμα να σ' αγαπώ, Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης, Ο κατατρεγμένος, Δοσατζού: Επιχείρηση γαμπρός, Τα δολάρια της Ασπασίας, Η χαρτορίχτρα, Η ζηλιάρα, Η θυρωρίνα, Ο παλιάτσος, Ξεριζωμένη γενιά, Ο τρελός τα 'χει 400, Ταπεινός και καταφρονεμένος, Το Προ-πό και τα μπουζούκια, Το θύμα, Η Σμυρνιά, Ησαΐα μην χορεύεις, Η ωραία του κουρέα, Ένας άντρας με συνείδηση, Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο, Η περιπτερού, Ο ξεροκέφαλος, Ένας χίπης με φιλότιμο, Ένας Κίτσος στα μπουζούκια, Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης, Ο νάνος και οι 7 Χιονάτες, Ο Σταύρος είναι πονηρός, Ο παιχνιδιάρης, Η εφοπλιστίνα, Ο αρχιψεύταρος, Αγάπησα μια πολυθρόνα, 28η Οκτωβρίου ώρα 5:30, Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;, Η ζαβολιάρα, Ο παιχνιδιάρης, Ο παραγιός ο ραλίστας, Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα, Τα χρόνια της οργής, Μονά ζυγά δικά μου.

Τηλεόραση: Υποδύθηκε τον κοινοτάρχη με μεγάλη επιτυχία στην τηλεοπτική σειρά Μεθοριακός σταθμός, που παιζόταν επί σειρά ετών.

Έκανε δύο γάμους· η πρώτη του σύζυγος ήταν η ηθοποιός Γκόλφω Μπίνη και δεύτερη σύζυγός του η Αγγελική Πλάτη.

Το 1982 είχε εκδώσει την ανθολογία στιχουργημάτων με τίτλο Τα παραπονεμένα.

Ο Νικήτας Πλατής έφυγε από τη ζωή το 1984.



Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη καθώς και από το βιβλίο του Παντελή Παλιεράκη 30 χρόνια πίσω από την κάμερα της Finos Film, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκης.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη