Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

...και χορεύω τις νύχτες

Και χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας Νεοχωρίτου

Πρώτο εκδοτικό πόνημα για τη Γαβριέλλα Νεοχωρίτου τούτη η ποιητική συλλογή που τιτλοφορείται ...Και χορεύω τις νύχτες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φιλιππότη, αν και η ίδια δεν είναι νέα δημιουργός. Γράφει αρκετά έτη τώρα, έχοντας συγκεντρώσει πλήθος ποιητικών έργων όπως και χαϊκού.

Σε αυτό το βιβλίο, η λογοτεχνική περιήγηση ξεκινά με το ...και χορεύω (σωστά φανταστήκατε αν υποθέσατε πως συνδέεται με τον γενικό τίτλο της συλλογής) όπου είναι σαν να μας εξηγεί γιατί γράφει, πώς, πότε κ.ο.κ. και από το οποίο κρατάω τον στίχο: «αγκαλιάζω / τους ψίθυρους της νύχτας, χορεύοντας γι' αυτά / που με πλήγωσαν και με πληγώνουν.» που, κατά τη δική μου οπτική και άποψη και από το λίγο που τη γνωρίζω, αντικατοπτρίζει τόσο την ψυχοσύνθεσή της όσο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργεί.
Βαδίζω με τις πληγές μου ανοιχτές,
αλλά βαδίζω και βγαίνω απ' τα σκοτεινά,
θλιβερά καλντερίμια σας, με την ελπίδα κρεμασμένη
στα μάτια μου, την Αγάπη φωλιασμένη στην καρδιά μου.
Το φως ζητώ!
Το ύφος της παραμένει δραματικό, όπως θα χαρακτήριζα και το σύνολο των έργων που συναντάμε εδώ. Τα στοιχεία που κυριαρχούν είναι το σκοτάδι κι η νύχτα, ο πόνος και η θλίψη, μαζί με τη βροχή και το φεγγάρι... κάποια για να δομήσουν το ηχόχρωμα, άλλα για να σκιαγραφήσουν το συναίσθημα κι άλλες φορές επειδή συνδέονται με το νόημα και την αφήγηση. Όμως, παράλληλα, οφείλουμε να σημειώσουμε την αγάπη, την ελευθερία και την ελπίδα, που πρωτοστατούν στα κείμενα ενώ και οι τρεις έννοιες, πολλές φορές, αναφέρονται με κεφαλαίο ως προσωποποιημένες θεότητες ιδιάζουσας σημασίας.
Πόνο που έχει η νύχτα...

Γλείφω τις πληγές μου!

Την Ανατολή προσμένω!
Η ποιητική της κυρίας Νεοχωρίτου δείχνει απλή, χωρίς εξειδικευμένο λεξιλόγιο ή δύσκολα νοήματα, όμως επιδέχεται δεύτερης ματιάς. Μια δεύτερη –ή τρίτη– ανάγνωση ανοίγει το πεδίο και τον ορίζοντά μας προς νέες, εναλλακτικές νοηματικές προσεγγίσεις προσφέροντας εύρος.

Παρατηρήστε πώς αντιπαραβάλλονται το λευκό με το μαύρο (για παράδειγμα στο Μισό... μισό) όπως και οι άλλες αντιθέσεις όπως: η ανατολή με τη δύση, το φως με το σκοτάδι κ.λπ. ενώ, μιλώντας για φως, οφείλω να σημειώσω την αναζήτηση φωτός στις νοηματικές χροιές των στίχων, που συμβολίζει τη λύση, το διέξοδο, τη χαρά κ.ο.κ. και η οποία διακρίνεται σε πλήθος περιπτώσεων.
Οδηγός το φως σου γίνεται
Η Γαβριέλλα Νεοχωρίτου σε αυτό το βιβλίο αναζητεί και προσδοκά την αλήθεια. Την αλήθεια που απελευθερώνει –εκτός όλων των άλλων– και μάλιστα την αναγράφει με άλφα κεφαλαίο ως μία ακόμα προσωποποιημένη (θηλυκή) φιγούρα μεγάλης συμβολικής και σημειολογικής αξίας.
Η ανθρωποκεντρική της προσέγγιση υπογραμμίζει το πέρασμα του χρόνου και το αποτύπωμά του και το βλέμμα της εμπλουτίζεται με ερωτηματικά και διερευνητικά στοιχεία.
Αν έπρεπε να βάλει κανείς έναν χρωματισμό στο πόνημα, τότε το ασημένιο φεγγαρόφως θα ήταν το πιο κατάλληλο μαζί με το κόκκινο του αίματος.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ποίηση που την χαρακτηρίζει η γήινη, προσγειωμένη ματιά, με ψυχή και κατάθεση προσιτή σε άπαντες φιλαναγνώστες.



Κερδίστε το!
Η Γαβριέλλα Νεοχωρίτου προσφέρει το βιβλίο της σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά την 1η Μαΐου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από το koukidaki.gr. Αυτή η δωροθεσία είναι παγκόσμια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη