Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Terror

Terror

Όταν παρουσιάζεται ένα έργο που έχει γίνει παγκόσμια επιτυχία σε Ευρώπη και Αμερική με περισσότερες από εβδομήντα παρουσιάσεις, ε, τότε ένας θεατρόφιλος οφείλει να το δει.

Το Terror (τρόμος στα ελληνικά) είναι έργο του Γερμανού Φέρντιναντ φον Σίραχ και εμπνεύστηκε από ένα αληθινό γεγονός. Ένα αεροπλάνο που ταξιδεύει από το Βερολίνο προς το Μόναχο με 164 επιβάτες βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας ενώ η απαίτηση του τρομοκράτη είναι να ρίξει το σκάφος σε γήπεδο του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας - Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι. Ενημερώνεται η γερμανική κυβέρνηση και δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται και παρακολουθούν το αεροσκάφος, όμως ο νόμος απαγορεύει ρητά την κατάρριψή του καθώς όπως ορίζεται δεν σκοτώνεις αθώους προκειμένου να προστατεύσεις άλλους αθώους. Όμως ο σμηναγός Λαρς Κοχ επικαλείται την αριθμητική διαφορά και εκτοξεύει τον πύραυλο σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.

Έτσι λοιπόν, βρισκόμαστε στη δικαστική αίθουσα την ώρα που διεξάγεται η δίκη του σμηναγού και μάλιστα, εμείς ως θεατές, καλούμαστε να λειτουργήσουμε σαν ένορκοι, οπότε και θα είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουν για την απόφαση. Το δικαστικό θρίλερ, που παρακολουθούμε, σε συνδυασμό με τη διαδραστική αυτή προοπτική κάνουν την παράσταση πολύ θελκτική και ενδιαφέρουσα. Ένας λόγος παραπάνω αν σας αρέσουν οι ρητορίες, οι αναλύσεις, οι φιλοσοφισμοί ή αν είστε από εκείνους που τους αρέσει η διερεύνηση και η εμβάθυνση των θεμάτων.

Θα μπορούσαμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε ως δικαστικό δράμα αφού δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη οπτική. Ένας στρατιωτικός δεν δύναται να παρακούσει, να μην συμμορφωθεί, σε εντολή ανωτέρου του, όμως ο ήρωας της ιστορίας κατάφερε να σώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους που θα ήταν καταδικασμένοι αν το αεροσκάφος έπεφτε σε εκείνο το γήπεδο. Είναι λοιπόν ένας ήρωας ή ένας επικίνδυνος ανυπάκουος; Προφανώς και υπάρχουν επιχειρήματα που στερεώνουν και τις δύο πλευρές κι αυτό το στοιχείο είναι που προκαλεί το ενδιαφέρον και ανοίγει θέματα περαιτέρω διερεύνησης και κουβέντας.

Terror

Επί σκηνής θα δείτε έξι άψογα εναρμονισμένους ηθοποιούς που «ζωντανεύουν» τα πρόσωπα του έργου σε μία αξιοπρόσεκτη μετάφραση από την Ευαγγελία Νάνου. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Οικονόμου, εκμεταλλευόμενος όλο το πλάτος της σκηνής του θεάτρου Βασιλάκου - Μαριάννας Τόλη, επέτρεψε τους ηθοποιούς να διευρύνουν την κινητικότητά τους και να απλωθούν με ευχέρεια παντού.
Με κέρδισε η Μαριάννα Πολυχρονίδη, στον ρόλο της εισαγγελέως, με γοήτευσε η εύθραυστη στωικότητα του κατηγορούμενου Γιώργου Σπάνια (που όμως δεν «σπάει» ποτέ ως ένας χαρακτήρας που πιστεύει στην πράξη του ό,τι και να λένε οι άλλοι) και με «έψησε» ο Νίκος Ορφανός ως πρόεδρος που καλείται να αντιμετωπίσει την υπόθεση του σμηναγού, που οδήγησε πάνω από 160 άτομα στον θάνατο, με σοφία, ανθρωπιά και σύνεση.
Αν και όλοι οι συντελεστές στάθηκαν επάξια στην «αποστολή» τους, θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμη σχόλιο για τους ηχητικούς σχεδιασμούς των Γιώργου Οικονόμου και Βασίλη Κορρέ, οι οποίοι λειτουργούν υπέρ του θεάματος συμπληρώνοντας πολύ όμορφα το σύνολο.




ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη