Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Φωτιά και νερό

Δημήτρης Γεωργαλάς, Έλενα Τυρέα και Στέλιος Καλαθάς

Ο κοινός παρονομαστής, που πρέπει να έχουμε, για να διαλέγουμε τις κατάλληλες παραστάσεις για εμάς είναι το τι θέλουμε να δούμε. Εάν θέλουμε κάτι ανάλαφρο, απλώς για να γελάσουμε, ή θέλουμε κάτι που θα μας προβληματίσει και θα μας δώσει και άλλα νοήματα. Φυσικά και οι δύο κατηγορίες είναι σεβαστές και δεν είμαι εδώ για να προτείνω μήτε το ένα μήτε το άλλο.

Το έργο Φωτιά και νερό της αδικοχαμένης ηθοποιού και συγγραφέα Χρύσας Σπηλιώτη όμως είναι ξεκάθαρα στην δεύτερη κατηγορία. Πόσα νοήματα μας δίνουν 100 λεπτά! Τόσα χρειάστηκε η παράσταση για να μας δώσει να κατανοήσουμε εάν υπάρχουν διάφορες ανάμεσα στη θρησκεία, στην νοοτροπία, στους λαούς, σε αυτά τα γεγονότα που δημιουργούν τον ρατσισμό και το μίσος. Το μίσος για την διαφορετικότητα, που δεν έχει λογική, αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον ανά τους αιώνες πάνω στους λαούς ως το μέγιστο όπλο καταστροφής των άλλων.

Στο Μικρό Γκλόρια θα δείτε μια λιτή παράσταση από έναν κόσμο που υπάρχει παντού, από κάπου στην Ευρώπη όπου διαδραματίζεται η ιστορία.
Δύο κόσμοι που θα συγκρουστούν, θα μαλώνουν, θα γελάσουν και στο τέλος θα χωριστούν.
Η Δύση συναντά την Ανατολή από το λάθος ενός νεαρού άνδρα Ευρωπαίου να μπει στο σπίτι ενός Ιρακινού, του Σαΐντ και της συντρόφου του, επίσης Ιρανής, Χαγιάτ.
Τρεις άνθρωποι πληγωμένοι, έχοντας εισπράξει κακοποίηση και υποχρεωτική μετανάστευση.
Και έτσι ο πόλεμος στην πατρίδα του Σαΐντ τον έχει κάνει τόσο επιφυλακτικό και, νομίζοντας ότι απειλείται από την είσοδο του υπαλλήλου του ταχυδρομείου, τον φυλακίσει για 7 ημέρες στο σπίτι παρ' όλες τις προσπάθειες της Χαγιάτ για το αντίθετο.
Οι δύο κόσμοι, φωτιά και νερό, συναντιούνται και πρέπει να συνυπάρξουν κάπως ώστε να μην διαλυθούν.

Η Χαγιάτ, που την παίζει η εξαιρετική Έλενα Τυρέα, είναι ο κρίκος της λογικής ανάμεσα σε δύο άντρες, που την διεκδικούν, ακολουθώντας ο καθένας την νοοτροπία της κουλτούρας του.
Και έτσι ο αρχικός τρόπος προσέγγισης θα διαλυθεί από τον έρωτα και έτσι θα συγκρουστούν χάνοντας και οι δύο για πάντα την Χαγιάτ.

Ένα δωμάτιο και μια παρτίδα σκάκι που δεν θα τελειώσει ποτέ ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Μπορούν να συνυπάρχουν το νερό με τη φωτιά;
Μπορούν να σεβαστούν το ένα τον χώρο του αλλού;
Υπάρχει μια αλήθεια ή περισσότερες;

Εξαιρετική η Έλενα Τυρέα, έχει αγκαλιάσει σφιχτά τον ρόλο της και με τη βοήθεια του Δημήτρη Γεωργαλά και του Στέλιου Καλαθά προσφέρουν μια ποιητική θεατρική παράσταση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες παραστάσεις της Αθήνας.
Τα σκηνικά είναι φτωχά όπως πρέπει να είναι· από την σκηνογράφο Τόνια Αβδελοπούλου.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη