Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Utoya: Μια ξεχασμένη μέρα

Θοδωρής Γκόγκος και Έλενα Μανδρούβαλη

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα δράμα που είναι ολωσδιόλου αληθινό. Αφορά μια σφαγή, που έγινε τον Ιούλιο του 2011, στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας σε ανήλικα παιδιά από οικογένειες σοσιαλιστών που παραθέριζαν εκεί. Βρίσκοντας όλες τις λεπτομέρειες που χρειαζόταν, το μετέτρεψε σε έργο ο Ιταλός συγγραφέας Εντουάρντο Έρμπα.

Μέσα σε μόλις μία ώρα, στο θέατρο Αργώ, εξελίσσεται το δράμα μέσα από την ιστορία. Μέσα από διαφορετικά μέρη και διαφορετικούς ανθρώπους.

Ο Θοδωρής Γκόγκος και η Έλενα Μανδρούβαλη αποδίδουν με εξαιρετικό τρόπο και τους έξι ρόλους της ιστορίας. Ένα ζευγάρι, που έχει στείλει την κόρη του στο νησί, δύο αδέρφια που μένουν κοντά στον δολοφόνο και ο προϊστάμενος αστυνομικός στο πιο κοντινό σημείο στο νησί μαζί με την αστυνομικό.

Ο Θοδωρής Γκόγκος, που έχει αναλάβει και την σκηνοθεσία και τον φωτισμό, προσπαθεί με τη βοήθεια της Έλενας Μανδρούβαλη να παραστήσει με σαφήνεια πώς αντέδρασε ο λαός με αυτή την τραγική ιστορία και πώς κινήθηκαν οι αρχές με αυτό, όπως και τα ΜΜΕ. Ο τριανταδιάχρονος άνδρας, που ήταν ο υπεύθυνος της σφαγής, αποπροσατόλισε τις αρχές ανατινάζοντας ένα βαν στο κέντρο του Όσλου για να πραγματοποιήσει το κύριό του σχέδιο, τη δολοφονία των παιδιών. Και όπως συμβαίνει κάθε φορά, ομοφοβικά τα κανάλια και ο τύπος, μιλήσανε για ισλαμιστές και Τζιχάντ πριν μπορέσουν να συγκεντρώσουν επαρκή στοιχεία.

Οι αρχές άργησαν στην επέμβαση χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να χαθούν εξήντα εννέα άνθρωποι.

Ένας άνθρωπος, με σώας τας φρένας, φανατικός και λάτρης της άριας φυλής, εχθρός των μεταναστών, τιμωρεί τα παιδιά των σοσιαλιστών που θεωρεί υπεύθυνους για την πολυφυλετική ιδέα. Και χρόνια πριν είχε αναπτύξει τις ιδέες του και στο διαδίκτυο λεπτομερώς, με σκοπό να τις σχεδιάσει και να τις υλοποιήσει.

Ένα γεγονός που ξεχάστηκε στη λήθη και όμως είναι η ουσία στο τι πρέπει να θυμόμαστε.

Αυτή η παράσταση σχεδιάστηκε γι' αυτό ακριβώς, να μας το θυμίσει.

Διότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται όταν δεν προκύπτει καμιά αλλαγή στάσης και έτσι δημιουργούνται τραγωδίες ξανά και ξανά.

Μόνο για νοήμων κοινό αυστηρά. Μια πολύ σωστή παράσταση.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη