Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

'Ημισυς

Ήμισυς, Γεωργίας Καλαμαρά

Η πρώτη μου αναγνωστική επαφή με τη συγγραφέα ήρθε μέσω ενός διηγήματός της και ήταν υπέρ αρκετή ώστε να με κάνει να αναζητήσω μεγαλύτερα σε όγκο έργα της. Έτσι, την προσοχή μου τράβηξε η νουβέλα Ήμισυς.
Ξεκινώντας από το εξώφυλλο, να τονίσω ότι με κέρδισε με την πρώτη ματιά, αν και δεν είμαι από τους αναγνώστες που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό. Σε συνδυασμό με το κείμενο του οπισθόφυλλου, όμως, με έκανε να επιθυμώ σαν τρελή να το αποκτήσω. Η πρώτη μου σκέψη, προτού καλά καλά αρχίσω να το διαβάζω, ήταν η εξής: Τι θέλει άραγε να μας πει η συγγραφέας μέσω αυτού του ήρωα; Δεν είναι συνηθισμένο άλλωστε να συναντάμε ως πρωταγωνιστή έναν Ήμισυ.

Τι σημαίνει Ήμισυς; Ο Σεραφίν Λόμπο έχει μια διπλή φύση· η μισή είναι θνητή και η άλλη μισή δαιμονική. Το φόντο της δαιμονικής φύσης του, της καταγωγής και γενικότερα του κόσμου του είναι λιγάκι θολό, αν και δοσμένο μ' έναν πολύ όμορφο και ξεχωριστό τρόπο, αλλά αυτό της θνητής του υπόστασης είναι δομημένο λεπτομερώς.

Ο Ήμισυς, έχοντας νοικιάσει το σώμα του Σεραφίν, ενός ιδιωτικού ερευνητή στη Μαδρίτη, πεθαίνει κάθε που ο ήλιος δύει και ανασταίνεται με την αυγή του ξεκινώντας να ζει την κάθε ημέρα σύμφωνα με τη ρουτίνα του δοχείου του. Μερικές αλλαγές είναι αναμενόμενες, καθώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει την ταυτότητά του, ενώ τα νυχτερινά-δαιμονικά πετάγματά του περιγράφονται τόσο ρεαλιστικά, που αισθάνεσαι σαν να έχεις σκαρφαλώσει στη ράχη του και να πετάς μαζί του.

Ωστόσο, από τη μια στιγμή στην άλλη, έρχεται αντιμέτωπος με τον έρωτα με την πρώτη ματιά. Η Μπελέν Βελάσκο ανατρέπει τις ισορροπίες αλλά και τους κανόνες που έχει θέσει στον εαυτό του. Η σωματική και ψυχική ένωση γι' αυτόν γίνεται επιτακτική ανάγκη. Οι συνήθειές του αλλάζουν, όπως και ο ίδιος. Η εσωτερική μάχη του με τα ανθρώπινα ένστικά του και με τους φόβους του είναι δυνατή και συνεχόμενη. Ένα ρομάντζο ξετυλίγεται μπροστά σας μάτια μας, κάτι που εμένα με άφησε πραγματικά άναυδη. Παρ' ότι δεν είμαι λάτρης του ρομάντζου, είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο έντονο ρομάντζο με έκανε να αναθεωρήσω.

Η πένα της Γεωργίας ρέει σαν νερό και είναι άλλοτε λυρική και άλλοτε ωμή, κι έτσι κατορθώνει και μας ρίχνει στο βάθος της ψυχής του Ήμισυ. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου βλέπουμε κι από ένα έργο γνωστών Ισπανών ποιητών, τα οποία μας εισάγουν στο νόημα της πλοκής που τα ακολουθεί και μας υπενθυμίζουν τον τόπο στον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία. Επίσης, οι αναφορές σε τοπικά εδέσματα, τραγούδια και συνήθειες των κατοίκων της Ισπανίας έρχονται και δημιουργούν ένα μαγικό σύνολο το οποίο σε ταξιδεύει απευθείας μέχρι εκεί. Κάπου εδώ να αναφέρω πως το εισαγωγικό ποίημα της νουβέλας έχει γραφτεί από την ποιήτρια-συγγραφέα Καλλιόπη Βελόνια και έχει τον τίτλο Η κατάρα. Πρόκειται για ένα υπέροχο ποίημα που αξίζει να διαβαστεί.

Είναι η πρώτη φορά που χάθηκα στις σελίδες ενός βιβλίου που ανήκει στην κατηγορία του παραφυσικού ρομαντισμού και η αλήθεια είναι ότι το φανταζόμουν πιο σκοτεινό. Αυτό βέβαια δεν με πτόησε καθόλου, καθώς γέμισα με ανάμεικτα συναισθήματα και ήρθα κι εγώ αντιμέτωπη με κάποιες από τις φοβίες μου. Το ερώτημα που εγείρεται, παρ' όλα αυτά, είναι ένα: Δύναται ο έρωτας να αλλάξει τη φύση μας; Και αν ναι, πώς; Θα τα καταφέρει ο ήρωας (ή αντιήρωας) να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται στο πλάι της αγαπημένης του; Ή θα χαθούν κι οι δύο μαζί στην άβυσσο;

Εσείς τι λέτε;

Από το εξώφυλλο της νουβέλας της Γεωργίας Καλαμαρά, Ήμισυς, και φωτογραφία της ίδιας

Γεωργία μου, καλώς όρισες στο koukidaki.gr! Όπως κάθε φορά, στην αρχή μιας συζήτησης με τους καλεσμένους μας, θα ήθελα να σε ρωτήσω: Ποια είναι η Γεωργία Καλαμαρά; Ποια τα όνειρά της, ποιοι οι φόβοι της;
Γεωργία Καλαμαρά: Καλώς σε βρίσκω, Ελένη μου! Καταρχάς σ' ευχαριστώ θερμά για την όμορφη παρουσίαση του βιβλίου μου καθώς και για την πρόσκληση σε αυτή την κουβέντα. Δράττομαι της ευκαιρίας για να πω ότι είναι πάρα πολύ τιμητικό το ότι ο «Ήμισυς» εξακολουθεί και βρίσκεται στις επιλογές των αναγνωστών έπειτα από τρία χρόνια κυκλοφορίας.
Η Γεωργία ήταν, είναι και θα είναι μια ονειροπόλα που θα μετατρέπει, ελπίζω, τις σκέψεις της σε λέξεις και θα γράφει ιστορίες. Ιστορίες που κρύβουν κοινωνικά μηνύματα, με τον γνώριμο πλέον τρόπο γραφής μου, εκείνον τον λυρικό. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μου θα εξακολουθούν να περιέχουν αγάπη και φυσικά ένα εξ αυτών θα είναι πάντα να μπορώ να συγγράφω και να δημιουργώ. Όσο για τους φόβους μου αυτοί πάντα θα έχουν να κάνουν με την υγεία των τριών παιδιών μου κυρίως. Τα αγαπημένα μου πρόσωπα είναι η αχίλλειος πτέρνα μου.

Τι είναι η συγγραφή για εσένα;
Γ.Κ.: Είναι ο τρόπος επικοινωνίας της ψυχής μου με τον κόσμο. Είναι η κατάθεση της καρδιάς μου στο χαρτί. Είναι αγάπη.

Στο βιογραφικό σου βλέπω ότι έχεις συνεργαστεί –και συνεργάζεσαι– και με άλλους συγγραφείς για τη δημιουργία διαφόρων έργων. Πώς είναι αυτή η συνεργασία και τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να πετύχει;
Γ.Κ.: Είχα την ευλογία να συνεργαστώ με υπέροχους ανθρώπους, να μάθω να εναρμονίζομαι και να συμβιώνω συγγραφικά και μόνο ευχάριστες αναμνήσεις κουβαλάω μέσα μου από όλο αυτό. Η συνεργασία γενικότερα απαιτεί υπομονή, ευδιαθεσία, θετική ενέργεια και χαμόγελο, ειδάλλως είναι καταστροφή. Προσωπικά προσπαθώ να προσεγγίζω κάθε νέα συνεργασία με ενθουσιασμό και πολλή αγάπη.

Από πού ήρθε η έμπνευση για τον Ήμισυ και τι ήταν αυτό που θέλησες να μεταλαμπαδεύσεις στον αναγνώστη μέσα από τη δημιουργία του;
Γ.Κ.: Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα κάνει κάποτε για τους ενεργειακούς βρικόλακες. Συν τοις άλλοις, ανέκαθεν ήθελα να γράψω μια ιστορία που να διαδραματίζεται στην Ισπανία καθώς αγαπώ πολύ την ισπανική γλώσσα. Και αυτό ήταν! Η ιδέα σφήνωσε στο μυαλό μου και απέκτησε σάρκα και οστά λίγο αργότερα. Αυτό που ήθελα να δείξω μέσα από τις σελίδες του «Ήμισυ» ήταν το μεγαλείο της αγάπης και της θυσίας κι ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να ζει κάποιος ως ήμισυς. Να ζει μισή ζωή δηλαδή, δίχως αγκαλιές, χάδια, αγγίγματα, τα βασικά και ζωηφόρα συστατικά με άλλα λόγια μιας υγιούς σχέσης, είτε φιλικής, είτε ερωτικής, είτε μητρικής κ.λπ.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδάκι και με αυτό μπορούσες να δώσεις ζωή στον Σεραφίν ή στην Μπελέν, για να περάσεις ένα εικοσιτετράωρο με έναν εκ των δύο, ποιον θα επέλεγες και γιατί;
Γ.Κ.: Σίγουρα τον Σεραφίν, τον πληγωμένο και βαθιά συναισθηματικό εκπεσόντα δαίμονα. Είναι εκείνος που έχει περισσότερη ανάγκη από συντροφιά, από κατανόηση και από τρυφερότητα. Είναι το πλάσμα που ουρλιάζει για αγάπη με τη γενικότερη έννοια.

Τι χρώμα, άρωμα, υφή και γεύση έχει ο Ήμισυς;
Γ.Κ.: Έχει χρώμα μαύρο αλλά μοσχοβολάει λουλούδια. Έχει τραχιά υφή αλλά η γεύση του τείνει προς το γλυκό. Είναι ένα σκοτεινό πλάσμα που αναζητάει το φως.

Ποιος καθορίζει την πλοκή και το τέλος των ιστοριών σου, εσύ ή οι ήρωές σου;
Γ.Κ.: Όσο και να το παίζω ο θεός του κόσμου που δημιουργώ, οι ήρωες πάντα διαλέγουν τη μοίρα τους. Και κάθε, μα κάθε, φορά το φινάλε είναι απόλυτα ταιριαστό με την ιστορία και εκπλήσσομαι ευχάριστα.

Τι είναι ο έρωτας για εσένα; (Ήταν αδύνατον να μη σου θέσω αυτό το ερώτημα μετά την ανάγνωση της νουβέλας σου...)
Γ.Κ.: Ο έρωτας είναι το πρελούδιο της αγάπης. Είναι η μαγεία, ο δρόμος για κάτι ανώτερο και ουσιαστικότερο. Είναι η αρχή ενός μοναδικού και αξιομνημόνευτου ταξιδιού.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας συγγραφέας για να αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό;
Γ.Κ.: Να γράφει με την ψυχή του, πρώτα για τον εαυτό του κι ύστερα για τους άλλους.

Ηλεκτρονικό ή έντυπο βιβλίο;
Γ.Κ.: Αν και η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την υφή, τη μυρωδιά και την εμπειρία που μπορεί να σου προσφέρει το έντυπο βιβλίο.

Και τέλος, αν και γνωρίζω πάνω κάτω τι ετοιμάζεις για εμάς, ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σου βήματα;
Γ.Κ.: Το τελευταίο διάστημα νιώθω αρκετά ευλογημένη καθώς οι προτάσεις για συμμετοχές σε συλλογικά έργα διαδέχονται η μία την άλλη πολύ συχνά, κι αυτό είναι κάτι που πραγματικά με τιμά και επιθυμώ να συνεχίσει να υφίσταται. Επομένως μέσα στο 2024, κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν, θα βρείτε συμμετοχές μου σε τέσσερις συλλογές. Πέρα απ' αυτό όμως, την 1η Μαρτίου θα κυκλοφορήσει το έκτο βιβλίο μου με τίτλο «Το ψέμα μέσα σου», ένα έργο που έγραψα το 2019 και το πέρασα διά πυρός και σιδήρου για να πάρει την τελική του μορφή.

Γεωργία μου, χαίρομαι πολύ που διάβασα το βιβλίο σου και που ήσουν σήμερα μαζί μας. Σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πετύχεις κάθε σου στόχο!
Γ.Κ.: Ελένη μου, χάρηκα πολύ που μοιραστήκαμε αυτή την κουβέντα! Σ' ευχαριστώ και πάλι για τη ζεστή φιλοξενία αλλά και για την τιμή που μου έκανες να αφιερώσεις αναγνωστικό χρόνο στο βιβλίο μου. Εύχομαι τόσο στο koukidaki όσο και σ' εσένα προσωπικά κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνετε.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Η νουβέλα Ήμισυς της Γεωργίας Καλαμαρά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Στην περίληψη διαβάζουμε:
«Τρία. Ο πόνος διαπερνάει τη σπονδυλική μου στήλη. Δύο. Αισθάνομαι λες και θα ξεκολλήσουν όλα μου τα σωθικά, θα πολτοποιηθούν και θα βρουν διέξοδο από το στόμα και τα ρουθούνια μου. Ένα. Η καρδιά μου εκρήγνυται στον ύστατο παλμό, το κορμί μου σπαρταράει και βουλιάζει κενό στο στρώμα. Είμαι πλέον μια μαύρη άυλη μάζα που τρυπάει την επιδερμίδα της σάρκας μου και ξαμολιέται στον περιβάλλοντα χώρο από το μέρος της καρδιάς. Αυτή είναι η γνώριμη διαδικασία του θανάτου μου».
Ο Σεραφίν Λόμπο, ιδιωτικός ερευνητής στη Μαδρίτη, έχει ένα θανάσιμο μυστικό: βιώνει καθημερινά τη νεκρανάσταση. Κι αυτό γιατί είναι ήμισυς: μισός θνητός και μισός δαίμονας. Έχοντας χτίσει το προφίλ του μικροβιοφοβικού, καταφέρνει να επιβιώσει στη γη και νιώθει ευτυχισμένος. Ώσπου γνωρίζει την Μπελέν. Τότε ο κόσμος του καταρρέει. Η ευτυχία μετατρέπεται στην απόλυτη δυστυχία και η κατάρα που τον ακολουθεί εκ γενετής θεριεύει. Πόσο εφικτή είναι η διαβίωση σε έναν κόσμο όπου η αφή έχει πρωτεύοντα ρόλο; Ευχή ή κατάρα ο έρωτας; Αξίζει τελικά κάποιος να ζει ως ήμισυς;
Η Γεωργία Καλαμαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλεία. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Έχει αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και κάποια διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής, σεμινάρια για τη λογοτεχνία του φανταστικού, σεμινάριο διόρθωσης κι επιμέλειας κειμένων και σεμινάριο Εγκληματολογίας. Οι Φεγγαροφύλακες (εκδόσεις Γράφημα) είναι το πρώτο της μυθιστόρημα επικής φαντασίας. Η νουβέλα Ήμισυς (εκδόσεις Υδροπλάνο) απέσπασε το βραβείο Everly Καλύτερο Εξώφυλλο Έλληνα συγγραφέα στο Fantasy Festival 2K22 ενώ βρέθηκε στο top5 στην κατηγορία Καλύτερο Βιβλίο Φαντασίας Έλληνα συγγραφέα. Από τις εκδόσεις Υδροπλάνο κυκλοφορεί και το ψυχολογικό της θρίλερ Μη μου ξυπνάς τη λύπη ενώ από τις Bookstagram Editions κυκλοφορούν το βιβλίο τρόμου Κακοί οιωνοί που συνέγραψε με την αδερφή της Γιώτα Καλαμαρά και απέσπασε το βραβείο Everly Καλύτερο Βιβλίο Τρόμου Έλληνα συγγραφέα στο Fantasy Festival 2K23 καθώς και το μυθιστόρημα Το τραγούδι της θύελλας που συνέγραψε μαζί με τον Γιώργο Δάμτσιο. Τoν Μάρτιο 2024 θα κυκλοφορήσει το νέο της ψυχολογικό θρίλερ Το ψέμα μέσα σου από τις εκδόσεις Βάρφη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη