Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Το μικρό κόκκινο τσαντάκι

Το μικρό κόκκινο τσαντάκι, Γκέλυς Γρηγοροπούλου

Η Ελένη είναι μια εσωστρεφής, εύθραυστη γεμάτη φοβίες γυναίκα που πάσχει από μετατραυματικό στρες. Είναι παντρεμένη με τον 45χρονο Ανδρέα και μετρούν 10 χρόνια κοινής ζωής. Ο άντρας της είναι δημοσιογράφος αριστερών πεποιθήσεων, ένας αληθινός μπον βιβέρ, ο οποίος στηρίζει την Ελένη σε κάθε της δύσκολη στιγμή που τελικά αυτές οι στιγμές τείνουν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς της.
Η Ελένη θα αποφασίσει μετά από παρότρυνση της φίλης της Λυδίας, να πάει μαζί της στη Σαντορίνη για ένα τριήμερο, νησί που έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη της, ενόσω η μητέρα της έχει από εκεί καταγωγή και η Ελένη έζησε στα νεανικά της χρόνια έναν παράφορο αλλά και τραυματικό έρωτα με τον μυστηριώδη, εγωιστή και πολυγαμικό Παύλο.
Οι μεγάλοι έρωτες δεν φοράνε νυφικό.
Η ζωή της Ελένης θα μας απασχολήσει στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου όταν, παράλληλα με την ιστορία της, η συγγραφέας θα αναμοχλεύσει άλλη μια γυναίκα που εμπλέκεται με έναν άρρηκτο δεσμό με την ανασφαλή Ελένη.
Το μεγάλωμα ενός παιδιού σε ορφανοτροφείο, ένα κακό όνειρο γεμάτο ερωτηματικά, το βιβλίο Πολυάννα, που συντροφεύει τις ώρες μιας γυναίκας, ένα δωμάτιο στο Villa Kastellis που κανείς δεν φαντάζεται τι μπορεί να κρύβει, οι κρίσεις πανικού που έρχονται ακόμη κι όταν δεν τις θέλεις αλλά και το ξακουστό ηλιοβασίλεμα που παρακολουθεί πλήθος κόσμου, παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου και συνθέτουν κομμάτια του παζλ της ιστορίας μας.
Η ζωή των ναυτικών είναι δύσκολη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους οικείους τους. Ένα ναυτικός λοιπόν, θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας και θα μας τροφοδοτεί αγωνία για τις αποφάσεις που θα κριθεί ή και όχι να λάβει.
Η ντίβα Αμάλια, βασίλισσα των φάντος, οι πίνακες με τα γυμνά γυναικεία κορμιά, ένα ξεχαρβαλωμένο ξύλο πατώματος που λίγο θέλει για να παραγκωνιστεί, ένα μικρό κόκκινο τσαντάκι ξεχασμένο από τον χρόνο που κρύβει μυστικά και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας αλλά και η πικρόχολη γριά Τασία, που ακόμη και την ύστατη στιγμή εκσφενδονίζει χολή και μίσος, η οποία θα εισβάλλει στην ιστορία για να μείνει, προσδίδουν στο κείμενο αλλά και στον αναγνώστη αγωνία για τη συνέχεια.
Στη ζωή πρέπει να ολοκληρωνόμαστε με κάθε τρόπο και με κάθε τίμημα.
Θα διαβάσουμε για τη νύχτα που σκότωσε μια φιλία και γέννησε έναν έρωτα πικρόγλυκο με πολλά σκαμπανεβάσματα, για έναν ταραχώδη χωρισμό που συνοδεύεται με χλεύη και απειλές, για μια τυχαία αλλά γεμάτη έλξη συνάντηση, για το μπλε κουτί των αναμνήσεων αλλά και για ένα προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που θα αποτελέσει δέλεαρ για συνέχιση επικοινωνίας.
Η συνέχεια έχει να δώσει ακόμη πολλά. Εξελίξεις που δεν φαντάζεσαι, γεγονότα που δεν περιμένουν και πράξεις που στοιχειώνουν τις ζωές ανθρώπων αθώων. Ένα δαχτυλίδι με τα αρχικά Α & Β, η Ιόλη, που θα δώσει πνοή ελπίδας στη ζωή της Ελένης, η Τζίνα με τα πύρινα σαν φλόγες μαλλιά της, ο μποέμ Κίμων που θα βρει καταφύγιο ανάμεσα στις λέξεις του βιβλίου, η διαστρέβλωση μιας αλήθειας υπό το άγρυπνο βλέμμα μιας απειλής και ένα μωρό που σε άλλους θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας και πόλο αγάπης και στοργής ενώ σε άλλους θα είναι για πάντα αγκάθι, οδηγούν τον αναγνώστη στο φινάλε της ιστορίας που, πιστέψτε με, θα προκαλέσει έκπληξη και ερωτηματικά.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Γκέλυς Γρηγοροπούλου, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Η μοιχεία του μυαλού είναι πολύ χειρότερη από τη σαρκική.
Αλήθειες βγαίνουν στο φως και φωτίζουν τα αδίστακτα και κρυφά σχέδια μιας εξίσου αδίστακτης γυναίκας, σκόρπια για χρόνια κομμάτια βρίσκουν τη θέση τους στο παζλ της ζωής της ευρύτερης οικογένειας της Ελένης και μια ένωση χωρίς προφυλάξεις θα δώσει την ευκαιρία να αλλάξει σελίδα το βιβλίο ζωής της ηρωίδας μας, έτσι ώστε να απαγκιστρωθεί από τις Ερινύες που την θέλουν χρόνια ολόκληρα δέσμια και αιχμάλωτη.
Το μικρό κόκκινο τσαντάκι μπορεί στην αρχή να γεννά ερωτηματικά, στο τέλος όμως δίνει απαντήσεις ηθικού και συναισθηματικού χαρακτήρα, κλείνει πληγές, επιβεβαιώνει χαρακτήρες και καταλαγιάζει φουρτούνες που χρόνια ολόκληρα ταλαιπωρούσαν αθώες ψυχές.
Κλείνοντας θα καταλήξω, η ελπίδα αναδύεται έστω και δειλά και είναι έτοιμη να κάνει αισθητή την παρουσία της!

H Γκέλυ Γρηγοροπούλου γεννήθηκε το 1992 και μεγάλωσε στη Μεγαλόπολη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα και συναντιούνται σε ένα μικρό κόκκινο τσαντάκι.
Η Ελένη εγκλωβισμένη στους προσωπικούς της δαίμονες, αλλά και σε έναν αποτυχημένο γάμο, αποφασίζει μαζί με τη φίλη της Λυδία να πραγματοποιήσει εκείνο το ταξίδι στη Σαντορίνη που συνεχώς αναβάλλει. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με τον μεγάλο της έρωτα, τον Παύλο, και ανακαλύπτει ένα μικρό κόκκινο τσαντάκι με ένα γράμμα στο εσωτερικό του από το μακρινό 1956.
Η Αμάλια Σεβέρα, διάσημη τραγουδίστρια των φάντος στην Πορτογαλία, εν μέσω μιας άγριας καταιγίδας, γνωρίζει έναν Έλληνα ναυτικό και ερωτεύονται παράφορα. Σε μία τραγική στιγμή κρύβει το τσαντάκι της με το γράμμα μουσκεμένο με δάκρυα στο πάτωμα...
Ήρωες με μυστικά, πάθη, ζήλια, έρωτες, ψυχικές αστάθειες πλαισιώνουν δύο ιστορίες που η μοίρα έχει ενώσει...



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη