Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρας φον Καντ

Μια δραματική ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα παρακολούθησα στο θέατρο Άνεσις στους Αμπελόκηπους. Το ιδιόρρυθμο δράμα Τα πίκρα δάκρυα της Πέτρας Φον Καντ, που έχει ταξιδέψει παντού από τον σπουδαίο Ραίνερ Βέρνερ Φασμπίντερ, μιλά για την κατάκτηση, το θέλω, την εμμονή και την έλλειψη αγάπης.

Σε ένα ατελιέ το φιλόδοξο μοντέλο Κάρι Τιμ (Κατερίνα Αγγελίτσα) γνωρίζει τη διάσημη σχεδιάστρια Πέτρα φον Καντ (Βίκυ Βολιώτη) και η σχεδιάστρια την ερωτεύεται παράφορα. Η μόνη που αγαπάει χωρίς αντίτιμο αληθινά την Πέτρα είναι η βοηθός της Μάρβελ (Αντώνης Καρναβάς) που είναι μουγκή αλλά θα σταθεί πλάι της μέχρι το τέλος.
Ένα πρωτόγνωρο πάθος, χωρίς αγάπη, που θα ξετυλιχθεί μέσα από την ιστορία που, στη διάρκειά της, εναλλάσσονται ο θύτης με το θύμα στην απόκτηση του ελέγχου. Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται σταδιακά παρουσιάζοντας τη γύμνια τους, τα ψέματα που εναλλάσσονται με την αλήθεια, την ανατροπή και το τέλος.

Στον ρόλο της Βαλερί φον Καντ η Άντζελα Γκερέκου, που μαζί με την Ευδοκία Ρουμελιώτη, που ερμηνεύει την Ζιντονί φον Κράζεναμπ, εμφανίζονται σε βίντεο (φιλική συμμετοχή).
Η σκηνοθεσία ανήκει στην πολυέμπειρη Έφη Ρευματά, που έχει αναλάβει και τη μετάφραση αλλά και τη διασκευή.
Πολύ καλή δουλειά από την Μαργαρίτα Τζαννέτου στην επιμέλεια των σκηνικών.
Εξαιρετικός ο φωτισμός και η μουσική από την αρχή έως το τέλος.

Οι δύο πρωταγωνίστριες, με το εξαιρετικά δεμένο κείμενο, θα ξετυλίξουν την πλοκή και όλα τα μηνύματα που επιθυμεί να υποδείξει η παράσταση. Η προσπάθεια που καταβάλει η Πέτρα φον Καντ, προερχόμενη από πρόσφατο διαζύγιο, να υποτάξει τη φιλόδοξη νεαρή Κάρι έχοντάς την επιλέξει για σύντροφο όχι από αγάπη αλλά σαν κτίσμα. Και η Κάρι, που δεν έχει ιδιαίτερους ηθικούς φραγμούς, υποκύπτει στον έρωτά της αλλά με ταπεινές επιδιώξεις να ανέβει γρήγορα, με την καθοδήγηση της Πέτρα, δημιουργώντας στην αρχή τη διάθεσή της για υποταγή μα στο τέλος φαίνεται ο τρόπος που επιχείρησε να υφάνει τον ιστό της στη διάσημη σχεδιάστρια.

Η καλύτερη ερμηνεία που έχω δει εντός σκηνής από την Βίκυ Βολιώτη, που εκτοξεύει τον ρόλο.
Τέλος, θα ήθελα να σταθώ και στον διευθυντή παραγωγής Αντώνη Λάμπρο για την ευγένειά του προς εμένα που του ζήτησα πρόσκληση μόνο μια ημέρα πριν αλλά και τη διάθεση που δείχνει στον κόσμο που έρχεται να παρακολουθήσει την παράσταση και στην έναρξη αλλά και στο τέλος.
Πάντα επιτυχίες του εύχομαι.

Για να ολοκληρώσω Η Πέτρα φον Καντ του θεάτρου Άνεσις είναι μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει το 2024 και την προτείνω ανεπιφύλακτα.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη